Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Correctie in een correctie

U weet, ik vind het heel gezond als de koersen van tijd tot tijd corrigeren en dus ook als de koers corrigeert op de daling is dat prima. Op dit moment hebben we bijna een 50%-correctie gezien van 408 naar pakweg onder de 380 in de AEX. Het gaat wel omhoog, maar de bedrijfscijfers zijn niet echt de steun.

Ook de economische cijfers zijn eerder slecht dan goed te noemen. Zelfs de cijfers uit China vallen wat tegen. Wat helemaal opvallend is, is dat de fondsen waar ik al tijden voor waarschuw nu eindelijk corrigeren. Ze zijn veel en veel te duur:  

  • biotech
  • social media (Linkedin, Twitter, et cetera)
  • 3D-printers

Maar eerst even Arcelor Mittal, het bedrijf verlaagde zijn schuld en kwam met betere cijfers.

Maar dat Mittal een toekomstverwachting van 8 miljard winst in 2014 durft te voorspellen, vind is bijna ongeloofwaardig, want wie kan de emering markets en China voorspellen op dit moment? Wie kan voorspellen dat de bouwsector aantrekt?

Dus laten we hopen dat ze gelijk hebben maar wees wel sceptisch over te veel enthousiasme. In de Twindicator heb ik boven de 12,76 een koopsignaal maar gezien de beweging van vrijdag denk ik dat ze eerst weer even omlaag moeten.

Nu zou u kijkend naar de langetermijngrafiek kunnen denken dat Arcelor bij een bodem zit, maar ik blijf negatief over dit bedrijf.

Smeergeld

SBM Offshore loopt vast door smeergeld. Een ex-werknemer bracht een smeergeld-affaire naar buiten en zo ver ik het begreep zei de directie al eerder gechanteerd te zijn door deze werknemer.

Wat we moeten geloven weet ik ook niet, maar SBM wint op deze manier opnieuw geen schoonheidsprijs voor crisismanagement. De verhalen (lees geen reactie) naar de pers waren in mijn ogen amateuristisch en gaven nog meer schade. Ze hadden veel beter voorbereid kunnen zijn.

Nu begrijp ik ook dat als er een verkeerd woord gezegd wordt ze een berg advocaten op hun dak krijgen, maar niets zeggen...

Een dag ervoor melde SBM al dat ze 400 miljoen meer schuld hadden en ze geen dividend zouden uitkeren tot 2016. En als we ons dan beseffen dat we uit een dramaperiode komen en eindelijk het schandaal rond het foute platform hebben afgerond…

Ik had nog kleine belangen maar verkoop alles. Wellicht dat ik op een lager niveau een call koop voor een korte rebound. Ik denk dus dat het nog niet helemaal over is.

De 3D-printerpoducten gingen allemaal fors onderuit. Neem Stratasys, er is een trendbreuk in de korte opgaande trend. Rond de 90 is er technisch weer steun. Fundamenteel kunnen de 3D-printerbouwers nog veel lager.

3D Systems (DDD) is in korte tijd bijna gehalveerd. Technisch rond de 50 dollar steun maar zoals gezegd fundamenteel...

Pandora Media ging ook flink onderuit. Maar toen kwamen er koopjesjagers en die houden de koers nog boven de Twindicatorlijn. Ik zit short en hoop dat de correctie eens doorzet in deze sector.

Twitter is ook flink onderuit gegaan, maar staat nog niet op het niveau waarop ze naar de markt kwamen.

Linkedin heeft een soort sourcer-top of wordt het toch weer een vlag? Ik ga voor het negatieve patroon (het eerste), maar wel even opgelet.

Amazon is ook behoorlijk gedaald. Nu zat ik short maar heb even winst gepakt een ga binnenkort een nieuwe rit proberen te maken.

Ik zit ook short Harley Davidson. Maar er dreigt een koopsignaal als ze door de 88,31 gaan.

Ook Home Depot zat ik short, maar ik ben er even glad in. Ik blijf geloven dat dit fonds fors onderuit kan.

