Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe groen zijn green bonds?

U kent ze vast wel: de groenprojectenfondsen. Jarenlang waren ze populair, niet alleen bij groene beleggers. Het risico was beperkt, de netto rendementen – een tikkeltje geholpen door de fiscus – best aardig.

Nu de belastingaftrek verdwijnt, leiden sommige groenprojectenfondsen een jammerlijk bestaan. Dat geldt niet voor de institutionele markt. Daar hebben green bonds de laatste tijd juist een vlucht genomen.

Wat zijn green bonds?

Met een green bond wil een partij groene activiteiten financieren. Soms zijn het bedrijven die een windmolenpark of een biomassacentrale willen neerzetten. Soms zijn het ontwikkelingsbanken die gelden in andere landen willen uitzetten om milieuvervuiling tegen te gaan.

De leningen worden verstrekt en de obligaties dus gekocht, door pensioenfondsen of verzekeraars. De klinkende namen uit de investment banking, zoals Bank of America Merrill Lynch, HSBC, Goldman Sachs en Rabobank zetten de deals op.

Groeiende interesse

De markt heeft inmiddels een omvang van tientallen miljarden bereikt, volgens sommige schattingen zelfs meer dan 300 miljard dollar. De recente interesse van professionele partijen werd vooral aangewakkerd door EDF, Électricité de France.

  • EDF kwam in november 2013 met een lening van 1,4 miljard euro en een looptijd van 7,5 jaar op de markt. Dit was de eerste goed liquide green bond van een groot bedrijf uitgegeven in euro’s. Hij was dan ook gelijk dubbel overtekend.
  • Begin januari gaf de European Investment Bank een green bond van 350 miljoen euro uit. Dit volgde op een eerdere uitgifte in juli 2013 van 650 miljoen euro die vervolgens in twee stappen van 250 miljoen euro elk werden opgehoogd.

    De opbrengsten van deze Climate Awareness Bonds zullen gebruikt worden om projecten voor hernieuwbare energie en energie-efficiënte te financieren. Namens Reaal en Zwitserleven heeft ook SNS AM in belangrijke mate in deze lening geïnvesteerd.

Is groen ook echt groen?

In Duurzaam en nucleair noemde ik EDF nou net als minder verantwoorde speler. Het is daarom zaak om goed na te gaan of groene leningen ook daadwerkelijk naar groene projecten gaan.

Aanbieders en beleggers werken daarom samen met milieugroepen om standaarden te ontwikkelen. Die moeten laten zien aan welke eisen projecten voor hernieuwbare energie, energiebesparing, duurzaam afval- en waterbeheer, milieuvriendelijk transport of natuurbescherming moeten voldoen.

Het zou goed zijn als green bonds straks een certificering door onafhankelijke derden moeten ondergaan. Verantwoorde beleggers bevragen aanbieders nu al zeer kritisch hoe groen hun project echt is en eisen bewijsvoering op.

Een geloofwaardig certificaat zou dit onderzoek makkelijker en betrouwbaarder maken.

Wat kunt u zelf doen?

De vraag is wat u als particulier hiermee kunt? Veel van de leningen worden alleen nog tussen institutionele beleggers verhandeld. Die partijen kunt u natuurlijk aanspreken. Vraag eens aan uw verzekeraar of pensioenfonds hoeveel van uw oudedagvoorziening op deze manier wordt belegd.

U kunt ook rechtstreeks in groene bedrijven beleggen. In mijn eerdere columns noemde ik er al een paar. Of u kijkt naar verantwoorde beleggingsfondsen. Ten slotte hoeft u natuurlijk niet uw beleggingen in groenprojectenfondsen stop te zetten, alleen omdat het fiscale voordeel eraf is.

Met de momenteel zeer lage rentes op spaarrekeningen lopen die fondsen niet veel achter qua rendement. En door te beleggen in een groene toekomst, al is het maar met een (klein) deel van uw vermogen, zet u uw geld aan het werk voor een betere wereld. Is dat niet sowieso een mooi (extra) rendement?

* Zwitserleven en Reaal maken net als SNS AM onderdeel uit van SNS Reaal.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links