Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ze komen: de eurobonds!

We hebben een tijd niet van hem gehoord. Maar afgelopen vrijdag bleek dat Klaas Knot wel degelijk nog president van DNB is. In een interview met De Telegraaf gaf hij aan dat het pensioenstelsel de deelnemers meer keuzevrijheid moet geven. Prima!

Ook stelde de DNB-voorman dat het pensioen in de toekomst minder zekerheid kan bieden over de hoogte van de uitkeringen. Dat is meer discutabel. Juist die keuzevrijheid zou moeten inhouden dat deelnemers aan het stelsel ook voor zekerheid moeten kunnen kiezen omtrent de uitkeringen.

Uiteraard betekent dit dan wel hogere premies. Zolang er keuzevrijheid is, is dat geen probleem. Interessant, die pensioendiscussie, maar ik richt mij op zijn uitlatingen in het Financieele Dagblad, ook op vrijdag.

Collectieve verzekering

Volgens Knot moeten de eurolanden op termijn eurobonds uitgeven. Gezamenlijke uitgifte vergelijkt Knot met het collectief afsluiten van een brandverzekering. Dat is goedkoper dan een individuele verzekering. Doe je het niet, dan is het risico dat de boel opnieuw ontspoort.

Tot slot is de bankpresident voor eurobonds omdat het delen van risico's tussen landen een logisch sluitstuk is van de Europese eenwording. Zoals u wellicht weet ben ik een groot voorstander van gezamenlijke schuldfinanciering, maar ik heb toch wat problemen bij de argumentatie van Knot.

Wat betreft de parallel met de brandverzekering is voor mij niet het belangrijkste argument dat het collectief goedkoper zou zijn. Probleem bij individuele brandverzekeringen, als we de vergelijking toch willen maken, is dat sommigen helemaal geen verzekering afsluiten.

Als dan toch brand in bijvoorbeeld het Griekse appartement uitbreekt, kunnen de overige appartementeigenaren niet anders dan gedwongen bijspringen om de zaak weer op te bouwen. Doen ze dat niet, dan is het hele gebouw onbewoonbaar.

Nieuwe crises

Interessant is de opmerking van Knot dat zonder eurobonds het gevaar aanwezig is op nieuwe crises in de eurozone. Bedoelt hij dat bij individuele schuldfinanciering er wederom landen zullen zijn die hun financiën uit de hand zullen laten lopen? En dat bij uitgifte van eurobonds de sterke landen dan automatisch bijspringen en zo een volgende crisis wordt voorkomen?

Op kosten dus van de sterke eurolanden. Ik ben bang dat de bankpresident dat inderdaad zo ziet, want het sluit naadloos aan bij zijn opmerking dat het delen van risico's een logisch sluitstuk van Europese eenwording zou zijn.

Dit is wat mij betreft echt de verkeerde invalshoek. Op die manier zal brede steun voor eurobonds er nooit komen. Naar mijn opinie zijn eurobonds een uitstekende gedachte, maar juist om de kosten te leggen bij de landen die we nu als zwak kenschetsen.

Wél risicopremie

In de huidige situatie, zonder eurobonds, betalen de sterke landen zich blauw om de voornamelijk zuidelijke landen financieel overeind te houden. De sterke landen geven namelijk, indirect via de ECB, de garantie dat de schuld van de zwakke broeders gefinancierd wordt.

De financiële markten ontvangen een premie via de hogere rente in deze zwakke landen, zonder dat er risico wordt gelopen. Duitsland, Nederland en andere sterkere landen krijgen geen enkele vergoeding voor het afgegeven van de garanties. Dat is pas echt een onaanvaardbare situatie.

Met eurobonds wordt aan deze onredelijkheid een eind gemaakt. Natuurlijk, de sterke eurolanden blijven, nu direct, een garantie geven dat de staatschuld in de eurozone wordt terugbetaald. Maar met eurobonds incasseren de sterke landen nu wél de risicopremie, die op dit moment nog naar marktpartijen gaat.

Juiste methode

Daartoe moet uiteraard de juiste methode van uitgifte van eurobond worden gevonden. Mijn blauwdruk daarvoor ziet er als volgt uit.

  1. Een centraal instituut, met garantie van alle eurolanden, leent direct van beleggers om de tekorten te financieren. Gezien de ratings van EU-leningen die er nu al zijn, kan dat net zo goedkoop als Duitsland nu leent. Waarschijnlijk goedkoper omdat er nu grote liquide leningen ontstaan die kunnen concurreren met bijvoorbeeld de Amerikaanse staatsobligaties.

  2. De afzonderlijke eurolanden lenen van dit centrale instituut. De landen die aan alle strenge criteria voldoen ten aanzien van begrotingstekort, omvang schuld, en mogelijk nog andere voorwaarden, lenen tegen hetzelfde rentetarief waartegen het instituut zich financiert. Andere landen, die niet (helemaal) aan de criteria voldoen, lenen tegen een opslag. Die opslag wordt groter naarmate meer van de criteria wordt afgeweken.

