Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wees voorzichtig!

Deze week kwam het gezaghebbende FD met de stelling dat grafieken niet werken en dat ook veel handelen niet werkt. Vooral bij de mannelijke particulier zou het jaarlijkse rendement 7% lager uitvallen door meer transacties en minder spreiding.

Veel handelen? Er zijn hedgefunds en marketmakers die met high frequentcy trading honderden miljoen winst maken; zij denken er dus klaarblijkelijk anders over. Ook in ons fonds handelen we actief en zijn de rendementen juist veel hoger en minder negatief dan de markt.

Ook kan ik me niet vinden in de stelling dat de technische analyse-volgers die kopers van opties zijn, gemiddeld 1,4% minder rendement per maand behalen dan de markt. Grafieken geven mij juist in een oogopslag een beeld in welke fase een aandeel zit. Bijvoorbeeld overdrijving.

Ook zie je in een grafiek de trend in één keer. Nu kunt u net als ik soms contrair gaan met de trend maar als u trendvolgend werkt moet u toch geld kunnen verdienen. Maar hoe minder mensen er mee bezig zijn hoe beter, zullen we maar zeggen.

Mooi weer

Dus gauw naar ander nieuws. De kranten hebben het weer over de 400. De media hypen ook weer het huidige beursniveau. Maar hoe kan een indicator van de Nederlandse economie mooi weer aangeven terwijl er tegelijk stress is over:

  • het omvallen van Chinese banken en het niet te hulp schieten van de overheid
  • dichter bij huis: een van de grootste autodealers (Pouw) failliet gaat
  • en nog dichter bij mijn huis: hockeyclub Laren in de financiële problemen zit en mogelijk zelfs failliet kan gaan als de leden niet bijspringen

Al dit soort berichten geven mij aan dat het nog lang geen lente is in de economie. Nu zijn er ook berichten over de huizenmarkt door banken en hypotheekverstrekkers gepubliceerd en daaruit blijkt dat er weer interesse is maar of het nu echt goed gaat?

In de maandgrafiek van de AEX heb ik een engulfing bear-patroon en dat heb ik eerder in de maandgrafiek gezien... in 1999, in 2007, et cetera. Nu wordt het patroon ook wel eens overvleugeld door een positief patroon maar ik vind dit een heel belangrijk patroon en maan u tot voorzichtigheid.

Oké de korte grafieken van de AEX en de Duitse DAX geven even een koopsignaal. Maar voor de AEX zie ik niet veel ruimte omhoog en de beurs is omhoog getrokken door IT, social media en biotech, maar juist die bedrijven doen het heel slecht.

Nu is de Twindicator een zeer goede en robuuste indicator en dus moeten we niet groot short gaan in de AEX en DAX. Maar in de Verenigde Staten hebben we geen koopsignalen. De Dow Jones staat onder de Twindicatorlijn en dus op een verkoopsignaal en krijgt pas bij een slot boven 16.369,39 punten een koopsignaal.

De Nasdaq Composite Index is teruggevallen in zijn opgaande trend en staat ook op een verkoop in de Twindicator. Voorlopig zou het nog een normale correctie kunnen zijn en pas als de koers uit de trend valt begint het dramatisch te worden.

Toch is het ook wel goed om te zien dat de Nasdaq op lange termijn op de oude hyper-de-hypeniveaus beweegt. Kortom de lucht is redelijk ijl en er is ook geen reden om heel bullish te worden op deze niveaus.

Met de Nasdaq vallen eigenlijk de momentum-gedreven aandelen omlaag. Een echt momentumaandeel is Tesla. Precies wat ik eerder benoemd heb gaat gebeuren: de politiek begint vragen te stellen over de dure hybride en elektrische auto’s de fiscus betaalt ruim driekwart van de auto en daarmee kost de stekkerauto de fiscus een 0,5 miljard euro

Dit zou wel eens een ommekeer kunnen worden. En terecht als je het mij vraagt, want gaat het geld niet naar de verkeerde zaken. De discussie die nu bij ons op kantoor start zal ook elders voeding krijgen en dat is niet goed voor de fantasie van de stekkerautoproducten.

Tesla als aandeel was sowieso veel te duur en ik zie het dan ook nog steeds dalen. Ik zit nog klein short in dit aandeel en wacht even het eindekwartaaleffect af.

