Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fed vast in Hotel California

Je bent zo oud als je jezelf voelt en ik voel me nog heel jong! Toch ben ik wel bekend met de band Eagles. Deze band was heel bekend in de jaren zeventig, eerst als begeleidingsband van Linda Ronstadt. Wat mij betreft was hun bekendste hit Hotel California.

Dit lied ging dus over Hotel California waar je wel in kon checken maar nooit meer uit kon checken en dat is precies het probleem van de centrale banken. Ze zijn begonnen zich te bemoeien met de financiële markten en kunnen nu niet meer stoppen zonder grote problemen.

Het was gemakkelijk voor de Fed om QE te starten, maar om er nu mee op te houden (de exit)strategie is een stuk moeilijker. Oud-voorzitter Ben Bernanke is al een keer begonnen met minderen (taperen), maar toen de markten begonnen weg te glijden begon hij direct weer.

Negatieve gevolgen

Op zich zou het stoppen of minderen niet direct tot lagere aandelen koersen hoeven te leiden, want in theorie is er geen directe link tussen het manipuleren van de obligatiemarkt en de aandelenmarkt. Maar alleen al de psychologische gevolgen zijn voldoende.

In januari 2013 wees Zeroghedge op het probleempje dat de Fed-balans uiteindelijk wel heel groot wordt. Hoe meer geld er op die balans staat hoe minder de omloopsnelheid is en dus deflatie. Ik heb dit al eens eerder uitgelegd naar aanleiding van de vergelijking van Fisher.( M*T=P*V).

Een ander negatief gevolg is dat de Fed couponbetalingen aan het doen is naar zichzelf en dit is het onttrekken van geld uit de economie. Maar nog erger is dat er een moment komt dat de balans zo groot is dat de consumenten of landen gaan twijfelen...

Gelukkig doen de Bank of Japan (BOJ), Europese Centrale Bank (ECB) en de Chinezen allemaal hetzelfde en dus is er geen plek om naar te vluchten.

Maar Fed-voorzitter Yellen is weer 10 miljard minder aan het kopen en ik ben benieuwd hoe de markt daarop gaat reageren.  

De Russell 2000, de index van de small- en midcapaandelen is aan het verzwakken. In de Twindicator hebben we al een tijdje een verkoopsignaal. De afgelopen tijd is de koers verder verzwakt omdat die uit het opgaande trendkanaal is gevallen. Als de steunlijn sneuvelt worden de problemen echt ernstig.

De Nasdaq Biotech index, IBB geeft ook al een tijdje een verkoopsignaal, maar is slechts kort uit de opgaande trend geweest. Dus ook hier moeten we oppassen.

Op de weekgrafiek wordt helemaal duidelijk hoe recht de stijging geweest is.

Ondertussen haalde de Dow Jones nipte records. Natuurlijk gaat het per saldo gewoon zijwaarts en kan het gemakkelijk achteraf een dubbeltoppatroon worden. Op dit moment hebben we nog geen verkoopsignaal in de Twindicator.

De S&P 500 kent een soortgelijk patroon, op deze topniveaus zou u moeten shorten, maar u moet dan wel als het onverhoopt omhoog gaat, uw verlies pakken. In het Today’s actief fonds zit ik ES futures short.

De volatiliteit is nog extreem laag. Ik zou dus willen adviseren om vanuit een volatility-longpositie te opereren. Een oplopende volatility zal in de toekomst de beweging omlaag in aandelen gaan versterken.

De AEX staat op een sell in de Twindicator.

Twitter is ook al een tijdje een sell, maar je zou denken dat hier ergens een bodem (tijdelijk) zou moeten zitten. Ik had zelf even trading een long maar fundamenteel is dit nog lang geen koop.

Facebook is ook al tijden volgens de Twindicator een short. In de markt gaan ze het moeilijk krijgen. Zo krijgt Whatsapp naar het nu uitziet concurrentie vanuit China van Let’s Chat. Maar krijgen ook andere onderdelen het steeds moeilijker. Rond de 63,70 ga ik weer short met een korte stoploss.

Microsoft heeft al tijden problemen met de PC-markt, maar wist zeer negatief het nieuws te halen met enorme veiligheidsproblemen met Explorer. Als ze naar de concurrent moeten doorverwijzen, gaat het niet echt lekker. Uiteindelijk is het probleem weer opgelost.

