Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nog een Devcon-level lager

Het komt altijd een beetje betweterig over als je gewaarschuwd hebt voor een daling en je hebt aangegeven dat je naar een Devcon-niveau lager gaat en de beurzen zijn ook lager gegaan. Wat mij betreft worden de problemen alleen maar groter en groter.

Ik ga daarom naar nog een nog lager niveau: Devcon 2. Waarbij Devcon 1 vergelijkbaar is met 2008 of beter nog met 1987 of 1998. Het probleem zit in de daling van de momentumaandelen zo vlak voor het cijferseizoen. Die momentumaandelen zijn al tijden te duur en zelfs na de recente correctie nog steeds te duur.

Neem Biotech, die zijn gewoon helemaal uit de trend.

De AEX gaf donderdag een verkoopsignaal in de Twindicator en dus zouden we in theorie best weer de onderkant kunnen opzoeken.

De DAX heeft ook een verkoopsignaal gegeven, eigenlijk pas vrijdag en dus moet de beweging aldaar nog beginnen en dus kunt u in theorie nog best een short-hefboomproduct nemen. 

De Dow Jones geeft ook pas een paar dagen een verkoopsignaal en ligt weliswaar op een steunlijn maar ik ben heel voorzichtig en zou dus eerder puts kopen dan gokken op een herstel.

De Nasdaq is ook op een steunniveau en zou in theorie tijdelijk moeten kunnen opveren. Maar als ze net als de biotechaandelen door de steun zakken is het spreekwoordelijke hek pas echt van de dam.

De Russell 2000 is bijvoorbeeld ook al door zijn steun heen en kan als het even tegen zit gaan accelereren omlaag. De media hebben het nog niet over de daling dus we zijn pas in de beginfase.

De S&P 500 geeft grafisch mooi aan dat we inderdaad pas aan het begin staan van een grotere beweging omlaag. Het kan zo naar de 1700 zonder dat er nog iets bijzonders aan de hand is. Op berensites zoals Zero Hedge wijzen ze al naar de mislopende relatie met QE. 

China geeft ondanks slecht fundamenteel nieuws wel een koop op de grafiek en dat is dan weer contrair met de S&P 500...

Het blijft dus moeilijk, nu zie ik al maanden grafische vergelijkingen met de crash van 1987 voorbij komen maar daar geloof ik persoonlijk niet in. Lukas Daalder mailde deze

Best leuk maar met een beetje handigheid kan je alle grafieken op elkaar leggen. Toch is voorzichtigheid geboden. We zien de afgelopen week de bewegelijkheid oplopen en de liquiditeit in bepaalde buitenlandse opties best moeilijk worden.

Nu wordt de komende tijd liquiditeit en inzicht in orders in een hectische markt het allerbelangrijkste. In de media zijn er naar aanleiding van het laatste boek van Micheal Lewis (Flash Boys) de discussies rond flitshandel en dark liquidity  en natuurlijk dark pools.

Als je broker maar één partij er tegenover heeft en je orders niet direct naar de beurs gestuurd worden weegt dit niet op tegen de kosten. Maar laten we eerst het brokerdebat van vandaag afwachten. Dus snel weer naar de markt.

Momentumaandelen

De momentumaandelen gaan de rest van de markt aantasten. Ik blijf in de veronderstelling dat de momentumaandelen niet op zichzelf staan, net zo min als dat de daling van de Nasdaq aan het begin van de jaren 2000 niet op zichzelf bleef staan.

Ik heb het vaker gehad over al dit soort aandelen maar kijk eens naar de slachting. Groupon is van ruwweg 12,50 dollar naar onder de 7,00 dit is meer dan 40%!

Super chargers

Natuurlijk ga ik later de schuld krijgen, zoals ik in 2001 ook de schuld kreeg van de Nasdaq-crisis. Maar ondanks dit risico, ik wil toch nog weer even kritisch zijn. Dit weekend wordt er in het FD vol trots beweerd dat Tesla plannen heeft om snel laatpalen in Europa te instaleren.

De super chargers zijn laatpallen die in twintig minuten het accupakket voor de helft kunnen opladen. Maar met een volledig volle accu kan je maar 400 kilometer rijden en ze gaan de palen in een straal van 320 kilometer zetten. Even voor de rekenaars de helft is dus maximaal 200 kilometer dus...

