Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Abnormale verhoudingen

Allereerst mijn dank aan de collega IEX-columnisten, want door hun afwezigheid vorige week was ik de meest gelezen column van de maand! Zoals iedereen heeft kunnen lezen ben ik negatief en ja de markt (lees AEX) ging door de 400.

Nu zegt mij dit niets en ook is dit voor mij geen reden om ineens wel positief te worden. Op dit moment hebben de optimisten de overhand, de verhouding is zelfs zo abnormaal dat je alleen daardoor minder optimistisch zou moeten zijn. Ook Harry Geels wees hier in de weekendkranten op.

Maar de afgelopen week gebeurde er meer opmerkelijks, er werd de afgelopen weken namelijk keihard door veel vermogensbeheerders, banken en tussenpersonen gewerkt in de kerstweken. Dit heeft alles te maken met het provisieverbod dat op 1 januari ingaat.

Communistisch
Deze wetswijziging heeft grote gevolgen voor klanten en de hele bedrijfstak. Het is dan ook opmerkelijk dat de wet in zowel de Eerste als en Tweede Kamer als een hamerstuk is aangenomen. Vreemd dat niemand vragen had.

Nu neem ik aan dat niemand het aandurfde om een vraag te stellen over dit onderwerp, want stel je toch eens voor dat je een politiek niet correcte vraag had gesteld en het publiek het idee heeft dat je als politicus het eens bent met die graaiers en bonusrapers van de financiële sector.

Het was lang een van de belangrijkste sectoren van dit land en dus zou goed nadenken en discussiëren over een eenzijdig ingevoerde wetgeving geen overbodige luxe zijn. Maar nu we toch bijna helemaal communistisch zijn geworden met de vergaande overheidsbemoeienissen maakt dit laatste beetje ook niet meer uit.

Geen tapering
Na de situatie van de Fed twee weken geleden nog verder te hebben geanalyseerd is het niet alleen de extreem lage rente die de markt deed stijgen maar ook het feit dat QE alleen maar langer gaat duren. Er is dus helemaal geen tapering op komst.

Maar ze hebben eerdere uitspraken over wanneer ze zouden stoppen met het manipuleren van de markt alleen maar verlengd. Immers eerder had de Fed aangegeven dat ze zouden stoppen als de werkloosheid onder de 6% zou gaan. Die 6 is nu verlaagd naar 5,2. Dus QE is er ook gewoon in heel 2014.

QE voor altijd
Wat doet QE en het positieve sentiment voor alle aandelen en dus ook alle indices? Op de bovenstaande grafiek is het 400-verhaal goed te zien. Dit record is in een lege markt neergezet waarbij de vermogensbeheerders en andere professionals zo vlak voor de rapportages niet te veel cash willen rapporteren.

Beleggers zien cash namelijk niet als een belegging. Op zich is het wel bijzonder dat we een record in de AEX hebben neergezet, ondanks dat Shell en Unilever het bijzonder slecht doen dit jaar. Terwijl het toch mooie bedrijven zijn die beide heel international georiënteerd zijn.

Op het lange plaatje van de AEX ligt er rond de 415 een belangrijke weerstand. Persoonlijk denk ik niet dat we daar heel gemakkelijk doorheen zullen breken. En om het extreme positieve sentiment te temperen zou ik zeggen kijk eens naar de lange grafiek en vindt u het dan echt briljant om nu in te stappen?

En ja elke dag dat u een positie behoudt moet u zichzelf afvragen of u nu echt zou willen instappen? Houden is voor mij gelijk aan een koopbeslissing.

Niet te veel verliezen
Nog even over het positieve sentiment. Beleggers kijken nu ineens naar vijf positieve jaren en voelen zich daardoor heel gelukkig. Maar als u in 2008 -50% heeft gedaan, dan bent u als u daarna plus 100% gaat weer op uw oude beginbedrag.

Wat mij betreft gaat het spel dus vooral om het niet te veel te verliezen in slechte tijden.

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nog geen negatief patroon herken in de huidige index. Alle eerdere hoofdschouderpatronen zijn door overheidsbemoeienis (Draghi en Ben B.) verdwenen. Wel kan ik met maar weinig fantasie, weerstanden herkennen op de huidige niveaus.

