Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spanje uit het slop

Spanje uit het slop

Zo, Spanje lijkt er voorlopig bovenop. De Spaanse 10-jaarsrente staat voor het eerst in negen jaar weer rond de 3%. Daarmee lijken beleggers te verwachten dat de ergste problemen in Spanje achter de rug zijn. En inderdaad, de Spaanse regering heeft maatregelen genomen, hervormd en er is sprake van een economisch opgaande trend.

De industriële productie neemt bijvoorbeeld toe. De kredietratings van Spanje zijn ook aanmerkelijk beter, waardoor weer meer beleggers in Spaans papier mogen beleggen.

Spanje verwacht de rente ook laag te kunnen houden de komende jaren: "Spain expects yields on its 10-year sovereign bonds to remain at or below 4% until 2017, according to information sent to Brussels by the government this week as part of its financial stability programme. According to the documentation long term interest rates on 10-year bonds will average 3.7% in 2014 and then increase ten basis points every year until 2017. The projections are based on the assumption that GDP growth in the European Union rises to 1.8% in 2015, 2.0% in 2016 and 2.2% in 2017."

 

Maar juich niet te vroeg.....

  • De rentestand van Spanje - en ook Italië lijkt rentetechisch weer volwassen - wordt vooral door de beloften van de ECB (als het echt misgaat, komen we jullie helpen) kunstmatig laag wordt gehouden. Wat als de ECB minder scheutig dreigt te worden?
  • En de vastgoedmarkt is er in Spanje nog niet bepaald bovenop. En komen er straks nog meer problemen aan? Banken verkopen bijvoorbeeld huizen die zij zelf in portefeuille hebben gekregen (nadat de vorige eigenaars de hypotheek dus niet konden opbrengen) samen met hypotheken voor de nieuwe huiseigenaren die meer dan 100% van de waarde van dat huis vertegenwoordigen. Ja, zo kan iedereen een slecht draaiend financieel systeem en een economie uit het slop trekken. Voor de korte termijn dan.
  • De werkloosheid is nog erg hoog, vooral onder jonge mensen.

 

Hoe staan de andere (Europese) landen ervoor?

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fleur van Dalsem

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Meer over Fleur van Dalsem

Recente artikelen van Fleur van Dalsem

  1. 05 feb ‘Kendrion heeft ons overtuigd, dus wij hebben bijgekocht’ 1
  2. 09 jan Herstel in Japan 1
  3. 08 jan Doen en laten in 2024

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. taurus86 2 mei 2014 18:21
    De steenkoolkleurige geldmarkt wordt beter onder controle gehouden, zodat bijv. bouwmaterialen als hout, zand, grind en cement niet zoals gewoonlijk ´onderhands´ meer kunnen worden aangekocht. De dagelijkse siësta lunch wordt ook een beetje beter geregistreerd EN de flappen raken op. Het MKB heeft zijn steenkoolkleurige reserves moeten opeten.
    En veel werklozen krijgen na maanden, soms jaren soebatten eindelijk het nog resterende loon uitgekeerd.
    En de cijfers tonen dat. Het gaat beter in Spanje.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links