Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Einde van bull(shit)markt

De markten zitten in een extensiefase en het kan dus nog best gekker dan knettergek worden. Belangrijke berichten worden in de deze fase genegeerd. Toen ik dit vorige week meldde, bedoelde ik het als een constatering, maar het werd een voorspelling. 

Een aantal fondsen zou door dokters in witte jassen van de beurs af gehaald moeten worden. Nu zijn het uiteindelijk niet de bedrijven die knettergestoord zijn, maar het zijn de beleggers in die aandelen die in dwangbuizen aan de verwarming vastgeketend zouden moeten worden om ze tegen zichzelf te beschermen.

Een voorbeeld over in welke fase we zitten... Mensen hebben mij berichten gestuurd waarin ze aangeven dat ik er helemaal geen verstand van heb en niet moet denken dat ik weet hoe een bedrijf als Tesla in elkaar steekt en dat de analistenteams bij de banken echt wel slimmer zijn dan ik ben.

Sinterklaas bestaat

Dus Tesla is echt wel een goedkoop aandeel en kan volgens sommige briljante analisten best naar de 500 dollar. Ja hoor, met maximaal 30.000 auto per jaar? Sinterklaas bestaat inderdaad echt en de Kerstman is ook Bill Cosby.

Het feit dat mensen me willen overtuigen van mijn ongelijk is tekenend. Ook tekenend is dat deze speculanten denken dat het nooit ophoudt en dat ze slimmer zijn dan de markt. Ik ga me er niet druk over maken, maar heb alleen geen zin in de huilverhalen als het fout gaat.

Het gezegde is niet voor niets: Lucky bastards don’t know that they are lucky bastards. Maar belangrijk is dus dat slecht nieuws genegeerd wordt. Ik heb het bijvoorbeeld over de situatie op de Krim. Als het werkelijk escaleert hebben we allemaal een probleem, omdat wij net onze tanks verkocht hebben.

Maar de markt trok zich er vorige week nog weinig van aan. De S&P 500 zette nog gewoon nieuwe hoogtepunten neer. Technisch is er ook nog weinig aan de hand.

De Nasdaq bleef het ook goed doen. Maar is toch een beetje tegen de spreekwoordelijk vangrail aan het tikken.

De Duitse DAX is ondertussen als een van de weinige indices wel een bekend negatief patroon aan het neerzetten. Ik zie een hoofd-schouderpatroon. Maar of dit uiteindelijk ook zo uitpakt, weten we pas later.

De AEX doet een beetje mee met de DAX, maar technisch kan het nog alle kanten uit.

Nu denk ik met recht dat het einde nabij is van deze bull(shit)markt en met mij zijn er nog andere ouwe lullen die de situatie op vorige crisissen vinden lijken.  Met de nieuwe all time high in de diverse indices raakt ook de waanzin nieuwe all time high’s.

Ik was ook een van de analisten die de bitcoin zag crashen en nu dit aan het gebeuren is zijn er optimisten die zeggen dit maakt deze valuta alleen maar volwassen.

Bron: Coinmarketcap.com

Ik heb nog nooit meegemaakt dat een Ponzisceme iemand volwassen maakte. Is het fonds van Madoff meer volwassen geworden van de problemen bij Madoff? Nee de Bitcoin Bullshit Ponzi is gewoon einde verhaal.

Overheden hebben geen controle en willen graag dat het mislukt omdat het de controles en belastingheffing ondermijnt. MT Gox zou gewoon MT Gok moeten heten. En jaren later komen met de mededeling dat je wat voorraad kwijt bent…  

Snel door naar de rest van de gekte. Ik kijk in willekeurige volgorde naar een aantal overgewaardeerde aandelen. Allereerst Facebook, dit aandeel begint een beetje terug te vallen. Ik zit zelf short en verwacht een verdere beweging omlaag.

Tesla ben ik ook weer sinds een paar dagen short. Zelfs bij de NOS hebben ze het over een beleggingshype. Langzaam maar zeker begint iedereen in te zien dat het aandeel waanzin is. Iedereen heeft het er over en als het omlaag gaat is het niet meer te houden. 

FireEye virussoftware is ook zo’n bedrijf dat geen winst maakt maar wel bijna verdrievoudigd is in korte tijd.

Netflix vorig jaar nog 50 nu bijna 500... Dit soort acceleraties haal ik in mijn gechipte auto niet eens.

Pandora Media, internetradio heeft ook een mega-stijging achter de rug.

Vestas Wind Systems…

Salesforce met CRM-software in de cloud, ging vrijdag fors omlaag en geeft onder de 62,19 dollar een verkoopsignaal.