  3. Jaarlijks wordt de winst van het instituut, dat zijn de ontvangen opslagen van de zwakke landen, verdeeld onder de landen die wel aan de criteria voldoen. Per saldo worden deze landen zo beloond voor de garanties die zij voor de eurobond afgeven.

Dit systeem geeft een enorme stimulans aan alle landen om aan de gestelde financiële criteria te voldoen. Er hoeft niet meer te worden gewerkt met boetes voor landen met te grote tekorten of schulden. Op deze wijze georganiseerd, laat het risicopremies terechtkomen daar waar ze horen: bij de sterke eurolanden. Kortom: laat maar komen die eurobonds!


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 19 maart 2014 10:59
    Leuk zo'n collectieve brandverzekering, maar als je buurman te gierig is om de batterijen van zijn brandmelder te vervangen, notoir slordig is met het dichtdraaien van het gas en zijn zoontje graag met lucifers speelt, dan kan het een hele dure grap worden. Dan kun je beter niet met zo iemand in een appartementencomplex gaan wonen, of hem er door de VVE uit laten gooien. Dat lijkt me een veel beter idee.
  2. LYCK 19 maart 2014 11:51
    Beste Marcel, ik lees je stukjes altijd met plezier.
    In het bijzonder je productbeoordelingen zijn interessant en nuttig.
    Maar in bovenstaand verhaal kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat je nog geloofd in internationale solidariteit en de oprechtheid van betrokken landen om te voldoen aan alle regeltjes. Ik noem dit ronduit naïef. Excuus voor dit harde oordeel, maar m.i. verwar je ideologie met werkelijkheid en laat je je leiden door het eerste.
    Ik vrees overigens wel dat je (deels) gelijk gaat krijgen en dat onze politici/Brussel ons geleidelijk aan het klaarstomen zijn om deze weg in te slaan om vervolgens aan ons uit te leggen dat er geen weg terug meer is. Enfin, we gaan het beleven.
  3. [verwijderd] 19 maart 2014 11:55
    Europa is helemaal geen eenheid. De meeste deelnemers (landen, zeker de Zuidelijke) proberen er zoveel mogelijk voor zichzelf uit te slepen. En als er idioten zijn die willen geloven in het eenheidssprookje, dan is dat mooi meegenomen voor de misbruikers.

    Het volk snapt dat. De politici soms ook, maar die willen het niet snappen. Mss door idealisme, vage theoretische onzin, of persoonlijk belang.

    Soort van Fat Tony vs Dr John uit Nicholas Talebs Black Swan.

    In een systeem waarin je kunt verwachten dat er misbruik van gemaakt zal worden, kan je als niet-misbruiker beter niet meedoen.

  4. RT2014 19 maart 2014 12:29
    Interessante constructie met een goed antwoord op de moral hazards! Je kunt er helaas vanuit gaan dat zoiets nooit door de zuidelijke landen geaccepteerd zal worden. Daar zal men ook willen profiteren van de lagere rentes, maar zonder zich in te spannen voor een financieel gezonde overheid.
  5. forum rang 5 theo1 19 maart 2014 12:48
    quote:

    LYCK schreef op 19 maart 2014 11:51:

    [...]
    Ik vrees overigens wel dat je (deels) gelijk gaat krijgen en dat onze politici/Brussel ons geleidelijk aan het klaarstomen zijn om deze weg in te slaan om vervolgens aan ons uit te leggen dat er geen weg terug meer is. Enfin, we gaan het beleven.
    Daar ben ik dus ook bang voor. Op een gegeven moment heeft Griekenland zijn zoveelste bailout nodig, klopt Spanje weer eens aan en dan worden die eurobonds er gewoon doorgedrukt (uiteraard zonder de kiezer iets te vragen want die is natuurlijk veel te dom om zoiets ingewikkelds te begrijpen). Intussen natuurlijk alle schepen achter je verbranden.

