Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Short floaten

Short floaten

De kwartaalcijferronde van gisteravond was enorm interessant omdat de aandelen van een flink aantal van deze cijferende bedrijven een enorme short float hebben. Yelp, Pandora, Green Mountain Coffee Roasters en Twitter zorg(d)en voor de nodige bewegingen.

Het kan interessant zijn om te beleggen in aandelen met een hoge short float. Zodra de shorters immers het aandeel te hard zien op lopen en hierdoor tegen teveel verlies aan kijken, moeten zij hun positie sluiten. Een shortpositie wordt gesloten door de uitgeleende aandelen terug te kopen. Hierdoor ontstaat er dus meer vraag op de markt en komt er meer opwaarts momentum in het toch al stijgende aandeel.

Als de koers van een aandeel in korte tijd enorm stijgt, door bijvoorbeeld bijzonder goede kwartaalcijfers of ander meevallend nieuws, en er een grote shortpostiie gedekt moet worden, kan er een short squeeze ontstaan. De meest recente gevallen van een short squeeze was bij telefoonfabrikanten Nokia en Blackberry. Veel partijen anticipeerden op een faillisement en hadden een grote shortpositie opgebouwd.

Terecht

Bij het turnaroundmoment voor Blackberry en de overname bij Nokia, moesten er in korte tijd zulke grote shortposities afgebouwd worden dat de koers omhoog spoot. Onderstaand ziet u het effect op de koers van Blackberry.

Blackberry is in iets meer dan een maand tijd van vijf naar tien dollar gestegen. Nog steeds is er een short float van 31,79%. Dat wil dus zeggen dat bijna een op de drie uitstaande aandelen deel uitmaakt van een shortpositie. Een nieuwe felle beweging omhoog is daarom zeker mogelijk. Ter vergelijking, een stabiel aandeel als dat van energiegigant Chevron heeft een short float van 0,72%.

Natuurlijk hebben aandelen vaak niet voor niets een hoge short float. Het is immers niet zomaar dat er veel beleggers en fondsen inspelen op de daling van het aandeel. In de meerderheid van de gevallen is een hoge short float zeer terecht en komt er helemaal geen short squeeze, maar gaat het bedrijf van het destreffende aandeel failliet en de koers meer en meer richting de nul.

Een goed voorbeeld hiervan is het aandeel van PALM. Nog voordat het aandeel definitief met de grond gelijk gemaakt werd, steeg de short float dagelijks. In het geval van tegenvallend nieuws zullen de partijen die overtuigd zijn van hun shortpositie, deze gaan uitbreiden. Bij negatief koersdruk zal de hoge short float dus juist zorgen voor meer neerwaarts momentum.

Short floats per bedrijf

De short float is dus een gegeven om in de gaten te houden. Met dit alles in het achterhoofd gaan we terug naar de kwartaalcijfers van gisteravond en de handel van vandaag.

  • Short float in Twitter bedraagt 6,95%.
  • De short float in Pandora Media staat op 10,63%.
  • Yelp is goed voor 12,63% short float.
  • Green Mountain Coffee Roasters staat aan kop met 30,89% short float.

Pandora Media komt met een negatieve outlook naar buiten. De koers dook nabeurs omlaag. Twitter ziet een omzetgroei en leuke winst, maar het aantal gebruikers groeit minder hard dan ooit. Yelp doet het goed en verslaat de verwachtingen. Green Mountain Coffee Roasters gaat een samenwerking aan met Coca-Cola.

Voorafgaand aan de kwartaalcijfers heeft de hele social-mediasector kunnen profiteren van het goede nieuws van Facebook. Hierdoor zijn Twitter, Yelp en Pandora Media enorm opgelopen. Op het slechte nieuws doken Pandora Media en Twitter gisteren daarom extra hard omlaag. Ik acht een vervolg van de daling bij opening van Wall Street zeer waarschijnlijk.

Voor Yelp en vooral voor Green Mountain Coffee Roasters zie ik een positief scenario. Het goede nieuws van de kwartaalcijfers zorgt voor het eerste duwtje omhoog, de enorme short float zorgt voor het vervolg. Wie meer wil weten over aandelen met een hoge short float en de aparte bewegingen die dit kan opleveren, moet zeker ook eens kijken naar Herbalife en de verhalen er omheen lezen. Het is ongelooflijk.

Op moment van publiceren heeft de schrijver geen positie in Twitter, Pandora Media, Yelp, Green Mountain Coffee Roasters, Nokia, Herbalife of Blackberry. De schrijver heeft mogelijk ook andere posities waar niet over geschreven wordt.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 februari 2014 16:37
    Onze vrolijke boer Geert S.hort adviseert zijn volgers om Imtech te houden aangezien zijn bron bij de (Nationaal Socialistische) Telegraaf :))) bang is dat er weer een emissie zit aan te komen omdat de afdeling Marine wel eens te weinig kan opbrengen..
    Volgende keer iets subtieler Geertje,we kijken niet allemaal naar Utopia.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links