Verdere correctie

Alle beren hebben er weer zin in en na de recente daling smaakt het naar meer. De AEX is mooi opgeveerd vanaf de steunlijn en de Twindicator geeft pas op 396,14 een koopsignaal. Ik denk dat we weer iets omlaag gaan, maar hou nog geen rekening met de correctie zoals ik die begin van het jaar aangaf.

Ja, ik geloof nog steeds dat we dit jaar naar de 230 gaan, maar of dat in een rit gebeurt betwijfel ik. Dus het herstel is wat mij betreft klaar maar toch zie ik nog geen versnelling omlaag in de AEX, pas als de koers onder de 380 komt, moet u ervoor gaan.

De EB-indicator geeft nog een short aan. Dus ook hier geen reden om te denken dat het weer helemaal terug naar de oude top gaat.

In de DAX zie ik een groter hoofdschouderpatroon ontstaan, als dat echt zo is gaat de koers toch eerst nog even verder omhoog en wat langer zijwaarts alvorens het omlaag gaat.

De Eurostoxx 50 is eigenlijk een beetje het verhaal van de AEX. Leuk dat we nu met een tracker van ABN Amro ook kunnen traden op de Eurostoxx.

Japan zou ik niet meer durven te kopen.

De Dow Jones krijgt bij een beetje verder herstel ineens weerstand en dus ook daar ben ik niet heel positief op.

De Nasdaq 100 zit tegen de Twindicatorlijn, dus als ze hoger gaan even oppassen met de shorts. Maar als ze lager gaan, kunt u een ritje maken.

De Russell 2000 (kleinere Amerikaanse bedrijven) heeft een trendbreuk laten zien. Ik vind het wel een mooie index om te shorten.

Ik zit long Turkije en ze beginnen gelukkig weer bij te komen. Nog een klein beetje omhoog en we krijgen een koopsignaal.

Per saldo is het nog moeilijk richting te vinden. Het herstel zal in mijn scenario niet heel heftig verder gaan. Maar de koersen kunnen best even een beetje consolideren (lees min of meer zijwaarts gaan). Toch hou ik ook rekening met weer een daling. Want ik heb nog geen bodemgevoel gehad.

De extreem dure aandelen zijn aan het corrigeren dus Tesla komt ook weer op de radar

NB. Nu ben ik het afgelopen jaar vijf beleggers tegen het lijf gelopen, die ruwweg tussen de min 80 en min 95% hebben gescoord via adviezen van Jack Hoogland. Nu krijg ik ook een nieuwsbrief waarin hij 1900 of 3900% belooft!

Is er iemand die wel positieve rendementen heeft? Zie ik net de verkeerde mensen? Meldt u gerust via de mail of onder de column.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 februari 2014 11:52
    Fonkelend enthousiasme kenmerkt nu het Damrak. Nieuwjaarsborrel Euronext doordrenkt met optimisme . Deze kop stond 11januari boven een verhaal in t financiele dagblad. Van beurshandelaren tot bestuursvoorzitters, alle aanwezigen in de overdekte binnentuin van het Krasnapolsky aan de Dam waren vol vertrouwen over het jaar 2014.
    In die wolk van optimisme was het zoeken naar een dissonant.Maar voorlopig blijft iedereen nog wel even positief.’ Iedereen, behalve dan Cees Smit. De directeur van Today’s Groep staat bekend om zijn vaak pessimistische visie. zijn koersdoel voor de AEX aan het einde van 2014? ‘Ik heb 250 punten gezegd.’ Hij rekent dus op een gigantische correctie. ‘We zijn vooruitgelopen op kunstmatige groei. Wat er nu gebeurt is niet reëel.’ Smit noemt Tesla, maker van elektrische sportauto’s. ‘De marktkapitalisatie van dat bedrijf is $ 17 mrd. Die van Porsche is € 23 mrd. Maar Porsche verkoopt meer dan 160.000 auto’s. Tesla verkoopt er 25.000.’