    En vervolgens wordt het vaststellen van rente-opslagen een politiek spelletje als alle andere en wordt dat gewoon uitgeruild tegen visserijrechten, commissiezetels en melksubsidies, zodat het helemaal niks meer te maken heeft met risico of begrotingsbeleid.
  6. zonnetjes 19 maart 2014 12:58
    Als je je huis nog niet opgeruimd hebt...is het een slechte zaak nog meer rommel toe te laten of opties te nemen op andermans rommel...
    Europa is lang geen eenheid en zal dat mogelijk ook nooit echt worden. Zolang er geen duidelijker afspraken gemaakt zijn over bv. Europese belastingen en leiding, moet je niet voor uit gaan lopen.
    Steeds meer landen er bij (willen) trekken maakt de zaak steeds ondoorzichtiger en gevaarlijker. Kijk naar wat nu met de Krim gebeurd is.
    Dit staat nog los van interne sentimenten die gaan spelen. Het nationalisme neemt overal weer toe....hoezo Europa eenwording??
    Daarbij zouden we zelf het slechtste jongetje van de klas zijn op gebied van zowel de hypotheken/huizenmarkt die onze banken nog verder bedreigen met hun onderwater staan en gaan komen en missen we de boot op het gebied van innovatie zoals we van de week het verwijt al kregen...
    en dan gaan we meedoen met Eurobonds....levensgevaarlijk!!
  7. [verwijderd] 19 maart 2014 13:58
    Slechts ter verder het duurzaam hierbij latende, iedereen in de eurozone

    - waar deze discussie wat mij betreft niet opnieuw door "deskundigen" die ondanks een van boven verkregen wijsheid in pacht zonder toverstokjes in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren geen tijdige oplossing hebben geboden noch bieden voor een in Maastricht door de toenmalige regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de toenmalige euforie na de val van de Berlijnse muur gezamenlijk overeengekomen muntunie zonder politieke (fiscale) afspraken,

    maar met vele op eurozone niveau gezamenlijk te herstellen weeffouten voor zover dit überhaupt met de gezamenlijk ter beschikking gestelde instrumenten en middelen voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen met de mogelijke gevolgen van met de vriendelijke groeten van de deurwaarder soeverein omvallende "soevereine" lidstaten althans mogelijk is,

    waardoor het risico bestaat dat andere landen alle los en vast zittende spulletjes in de eurozone, zoals de ijsvrije havens van Rotterdam en Hamburg en de gasvelden rond Cyprus, voor een scorende bodemprijs in een monetaire crisis op een presenteerblaadje aangeboden kregen,

    waar de mensen in deze andere landen die ook graag op een brommer rijden en, als alles goed gaat, in een auto, en, als alles nog steeds goed gaat, graag een huis willen huren of kopen,

    uiteraard geen bezwaar tegen hebben, en de suffering people van de eurozone in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden-, vertrouwens- en monetaire crises in de rijen van de gaarkeukens van deze landen kunnen gaan staan,

    in een zondebokken lynchende cultuur in naam van de vrijheid tussen de grotendeels met artikel 1 van de Grondwet strijdige vertoningen in de Tweede Kamer over hoofddoekjes en weg met de zakkenvullers in de hoofdkantoren van Brussel, Frankfort en Berlijn van de EU en het hoofdkantoor in Washington,

    wij willen in de "soevereine" lidstaat Nederland, het als het met een omgekeerde Marshallhulp getraumatiseerde, als kip kaal geplukte zuidelijke "soevereine" lidstaat Griekenland dat niets meer te verliezen heeft van het noorden bekend staande land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld

    achter een hoog zondebokken bestendig hek in ons permanent verongelijkt verontwaardigd rancuneuze keizerrijk in de voormalige eurozone op grond van de rancuneleer voor met een vingertje zondebokken aanwijzende sekte van wegpiraten

    als de permanent verontwaardigd verongelijkte zonnetjes in huis met de van boven verkregen wijsheid in pacht de traditionele gulden en de traditionele Sinterklaas en Zwarte Pieten kinderfeesten ondanks het feit dat zowel Sinterklaas als Zwarte Piet niet bestaan

    en dan ook geen enkele schuld die wij eventueel bij een bank hebben zullen terugbetalen en de ouders dan ook de cadeautjes voor de kinderen kopen terug en de doodstraf invoeren e.d.

    en een zondebokken godsdienstoorlog met ca. 1,5 miljard over 1 kam te scheren Moslims door gevoerd hoeft te worden -

    en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving

    Marcel Tak for president!
  8. Bas2012 19 maart 2014 14:05
    Allereerst ik kijk ook met scepsis naar het hele circus, maar vanuit Europa zal argumentatie zijn:

    Europa is lang geen eenheid en zal dat mogelijk ook nooit echt worden.

    -> Kip en het ei: uitzichzelf zal het nooit ontstaan met een 'actieve' dwang vanuit Europa wel.

    Zolang er geen duidelijker afspraken gemaakt zijn over bv. Europese belastingen en leiding, moet je niet voor uit gaan lopen.

    -> Ook weer kip en het ei: de Euro en alle perikelen zorgen voor discussie over fiscale unie en centraal bestuur, vanuit het niets was dit nooit gebeurd nu met de Euro is er een kapstokje.

    steeds ondoorzichtiger en gevaarlijker. Kijk naar wat nu met de Krim gebeurd is.

