Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Binck, België en de beurstaks

Binck, België en de beurstaks

Over de strijd tussen prijsbreker DeGiro en de gevestigde brokerorde onder leiding van BinckBank is al aardig wat geschreven en gezegd. Een echte prijzenslag is er niet van gekomen; Binck en de andere bestaande brokers hebben verkozen om de concurrentie op andere terreinen dan alleen prijs te voeren.

In Nederland, althans. In België, waar DeGiro sinds een maand actief is, speelt nog wel een pijnlijk kostenissue. De door beleggers gehate 'beurstaks' is in recente jaren nog eens extra opgehoogd: op aandelentransacties betaal je nu 0,25% belasting en op fondstransacties zelfs een regelrecht demotiverende 1%.

Een 'sluipmoordenaar' op beleggingsrendement, schrijft Moneytalk. Maar ja, als Belg heb je hem maar te betalen. Of toch niet? DeGiro heeft het zo weten te spelen dat het in België geen beurstaks hoeft te heffen. Het bedrijf opereeert vanuit Nederland en valt zodoende niet onder het Belgische regime. Binck, dat al langer in België actief is en daar inmiddels een degelijke marktpositie heeft, valt daar wel onder.

"Belgische beleggers naar Nederland"

Dat DeGiro in België prijsbreekt zoals het in Nederland doet, alla, maar dat DeGiro dat ook nog eens belastingvrij kan aanbieden gaat Vincent Germyns, directeur BinckBank in België te ver, zegt hij in een interview met het Vlaamse Kanaal Z. En hij uit daarbij een regelrecht dreigement: "één van de mogelijkheden zou zijn dat we op termijn onze beleggers gaan incentiveren om dat in het buitenland tegaan doen."

Vrij vertaald: België als officiële standplaats verlaten en net als DeGiro gaan opereren vanuit Nederland (en Frankrijk). Germyns: "Wij denken niet dat dat wenselijk is, maar daar moeten toezichthouders en financiële instanties dan maar over oordelen." 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  2. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  3. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. EuroFool 28 april 2014 17:59
    @Da Freeze: Het gaat over 0,25% (1% op obligaties) transactie belasting. En dat is moordend als je actieve trader bent. DEGIRO heeft het slim (?) aangepakt door de Belgische beleggers vanuit Nederland te bedienen, vallen dus onder het NL regeleving.

    Binck heeft een Belgisch kantoor, dus valt onder de Belgische regelgeving.
  2. forum rang 4 efreddy 28 april 2014 20:04
    In België betaal je 0.25% beurstaks op aandelen tot een transactie van 296000 €.( dus max 740 € ).
    Daarboven is een heffing niet meer van toepassing en blijft het dus 740€.
    Waarschijnlijk is dit maximumbedrag om de rijken aan te pakken?

    Dividendbelasting is 25%,heeft de belg Nederlandse aandelen dan zal hij op deze dividenden 36.25% betalen op een dividend van 100€ dus 15 € Nederlandse en 21.25€ Belgische (25% op 85€ (100-15) ).

    België kent wel (nog) geen vermogensrendement heffing die Nederland wel heeft en die voor zover ik weet 1.2% bedraagt.
    In Nederland is naar ik meen daarbij wel een eerste bedrag vrijgesteld maar geen maximum,Nederland heeft dus een andere mening over rijken aanpakken dan België.
  3. Gregoor 28 april 2014 23:42
    Binck heeft groot gelijk dat ze de discussie aanwakkeren. Zo is er natuurlijk niet tegen DeGiro te concurreren in België. Dus logisch dat ze die stap overwegen.

    Maar kans is groot dat België dan stappen gaat ondernemen om dat te voorkomen en dit mogelijk voor het Europese hof komt. Daarom verstandig van Binck om de discussie nu aan te wakkeren en de Belgische regering al te dwingen hier over na te denken. Dat is beter dan uit België wegtrekken met je kantoor om er vervolgens achter te komen dat door gewijzigde regels het uiteindelijk geen voordeel meer oplevert.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links