Ik snap dit ongetwijfeld weer niet. Maar ook, vinden we twintig minuten nu echt snel? Het zou toch een alternatief voor een benzine-auto of een hybride moeten zijn? En wat als de paal al bezet is? Hoe lang moet je dan wachten?

Maar daar moeten we het maar niet meer over hebben. Het aandeel is ook 25% gedaald vanaf de top. Ik denk dat het gemakkelijk nog veel verder kan maar heb zelf op moment van schrijven geen posities.

Het wordt de beste uitvinding van de laatste jaren of zelfs de beste van de derde industriële revolutie sinds de boekdrukkunst genoemd: 3D-printen. Ik heb de waardering van deze aandelen nooit begrepen en zelfs nu ze 50% lager zijn, zijn ze nog steeds te duur.

Echter kijkend naar de grafiek kan 3D Systems best eens rust kunnen krijgen op de huidige niveaus.

Stratasystems is van ruwweg 145 dollar naar 94,50 en zou ook technisch gezien op een steun moeten zitten. Als short was het even genieten geblazen. Ik ben benieuwd hoe de analisten die koopadviezen gaven zichzelf er uit gaan praten.

Amazon maakt ook het verwachte negatieve grafische patroon en heeft volgens mij pas rond de 260 steun van enige betekenis. Ik heb zelf even geen positie.

Van de fundamentalisten in ons bedrijf mocht ik voor het fund geen shortposities in Google, maar nu ik officiële verkoopsignalen heb in dit bedrijf kan ik niet meer achterblijven…

Ik heb het ook al tijden over de bizarre waarderingen van de socialmedia-aandelen. Maar ook deze aandelen blijven na de recente daling nog steeds extreem gewaardeerd. Nu kunnen we natuurlijk hopen dat het allemaal Google’s worden. Maar zelfs Samsung en Apple krijgen het al moeilijk.

Linkedin heeft een mooie rit omlaag laten zien. Ruwweg 100 dollar eraf vanaf de top gezien.

Twitter ook mooi gecorrigeerd.

Pandora Media is ook een short van me. Ook hier heb ik geen positie hoewel ook dit aandeel nog veel lager kan.

Fire Eye, ook op IEX genoemd als short, is bijna gehalveerd. Daar had u als short dus iets aan kunnen verdienen.

En aan Salesforce ook...

Ik heb Ebay nog short, en ze hebben nog veel ruimte omlaag. Maar zoals ik veel te vroeg short ga, ga ik er ongetwijfeld ook weer veel te vroeg uit. Ik kijk zelf liever naar de aandelen die de volgende golf omlaag kunnen zijn.

Goldman Sachs overweegt handelsplatform Sigma X te sluiten, dark pools en flitshandel staan onder vuur… Denk eens wie in Nederlands een dark pool heeft… Maar de dark pool is zeker niet de reden dat Goldman de daling heeft laten zien. Wat de reden ook is, ik zou op de grafiek nog best wel short durven.

Ook JP Morgan is een fonds dat pas net uit de opgaande trend valt en dus als het doorzet nog veel ruimte omlaag heeft.

De Dow Jones Eurostoxx Bank Index heeft ook een verkoopsignaal gegeven.

Deutsche Bank heeft de nodige problemen als we de weekendkranten moeten geloven, maar ook hier is de grafiek veelzeggend over de toekomst. Een verkoopsignaal.

ING ook een verkoopsignaal gegeven.

Aegon is hetzelfde laken een pak. In ING heb ik zelf ook shortposities en overweeg ook in Aegon short te gaan.

Andere sectoren met leuke shorts? Home Depot is voor mij een aandeel dat veel potentie omlaag heeft.

Maar ook Harley Davidson heeft een verkoopsignaal gegeven.

Wat belangrijk is is dat we beseffen dat de volatiliteit nog nauwelijks echt opgelopen is. Oké van 12 naar 16,50 maar bij paniek gaat de volatiliteit boven de 40 of zelfs boven de 80 in een echte paniek.

Nu heb ik ook wel longs want ja er zijn best fondsen of sectoren die het goed doen, of goed zouden kunnen doen.

Maar ik ben wel heel voorzichtig.

In de markt moeten we oppassen voor het Imtech-effect, dus dat we onverwacht ineens uit het niets een kledder krijgen. Ik voel me dus lekkerder met bescherming en short dan met longs. Per saldo gaat het prima in mijn fonds en zal het de komende tijd ook prima blijven gaan.

