Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De flitsende jongens van IEX

De flitsende jongens van IEX

Okay, dit wordt verwarrend. Als Michael Lewis geen financiële bestsellers zou schrijven was er niets aan het handje geweest, maar sinds hij in "Flash Boys" de flitshandel op de korrel nam zoemt de naam IEX ineens overal rond.

Niet dit IEX, waar u nu naar zit te kijken, maar een relatief nieuw Amerikaans handelsplatform (waarbij IEX staat voor "Investor's Exchange"). Heel onhandig, want mijn vaste Twitterfilter op de hashtag #IEX loopt nu al een week vol met Amerkaanse flitshandelsjongens die een mening over Lewis of onze Amerikaanse naamsgenoot kwijt willen.

Waar we voorheen met IEX.nl deze hashtag grotendeels voor onszelf hadden (soms glipt er een Indiase tweet tussendoor; daar schijnt ook een bedrijf te zijn dat zo heet), ligt de verhouding Nederlandse beursbengels-Amerikaanse flitsjongens nu rond de 50/50.

Van beleggers, voor beleggers

En dan timmert oprichter Brad Katsuyama - van die andere IEX dus - ook nog eens flink aan de weg, dankzij Lewis. Sinds het verschijnen van Flash Boys is de handel op het IEX-platform verdubbeld.

Wat is dat andere IEX dan eigenlijk precies? Dat kunnen ze zelf het best uitleggen. In het kort: Katsuyama begon IEX als tegenoffensief tegen de algoritme-gedomineerde handel die het voor "echte" beleggers steeds moeilijker maakt om grote orders tegen goede prijzen gedaan te krijgen.

IEX is daarom volledig eigendom van die echte - buyside - beleggers, zoals beleggingsfondsen, hedgefunds en family offices. (Van beleggers, voor beleggers dus, zoals al sinds jaar en dag onder ons logo staat). Brokers kunnen een abonnement krijgen om te mogen handelen op IEX. Enfin, kijk zelf anders even naar dit handige filmpje op IEXtrading.com. 

Nog even en IEX wordt zelfs een officiële beurs, zegt Katsuyama. Goed bezig, dat IEX. Maar eh, Brad, can I have my hashtag back?


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 18:00 Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  2. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  3. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 april 2014 14:42

    Pieter,

    Waar is de zakenman in je? Als jullie het merk IEX hebben beschermd dan valt er namelijk geld te verdienen door even een claim te leggen bij die andere IEX. Andere IEX kwam ik in de FT ook al tegen. Vroeg me toen af of jullie het radicaal over een andere boeg hadden gegooid.

    Dat laatste leek me toch wat onwaarschijnlijk. Hebben jullie het niet beschermd dan zou ik gaan praten met een merkendeskundige. In Nederland geldt het eerste actieve gebruik, maar hoe het elders zit, weet ik niet.

    In geval jullie het IEX-merk hebben beschermd en gaan beuren, stel ik gaarne mijn bankrekeningnummer ter beschikking voor een kleine dotatie uit de buit.

    Groet, Jonas
  2. [verwijderd] 8 april 2014 16:10

    Da Freeze,

    Prettig bij al dat flitsgedoe voel ik me niet, maar ik redeneer nu maar een beetje zo.

    Waar zit die flash? Dat is de moderne technologie en het is niet gemakkelijk dat te verbieden.

    Voor de rest blijft het beleggingsstrategie al dan niet in een algoritme vertaalt.

    Gesteld dat de grote jongens contraire strategieën gebruiken, komt er een zekere Balance of Power.

    Als huis- en tuin - en keukenbelegger blijf je wel op de tweede rij zitten, maar was dat vroeger ook niet zo?

    Groet, Jonas
  3. [verwijderd] 8 april 2014 20:48
    @jonas Het gaat er nu net om dat er met de beleggingsstrategie van de dames en heren van de flitshandel

    - dus anders dan vroeger -

    mogelijk dingen worden gedaan die niet zijn toegestaan, wat uiteraard voor een doorsnee toezichthouder niet moeilijk is om dit dan ook een halt toe te roepen,

    waardoor wordt voorkomen dat het zomaar in een soort crash van op hol geslagen computers zou kunnen gebeuren dat een huis- en tuin- en keukenbelegger geenszins op de tweede rij, maar mogelijk, wie zal het zeggen, op de laatste rij in een zijwaartse beweging van 30 jaar terechtkomt, waar uiteraard niemand op zit te wachten.
  4. [verwijderd] 8 april 2014 21:51

    Theo,

    Onderzoek is natuurlijk altijd goed. Mogelijk zie ik wat over het hoofd en is die Balance of Power er niet.

    Hoe na te gaan? Ik herinner hier een gedachtewisseling met een hoogleraar die tientallen jaren geleden in een of andere commissie zat ter bestrijding van Voorkennis. Mijn stelling was: voorkennis komen ze nooit achter. Hij dacht daar anders over en zag mogelijkheden ter bestrijding.

    Zijn benadering ging uit van transactiebewegingen met name plotselinge volumes aan de staart van het beleggen (de beurs) en ik zat te denken aan een tip aan een neefje ofzo. Hij had afgezien van klein grut wel gelijk: uitgaan bij een aanpak vanuit de achterkant is het best haalbare.

    Bij op hol geslagen computers denk ik aan die flash crash 2/3 jaar geleden. Je zou toch maar met een pakket turbo's zitten. Hou tegen te gaan?

    1. Handel onmiddellijk stilleggen
    2. Eventueel massale contra actie via de andere kant verrichten.

    Punt bij 2 is wie draagt het risico en wie doet het?

    Al met al goed een onderzoek naar dit soort zaken.

    Groet, jonas
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links