Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Batterij aan steunniveaus

Na de gevormde bullish engulfing in de AEX van afgelopen dinsdag en woensdag werd deze gisteren met een forse opwaartse beweging bevestigd. Hierbij werd ook het tijdelijke topje van de afgelopen weken bij 401,35 opwaarts gebroken.

Hiermee is voor de korte termijn de weg verder vrijgemaakt voor een hertest van de dubbele jaartop bij 409. Toch is het belangrijk dat deze dubbele jaartop, wat een zware weerstand is, uiteindelijk wordt gebroken om de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend op te starten.Klik op de grafiek voor een grote versie

Deze trends zijn allen nog gewoon opwaarts gericht sinds 2012. De huidige vier maanden durende zijwaartse handelsfase heeft daaraan geen afbreuk gedaan. Zodra de 409 in de komende tijd getest wordt, moeten we bezien of deze opnieuw zal zorgen voor een neerwaartse tegenreactie, of dat er een directe doorbraak plaatsvindt.

Drie correctieve bewegingen

Dit jaar vonden er in totaal drie normale correctieve bewegingen (5% tot 10% daling) plaats, de eerste twee zorgden voor een dubbele bodem bij 379,50. Hierbij werd tijdens de test van deze bodem in maart ook de onderkant van de sinds eind 2012 stijgende bodemlijn precies getest.

De derde correctie van dit jaar startte vanaf de hertest van de hogere jaartop van 409 en zorgde voor de 1e hogere kortetermijnbodem bij 391,30. Ik gaf in de afgelopen weken al aan dat dit wel eens de opzet kon worden voor de uiteindelijke doorbraak door de 409.

Deze hogere bodem werd gevormd bij 391,30, wat weer een precieze terugtest was van de sinds begin dit jaar dalende toppenlijn. Technisch past alles dus nog steeds in het stijgende middellangetermijnplaatje.

Vierde bodem

Vanaf de gevormde hogere kortetermijnbodem werden in de afgelopen weken 3 hogere zeerkortetermijnbodems gevormd, allen met een positief omkeerpatroon. De eerste bodem was dus bij 391,30 met een hammer, de tweede ligt bij 392,20 met een harami en de derde bij 392,70 met opnieuw een forse hammer.

In de afgelopen dagen werd de vierde hogere bodem gevormd met een bullish engulfing bij 394,70. Met de doorbraak door de 401,35-top lijkt er meer duidelijkheid te zijn gekomen betreffende de stijgende kortetermijnbodemlijn vanaf de maartbodem.

Ik gaf eerder al aan dat zolang het bodemvormingsproces in ontwikkeling was, de steilheid van deze bodemlijn nog niet te bepalen was. Deze bodemlijn (met slechts 1 raakpunt buiten de maartbodem) ligt vandaag bij 394,50. Toch zal pas onder de bodem van 391,30 de huidige opgaande kortetermijnbeweging worden afgebroken.

Toppen van eind april

Er ligt dus tussen de 391,30 en 394,70 een batterij aan steunniveaus, bevinden zich vier bodems en de stijgende bodemlijn. Bij 396,80 ligt verder nog het 50-daags gemiddelde en het eerste steunpunt voor vandaag is te vinden bij de voormalige kortetermijntop van 401,35.

Onderliggend zijn bij 399,30 nog de toppen van eind april te vinden. Een beperkte terugval vandaag zou dus geen enkel probleem opleveren en technisch gezien normaal zijn. De vraag daarbij is of het uitbraakniveau van 401,35 zal houden, of dat er een terugtest naar de 399,30 zal plaatsvinden.

Zolang deze niveaus stand weten te houden, verwacht ik volgende week een snel vervolg richting de 409 punten.

DAX

Ook de DAX kan de opwaartse druk verder opvoeren in de komende week. In het zeerkortetermijnbeeld beweegt hij nu in een smalle zijwaartse fase. De bovenkant ligt bij 9.627 – 9.645. De onderkant is gevormd door de dubbele bodem bij 9.410.

Deze handelsruimte valt binnen de grenzen van de grotere stijgende driehoeksformatie met een horizontale toppenlijn bij 9.720 en de sinds het dieptepunt van maart stijgende bodemlijn van nu 9.340. Ik houd er rekening mee dat de DAX binnenkort de 9.720 onder druk zal zetten waarboven dit patroon wordt geactiveerd.

In dat scenario is de kans groot dat hierna snel hogere jaartoppen zullen worden gevormd en de DAX zal bestaan uit vijf cijfers in plaats van vier (voor de komma). Als laatste alvast een prettig weekend.Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

667 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Van der Stadt 9 mei 2014 08:54
  Het blijft een centrale bankiers markt.

  Onvoorstelbaar dat een Draghi en Yellen nog steeds beurzen omhoog kunnen praten met luchtkastelen terwijl onderliggend een dramatische ontwikkeling plaatsvind.

  Anyway, de klap zal alleen maar harder zijn.


  Maar dit zo gevolgd hebbend de laatste dagen doe ik lekker helemaal niets. Bevalt meer dan uitstekend ! :D
667 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

AEX

816,66 11:25
+3,64 +0,45%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links