Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De keurmerken-maffia

Keurmerken, de wereld staat er bol van: Fairtrade, EKO, BeterLeven, UTZ, Bio+, FSC, MSC, EU-bio, ga er maar aanstaan als u bewust boodschappen wilt doen. De verantwoord ondernemen-maffia, dus mensen met een baan als ik, actiegroepen, bedrijven, wij hebben een oerwoud van labels opgetuigd.

Ook voor verantwoord beleggen hebben we ervoor gezorgd dat u door de bomen het bos nier meer kunt zien. Ik ga maar eens wat bomen wegkappen.

Keurmerken voor verantwoord beleggen:

  • Allereerst zijn er natuurlijk de betrouwbare merknamen zelf, zoals de ASN Bank en Triodos Bank.

  • Dan hebben we Amnesty International, FNV, Oxfam Novib, Milieudefensie, de Dierenbescherming, en IKV Pax Christi, met hun Eerlijke Bankwijzer (EBW). Recent hebben zij er een zusje bij gekregen: de Eerlijke Verzekeringswijzer (EVW).

  • BankTrack, die ik in Check uw bank al noemde, kijkt naar de (project)financiering door banken.

  • De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) richt zich alleen op de grote beleggers. Dit zijn soms wel en soms niet dezelfde partijen als bij EBW en EVW.
  • Ten slotte Eurosif, de Europese verzameling van organisaties zoals de VBDO in Nederland. Zij geven een Transparency Logo uit.

De verschillen

Volgt u het nog een beetje? Nou, stel u gaat naar de winkel – lees internet – om een financieel product te kopen. Welk keurmerk moet u dan bekijken, wat zijn de verschillen, en hoe betrouwbaar zijn ze? Welke niet?

Wellicht tot woede van betrokkenen, maar ik zou BankTrack, PRI en Eurosif links laten liggen. De boeiende zaken die BankTrack naar voren haalt gaan maar over een klein deel van de balans van een bank. U kunt er wel kijken om een smaakje op te doen, maar het zegt niets daarover hoe verantwoord uw pensioen wordt belegd.

De PRI is veel te uitvoerig voor de leek en in het Engels. Eurosif is aardig om te weten of een beleggingsfonds wel of niet openbaar maakt hoe het verantwoord belegd. De kwaliteit moet u echter zelf beoordelen.

Kwestie van smaak

Welke wel? Blijven EBW (EVW) en VBDO over. Het is een kwestie van smaak welke u meer aanstaat. Beide zijn onafhankelijke stichtingen, die zelf hun onderzoek uitvoeren.

De EBW en EVW hebben hun oorsprong in actiegroepen. Hun methodes laten dan ook duidelijk bepaalde normen en waarden doorschemeren. Ook de thema’s voor onderzoeken komen daar vandaan, zoals mensenrechten, veetransporten, kernwapens.

SNS AM scoort in de EBW een 8 en in de EVW een 7 uit 10 punten. Op sommige themaonderzoeken scoren we uitstekend (mensenrechten een 10), op andere slecht omdat we geen beleid hebben voor sectoren waar we nauwelijks in beleggen (op veetransporten komen we uit op 2 uit 15 punten).

De VBDO draagt minder sterk een eigen waardepatroon met zich mee. Ze beoordeelt ‘bestuurlijke inrichting’, ‘beleid’, ‘uitvoering’ en ‘verantwoording’ van verantwoord beleggen, en neemt daarbij de internationale state of the art als uitgangspunt.

Beleggers worden ondervraagt hoe ze verantwoord beleggen, moeten bewijsvoering aanleveren, en kritische vragen ondergaan. Net als EBW en EVW komt de organisatie dan met een ranglijst. De gebruiker, u dus, mag daar dan zelf het nodige van vinden. Veel plezier!

Maatschappelijke scores verzekeringsmaatschappijen

Klik op de tabel voor een grote versie. Bron: VBDO onderzoek "Benchmark Responsible Investment by Insurance Companies in the Netherlands 2013". Bovenstaande tabel is een verkorte weergave van de top 29 stijgers en dalers. De volledige vorm staat hier.

 


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links