Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Toch eerst omhoog

De AEX wist afgelopen donderdag nog nipt boven de dalende toppenlijn te sluiten, maar vrijdag dook hij hier weer fors onder. Een structurele slotbeweging heeft dus nog niet plaatsgevonden, maar dat is volgens mij slechts een kwestie van tijd.

Eind vorige week bleef de AEX tweemaal intraday net onder de 401 punten hangen, wat een ruim een punt boven de genoemde toppenlijn was. Ik gaf vorige week al aan dat het doorbreken van een dergelijke toppenlijn een proces kan zijn dat enkele dagen duurt. De AEX zit zich momenteel in deze fase.

Als we kijken naar de situatie sinds begin dit jaar dan was er namelijk sprake van een grote symmetrische driehoek. Dit betekent dat er een dalende toppenlijn en een stijgende bodemlijn aanwezig zijn.

  • De dalende toppenlijn startte bij de hogere top van 409 en heeft de 402,45 als raakpunt. Momenteel ligt deze toppenlijn bij 399,30.

  • De stijgende bodemlijn startte bij het jaardieptepunt van 379,50, die werd gevormd tijdens de eerste correctie van dit jaar en heeft als raakpunt de recente hogere bodem tijdens de mini-correctie bij 386,60. Vandaag ligt deze bodemlijn bij 388,50.

De dalende toppenlijn heeft voor mij nog slechts beperkte waarde aangezien de AEX hier al twee dagen (waarvan één slotkoers) boven is geweest. Deze toppenlijn kan echter nog wel voor enige weerstand zorgen. Overige weerstanden liggen bij:

  • de top van vorige week (400,90)
  • de recent gevormde meervoudige top bij 402,45, die het startpunt bleek te zijn van de mini-correctie.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Aanscherping jaartop

De vrijdag gestarte neerwaartse beweging lijkt vooral in het kader van een eerste hogere zeerkortetermijnbodem plaats te vinden. Steunniveaus liggen vandaag bij:

  • de 394,80 (onderkant voormalige consolidatiefase)
  • een Fibonacci-retracementniveau van de voormalige mini-correctie bij 393
  • de stijgende bodemlijn van 388,50

Toch verwacht ik dat een omkeer vandaag of morgen kan plaatsvinden en de AEX zijn opwaartse weg weer gaat vervolgen. Zoals gezegd liggen de eerste weerstanden eigenlijk net boven de 400 punten.

Zodra de AEX boven de 400,90 terechtkomt, is deze kleine terugtest afgerond en daarmee ook het proces dat ik noemde van het breken van een dergelijke dalende toppenlijn.

Voor de komende tijd verwacht ik een verdere aanscherping van de jaartop en houd nog steeds rekening met een beweging naar de 417,50 tot 428 voordat de tweede correctie van dit jaar gestart zal worden. Onderliggende weerstanden  liggen bij

  • de jaartop van 409
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau van de recente mini-correctie bij 413

Bij koersen onder de 388,50 ontstaat de eerste verzwakking en mag een verdere terugval worden verwacht. In dat scenario ontstaat ruimte naar 386,60 tot mogelijk de zone 379 tot 382. Toch verwacht ik dit niet. Pas een structureel slot onder de 379 zorgt voor een eerste verslechtering in het middellangetermijnbeeld.

Opwaartse druk intact

In de Verenigde Staten of de Stoxx Europe 600 waren deze bewegingen niet terug te zien, daar blijft de opwaartse druk naar steeds hogere jaartoppen intact en drukken de indices duidelijk tegen de stijgende toppenlijnen of recente jaartoppen aan. Een verdere stijging in de komende weken blijft daar dan ook realistisch.

Daggrafiek S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Tussen 137,10 en 140

Een grafiek die ook alweer hogere toppen maakt is de euro-dollar. Na de recente terugval en vorming van hogere kortetermijnbodem, brak de koers vrijdag door zijn top van 138,80. De trend is zeer sterk.

Vanaf het jaardieptepunt van begin februari (net onder de 135) is een steile opgaande kortetermijnbodemlijn te zien die bij 137,10 voor het eerste belangrijke steunpunt zorgt. De eerste weerstand ligt net boven de 140.

EUR/USD

Klik op de grafiek voor een grote versie

Wilt u weten welke kansen ik nog meer zie op dit moment, morgenavond 11 maart om 20:00 uur organiseer ik een online seminar over technische analyse.  Hier kunt u zich gratis aanmelden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

499 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MG TF 10 maart 2014 09:08
    quote:

    deschaker schreef op 10 maart 2014 08:59:

    er is geen economisch nieuws verder deze week... dus waarom zouden we omlaag gaan?
    waarom dan omhoog zonder nieuws?
    het beeld ziet er zwakker uit en het zal mij niets verbazen dat we eerst richting de 400 gaan en dan vele beleggers winst nemen als de 400 niet goed doorbroken worden omdat ze dan zenuwachtig worden.
499 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links