Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoogtevreesgrafieken

Hoogtevreesgrafieken

Met de verjaardag van de vijfjarige bullmarket dit weekend (op 9 maart 2009 tikte de AEX 194,99 aan) zijn de Amerikaanse en Europese waarderingen wel eens lager geweest. Deze gaf ik u gisteren al in mijn vooruitblik op deze week, Corné met zijn verwachte winstengrafiek.

 

 

Die komt u trouwens her en der in soorten en maten tegen. Ed Yardeni laat zien dat Amerikaanse mid- en smallcaps nog duurder zijn:

 

 

Karel krijgt het ook benauwd van al dat gestijg en twittert de ene enge grafiek na de andere. Dat is één:

 

 

Dat is twee (die gaf ik vrijdag ook al):

 

 

En dat is drie:

 

 

Dit is de engste van allemaal? Het is intussen al bijna een jaar geleden dat de eerste handelaren mij wezen op de oplopende margins. Het is er in die tijd niet minder op geworden. Deze zoefde vanochtend voorbij:

 

 

Beren worden stieren

Volgens Business Insider beginnen de Muppets, ofwel de klanten van Goldman Sachs, ook nerveus te worden. Uit een mailtje van David Kostin: "Conversations with clients this week revealed that many investors are also weighing mixed feelings about valuation and the potential for growth."

Oeps, David Rosenberg, Nouriel Roubini en Meredith Whitney: New York Times Dealbook heeft een blij verhaal over hoe onder meer deze notoire ijsberen ergens in de afgelopen vijf jaar ook het groene koerslicht hebben gezien en ook bullish zijn geworden. Hoe kijken ze nu tegen de beurs aan?

 • Roubini wil niet langer Dr. Doom heten, maar Dr. Realist
 • Rosenberg zegt: My bet is that eventually the Fed will get what it wants, and then some
 • Whitney zag al haar klanten bij haar researchfirma weglopen en is maar een hedgefonds begonnen

Dan nog de uitsmijter. Slik. Als een markt heel hard stijgt, dan volgt meestal...

 

 

Mijn punt is denk ik duidelijk: het is allemaal wel erg bullish aan het worden. Nee, het is zeker niet zo dat we onafwendbaar afstevenen op het volgende beursdrama. Al is het alleen maar omdat de markt zich niet laat voorspellen. Waakzaamheid en voorzichtigheid is wel geboden.

Als de economie blijft aantrekken en de winsten blijven stijgen is er in principe niets aan de hand. Zo niet, dan bieden de koersen op de huidige niveaus denk ik meer risico dan kansen. Misschien overdrijf ik, maar ik ben De Euforie en Het Drama daarna van vijftien jaar geleden niet vergeten.

Intussen is het na vijf jaar nog niet iedereen opgevallen dat de koersen ook kunnen... stijgen!

 

 

En ach, want wat nu nog een lief, klein, schattig knuffelbeertje is, kan uitgroeien tot... :-)

 

 

Nog eentje dan

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 12 aug Niks te doen voorbeurs, maar gelukkig hebben we deze morning call nog 2
 2. 11 aug Druk, groen en heet voorbeurs, want Nasdaq 100 weer in bull market 9
 3. 10 aug Slotcall: echt waar, een heuse inflatierally 3

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 11 maart 2014 12:21
  quote:

  nb schreef op 10 maart 2014 16:25:

  Vanochtend verscheen een column -doe niks- .
  Altijd weer eigenaardig, dat berichten met 'het komt allemaal goed, als je maar geduld hebt', afwisselen met paniek veroorzakende berichten, zoals bovenstaande
  Is toch niet zo vreemd? Meerdere columnisten hebben meerdere meningen. Beide meningen kunnen daarnaast ook prima naast elkaar leven. Het voordeel van dalende koersen is dat een belegger meer aandelen kan kopen van een dividenduitkering. Een lange termijn belegger blijft rustig zitten.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links