Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gaat Pharming het redden?

Gaat Pharming het redden?

Morgen komt Pharming met haar jaarcijfers. Nog steeds geen winst en nog steeds geen Amerikaanse goedkeuring, maar de kans hierop is nog nooit zo dichtbij geweest.

Als geen andere sector is de biotech er eentje van overnames. De grote medicijnfabrikanten ontwikkelen zelf ook van alles, maar hebben vaak onvoldoende in de pijplijn zitten om de huidige kaskrakers te vervangen.

Het gaat namelijk zo in de farmaceutische industrie:

De ontwikkelaar van een medicijn krijgt een aantal jaren het alleenrecht op productie en verkoop van dat product. Nadat het patent afloopt springen de generieke fabrikanten er boven op. Zij produceren veel goedkoper want ze hoeven de ontwikkelingskosten niet terug te verdienen.

Paradepaardjes

Big Pharma heeft dus continu nieuwe paradepaardjes nodig. En als ze zelf onvoldoende nieuwe medicijnen in de pijplijn hebben zitten loeren ze op de kleinere laboratoriumbedrijfjes. Op het moment dat die een doorbraak hebben met een product komen ze met een zak geld en nemen de toko over.

Pharming zit nu op het punt van doorbreken. Het middel Ruconest, tegen angio-oedeem, een zeldzame aandoening waar in Nederland ongeveer duizend mensen aan lijden, is drie jaar geleden al aangeduid als weesgeneesmiddel, wat inhoudt dat het sneller goedgekeurd wordt en er geen limiet op de prijs zit.

Verder is het al geaccepteerd in Europa en Israël maar de grote doorbraak komt wanneer het in de Verenigde Staten wordt goedgekeurd. Dat dit een lang proces is is de mensen bij Pharming inmiddels duidelijk geworden. Afgelopen maand werd bekend dat het definitieve besluit opnieuw met drie maanden wordt uitgesteld.

Nieuwe aandelen

Het grote risico voor de aandeelhouders van Pharming zit hem erin dat om de zoveel maanden het geld op is. Momenteel is er nog tot midden 2015 aan geld in kas, maar de vraag is of ze voor die tijd, nog maar een dik jaar, voldoende cash-flow kunnen genereren om niet opnieuw de kapitaalmarkt op te moeten. Voor zittende aandeelhouders is dat vaak vervelend omdat degene die als laatste instapt vaak de beste voorwaarden kan bedingen.

In oktober vorig jaar gaf Pharming nog 102 miljoen aandelen uit aan drie geldschieters tegen een koers van 11,7 cent. Een daarvan, Broadfin Capital, is alweer aan het verkopen geslagen getuige de melding bij de AFM. Broadfin meldde de afbouw van haar belang in Pharming van 7% naar 2,2%. Die hebben er in ieder geval goed aan verdiend.

Dat geldt niet voor alle aandeelhouders in Pharming. Het bedrijf gaf in 1998 voor het eerst aandelen uit tegen 30 gulden (13,60 euro), heeft een hoogste koers van 46 euro aangetikt en was vorig jaar bijna pleite.


(fullscreen)

Wachten op Verenigde Staten

In maart 2013 is er een reverse split van 1 op 10 uitgevoerd zodat de aandelen weer een beetje toonbaar waren. Inmiddels staan er 335 miljoen (dus eigenlijk 3,3 miljard oude) aandelen uit.

Toch lijkt het er sterk op dat Pharming het gaat overleven. Big Pharma zal er misschien niet zo snel instappen vanwege de kleine doelgroep van Ruconest, maar wanneer de Verenigde Staten het middel accepteert moet er voldoende cash-flow gegenereerd kunnen worden om op eigen benen te kunnen staan.

Tot die tijd gaat er een miljoen per maand uit aan kosten en mogen bestaande aandeelhouders hopen en bidden dat er niet weer een nieuw setje aandeelhouders bij komt.

  • Inberg heeft geen positie (long danwel short) in Pharming.

