Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De bodem is in de maak

De bodem is in de maak

“Zet maar vast in uw agenda: 15 januari 2014. Op alle fronten staat er een cyclisch patroon gepland voor het midden van januari,” schreef ik op 9 december 2013. Precies op deze datum heeft de S&P 500 een top gemaakt.

AEX: 80 dagen top

Op het eerste oog zijn de cyclische toppen niet identiek. De correctie van mei-juni 2013 is veel sterker dan die van september-oktober 2013. Toch achtte ik deze vergelijking in mijn cyclische visie, gebaseerd op een door de jaren heen ontwikkelde formule, het belangrijkste van dit moment.

Achteraf kunnen we vaststellen dat de top op de index nagenoeg gelijk is gekomen met de geprojecteerde top.

De AEX maakt een reeks van hogere bodems en de RSI stuit hierbij steeds op een steunlijn. Zodra de RSI weer een dieptepunt maakt en de AEX een hogere bodem blijft houden dan die van 16 december op 375,90 heet dit in de technische analyse een positieve reversal.

De komende handelsdagen moet eerst duidelijk worden of de bodem van de december zal houden. Ik zie midweeks nog mogelijkheden van herstel en het liefst volgende week nog een goede test aan de onderkant.

Dan zal ik bepalen of de beurzen zoals in onderstaande analogieën een goed fundament hebben gelegd om een herstel richting het einde van de maand te maken.

Dow Jones: 1929-analogie

De analogie had eveneens een geprojecteerde top bij 14 januari, in overeenstemming met de eerder besproken cyclustop op de AEX. Hieronder ziet u een update van deze grafiek.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dow Jones: 2004-analogie

Er is nog een in het oog springende analogie die vergelijkbare datums in de toekomst projecteert als de 1929-analogie. Beide analogieën wijzen op een aanstaande bodem, vervolgens een herstel richting eind februari en nog een daling gedurende maart. Zie de grafiek hieronder


Klik op de grafiek voor een grote versie

Beleggers willen niet omlaag, dus gaat het omlaag. Het grootste deel van het kapitaal zit in de kleinste groep van de bevolking. Ook veel geld verdienen op de beurs is weggelegd voor een klein deel van de handelaren.

Alle manipulatietheorieën kunnen wat mij betreft de pullenbak in, de markt is te groot om te manipuleren. Het is simpelweg een spel tussen wie goed en minder goed is geïnformeerd. Het is interessant om te kijken naar het gedrag van de grootste groep beleggers.

Puts en calls

Ik kijk hieronder naar de totale verhouding tussen puts en calls op de CBOE, de grootste optiebeurs van de Verenigde Staten.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Een ratio boven de 1 betekent dat er meer puts worden verhandeld, een ratio onder 1 betekent dat er meer calls zijn gehandeld. Wanneer de markt een bodem bereikt, is het grootste deel van de beleggers in paniek en koopt (zoals vaak) te laat bescherming in de vorm van puts.

Veelal gaat dit dan gepaard met een sterk opgelopen put-callratio. Als handelaren in een daling nog steeds veel calls kopen verwachten zij een stijging. Dit is gevaarlijk. Er wordt geld verloren maar als het ware steeds opnieuw een munt in de fruitmachine gegooid.

Pas wanneer de kast vol met munten zit en niemand nog gelooft dat er iets uitrolt begint de uitbetaling. Houd deze ratio eens in de gaten. Ik ben in de horeca grootgebracht dus kan het weten ;-)


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 februari 2014 12:14
    Alle manipulatietheorieën kunnen wat mij betreft de pullenbak in, de markt is te groot om te manipuleren. Het is simpelweg een spel tussen wie goed en minder goed is geïnformeerd.

    De markt is misschien wat moeilijker te manipuleren, al lijken de centrale banken hier prima toe in staat, dit geldt toch zeker niet voor individuele fondsen. De JPM's en Goldmannen van deze wereld weten toch zeker wel raad met een beetje manipuleren en dat heeft niets met meer of minder informatie te maken. Als je to big to fail bent dan ben je groot genoeg om jouw stempel ergens op te drukken.
  2. [verwijderd] 4 februari 2014 12:57
    Er is vermoedelijk ook veel misbruik van voorkennis, over de wereld.
    Ik kan daar maar geen - uiteraard voorlopig nog vooral kwalitatieve - studie over vinden.
    Dit misbruik vergroot (nog) de afstand tussen rijk en arm. En wel op zuiver opportunistische wijze. Geen waardescheppend. Het komt neer op diefstal van de kleine, op dat gebied zeker niet geïnformeerde kleinere belegger. Maatregelen ? O.a. totale transparantie. Kwaliteit die, nota bene, in de charters beloofd wordt.

    PS : ook de handel via die supersnelle computers is een nefaste schreeftrekking van kansen voor de kleine belegger.

    IK denk soms : tegen dat ik handel is het vet er al vanaf. Explosieve situatie vind ik.
  3. Brogembank 4 februari 2014 14:25
    Met alle respect, deze grafieken over elkaar leggen is zinloos; waarom niet een grafiek uit bijv 1972 pakken?

    Ik zie geen enkele zinnige correlatie tussen 1929 9iets voor mijn tijd ;-0), 2004 en 2014, of is dit Fibonacci op een schaal 75:10:nu? en dan nog, de maanden zijn ook nog eens verschoven.

    Ik houd het bij mijn tarotkaarten en theeblaadjes
    succes allen!
    Brogem
  4. casagrande2407 1 april 2014 09:59
    quote:

    Cu Chulainn schreef op 4 februari 2014 13:40:

    De top dagen voor 2014 zijn dan:
    15/01/2014
    05/04/2014
    24/06/2014
    12/09/2014
    01/12/2014

    Ik verkoop alvast al mijn aandelen op 1 April :-)

    Heb dit verhaal in februari gelezen en zoals we er nu voor staan zou de geschiedenis zich zo maar kunnen herhalen.

    Heb je je aandelen al verkocht? ;-)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links