Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een beer in 2014

Ik begin met iedereen een heel goed 2014 toe te wensen! En als broker hoop ik op een volatiel jaar. Als de markt beweegt is er altijd wat te beleven.

Snel naar de markt. Op zich is het heel opmerkelijk dat de koers de eerste dagen van het jaar negatief is. Dat gebeurt niet vaak en veel technisch analisten zien hierin een waarschuwing.

In 2008 bijvoorbeeld waren de eerste dagen van het jaar ook negatief en ook toen gaf dit een eerste waarschuwing.

In 2013 waren de eerste dagen juist positief omdat er toen letterlijk en figuurlijk om vijf voor twaalf een begrotingsovereenkomst in de Verenigde Staten was gesloten.

Wantrouwen
Nadat vorig jaar het begrotingstekort was vooruitgeschoven was het achteraf gezien een prima moment om klanten te adviseren om in aandelen te gaan. Hoewel ik als beer bekend sta, adviseerde ik toen ook om geld niet op een deposito te zetten en aandelen te kopen. Wel met af en toe bescherming onder de portefeuille.

Op dat moment werd ik zeer wantrouwig aangekeken en waren veel beleggers bang om in te stappen. Mijn defensieve portefeuilles en het continue clickfonds -waar je beschermd belegd - waren juist het meest populair.

Dat geeft dus aan dat beleggers niet echt durfden en terecht want het is dat de overheid met QE de beurzen bleef stuwen. Gedurende het jaar verloor ik zelf ook mijn geloof in die aandelen. De AEX viel even door belangrijk gemiddelde (200 daags) en al mijn indicatoren gaven verkoopsignalen.

Bubbels
Nu zijn veel aandelen ronduit duur en hier en daar was er zelfs sprake van een bubbel. Maar nu ziet bijna iedereen de aandelen alleen maar stijgen en willen de beleggers juist in mijn goedkope wereldwijd aandelenfonds. Vorig jaar deed dit fonds het fantastisch, maar houdt dit echt heel 2014 aan?

Ik zit zelf juist in het Lage Landen-fonds (Today’s actief offensief). Ja deze portefeuille heeft vorig jaar een verliesje gemaakt maar als we dit jaar wel bingo hebben op de beurs maken we vermoedelijk alle verliezen zo weer goed.

Ik blijf een tegenstander van simpel een index volgen. Ja, over 2012 bleef ik achter bij de index maar de echt lange termijn telt. (Het Lage Landen-fonds is overigens sinds kort ook via ABN Amro te kopen.)

Als bijvoorbeeld de bubbel in social media of in biotech barst, haal ik zeer waarschijnlijk weer leuke driecijferige rendementen. In de film Wall Street 2 zag ik vrijdag een mooi plaatje van de tulpmania voorbij komen.

Niet bullish
Over de Nederlandse situatie wordt ik helemaal al niet positief omdat de huizenmarkt, die voor onze economie heel belangrijk is, nog verder kapot gemaakt wordt door de politiek. Zolang de wens er niet is om de huizenmarkt te stimuleren hoef je voor Nederland niet bullish te worden.

Ook de nivelleringspolitiek maakt alle impulsen om veel geld te verdienen weg en daarmee de economie nog verder kapot. Nu denken veel onervaren beleggers dat ze lekker mee kunnen gaan met de trend en als die een keer niet meer omhoog is ze rustig uit kunnen stappen.

Mee gaan met de trend? Iedere kuddedier denkt veilig te zijn in de kudde, maar dat dachten de bizons ook. Ik hecht meer geloof aan contraire gedachten. Als je anders denkt dan de massa heb je goede kansen op rendement.

Neem goud op dit moment, daar zijn alle analisten negatief over. Maar ik heb een longpositie. Ik denk dat de trend gaat draaien.

Ook als ik naar een langere grafiek kijk van goud vind ik het een mooi moment om nu eens naar een langetermijnlongpositie te kijken.