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 maart 2014 13:40
    quote:

    lower schreef op 5 maart 2014 13:34:

    @Nico

    Datum meldingsplicht:
    03 mrt 2014

    Uitgevende instelling:
    Pharming Group N.V.

    Inschrijving handelsregister:
    28048592

    Totaal aantal aandelen:
    373.435.182,00

    Dank voor de update. Dat betekent waarschijnlijk dat Broadfin en co. hun warrants a 13.5 cent hebben uitgeoefend.
  2. [verwijderd] 5 maart 2014 14:05
    Mijnheer Ingberg, leuk dat u over Pharming iets schrijft ,wat vele van uw collega's niet doen ,maar buiten deze vaststaande gegevens die wij eigenlijk allemaal al weten, heeft u ook een visie voor de toekomst en de mogelijkheden die nog in de pipeline zitten van Pharming en de eventuele waarde die daar aan gekoppeld zou kunnen worden?

    Daarmee zou ik een betere inschatting kunnen maken tav het bovenstaande wat u geschreven heeft.

    Dus wellicht neemt u ook nog even de tijd om dit tegen het licht te houden en uw lezers te voorzien van een diepere conclusie.
  3. [verwijderd] 5 maart 2014 16:33
    kan mij toch niet voorstellen mijnheer Ingberg dat u vandaag niet meer naar dit draadje heeft omgekeken,ga er dan maar van uit dat ook u er geen kaas van heeft gegeten om mij en andere lezers een antwoord te kunnen geven en uw verhaal over Pharming maar een beetje bladvulling blijft voor iex
  4. Ati2 5 maart 2014 17:06
    quote:

    informantje schreef op 5 maart 2014 16:33:

    kan mij toch niet voorstellen mijnheer Ingberg dat u vandaag niet meer naar dit draadje heeft omgekeken,ga er dan maar van uit dat ook u er geen kaas van heeft gegeten om mij en andere lezers een antwoord te kunnen geven en uw verhaal over Pharming maar een beetje bladvulling blijft voor iex
    Columnist Inberg schrijft een heldere column; is natuurlijk geen helderziende - wat we allemaal zouden willen! We zien wel of we instorten morgen. ;-)
  5. Ati2 5 maart 2014 17:32
    quote:

    informantje schreef op 5 maart 2014 17:16:

    ik vraag niet naar de koers van morgen of vandaag, ik vraag om een visie op de toekomst naar aanleiding van Pharmings Pipeline, moet toch niet zo moeilijk zijn van iemand met visie omtrent Pharming.

    Ook daarvoor moet je helderziende zijn. Visie en Pharming bijten elkaar nogal. ;-)
  6. [verwijderd] 5 maart 2014 17:44
    quote:

    Ati2 schreef op 5 maart 2014 17:06:

    [...]

    Columnist Inberg schrijft een heldere column; is natuurlijk geen helderziende - wat we allemaal zouden willen! We zien wel of we instorten morgen. ;-)
    @Ati2 dank voor je steun. Over de pijplijn van Pharming valt niet zo heel veel te zeggen. Ruconest zijn ze al 15 jaar mee bezig en is nog steeds niet goedgekeurd in de VS. Dus al zit er iets nieuws aan te komen, dan nog kunnen ze daar voorlopig weinig mee, of het moet een wondermedicijn zijn.

    De tijd dringt voor Pharming, en dat maakt het koersverloop zo spannend.

    Overigens zou het vreemd zijn als de koers morgen in zou storten omdat er waarschijnlijk niets nieuws gepresenteerd wordt.

    Voor de rest mag ieder zijn eigen conclusies trekken.
  7. [verwijderd] 5 maart 2014 22:13
    beschamend onvolledig en onnauwkeurig wat mij betreft.
    en dan nog deze opmerking van Inberg: " bestaande aandeelhouders hopen en bidden dat er niet weer een nieuw setje aandeelhouders bij komt."
    Bestaande aandeelhouders hopen juist wel dat er een nieuw setje aandeelhouders bijkomt.
    grrrmmpppfff.

13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links