Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eenzame DAX

De kans is reëel dat gisteren de volgende hogere kortetermijnbodem op de borden is gekomen. Binnen het sinds begin dit jaar aanwezige patroon (driehoek) werd namelijk de onderkant opnieuw aangeraakt en werd ook een omkeerpatroon gevormd.

De AEX ging daarbij langs het randje van dit patroon. Als we namelijk kijken naar de toppen en de bodems sinds begin dit jaar dan is nog steeds een symmetrische driehoek in ontwikkeling. Daarbij is sprake van een dalende toppenlijn en een stijgende bodemlijn.

Dit patroon startte bij de hogere top van 409 en heeft een raakpunt bij de 402,45. De recente doorbraak hierboven met een top bij 400,90 bleek achteraf een vals signaal te zijn geweest en kan als lagere top worden gezien. De stijgende bodemlijn startte bij het dieptepunt van de eerste correctie van dit jaar van 379,50 en heeft een raakpunt bij de recente minicorrectie van 386,60.

Handelsgrenzen

Gisteren kwam de index intraday nipt onder deze bodemlijn maar ook dit is te zien als test en vorming van opnieuw een hogere bodem. De stijgende bodemlijn is vandaag te vinden bij 389,20, de dalende toppenlijn ligt bij 398,40. Zolang er geen structurele uitbraak plaatsvindt buiten deze grenzen blijft dit patroon ook in de komende week de handelsgrenzen bepalen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Als we kijken naar de bewegingen van gisteren dan werd uiteindelijk ook een hammer op de borden geplaatst, wat een bodempatroon betekent. Tezamen met de test van de stijgende bodemlijn, lijkt hiermee opnieuw een hogere bodem te zijn geplaatst. Toch moeten we zeer alert blijven op de onderkant en een verslechtering in het kortetermijnbeeld.

Onder de bodem van gisteren (388,50) wordt de hammer opgeheven en ontstaat ruimte naar de recente bodem van 386,60 tot mogelijk zelfs de cruciale zone van 379 – 382. Een structurele beweging onder de laatstgenoemde zone zorgt voor een verslechtering in het middellangetermijnbeeld en in dat scenario is de kans groot dat de top voor de komende tijd op de borden staat. Dit is echter niet mijn voorkeursscenario.

Jaartop aanscherpen

Voor de komende dagen houd ik rekening met een nieuwe poging om de dalende toppenlijn te testen. Tussenliggende weerstand is nog te vinden bij 394,80. Een beweging naar de 398,40 blijft dus kansrijk in de komende dagen. Toch zal de AEX binnenkort een vervolgrichting moeten kiezen aangezien de handelsruimte steeds smaller wordt.

Kijkend naar veel andere indices en de middellangetermijntrend binnen de AEX blijft een opwaartse uitbraak het meest reële scenario. Boven de dalende toppenlijn zou dan nog bevestiging moeten optreden met een beweging door de meest recente toppen van 400,90.

Daarboven liggen nog horizontale weerstanden bij 402,45 en 404,30, maar in dat scenario mag een snelle hertest van de jaartop van 409 worden verwacht. Ik blijf voorlopig bij mijn mening dat de AEX eerst zijn jaartop verder zal aanscherpen voordat de tweede correctie van dit jaar wordt gestart.

DAX


Klik op de grafiek voor een grote versie

Net als de AEX blijft ook de DAX onder druk staan. Wel testte de index gisteren een belangrijke steunzone. Hier ligt de onderkant van het huidige vlagpatroon, maar ook een korte en langere stijgende bodemlijn, met vlak daaronder nog de bodems van de afgelopen maanden.

Deze zone is te vinden tussen de 9.070 en 9.150. Vlak daaronder ligt verder nog de belangrijke bodem van 8.970. Aan de andere kant moet de scherp dalende toppenlijn van het vlagpatroon worden gebroken om deze tussentijdse daling te beëindigen.

Een daling die bijna een correctie genoemd mag worden. Daarin staat de DAX overigens vrijwel alleen als we kijken naar veel andere indices. Deze dalende toppenlijn ligt bij 9.430 en is na de test van gisteren het eerste opwaartse richtpunt voor de komende dagen.

Nikkei

Een index die in de afgelopen twee maanden een forse correctie achter de rug heeft vanaf een hogere top is de Nikkei. Een week geleden brak de index de dalende toppenlijn van de correctie en is momenteel bezig met een terugtest van deze voormalige weerstandslijn.

Ook in het zeer kortetermijnbeeld lijkt de index bezig te zijn met de vorming van een hogere kortetermijnbodem langs de bodemlijn vanaf de jaarbodem. Deze bodemlijn is nu te vinden bij 14.680. Voor de komende periode verwacht ik een verdere stijging tot mogelijk zelfs een hertest van de jaartop rond 16.350.

Als we kijken naar de grafieken in de VS dan is daar nog steeds geen vuiltje aan de lucht en is de kans groot dat de toppen in de komende weken geregeld worden aangescherpt.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

552 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 maart 2014 09:21
    de amerikanen gaan nog voor het weekend alles proberen om het referendum op de krim te voorkomrn hoorde ik net in het nieuws

    ok, als dat lukt zal putin de grote overwinnaar zijn
    lukt dat niet, dan is er weer een extra bevestiging dat putin de baas is over de wereld

    maw alle uitkomsten zijn een afgang voor de eu en de us
  2. Raymn 13 maart 2014 09:24
    Dacht je dat Poetin bang wordt als er niet meer naar de VS gereisd mag worden. De EU is te afhankelijk van Rusland dus die willen geen zware sancties, er mogen zelfs nog steeds wapens naar Rusland geëxporteerd worden.

    Zelfs Bas zegt:
    "AEX: onderkant symmetrische driehoek getest met een hammer. Was dit de hogere bodem? Nu eerst richting 398,40"

    Laat maar komen die 398,4!

    quote:

    pal schreef op 13 maart 2014 09:21:

    de amerikanen gaan nog voor het weekend alles proberen om het referendum op de krim te voorkomrn hoorde ik net in het nieuws

    ok, als dat lukt zal putin de grote overwinnaar zijn
    lukt dat niet, dan is er weer een extra bevestiging dat putin de baas is over de wereld

    maw alle uitkomsten zijn een afgang voor de eu en de us
552 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links