Ik vind zelf de Dow-goudratio ook interessant.

Goud is -28% en daarmee zijn de goudstieren een stukje stiller, maar juist als niemand er meer in gelooft moet je het hebben.

Even voor de zekerheid, als de Duitse DAX onverhoopt zakt onder de 9329,45 hebben we een verkoopsignaal. Erboven moet uw long blijven.

Over long blijven gesproken. ThromboGenics zit ik nog steeds long en we hebben een mooi koopsignaal.

EZPW een bedrijf dat pawnshops heeft dus waar je spullen kunt verkopen en op borg geven. Ik geloof dat deze markt gaat aantrekken en we hebben een koopsignaal in de Twindicator.

Salzgitter een staalproducent uit Duitsland geeft ook een koopsignaal en ik heb liever dit aandeel dan de in Nederland genoteerde aandelen in deze sector.

Ook zit ik long in BlackBerry (Rimm), ik geloof in een turnaround het zal niet helemaal zoals bij Nokia zijn maar wie weet. En wie weet gaat Blackberry ook Windows-telefoons maken.

Facebook heeft een claim van gebruikers over privacy. Benieuwd of het aandeel hier hinder van gaat ondervinden. Als ze onder de 53,45 gaan, krijgen we weer een verkoopsignaal.

Pandora verzorgt internetradio en heeft een verwachte koerswinstverhouding van bijna 1500; voorlopig maken ze nog verlies. Kortom een heel duur aandeel en ook nog eens een shortsignaal in de Twindicator. Opties zijn duur dus u moet calls verkopen zonder dat u de stukken hebt of in spreads handelen.

Twitter is ook heel duur maar wil nog niet omlaag.

Netfix zal bij een daling onder de 360,16 dollar ook een verkoopsignaal geven.

Linkedin heeft al een verkoopsignaal geven. Als ze iets verder zakken krijgen we hoogstwaarschijnlijk een acceleratie omlaag.

Voor de rest zie ik de verzekeraars als sector als verkoopkandidaat. De Dow Jones Eurostoxx Insurance Index staat nog long maar als ze licht lager gaan hebben we ineens weer een verkoopsignaal.

Prudential zowel het Londonse bedrijf als het totaal andere Amerikaanse financiële bedrijf geven verkoopsignalen.

Kortom voor ieder wat wils en ik wil even een korte sell off-beweging zodat mijn puts in januari 2014 nog wat geld opbrengen. Maar wellicht winnen de contra-Cees-en.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 6 januari 2014 10:01
  Cees, je probeert zoals altijd weer de meest negatieve senario's te bedenken om je beer posities te kunnen onderbouwen.

  je schrijft: "Op zich is het heel opmerkelijk dat de koers de eerste dagen van het jaar negatief is. Dat gebeurt niet vaak en veel technisch analisten zien hierin een waarschuwing".

  We zijn op 31/12 2013 net onder de 402 punten geeindigt en staan nog steeds rond deze koers, dus wat nu negatief!?????
  Het gaat erom wat de koers deze maand doet, dat is een mogelijke indicator voor de rest van het jaar.

  Dus niet te snel brommen als een beer, het zou zomaar een heel mooi jaar kunnen gaan worden (in relatie en vergelijking met de NY-DJ zou de AEX nu boven de 650 punten moeten noteren!!!!
 2. [verwijderd] 6 januari 2014 11:00
  Hi Cees
  Altijd ( bijna) probeer je je fouten goed te praten ???
  Lage Landen portefeuille 2013 een klein ?? verliesje ?? 3 % maar de indexen of aandelen waar je in belegd zijn dit jaar met gemiddeld 20 % of meer gestegen ?? ( europa en USA )
  Dus zou ik het GEEN klein verliesje ( 3 %) willen noemen maar een enorme miskleun van 23 % of meer ten opzichte van waar jij altijd in belegd ( lage Landen)
  En ja als je met goed geluk Bingo hebt dan zit je goed maar dat is voor iedereen zo
  Ben blij dat ik niet in Lage Landen heb geinversteerd minus 3 % en de beurzen 20 % of meer gestegen ???

