Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Daar komt Tesla

Daar komt Tesla

De verwachtingen voor Tesla zijn enorm laag. Ik val meteen met de deur in huis door te stellen dat dit het alleen maar gemakkelijker maakt voor Tesla om vanavond die verwachtingen te verslaan. Onderstaand ziet u de verwachtingen in beeld gebracht in een grafiek van het handige Estimize.com:

Zoals u kunt zien loopt de verwachting van de beursanalisten terug. Dat is vreemd, aangezien Tesla in het verleden bijna altijd beter dan de verwachting heeft gepresteerd. Een terugval is zeker mogelijk, maar ik denk niet dat het zo laag zal uitpakken als de gemiddelde analist van Tesla nu inschat. 

Hoge waardering

Als ik het heb over een "lage verwachting" praat ik uiteraard in relatieve begrippen. Met een verwachte winst per aandeel van 10 dollarcent voor dit kwartaal en een totale verwachting van 1,78 dollar voor het gehele jaar, staat er namelijk nog steeds een waardering van grofweg 100 maal de winst op de borden.

Zoals u weet letten 'wij beleggers' daar echter al tijden niet meer op. Het gaat veel meer om de outlook en de beloftes die CEO Elon Musk kan doen over de komende periode. De beste man heeft eerder al eens bekend gemaakt dat het zijn ambitie is om dit jaar de overzeese verkopen van zijn Model S fors te doen stijgen.

Hij mikt daarbij ook op de Aziatische markten, op de eerste plaats natuurlijk de Chinese. Die plannen had hij al eerder ontvouwd, maar veel beleggers zullen tijdens de conference call na de kwartaalcijfers vooral benieuwd zijn naar zijn plannen.

Hoge short float

In een artikel op SeekingAlpha kwam ik een mooie grafiek tegen over het teruglopen van het short float percentage bij Tesla. In de eerste helft van de maand daalde de short float in Tesla met meer dan 2,6 miljoen aandelen. Dat was de grootste daling sinds de update van eind mei 2013.

In de tweede helft van de maand, daalde de short interest met bijna 2,9 miljoen aandelen, een nog grotere daling dan in de eerste helft. De short interest voor Tesla is op het laagste punt sinds half november 2013 aangekomen.

De grafiek van Tesla ligt er als volgt bij:

Duidelijke patronen

Het aandeel laat tot dusver zeer duidelijk koerspatronen zien. De trend is gemakkelijk te herkennen en steeds leidend geweest. Na een opwaartse periode tot aan de 200 dollar, ontstond er een terugslag tot grofweg 115 dollar. Vervolgens werd er aan een nieuwe opmars begonnen en tikte Tesla koersen boven de 250 dollar aan. Vanaf dat punt is opnieuw een correctie ingezet.

De cijfers van vanavond zijn daarom zeer bepalend. Als beleggers positief reageren op het nieuws, breekt de koers uit en rolt Tesla opnieuw in een opwaartse trend. Bij een negatieve koersreactie blijft Tesla hangen in het pessimisme en vervalt het positieve scenario direct. 

Ik geloof in een toekomst vol elektrische auto’s, heb vertrouwen in Elon Musk als beste CEO van de wereld, zie de teruglopende short float als een sterk signaal, hecht waarde aan mijn momentum-indicator, zie het leasing-programma als een topinitiatief en verwacht dat Europa en China razend enthousiast zijn over Tesla.

Ik heb daarom een aantal weken geleden al een speeder long Tesla Motors in mijn portefeuille opgenomen. De speculatieve handelaar heeft net als ik al een positie in Tesla. De afwachtende belegger wacht eerst nog de kwartaalcijfers van vanavond af.

 


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 mei 2014 15:42
    De plofmotor-autos(Mercedes-diesels)taxis op Schiphol gaan verdwijnen, eind dit jaar gaan de BIOS-Groep en BBF Teslas exploiteren als taxi.
    De eerste luchthaven met vol electrische taxis, een primeur!
    De politiek, de luchthaven, de taxibedrijven...ze zullen alles in het werk stellen om er een succes van te maken.

    De productie-capaciteit is al gereserveerd, de bestellingen gaan nu de deur uit, na 4 jaar exploitatie staan ze op 0 en gaat de netto-meter echt lopen.

    Het zal me benieuwen of dit experiment gaat aanslaan, na Schiphol zullen vele vliegvelden moeten volgen op EU-regelgeving...de politiek zal alles doordrukken.

    In Duitsland is electrisch autorijden compleet geflopt op zware lobby automakers aldaar....

    Zeer veel kortingen en aanmoedigingspremies zijn er al aangehangen, 80K is niet niks voor een middenklasser wat die S natuurlijk is.
  2. forum rang 10 voda 8 mei 2014 19:58
    Tesla (min 9,3 procent) was een negatieve uitschieter. De fabrikant van elektrische sportauto's presenteerde woensdagavond een winst van 17 miljoen dollar in het eerste kwartaal, onveranderd op jaarbasis. Daarnaast zei het bedrijf dat de groei beknot wordt vanwege een geringe beschikbaarheid van accu's.

    www.belegger.nl/nieuws/2650351/techfo...
  3. [verwijderd] 9 mei 2014 12:45
    Hoi Selwyn!
    Heel vaak zit je echt goed met je analyses en echt complimenten! Dat het toevallig nu verkeerd uitpakte had misschien te maken met een niet gezien kop schouder formatie waarmee we nu 11pct naar beneden gingen.
    Even wat geleerd en vergeten en weer verder! Succes met je volgende column, ik blijf je volgen!! Groetjes anton
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links