Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"415 miljoen dollar boete SBMO"

"415 miljoen dollar boete SBMO"

SBM Offshore krijgt mogelijk een fors hogere boete opgelegd voor het betalen van steekpenningen dan eerder verondersteld. Dit blijkt uit een rondvraag onder analisten door ABM Financial News.

Analisten bleken gemiddeld inmiddels op een boete van 415 miljoen dollar te rekenen voor SBM Offshore. Dit is flink meer dan de 150 miljoen dollar die zij in oktober nog voorzagen, waarbij de hoogste taxatie destijds op 300 miljoen dollar uitkwam.

Sinds oktober hielden analisten er rekening mee dat het omkoopschandaal omvangrijker zou zijn dan eerder verwacht. Zo wordt inmiddels ook het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras, een belangrijke opdrachtgever van SBM Offshore, genoemd in het schandaal.

Zwarte lijst

Naast een boete bestaat er ook het risico dat SBM Offshore in verschillende landen op een zogenoemde zwarte lijst wordt geplaatst, waardoor de oliedienstverlener toekomstige opdrachten misloopt. De schade die dit oplevert, kan wel eens veel hoger uitvallen dan de boete.

In het voordeel van SBM spreekt volgens de verschillende analisten dat de oliedienstverlener volledig meewerkt aan het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Nederlandse- en Amerikaanse autoriteiten.

Een lastig punt daarbij is het vaststellen of een betaling aan of via een agent past binnen de reguliere juridische kaders of niet. Het is moeilijk te bepalen vanaf welke betaling "het onbetamelijk begint te worden", aldus een van de analisten tegenover ABM Financial News.

SBM Offshore maakt volgens de desbetreffende analist door te werken met lokale agenten dan ook gebruik van een "relatief gevaarlijk" bedrijfsmodel. Daarbij is SBM Offshore ook nog eens actief in landen waar een andere moraal geldt.

Claimemissie

Of een boete van ruim 400 miljoen dollar ook betekent dat SBM Offshore een kapitaalinjectie nodig heeft, is volgens verschillende analisten afhankelijk van het succes van enkele geplande desinvesteringen. Indien bijvoorbeeld het vastgoed in Monaco en het schip DSCV SBM Installer kunnen worden verkocht alvorens de boete wordt opgelegd dan is een emissie wellicht niet nodig.

Een emissie uitsluiten konden de analisten op dit moment evenwel niet.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven.

Meer over ABM Financial News

Recente artikelen van ABM Financial News

  1. 13 sep Klein verlies voor AEX
  2. sep '22 'Winstwaarschuwing AkzoNobel levert nieuwe deuk op' 2
  3. mrt '22 Cabka maakt zich op voor eerste handelsdag in Amsterdam

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 maart 2014 09:43
    quote:

    merron schreef op 12 maart 2014 09:26:

    gewoon dumpen dit aandeel , emissie komt er zeker!! mochten ze ook nog op de zwarte lijst komen is het helemaal mooi voor SBM , maar ze hebben het allemaal wel zelf gedaan , dus medelijden hoeven we ook niet te hebben.
    Onzin die emissie komt er niet.

    Vasthouden of bijkopen nu kan je je slag slaan door zeer goedkoop in te slaan.
  2. [verwijderd] 12 maart 2014 10:04
    quote:

    merron schreef op 12 maart 2014 09:50:

    Tuurlijk bijkopen nu, hij schiet binnenkort naar 15 euro , droom maar lekker verder , het feit dat je er flink in zit moet je een ander ook niet gunnen, het was je eigen fout!
    Ik spreek je later de 15 euro komt weer terug en het zal niet lang duren.

    Het was mijn keuze geen fout.

    Het is juist nu een moment om bij te kopen als je dat niet inziet loop je herstel mis.

  3. Isildur1 12 maart 2014 10:23
    Nu kopen slaat natuurlijk nergens op. De boete moet er nog komen en de zwarte lijsten moeten bekend zijn. Hierna kun je pas goed afwegen of het aandeel een koop is. Voor nu is het gewoon gokken dat de boete lager uitvalt, een rit omhoog zal er zeker tussen nu en twee jaar niet komen.
  4. [verwijderd] 12 maart 2014 10:30
    quote:

    Isildur1 schreef op 12 maart 2014 10:23:

    Nu kopen slaat natuurlijk nergens op. De boete moet er nog komen en de zwarte lijsten moeten bekend zijn. Hierna kun je pas goed afwegen of het aandeel een koop is. Voor nu is het gewoon gokken dat de boete lager uitvalt, een rit omhoog zal er zeker tussen nu en twee jaar niet komen.
    Het is niet zeker of er een boete komt.

    De rit omhoog zal spoedig plaatsvinden pas op dat juliie het herstelritje niet missen!
  5. vulcano 12 maart 2014 12:58
    omkoping, steekpenningen, jongens dit is bijna overal in de wereld een gewone zaak!! met name in Brazilie waar iedereen corrupt is en waar je door de bureaucratie je helemaal LOST voelt, en dat nu de brazilianen komen met hun onderzoek naar omkoping!! laat me niet lachen er komt nu eindelijk een onderzoek bij petrobras naar hun medewerkers die in het buitenland werken, die schijnen nogal behoorlijk de WALLETS gevuld te hebben!! dat brazilie, Dilma = presidente maar eerst het geweld in eigen land gaat aanpakken en het onderwijs gaat verbeteren want dat is van een arbamelijk niveau!!
  6. Voc 12 maart 2014 13:16
    Ach voor een Zuid Amerikaans land wat al lang wist dat dit speelde is het gewoon een boete opleggen om alsnog een soort achteraf korting te verkrijgen. Eerst de steekpenningen oogluikend toestaan en dan achteraf met extra boete dubbel terugkrijgen... goed voor de economie daar. Een een mooie korting op de projecten. Daarna zingt SBM ook een toon lager dus zal nog goedkoper aanbieden... En idd er is veel belang bij het lager neer zetten van de koers. Misschien goed in de gaten houden voor een leuk gokje.
  7. [verwijderd] 12 maart 2014 13:21
    INDERDAAD. Wie zijn die analysten waarvan sprake. En wat voorspelden ze voor deze onderneming? Onderzochten ze het cahrter van deze ondeneming vooraleer te voorspellen.

    PS : kan toeval zijn maar ik zie na de disccussie hier over de onzin van TA dat haar adepten zich vandaag "koest" ( West-Vlaams voor "stil") houden. Maar tegelijk ook geen WEERWERK bieden !?
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links