  groeten
 3. Ruud100 6 januari 2014 14:48
  quote:

  Skotty10 schreef op 6 januari 2014 13:04:

  Cees, ik mis Tesla als mooie short kandidaat? Naast dat de fundamentals skyhigh staan lijkt het op de grafiek alsof de downtrend is bevestigd met een recente lagere top.
  Tesla kan maar 1 kant op: Recht omhoog.
  Het short % ligt inmiddels rond de 50% van de vrijverhandelbare aandelen.

  Dat kan niet goed blijven gaan, als de koers op gaat lopen gaan er hele gekke dingen gebeuren. Dus Tesla short, nee niet meer, long is veel verstandiger wat je grafiekjes ook zeggen
 4. r_bleumer 6 januari 2014 15:05
  Snap er ook niks van dat ie long rim (Blackberry) zit. Het nieuwe OS van Rim is geflopt, ze hebben niet het geld a la Microsoft om dat nog lang vol te houden. Telefoons verkopen ze nauwelijks meer, ze moeten leven van software waar de meeste beheerders een schufthekel aan hebben, netwerk is afgelopen jaar slechts 99% up geweest (4 forse storingen). Het enige wat ze nog hebben is een partij patenten. Sorry, maar dat houdt de kachel niet warm. Er zijn geen partijen die de toko willen overnemen en ze voeren een zwabberend beleid.
 5. forum rang 9 objectief 6 januari 2014 16:20
  Cees, jouw tekst over de huizenmarkt is volledig buiten de realiteit.
  De overheid stimuleert deze markt van alle kanten; m.i. zelfs teveel.
  Steunmaatregelen: lagere BTW op verbouwingen, vrijstelling schenkingsrecht naar EUR 100.000, kunstmatig lage hypotheekrente, NHG faciliteit.
 6. [verwijderd] 6 januari 2014 16:49
  Ceesje, nog even om duidelijk te laten zien dat we niet echt negatief aan het jaar begonnen zijn de grafiek.
  In de grafiek is tevens te zien dat we in 2013 van 350 naar ca. 401 punten zijn gestegen ofwel een plusje van 14,2%.

  Ik schrijf een plusje omdat bijvoorbeeld het al all-time high genoteerde NY-DJ in 2013 ruim 23,5% is gestegen.

  In vergelijking met de NY-DJ had de AEX vandaag de dag ruim boven de 650 punten moeten noteren.
  Dus mijn inziens is er nog meer dan genoeg stijgingspotentieel voor de AEX in 2014 en kan de inhaalslag op de Amerikanen en Duitsers beginnen!!
 7. forum rang 7 fred optie 6 januari 2014 17:48
  quote:

  RickBreda schreef op 6 januari 2014 10:01:

  Cees, je probeert zoals altijd weer de meest negatieve senario's te bedenken om je beer posities te kunnen onderbouwen.

  je schrijft: "Op zich is het heel opmerkelijk dat de koers de eerste dagen van het jaar negatief is. Dat gebeurt niet vaak en veel technisch analisten zien hierin een waarschuwing".

  We zijn op 31/12 2013 net onder de 402 punten geeindigt en staan nog steeds rond deze koers, dus wat nu negatief!?????
  Het gaat erom wat de koers deze maand doet, dat is een mogelijke indicator voor de rest van het jaar.