    -> Is de huidige koers van Rusland niet oa het gevolg van de uitbreiding Navo en vooral ook de integratie van Europa? Ik kan me voorstellen dat je vanuit de ogen van de Russen liever 20+ kleintjes bespeelt dan (in potentie)1 grote jongen die in 1 klap Rusland passeert qua omvang. Ik krijg juist het idee dat Rusland hier het omgekeerde mee creeerd en Europa dadelijk juist openstaat voor een gezamelijke defensie (et voila nog een onderdeeltje afgevinkt voor Europa)

    Dit staat nog los van interne sentimenten die gaan spelen. Het nationalisme neemt overal weer toe....hoezo Europa eenwording??

    Niet lullig bedoelt maar nationalisme is niet alleen op Europees gebied zichtbaar, maar net zo goed binnen de grenzen loopt het de spuigaten uit en evenzo ook weer als Europa tov de buitenwereld.

  9. [verwijderd] 19 maart 2014 14:54
    @theo1 Het is om de door u genoemde dure grappen te voorkomen in de geschiedenis van de mensheid dan ook een goede zaak dat regeringsleiders voordat ze voor een dergelijk complex met kennis van zaken al dan niet in een euforie bijvoorbeeld in Maastricht tekenen, even opletten of er bijvoorbeeld in het complex geen gierige appels komen te wonen die het als niet te vergelijken peren met een andere snelheid bijvoorbeeld op het gebied van hypotheken al dan niet met de van boven verkregen wijsheid in pacht al dan niet in een prettig te noemen klimaat qua zon weer heel anders doen omdat men niet in hypotheken doet,

    want als men dit niet doet is uiteraard de bijzonder reële kans aanwezig dat in een mum van tijd het hele appartementencomplex zonder vriendelijke groeten van de deurwaarder tot de grond toe is afgebrand, en de situatie is ontstaan dat eigenlijk niemand meer weet dat er ooit een complex stond, en er uiteraard ook niemand interesse heeft om met een vingertje de schuldige van de brand al dan niet in een zondebokken lynchende cultuur aan de hand van het handboek over de rancuneleer aan te wijzen,

    en iedereen op de ronde en niet platte aarde die zijn voorspelbare rondjes door het heelal maakt al dan niet op de brommer gewoon verder gaat met de dingen die hij of zij al dan niet in naam van de vrijheid doet.
  10. [verwijderd] 19 maart 2014 15:49
    @theo1 Zo teken je slechts ter verder het hierbij latende kennisgeving in een euforie voor een mooi appartementencomplex dat slechts door The Sky wordt begrensd en ineens is er helemaal geen appartementencomplex meer en weten de mensen die bijvoorbeeld gewoon op al dan niet Westerse brommers rijden nergens iets van.

  11. [verwijderd] 20 maart 2014 09:43
    quote:

    Poldersuckelaer schreef op 19 maart 2014 11:55:

    Europa is helemaal geen eenheid. De meeste deelnemers (landen, zeker de Zuidelijke) proberen er zoveel mogelijk voor zichzelf uit te slepen. En als er idioten zijn die willen geloven in het eenheidssprookje, dan is dat mooi meegenomen voor de misbruikers.

    Het volk snapt dat. De politici soms ook, maar die willen het niet snappen. Mss door idealisme, vage theoretische onzin, of persoonlijk belang.

    Soort van Fat Tony vs Dr John uit Nicholas Talebs Black Swan.

    In een systeem waarin je kunt verwachten dat er misbruik van gemaakt zal worden, kan je als niet-misbruiker beter niet meedoen.

    voor zover ik gelezen heb heeft Duitsland van de steun geprofiteerd want steun vloeide grotendeels terug in Duitse kassen en niet te vergeten die van NL. De profiteurs zitten noordelijk.
  12. Bir 22 maart 2014 06:59
    quote:

    Poldersuckelaer schreef op 19 maart 2014 11:55:

    Europa is helemaal geen eenheid. De meeste deelnemers (landen, zeker de Zuidelijke) proberen er zoveel mogelijk voor zichzelf uit te slepen. En als er idioten zijn die willen geloven in het eenheidssprookje, dan is dat mooi meegenomen voor de misbruikers.

    Het volk snapt dat. De politici soms ook, maar die willen het niet snappen. Mss door idealisme, vage theoretische onzin, of persoonlijk belang.

    Soort van Fat Tony vs Dr John uit Nicholas Talebs Black Swan.

    In een systeem waarin je kunt verwachten dat er misbruik van gemaakt zal worden, kan je als niet-misbruiker beter niet meedoen.

    Verstoor ik je droom heel erg als ik zeg dat elk land in welk verband dan ook (EU, VN, OVSE, enz) altijd probeert het hoogst haalbare voor zichzelf uit het vuur te slepen. Noord en Zuid, Oost en West is daarbij irrelevant.

    En verder........ Ik neem aan dat je weet dat Europa en Eurozone niet hetzelfde is.

    Succes en grtn Bir.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links