Nu hadden ze het al moeilijk met de PC-verkopen en ja de XP-machines moeten vervangen worden, maar of dit de problemen elders gaat opvangen durf ik te betwijfelen. Zo is Nokia niet echt een succes voor Microsoft geworden. Ik heb, hoewel nog geen officieel verkoopsignaal wat putposities ingenomen op MSFT.

Sony heeft ook allerlei problemen. Nu valt het samen met mijn persoonlijke telefoonproblemen maar om nu te stellen dat ik het aandeel omlaag gezet heb gaat me wat ver?. Wel denk ik dat er nog meer daling in het vat zit.

Amazon veert weer iets op na de eerdere daling en ik hoop dat ze snel weer naar de 335-zone kunnen want dan kan ik ze weer short.

Ik heb een putpositie in Mattel, maar het herstel ging verder dan ik had verwacht en dus ga ik mijn verlies pakken. Volgens de weekgrafiek kan het nog steeds fors lager.

Randstad kwam met mooie cijfers, maar toch heb ik verkoopsignalen. Als ze opnieuw uit de opgaande trend gaan vallen kan het hard gaan.

Tijdelijk goed nieuws kwam er van Royal Dutch Shell en dit aandeel ging terug naar zijn weerstandsniveau. Ik zou rond deze niveaus even afscheid nemen. Ik ben dus niet van de club Never sell Shell.

Yahoo profiteert van de beursgang (IPO) van Alibaba, ik heb hierop longposities en gelukkig is het aandeel weer boven de steunniveaus en boven de Twindicator.

Ik kan niet wachten op de IPO van Alibaba want ik wil dat aandeel shorten.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bangizwe 5 mei 2014 12:29
    Als ik mij niet vergis gaan de coupons die de FED krijgt op dat staatspapier naar de begroting van Obama. Op dat gedeelte van de schuld zit dus een nul-coupon voor de belastingbetaler. En opnieuw als ik mij niet vergis, staat er op de balans van de FED voor 1500 miljard "niets". Want die slechte leningen die ze opkopen, dat hadden eigenlijk toekomstige verliezen geweest voor x aantal bedrijven. En wat is een verlies op de balans van de FED. Voor zover ik het begrijp is dat niets, gewoon lucht. Of het moet zijn dat er nog een verplichting is, dan is het een asset. Maar zo dom zullen ze wel niet geweest zijn. Free as a bird.
  2. [verwijderd] 5 mei 2014 13:31
    wat te denken van overheden die ook de omloopsnelheid van het geld vertragen door belastingverhogingen door te voeren, wereldwijd op jacht zijn naar geld dat belast dient te worden: geen gezeik, van belastingen wordt de staat rijk. De economie van Rusland afbouwen door de NAVO, J. Kerry sprak over NAVO-grondgebied waaronder de Oekraïne niet valt, dus ik ben onderdaan van de NAVO, heeft ook nadelige kantjes.
  3. [verwijderd] 5 mei 2014 13:45
    Beste Cees,
    De centrale banken zijn bezig met niets anders dan uitstel van executie. Immers, zij kopen staatsleningen op om de rente laag te houden en tegelijkertijd financieren zij ,dus via de drukpers, de niet aflatende overheidsuitgaven. In practisch de hele wereld. Ga maar na wat er allemaal kan gebeuren als deze enorme luchtbel knapt!

    Overigens, de Fisher formule moet zijn: MV=PT. Dat is zoals alles zelfs op te googelen.
  4. watnuweer 8 mei 2014 05:48
    Wat vaak wordt vergeten, is dat in de periode tot 2008/9, de particuliere sector (banken etc) biljoenen aan geld schiep d.m.v. de securisaties e.d. Dit stopte plotseling na Black Rock en Lehmann en de Fed is toen in het gat gesprongen om een depressie te voorkomen. Nu is men voorzichtig bezig om de (geld)kraan dicht te draaien. Niks mis mee en men zal er dus gewoon mee door gaan tot ze later dit jaar op NUL zitten.
    De aandelenmarkten zijn overigens al lang toe aan een forse correctie (20% of zo: AEX op 325). Ook niks mis mee! Daarna gaan we gewoon weer omhoog.
  5. [verwijderd] 8 mei 2014 11:03
    Als de FED niet langer de USA overheidsuitgaven financiert, wie neemt die rol dan over?
    Want de partijen die dat voorheen deden zijn nu netto - verkopers - geworden. China en Rusland peinzen er niet meer over om ooit nog USA bonds te kopen.

    Dus als de FED stopt.... Is USA failliet. Dat scenario is dus zeeer onwaarschijnlijk.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links