  Dus niet te snel brommen als een beer, het zou zomaar een heel mooi jaar kunnen gaan worden (in relatie en vergelijking met de NY-DJ zou de AEX nu boven de 650 punten moeten noteren!!!!

  nou nou zeg. 3% verlies voor een hedgefund niet zo veel hoor. gewoon niet meten aan de aex. diegene die 10 jaar geleden een mandje aex had gekocht had volgens mij nu enorme verliezen gehad. ik begrojp die cees wel. het is gewoon geen traditioneel aandelenfonds.

  byiten dat ben ik van mening dat je echt nooit aandelen moet hwbben. koop staatsloten. klinkt vrwemd maar aandelen presteren al.heel erg lang negatief.
 8. forum rang 7 fred optie 6 januari 2014 17:54
  neem maarvan mij aan. ik ben ex markwtmaker en oud eigenaar van een hedgefund. marketmakers bedrijf.
  geen van mijn ex xollegas belegt dan ook maar 1 cent in aandelen of zoiets. je kan jw afvragen waarom ze dat niet doen. we hebben te veel gezien denk ik. spaar maar das uiteindelijk beter. jaja ik ken het verhaal. inflatie lage rente etc etc. maar! je kans om te cerliez
  en is veel kleiner dan met aandelen.

  wil je dan toch zo nodig bwlwggen in aandelen dan liefst in bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. bedrijven die jw kent en zonder graaiers die het gwld dmv bonus van de aandeelhoudwrs jatten.

  ontwijk alles wat dan ook maar enigszins met beurs of banken te maken hweft. yep. jullie willen hwt niet horen maar het is wel zo. :)

 9. forum rang 4 efreddy 7 januari 2014 00:15
  quote:

  fred optie schreef op 6 januari 2014 17:48:

  [...]

  diegene die 10 jaar geleden een mandje aex had gekocht had volgens mij nu enorme verliezen gehad. ik begrojp die cees wel. het is gewoon geen traditioneel aandelenfonds.

  byiten dat ben ik van mening dat je echt nooit aandelen moet hwbben. koop staatsloten. klinkt vrwemd maar aandelen presteren al.heel erg lang negatief.
  Als je 10 jaar geleden teruggaat dus begin 2004,de eerste 10 dagen stonden we wat de AEX betreft tussen de 346.91 als hoogste en 332.93 als laagste koers.
  Wie 10 jaar geleden een mandje AEX had gekocht zit dus helemaal niet met enorme verliezen.
  Waar haal je het om dergelijke onzin te schrijven?
  Voor wie in september 2000 op het hoogste punt kocht bij 703.18 is het natuurlijk wel iets geheel anders maar je moet dan toch al heel idioot zijn om alles zomaar op het hoogste punt aan te kopen.
  Zelfs wie sinds september 2000 amper 2 keer kocht in een mandje AEX met telkens hetzelfde bedrag en daarvoor zowel het hoogste punt 703.18 als het laagste 194.99 dit mandje aanschafte heeft een gemiddelde van ongeveer 305,ook daar dus zeker geen forse verliezen aangezien we nu rond de 400 noteren.
  Hierbij word ook geen rekening gehouden met ontvangen dividenden,hou je daarmee wel rekening dan heeft zelf de grote idioot die enkel maar in sepember 2000 op het hoogste punt van 703.18 kocht en daarna enkel zijn dividenden herinvesteerde zelfs geen verlies.
  Hoewel aandelen sinds 2000 verre van goede prestaties neerzette kon zelf het kleinste kind die in aandelen belegde winst maken,aandelen presteren helemaal niet al heel lang negatief maar de vette jaren van voor 2000 hebben we natuurlijk de laatste jaren niet gehad.


 10. [verwijderd] 7 januari 2014 21:48
  Geachte heer Baarsgja,

  ik nodig u graag een keer uit op kantoor waarbij ik u de kracht van absolute rendementen wil uitleggen. Het is niet zo slim om jezelf met een index te vergelijken. Als u in 2001 was ingestapt in de Lage landen Strategie dan had u niet zoals de AEX van 700 naar het huidige niveau gedaald maar gewoon een enorme winst gehad.

  Als u me een datum stuurt dan zorg ik voor taart en koffie...en de uitleg.

  Cees
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links