Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alternext - De Vries: 0-4

Alternext - De Vries: 0-4

Het lijkt in eerste instantie nogal tegenstrijdig: afgelopen zaterdag nog een ronkend verhaal in NRC waarin Euronext trots meldt dat er een "mooie groep bedrijven" staat te trappelen om een beursnotering aan het Damrak te krijgen; vandaag lezen we op DFT dat datzelfde Euronext liever vandaag dan morgen de deuren van babybeurs Alternext wil sluiten.

Net nu er eindelijk bedrijven naar de beurs willen sluit Euronext een platform dat al jaren tevergeefs ligt te wachten op wat animo uit het bedrijfsleven. (Overigens leidt Alternext in Parijs - waar die markt wel blijft bestaan - een veel bruisender bestaan dan in Nederland.)

Paradoxaal, maar wel logisch: de beursgangen in de pijplijn zijn allemaal bestemd voor de grote markt. In het NRC-verhaal worden onder andere ABN Amro, Nationale Nederlanden, Hema en chemiebedrijf IMCD genoemd - allemaal bedrijven die een maatje te groot zijn voor Alternext en van de beurs meteen het diepe in mogen.

Smallcapportier

Maar Alternext was er toch vooral voor de kleinere bedrijven die niet kunnen voldoen aan de zware (en dure) noteringseisen voor de grote markt? Ja, maar voor die die bedrijven heeft Euronext tegenwoordig 'Enternext' en er is tegenwoordig, niet te vergeten, een andere aantrekkelijke route naar het Damrak, namelijk die van de reverse listing.

Het Value8 van Peter Paul de Vries is tegenwoordig de smallcapportier van Beursplein 5, die voor iedereen een passende beurshuls te koop heeft. Zo belandde Novisource aan de beurs via lege huls 1NOMij, schoof Amigoo (tegenwoordig Source Group) via EDCC de koersenpagina op en stapte SnowWorld in het lege wagentje dat Fornix had achtergelaten. (Value8 is zelf overigens ook een reverse listing - De Vries bracht zijn holding naar de beurs via het lege beursfonds Exendis.)

Beursgangtest

Op de site van Value8 staat zelfs een heuse beursgangtest, waarmee ondernemers snel kunnen uitvinden of een notering haalbare kaart is, danwel via reverse listing, danwel via een echte beursgang. Wie heeft er een Alternext nodig als Peter Paul de Vries met een kraampje vol goedkope beursnoteringen voor de deur van de beurs staat?

Niemand, dus doet Euronext er inderdaad slim aan om dat deel van de markt nu maar definitief uit te besteden aan De Vries - of aan pan-Europese vehikels als Enternext te laten - en zich te richten op het versterken van het Amsterdamse Big Board, waar nog best wel wat mooie, grote Hollandse namen ontbreken.  


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 30 mei Slotcall: Nvidia en ASML voor iedereen uit, de AEX moet lossen 4
  2. 23 mei Slotcall: Dat was het dagje wel, Shell 8
  3. 16 mei Slotcall: AEX maakt sur-place en wordt gestut door sterke chippers 2

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links