Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Al Nino doet het weer...

Al Nino doet het weer...

Toen het klimaatfenoneem El Niño eind jaren negentig toesloeg stond de telefoon bij de gepensioneerde piloot Al Nino in Californië roodgloeiend: Al werd onder andere beschuldigd van de hevige regenbuien en een mislukte aardbeienoogst.

Als Al nog leeft dan kan hij zijn borst natmaken: de kans dat El Niño in augustus toe zal slaan wordt nu ingeschat op 70% volgens het International Research Institute for Climate and Society. Maar Al kan wellicht ook een bloemetje verwachten van (long) beleggers in nikkel.

Volgens een analist in een artikel in de Financial Times heeft nikkel in het verleden het beste gepresteerd als El Niño actief was. De reden hiervoor is dat door de door El Niño ontstane droogte de productie en transport van nikkel in Indonesie (een grote nikkelproducent) in gevaar brengt.

Sommige handelaren waarschuwen echter dat de nickelprijs dit jaar minder beïnvloed zal worden door een exportverbod in Indonesië. Een andere kandidaat is zink, aangezien de zinkmijnen in Peru door El Niño onder water kunnen komen te staan.

Op aandelenvlak zijn Amerikaanse vleesproducenten volgens CNBC kanshebbers; in de Verenigde Staten kan El Niño door regen voor betere oogsten van maïs en sojabonen zorgen, wat de kosten van veevoer omlaag brengt.

Hopelijk is iedereen nu in ieder geval gewaarschuwd en kan Al (als hij nog leeft) dit jaar rustig van het (nood)weer genieten.


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links