    Het doet Smit enigszins denken aan het jaar 2000. ‘Dit is nergens op gebaseerd. Net als de beursgangen van bedrijven die geen winst maken.’ Smit gelooft er niet in. Maar hij is een van de weinigen op de in een hosannastemming verkerende borrel. Dus totnu toe niet slecht ingeschat. Of t weg zakt naar die 230 is natuurlijk moeilijk in teschatten doch dat t een goed stuk omlaag kan geloof ik wel.
  2. [verwijderd] 10 februari 2014 14:23
    quote:

    easy56 schreef op 10 februari 2014 11:52:

    Fonkelend enthousiasme kenmerkt nu het Damrak. Nieuwjaarsborrel Euronext doordrenkt met optimisme . Deze kop stond 11januari boven een verhaal in t financiele dagblad. Van beurshandelaren tot bestuursvoorzitters, alle aanwezigen in de overdekte binnentuin van het Krasnapolsky aan de Dam waren vol vertrouwen over het jaar 2014.
    In die wolk van optimisme was het zoeken naar een dissonant.Maar voorlopig blijft iedereen nog wel even positief.’ Iedereen, behalve dan Cees Smit. De directeur van Today’s Groep staat bekend om zijn vaak pessimistische visie. zijn koersdoel voor de AEX aan het einde van 2014? ‘Ik heb 250 punten gezegd.’ Hij rekent dus op een gigantische correctie. ‘We zijn vooruitgelopen op kunstmatige groei. Wat er nu gebeurt is niet reëel.’ Smit noemt Tesla, maker van elektrische sportauto’s. ‘De marktkapitalisatie van dat bedrijf is $ 17 mrd. Die van Porsche is € 23 mrd. Maar Porsche verkoopt meer dan 160.000 auto’s. Tesla verkoopt er 25.000.’

    Het doet Smit enigszins denken aan het jaar 2000. ‘Dit is nergens op gebaseerd. Net als de beursgangen van bedrijven die geen winst maken.’ Smit gelooft er niet in. Maar hij is een van de weinigen op de in een hosannastemming verkerende borrel. Dus totnu toe niet slecht ingeschat. Of t weg zakt naar die 230 is natuurlijk moeilijk in teschatten doch dat t een goed stuk omlaag kan geloof ik wel.

    Tesla is geen representatieve weerspiegeling van de gemiddelde waardering van indices. Daarnaast bestaat er ook zoiets als verwachtingswaarde. Elektrisch rijden heeft zeker de toekomst dus daar wordt op vooruitgelopen. Extreem ja..maar goed
  3. [verwijderd] 10 februari 2014 15:52
    Zat op 1 januari slechts met beetje AHOLD en beetje gehandeld met KPN. Beetje rendement. In iedergeval de eerste daling niet meegemaakt. Nu 100% cash. Dat velen zeggen dat je geen keus hebt dan aandelen ivm lage rente/obligaties vind ik flauwekul. 1,8% RENTE beter dan 5,10,15%(of meer) verlies immers. Als je uitgaat van een visie moet je daar ook naar handelen. Ik geloof heilig in grote overwaarderingen (door bijna gratis geld en zeer lage rente en ook grote LEVERAGE). Alleen timing blijft moeilijk maar heb geduld.Als prive persoon heb je geen beleggings verplichting wat veel handelaren /banken/vermogens beheerders etc. wel hebben. Die kunnen hoogstens afdekken/short gaan bijv. Succes ieder.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 3,470
    +2,36% +0,080
  2. AEX 18 apr
    865,36
    +0,00% +0,01
  3. Amazon.com 18 apr
    179,170
    -1,16% -2,110
  4. ArcelorMittal 18 apr
    23,800
    +1,23% +0,290
  5. DAX 18 apr
    17.837,40
    +0,38% +67,38
  6. Euro Stoxx 50 18 apr
    4.936,57
    +0,46% +22,44
  7. 37,830
    -0,29% -0,110
  8. Home Depot 18 apr
    332,890
    +0,02% +0,060
  9. 0,00
    0,00% 0,00
  10. SBM Offshore 18 apr
    14,460
    +0,35% +0,050
  11. Tesla 18 apr
    149,840
    -3,61% -5,610
  12. 38.079,70
    +0,31% +117,90
  13. Twitter okt '22
    53,700
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links