Netflix is ook een aandeel dat behoorlijk gecorrigeerd is en eigenlijk gemakkelijk verder kan dalen.

Facebook zit ik nog short en is behoorlijk aan het dalen. Recent kocht het bedrijf weer iets heel bijzonders. Ze hebben een producent van virtuele brillen gekocht.  Weer een paar miljard weg. Maar pijnlijker was de daling van spellenmaker King omdat dit ook iets zegt over Zynga

Twitter sinds vrijdag weer short, in de dalende trend.

In Amazon heb ik privé even winst gepakt in puts en zakelijk zit ik nog nog short. De indicatoren geven nog steeds een short met grote ruimte omlaag.

In de biotech-tracker zit ik zakelijk nog short, maar de koers zit wel op een steunniveau.

Zeker als ik even korter kijk, zie ik tijdelijk steun. Dus winst pakken is geen slechte optie.

Pandora Media is nog steeds een short en pas rond de 27 dollar ligt een steun van enige betekenis. Ik heb zelf geen positie meer.

Plug Power is ook fors teruggekomen. Maar dit aandeel is zo volatiel dat de indicatoren niet werken. Dus geen positie.

Blackberry heeft verkoopsignaal gegeven. Terwijl er interesse is? Afblijven dus even. Ik heb zelf ook geen positie.

Groupon heeft een mooie sell gehad rond de 11 en is nu nog steeds een short. Ik heb zelf geen positie.

Ebay heeft mooi verkoopsignaal gehad en is dus een heel mooie shortkandidaat.

Yahoo is ook een mooie shortkandidaat.

Zelfs toppertje Google is een shortkandidaat. In alle kandidaten heb ik nog geen positie maar mogelijk maandag gedurende de dag wel.

Beursrover Alibaba

Het patroon van de “kandidaten” geeft te denken als Alibaba met of zonder dieven naar de beurs komt. Hoewel er nog geen datum vaststaat wordt wel verwacht wel dat het bedrijf 140 miljard waarde zal krijgen. Ze gaan de bankiers maar 1% geven voor de IPO dus wie weet is er geen geld voor steun na de IPO.  

Ik zou ze niet durven kopen maar ik ben dan ook geen held.

Salesforce heeft ook een mooie sell gehad; ik heb zelf geen positie meer.

King for a day fool for... Afgelopen week kwam de maker van Candy Crush naar de markt en het leuke is: ze maken gewoon winst. Maar ondanks dat ging de koers fors onderuit.

En nu ik het toch over dalen heb: Citigroup. De Federal Reserve keurde kapitaalplannen van dit bedrijf opnieuw af. Dit was geen goed nieuws voor Citigroup. Ik handelde per ongeluk het verkeerde aandeel op dit nieuws. CIT en niet C beide rond de 48 en beide met de naam Citigroup.

Maar natuurlijk waren dit twee verschillende bedrijven, echter met mij waren er meer want dit aandeel ging net zo hard omlaag. Uiteindelijk positie gesloten. Ik denk dat ik “opnieuw” short ga maar deze keer in Citigroup (C).

Goud heeft een verkoopsignaal, maar in mijn fonds houd ik nog een strategische long.

TBT het omgekeerde Amerikaanse staatsleningenproduct is flink gezakt en dus de rente ook en dat ondanks uitspraken van Janet Yellen. Wat dat betreft moeten we maar gaan onderzoeken of beleggers op het nieuws handelen.

Ik sluit positief af met een koopkandidaat Het aandeel Lululemon (Lulu) is weer aan de winnende hand. Eerder hadden ze problemen dat ze te transparant waren. En ik maar denken dat transparantie goed is? 