NB: Nog even leuk, op CNBC zag ik dat je in Frankrijk in het parlement na zessen je mobiel van de zaak niet meer mag oppakken. Hoezo de Franse slag?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. FrankBuck 14 april 2014 11:09
    Ik heb een nicht die te dom is om voor de duvel te dansen. Zij gebruikt vaak moeilijke woorden die ze zelf niet begrijpt waardoor ze nog dommer overkomt. Dit ter inleiding.

    Het is Defcon beste Cees. DEFense readiness CONdition. I rest my case.

    Overigens komt het roepen dat je gelijk hebt gekregen helemaal niet betweterig over hoor. Je krijgt altijd een keer gelijk als je maar blijft lang genoeg roepen dat er een crash komt.
  2. [verwijderd] 14 april 2014 11:11
    we zullen zien...hoe diep ze in de US de SP500 zullen laten zakken.
    Ik geloof meer in een bodem zo rond de 1790 (ipv 1700) en dan weer up.

    Ik mis namelijk een onderliggende reden waarom het allemaal verder zou moeten zakken...het economisch herstel is in volle gang en dit is een normale correctie binnen de lange termijn stijgende trend. Het is ook wel goed dat de lucht er wat uit gaat bij de facebooks en de twitters en teslas (het lijken mij laadpalen trouwens ipv laatpalen...;-)) maar waarom dan bijvoorbeeld ASML 10 procent moet meezakken, zie ik niet zo...

    Kortom allemaal kortetermijn geneuzel en ideale instapmomenten voor de langetermijn belegger.
    Maar goed dat is mijn mening...anderen voorzien een crash zoals in 87...
  3. [verwijderd] 14 april 2014 11:16
    Geachte meneer van Dongen,

    " Per saldo gaat het prima in mijn fonds en zal het de komende tijd ook prima blijven gaan"

    Van 2001 tot 2009 heeft u zeker met die 235% in 2008 een indrukwekkende prestatie geleverd.
    Sinds 2009 is het eerlijk gezegd gewoon bagger; vanaf 1 jan 2009 tot nu een rendement van nog geen 5% totaal ( vergelijk; AEX 1 jan 2009 - vandaag 392 = 60% )

    Alles hangt een beetje van het perspectief af, zullen we maar zeggen,
    Zou e.e.a. vooral op toeval berusten? ;-)
  4. Brogembank 14 april 2014 12:39
    Heren
    Frank gebruikt zijn column om op bepaalde uitwassen/extreme waarderingen van bedrijven te wijzen; dat hij of zijn fonds hier geld aan verdient of in een bullmarkt verliest is zijn risico en eventueel dat van de lezer als hij iets met die tips en constateringen doet.
    Afgelopen jaar een paar keer op zijn contraire geluid gehandeld; Netflix short was een zeperd, Amazon short was een winner, LinkedIn short ook -wel te vroeg uitgestapt, maar ach;

    Ik ben een trouw lezer van zijn column als contrair geluid. en tenslotte blijft het aan de individuele belegger om er wel of niet naar te handelen; eigen verantwoordelijkheid geldt ook in beleggingen.
  5. forum rang 4 Louis Pasciuto 14 april 2014 14:16
    quote:

    FrankBuck schreef op 14 april 2014 11:09:

    Ik heb een nicht die te dom is om voor de duvel te dansen. Zij gebruikt vaak moeilijke woorden die ze zelf niet begrijpt waardoor ze nog dommer overkomt. Dit ter inleiding.

    Het is Defcon beste Cees. DEFense readiness CONdition. I rest my case.

    Overigens komt het roepen dat je gelijk hebt gekregen helemaal niet betweterig over hoor. Je krijgt altijd een keer gelijk als je maar blijft lang genoeg roepen dat er een crash komt.
    En wat te denken van laatpalen .. ach, laad ook maar ;)
  6. Hallo! 14 april 2014 14:31
    quote:

    Geen paniek schreef op 14 april 2014 11:11:

    Kortom allemaal kortetermijn geneuzel en ideale instapmomenten voor de langetermijn belegger.
    Ik denk dat je de volgende opmerkingen en het gemiddelde geannualiseerde rendement van het fonds Robeco, het ING Dutch Fund en het ING IT Fund van de afgelopen VEERTIEN jaar eens goed op je moeten laten inwerken:

    "Het probleem zit in de daling van de momentumaandelen zo vlak voor het cijferseizoen. Die momentumaandelen zijn al tijden te duur en zelfs na de recente correctie nog steeds te duur."