Of een andere leuke fantasie: 3D Systems, de 3D-printers. Hier wordt mijn huidige negatieve mening ondersteund met een verkoopsignaal een zelfs een hoofd-schouderpatroon.

Amazon is bijna op het herstelniveau waar ik op zit te wachten om weer short te gaan.

Officieel hebben we in veel van dit soort aandelen nog geen verkoopsignalen maar ik zou met een longpositie in deze aandelen geen oog dicht doen. Ook minder gekke aandelen met minder fantasie geven een verkoopsignaal. Bijvoorbeeld Aegon.

Maar er zijn ook nog wel longs te bedenken: Ik zit zelf long in ThromboGenics.

CSM heet tegenwoordig Corbion. Het aandeel geeft ondanks de directiewisselingen een koopsignaal. Ik heb zelf calls gekocht. Ik geloof heilig in biologisch afbreekbaar plastic. Zo kijkend naar de milieuproblemen is dit een enorme groeimarkt.

Maar natuurlijk kan de gekte van de afgelopen weken, gewoon ook te maken hebben met de voorbereiding op carnaval. We zullen het zien. Ik heb op dit moment moeite de juist short te vinden. Ik vind namelijk bijna alles leuk om te shorten…


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 3 maart 2014 09:53

  Volledig mee eens Cees,

  Straks zijn er weer vele die de brokers verantwoordeijk stellen voor de verliezen. Dan hebben ze het over zorgplicht of iets dergelijks.
  Overigens ben ik toch maar op dit niveau weer in Arcelor-Mittal gestapt. Tenslotte worden tanks (die we verkocht hebben)van ijzer gemaakt nietwaar.
 2. Geen paniek 3 maart 2014 10:11
  Ik dacht al waar blijft Cees...Smit/Short?

  Bij ieder "zakdagje" komt hij zijn eigen shortposities maar weer eens promoten..en als de beurs stijgt is het altijd IJZIG STIL bij onze Cees.

  Vraagje: Hoeveel geld heb je verloren toen je bij de laatste dip op 379 verkondigde dat het einde nog lang niet in zicht was..omdat je de "paniek" miste?

  Komisch dat deze "analist" hier maar van alles roept en dan juist dat ene adviesje, wat dan wel een keer is uitgekomen (red. Bitcoin), zonder enig gevoel van schaamte noemt, als zijnde dat hij de eerste was die dit zag aankomen....;-)

  Als je 100 dingen roept, zal er ook wel eens eentje de juiste kant opvallen...maar op een gefundeerde visie, anders dan maar "blind short" heb ik je nog niet kunnen betrappen.

  Tot zover.

 3. [verwijderd] 3 maart 2014 10:23
  Probleem met aandelen als TESLA is dat een bubble nooit rationeel is
  De gokkers hopen dat het een nieuwe BMW / MERCEDES met eigen batterijen fabriek wordt dus een market cap van 80B$en meer is haalbaar en dan is er dus nog veel ruimte voor groei :-)
  De rationele mens zal bedenken dat BMW en MERCEDES hun markt aandeel zo maar niet weg geven en ok die e-vehicles die komen er wel, maar tegen welke kost en wanneer? Er moet nog heel wat infrastrcutuur worden gebouwd voor dat we hier een mainstream market hebben
  En die batterijen , wel de voorgestelde productie en performance verbetering is 30% in de komende 3-5 jaar, dat lijkt mij geen SCA (sustainable competitive advantage) in feite is dat gewoon de weg van innovatie iets als MOORE's law. Maar wie weet kopen we over 5 jaar allemaal een E-VEHICLE en een reserve batterij om onze overdag opgewekt stroom van de zonnepanelen ook 's nachts nog te kunnen gebruiken, en wie weet is TESLA dan wel markt leider, maar een gorilla game lijkt mij dit niet, dus best afblijven of gokken op de crash die er vast wel komt(maar dat laatste kan kostbaar uitvallen met deze gekte)
 4. [verwijderd] 3 maart 2014 11:14
  Het gezegde is goed gekozen. Ik varieer het een beetje en trek het door naar NL-onderwijs en politiek: ik heb in de afgelopen tiental jaren nog nooit zo vaak het woord 'excellent' gehoord. Overdaad schaadt en dat noemde men en noemt men nog, excellente economische groei. De opmerking over overheden klopt wel.
 5. Geen paniek 3 maart 2014 15:53
  Was ik te hard? Viel wel mee toch...

  Ukraine gaat met sisser aflopen. Beetje spierballen vertoon, meer niet. Rusland kan zich helemaal geen oorlog permitteren...en daarom lekker long en vasthouden. Die 420 komt vanzelf...en echt veel eerder dan de 360!

  Amerika is ook nauwelijks onder de indruk...die gaan vandaag gewoon groen sluiten, let maar op.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links