Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2014: Balkenende – 436 – 3xZiyech

Voor één keer terug op IEX: Peter Paul de Vries, directeur van investeringsmaatschappij Value8 met zijn verwachtingen voor 2014.


Ik ga uit van een AEX van 436. Ik ben ruime tijd positief voor de beurs en dat optimisme is beloond. Grappig: voor het programma 5 jaar later van Jeroen Pauw moest ik in februari 2009 een voorspelling doen voor vijf jaar later. Toen was mijn schatting 437. Op 2 januari is de uitzending en moet blijken wat er van mijn voorspelling is uitgekomen.

Fundamenteel blijf ik geloven in een verschuiving van obligaties naar aandelen. Aandelen renderen beter (meer dividend dan rente op staatsleningen) en hebben groeipotentieel. Wel verwacht ik dat de stijgende rente tot behoorlijke tussentijdse correcties kan leiden. Vandaar mijn schatting 436 voor eind 2014.

De afgelopen jaren was de meest voorkomende stand 336 punten. Daar doe ik dus 100 punten bij. Tussentijds is 460 wellicht best haalbaar. Maar ik verwacht dat de rente op NL en Duitse staatsleningen volgend jaar 1% hoger zal liggen en dat kan de vreugde wat drukken.

Fundamenteel geloof ik wel in een geleidelijke verzwakking van de dollar, zeker met QE en een op volle toeren draaiende bankbiljettenpers. Die geleidelijke verzwakking hebben we ook in 2013 gezien. Maar het is waarschijnlijk dat de Amerikaanse economie harder aantrekt dan Europa en dat kan de dollar weer wat glans geven.

Ik had me met mijn voorspelling voor de euro-dollar wel willen scharen in de risicomijdende 1,45-club, maar ik neem wat risico en ga tegen de gevestigde orde in: 1,30.

Ik ben er van overtuigd dat we de komende jaren teruggaan naar normale verhoudingen: lange rente = inflatie + reële rente (1 tot 2%). Bij een inflatie van 2% hoort dan een rente van 3 tot 3,5 %. Mijn schatting is derhalve 3,2%. Misschien overdrijf ik iets, maar als 3,2 niet wordt gehaald in 2014 dan is het de eerste helft van 2015

 

Voorspellingen: Peter Paul de Vries op 31 december 2014
AEX 436
Dow Jones Verenigde Staten en Japan waren de markten van 2013. Veel Amerikaanse aandelen zijn al behoorlijk duur. Ik zou zeggen met een plus van 5 tot 10% een goed vervolg wordt gegeven. Dan komt de Dow op 17.500 punten.
Euro-dollar 1,30
Goud (dollar per ounce) 1400, 2013 was een slecht jaar voor goud. Ik verwacht dat op lange termijn de vraag uit emerging markets zal aanzwellen.
Olie (WTI, per vat) Velen vinden de olieprijs aan de hoge kant, maar aantrekkende economieën wereldwijd kunnen voor extra vraag zorgen. Dus houdt ik het op 99,95 dollar.
ECB- en Fec-rente De officiële rentetarieven zullen voorlopig laag worden gehouden. Doe maar twee keer 0,25%. Mijn verwachting is wel dat de lange rente flink zal stijgen.
Tienjarige NL-obligatierente 3,2%
Economische groei in Europa in percentage 2,1%
Economische groei in Verenigde Staten in percentage 3,1%
Top-3 aandelen Ik ga vol voor de oude economie en met het uitgangspunt dat de wereldeconomie wat aantrekt. Als dat niet het geval is, zit ik natuurlijk vreselijk fout.
 • Arcelor Mittal
 • ING
 • SBM Offshore
Flop-3 aandelen Twee overgewaardeerde socialmedia-aandelen. Ja, ik vind Facebook fantastisch. Nee, ik vind Facebook geen 150 miljoen dollar waard.
 • Tesla
 • Twitter
 • Facebook
Europa of Amerika? Economische Amerika, qua aandelenbeleggingen Europa.
In welke maand gaat de Fed taperen? Zo spoedig mogelijk.
2014 wordt het jaar van... De stijgende rente.
De verrassing van 2014 Verrassing? Verrassingen zul je bedoelen!
 • Balkenende wordt topman van Rabobank
 • Bol.com gaat naar de beurs
 • Carlos Slim koopt 29,9% van PostNL dat vervolgens fuseert met KPN
 • Nederland wint de WK finale van België met drie goals van Hakim Ziyech en twee van Depay

 


Peter Paul de Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 bezit 56% van de IEX Group.

De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Hij doet dat vooral in zijn hoedanigheid als investeerder, niet zoals voorheen louter als hoeder van aandeelhoudersbelangen en corporate governance.

Auteur: Peter Paul de Vries

Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was lange tijd directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

Meer over Peter Paul de Vries

Recente artikelen van Peter Paul de Vries

 1. jun '19 Wél positief over Fastned 11
 2. dec '13 2014: Balkenende – 436 – 3xZiyech 10
 3. sep '05 Sara ziet Abraham

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 theo1 2 januari 2014 09:04
  Het was wel een hele goede deal voor de ABN aandeelhouders. Het is maar van welke kant je het bekijkt. Dat het bij Fortis een stelletje klunzen was, daar kan heer De Vries niks aan doen.

  Kijk, de VEB kan niet het werk van een directie gaan doen. Als Fortis zijn huiswerk niet doet, is dat hun eigen verantwoordelijkheid. Wat een VEB wél doet, en terecht naar mijn mening, is ervoor ijveren dat als een bedrijf een ander bedrijf wil overnemen, dat dat dan gewoon kan en niet wordt tegengehouden met vage verhalen over "alle stakeholders" en "oranjegevoel" en zo. Want dat is dusdanig vaag dat het in iedere willekeurige situatie kan worden ingezet.
 2. Brogembank 2 januari 2014 09:56
  Over ABN Amro als aandeelhouder niets dan goeds.
  Ik had destijds een aantal lange calls AAB 25, gekocht voor rond 2,50, eind 2004 geloof ik.
  Allemaal in één klap verkocht toen de koers de 37 aantikte op een mistige maandagochtend in mei 2007, voordat ik de deur uit moest. Heb hier destijds mijn verbouwing van betaald, dus heb het niet zien verdampen in de jaren erna...

  Zo'n klapper verwacht ik niet vaak meer te maken.
 3. benito c. 2 januari 2014 16:43
  Leuk stukje, dank.
  Wel aan de optimistische kant, zoals gewoonlijk, de voorspelde economische groei lijkt me niet erg waarschijnlijk komen jaar. De dollar zou zo maar uit kunnen komen, evenals goud, en de rente. Hoewel dat laatste door niemand meer voor mogelijk wordt gehouden.
  Ik had ook al aan Arcelor zitten denken, SBM doe ik al mee via de HAL.

  Ik begrijp dat je de Value8 niet noemt, maar daar ben ik ook vast op.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links