    "Ik blijf in de veronderstelling dat de momentumaandelen niet op zichzelf staan, net zo min als dat de daling van de Nasdaq aan het begin van de jaren 2000 niet op zichzelf bleef staan."

    Robeco -1,15%
    ING Dutch Fund -0,67%
    ING Information Technology Fund -8,40%

    Het gemiddelde geannualiseerde rendement van de iShares MSCI World was +16,32% de afgelopen 5 jaar, een ver bovengemiddeld rendement.

    Ik zeg niet dat er een crash komt. In 2000 was het hoogtepunt in autgustus. We zitten nu dichter bij de top dan 5 jaar geleden:-)
  7. [verwijderd] 14 april 2014 14:41
    quote:

    FrankBuck schreef op 14 april 2014 11:09:

    Ik heb een nicht die te dom is om voor de duvel te dansen. Zij gebruikt vaak moeilijke woorden die ze zelf niet begrijpt waardoor ze nog dommer overkomt. Dit ter inleiding.

    Het is Defcon beste Cees. DEFense readiness CONdition. I rest my case.

    Overigens komt het roepen dat je gelijk hebt gekregen helemaal niet betweterig over hoor. Je krijgt altijd een keer gelijk als je maar blijft lang genoeg roepen dat er een crash komt.
    Erg grappig!
  8. [verwijderd] 14 april 2014 14:55
    Ach, het economisch herstel is in VOLLE gang...

    Dat klopt. Met volle snelheid op weg naar het ravijn. Ergens in 2014 komen we waarschijnlijk wel bij de rand aan. Precies het tijdstip voorspellen is niet mogelijk. De crash die dan volgt hebben we nog niet eerder meegemaakt.

    Alle stimuleringsacties maken de situatie alleen erger en lossen niets op. Stellen alleen uit.
    Is dit echt zo moeilijk te begrijpen? Of willen mensen dat gewoon niet weten... Blijkbaar.

    Daarnaast is er ook nog de situatie dat de USD langzaam zijn status verliest als wereldhandelsvaluta. Net zoals andere valuta (gulden, pond etc) komt ook de USD aan het eind van zijn periode. Dat tegenhouden is eveneens niet mogelijk. Stuiptrekkingen van een modern "Empire".
  9. [verwijderd] 14 april 2014 15:04
    In korte 50% daklozen erbij Frankrijk want maandelijkse salaris te laag om de huur te kunnen betalen, China heeft nogal wat geld problemen, VS/EU/NAVO willen Oekraine lospeuteren van Rusland, Noord-Korea versus Zuid-Korea. Japan versus China en dat allemaal vanwege grenzen na WOII vastgelegd. O ja de Baltic Dry Index is wederom erg erg laag.
  10. [verwijderd] 14 april 2014 16:20
    quote:

    OldAndWise schreef op 14 april 2014 14:55:

    De crash die dan volgt hebben we nog niet eerder meegemaakt.

    Ja, gekkie, vertel eens. Wat hebben de Maya's je ingefluisterd voor dit jaar? Of in wat voor patroon vielen de tarot kaarten?

    Wat voor griezelige dingen gaan we allemaal meemaken dit jaar?
  11. [verwijderd] 14 april 2014 19:42
    GS
    Je doet net alsof ik beschik over geheime informatie. Het is informatie waar iedereen over kan beschikken - als - ze tenminste de tijd en moeite nemen om zichzelf te verdiepen in de echte situatie. Niet de situatie die door overheden, door media en centrale banken gecommuniceerd worden.
    Je manier van reageren geeft niet de indruk dat je die moeite wilt nemen en ik heb geen enkele verplichting om mijn kennis aan jou over te dragen. Begin je eigen zoektocht maar eens bij shadowstats.com. Een wereld bestaat niet alleen uit een beurs(koers).
  12. Hallo! 14 april 2014 19:53
    quote:

    OldAndWise schreef op 14 april 2014 19:42:

    Je manier van reageren geeft niet de indruk dat je die moeite wilt nemen
    Wellicht kan ik als ervaren belegger nog iets leren van een oud en wijs iemand. Jammer dat je ons niet op de hoogte wilt brengen van JOUW ervaringen zonder anderen na te papagaaien.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links