Nog even leuk om te vermelden dat Obama opmerkingen maakt over de defensie-uitgaven van de Europeaan. We hebben enorm bezuinigd terwijl de Russen juist meer geld zijn gaan uitgeven.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 maart 2014 10:49
    Over defensie en Russen: Ik las dat UK en Frankrijk ongeveer evenveel uitgaven aan defensie als Rusland. Dus.... Het zal zich gaan wijzigen want kijk naar defensie uitgaven India, China etc. zal Rusland niet achterblijven. Mee eens blijf van sociale media af want men smijt met geld en weet niet wat men doet met die miljarden: overname bedrijf bedrijf door facebook is even duur als IMF-bedrag waarvan driekwart uit EU-belastingopbrengsten aan Oekraïne. Google: men is bezig alternatieven te maken voor Google. Tijdens de ommekeer in 1991 in EU/Rusland maakte de IMF er een puinzooi in Oostbloklanden voor zover ik me herinner.
  2. [verwijderd] 31 maart 2014 10:54
    "Ook in ons fonds handelen we actief en zijn de rendementen juist veel hoger en minder negatief dan de markt."

    Jouw markt is dus negatief. Geen wonder als je al die luchtfietsende fondsen beschouwt: Tesla, Netflix, Facebook, Twitter, Amazon, Plug, Rimm, Groupon, Ebay, Google.
    Kenmerk: allemaal voortdurend gehyped door marketeers die je vroeg of laat altijd met de brokken laten zitten.

    Er zijn ook bedrijven die een beetje winst maken door gewoon hard te werken en eerlijke bewezen technieken toe te passen. Het "vakmanschap is meesterschap"-type zeg maar. Misschien moet je eens kijken naar SKF, Alcoa, Philips en nog veel meer bij de kleintjes als Aalberts, Kendrion, Nedap, Corbion, Acomo om positieve verrassingen te oogsten.
    Over de NL grens zijn er nog een heleboel meer kleine maar fijne, Melexis bv.

    Succes!
  3. [verwijderd] 31 maart 2014 11:11
    Beste Cees,

    De meest recente bearish engulfing in de maandgrafiek vond plaats in januari/februari 2013. Deze bleek geen neerwaarts vervolg te krijgen. Ook het vervolg van deze engulfing is niet vergelijkbaar met 2007 en 1999. Het is naar mijn mening belangrijk dat een bearish engulfing in de maand erna snel onder de dieptepunten terecht komt van het patroon. Ook waren de bearish engulfings in 1999 en 2007 fors en zijn de recente en die van begin 2013 relatief klein. Boven de 409 wordt dit patroon zowiezo opgeheven.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink
  4. [verwijderd] 31 maart 2014 11:52
    quote:

    B. Heijink schreef op 31 maart 2014 11:11:

    Beste Cees,

    De meest recente bearish engulfing in de maandgrafiek vond plaats in januari/februari 2013. Deze bleek geen neerwaarts vervolg te krijgen. Ook het vervolg van deze engulfing is niet vergelijkbaar met 2007 en 1999. Het is naar mijn mening belangrijk dat een bearish engulfing in de maand erna snel onder de dieptepunten terecht komt van het patroon. Ook waren de bearish engulfings in 1999 en 2007 fors en zijn de recente en die van begin 2013 relatief klein. Boven de 409 wordt dit patroon zowiezo opgeheven.

    Met vriendelijke groet,

    Bas Heijink


    De winstontwikkeling zal het moeten bewijzen dat de hoge stand van de beurs gerechtvaardigd is. Van rente of andere beleidsmaatregelen, zal er geen toegevoegde waarde op de korte termijn kunnen komen.
  5. Da Freeze 31 maart 2014 13:50
    quote:

    Nik79 schreef op 31 maart 2014 10:26:

    Moet niet gekker worden dit... Stand van de economie baseren op het al dan niet failliet gaan van de hockeyclub Laren. #globalthinking #analistenonzin #waarzijnwemeebezig
    Vind ik niet zo gek. Overal zie je sportclubs die het zwaar hebben. Of de gemeente draait de geldkraan dicht, of de ledenaantallen nemen af. Meestal beide.
    Mensen houden de hand op de knip en dat zie je terug in de dagelijkse economie. Want een gesloten sportclub verkoopt geen Mora bitterballen meer. Gelukkig heeft Mora een afzetmarkt gevonden in China, maar het had ook anders met ze (en andere op Europa gerichte frituurproducenten) kunnen aflopen.
    De garage waar ik mijn auto altijd naar toe breng zegt altijd dat het druktste moment de zomer en winterbanden wissel is. Nu moet mijn auto altijd voor APK keuring in die periode. Ik kan altijd de volgende dag al langskomen. Zo druk heeft de garage het dus niet.
    En heb je wel eens goed gekeken hoeveel personeel er in veel winkels staan? Soms is het gewoon zoeken als je hulp nodig hebt of wilt afrekenen.
    Als je goed na gaat, veel bouwprojecten die nu gestart worden zijn nog altijd het resultaat van ambities vóór de crisis uitbrak. Nieuwe plannen worden vaak al afgeschoten bij gemeentes ivm een gebrek aan geld.
    De hele kreupele economie wordt juist veroorzaakt door een optelsom van dit soort futuliteiten.

    Ow ja, Laren is/was waarschijnlijk wel een van de best lopende hockeyclubs in Nederland.
  6. [verwijderd] 31 maart 2014 16:26
    Frank, je hebt mij weer een glimlach bezorgt vandaag met de volgende quote:

    En nu ik het toch over dalen heb: Citigroup. De Federal Reserve keurde kapitaalplannen van dit bedrijf opnieuw af. Dit was geen goed nieuws voor Citigroup. Ik handelde per ongeluk het verkeerde aandeel op dit nieuws. CIT en niet C beide rond de 48 en beide met de naam Citigroup.

    Maar natuurlijk waren dit twee verschillende bedrijven, echter met mij waren er meer want dit aandeel ging net zo hard omlaag. Uiteindelijk positie gesloten. Ik denk dat ik “opnieuw” short ga maar deze keer in Citigroup (C).


    :)
    Controleer altijd eerst de bouwsleutel (fondscode), voor je op accepteer drukt. ^^
  7. forum rang 4 Louis Pasciuto 1 april 2014 09:36
    quote:

    Da Freeze schreef op 31 maart 2014 13:50:

    [...]

    Vind ik niet zo gek. Overal zie je sportclubs die het zwaar hebben. Of de gemeente draait de geldkraan dicht, of de ledenaantallen nemen af. Meestal beide.
    Mensen houden de hand op de knip en dat zie je terug in de dagelijkse economie. Want een gesloten sportclub verkoopt geen Mora bitterballen meer. Gelukkig heeft Mora een afzetmarkt gevonden in China, maar het had ook anders met ze (en andere op Europa gerichte frituurproducenten) kunnen aflopen.
    De garage waar ik mijn auto altijd naar toe breng zegt altijd dat het druktste moment de zomer en winterbanden wissel is. Nu moet mijn auto altijd voor APK keuring in die periode. Ik kan altijd de volgende dag al langskomen. Zo druk heeft de garage het dus niet.
    En heb je wel eens goed gekeken hoeveel personeel er in veel winkels staan? Soms is het gewoon zoeken als je hulp nodig hebt of wilt afrekenen.
    Als je goed na gaat, veel bouwprojecten die nu gestart worden zijn nog altijd het resultaat van ambities vóór de crisis uitbrak. Nieuwe plannen worden vaak al afgeschoten bij gemeentes ivm een gebrek aan geld.
    De hele kreupele economie wordt juist veroorzaakt door een optelsom van dit soort futuliteiten.

    Ow ja, Laren is/was waarschijnlijk wel een van de best lopende hockeyclubs in Nederland.
    1. vergrijzing
    2. gezonder eten
    3. zachte winter, betere auto's, minder verplichte keuringen
    4. on line bestellingen
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    860,01
    -0,62% -5,35
  2. Alphabet 18 apr
    157,480
    +0,38% +0,600
  3. Amazon.com 18 apr
    179,170
    -1,16% -2,110
  4. 2,740
    -1,79% -0,050
  5. Citigroup 22:00
    59,150
    +1,42% +0,830
  6. DAX 18 apr
    17.837,40
    +0,38% +67,38
  7. eBay 18 apr
    49,950
    +1,01% +0,500
  8. 2.388,42
    +0,38% +9,05
  9. 501,790
    +1,54% +7,620
  10. Netflix 18 apr
    611,150
    -0,41% -2,540
  11. 0,00
    0,00% 0,00
  12. 15.601,50
    -0,52% -81,87
  13. Salesforce 22:00
    270,420
    -0,55% -1,500
  14. Tesla 18 apr
    149,840
    -3,61% -5,610
  15. Twitter okt '22
    53,700
    0,00% 0,000
  16. Yahoo! Inc jun '17
    52,580
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links