Selfie van der Vaart
Het is ook tijd om even terug te kijken naar het afgelopen jaar en een van de persoonlijkheden van 2013 was Sylvie van der Vaart. Selfie is het woord van 2013 geworden en het geeft beide aan dat mensen nog steeds heel erg op zichzelf zijn.

Een crisis maakt dat mensen meer samen gaan doen en dus is volgens mij de crisis helemaal nog niet op zijn hoogte- (diepte)punt geweest. Nu heeft iedereen wel heeft fors gekocht tijdens de feestdagen en het was weer druk in de winkels maar hoe zal het gaan als dit niet de trend is?

Want zijn de problemen opgelost? In Europa leven 79 miljoen mensen onder de armoedegrens en 16 miljoen van hen zijn noodgedwongen afhankelijk van voedselhulp. Natuurlijk wordt er ook nog veel voedsel verspild (jaarlijks 89 miljoen ton) en dat geeft weer aan hoe groot het verschil tussen arm en rijk geworden is.

Griekenland
Even iets waar we het ook al tijden niet meer over hebben. Hoe is het met Griekenland?

  • De totale schuld van Griekenland is op dit moment 382.204.670.429 euro.
  • De rente die ze per jaar moeten betalen is 46.961.719.571 euro en dat op een bevolking van 11.309.885 mensen.
  • Het bruto binnenlands product is 188.075.863.370 euro.
  • De rente per seconde is 1489 euro.
  • Het bedrag per inwoner is 33.794 euro
  • Schulden als percentage van het bbp is 203,22%.

En nog wat leuke feitjes:

  • Als we de Griekse schulden zouden omzetten naar dollars en dan met 1 dollar achterelkaar liggend zouden we 2055 keer rond de aarde kunnen gaan met het schuldenbedrag.
  • Als we de ééndollarbiljetten zouden opstapelen, krijgen we een stapel van 57.660 kilometer hoog, of 35,828 miles.

Dus zijn de problemen in Griekenland, Spanje, Italië en Portugal echt opgelost? En ja natuurlijk geef ik u gelijk dat Griekenland maar een klein niet betekenisvol landje is. Maar als we mede hierdoor wel downgrades van Europa en Nederland krijgen is het wel van belang.

Dan de schulden van Nederland:

  • De totale schuld is 395.360.729.318 euro.
  • De rente per jaar 9.527.417.751 euro en dat op een bevolking van 16.741.000.
  • Ons bbp is 569.664.827.647 euro.
  • De rente per seconde is  302 euro.
  • De schuld per inwoner is 23.616 (daarbij moet u niet vergeten dat we ook nog enorme pensioenpotten hebben en dat de overhead ook nog een belastingclaim heeft op die pot).
  • De schuld als percentage van het bbp is 69,40%.

Vastgoedbubbel
Nederland is enorm aan het bezuinigen en in 2014 zullen er nog meer negatieve regels gaan gelden voor de bevolking. Onze overheid heeft voor iedereen de weg in gezet dat je minder mag lenen op onderpand.

Vanaf 1 januari mag je maar 104% van je marktwaarde lenen. De leencapaciteit gaat daarmee 10% omlaag. Niet echt lekker voor de huizenmarkt.

Heeft iemand wel eens nagedacht over vastgoed en de vastgoedbubbel? Los van fiscale maatregelen heeft bijvoorbeeld de vergrijzing en internetverkopen een enorm effect op deze sector, bijvoorbeeld één op de vier kantoren staat leeg.

Maar ook winkels op A-locaties staan leeg en nog steeds gaan veel winkeliers failliet. Daarnaast werken veel vastgoedpartijen met een hefboom. De huidige rente is nu nagenoeg nul kun je nagaan als deze rente onverhoopt gaat oplopen. In Amerika loopt de rente al iets op. Kijk maar naar de TBT

Maar als iemand zich druk wil maken over Griekenland dat tegenwoordig in de emerging markt-indices zit. Dan moet je jezelf pas echt druk gaan maken over Japan. Japan is de grootste schuldenaar van de wereld. Maar wordt door de beleggers gezien als een voorbeeld om uit de crisis te komen.

Een plaatje van de site van Wall Street Journal:


Klik op de afbeelding voor een grote versie.

Percentages waar Griekenland jaloers op kan zijn en als u het niet gelooft, kijkt u dan nog even naar de Wikipedia-lijst. Japan staat op nummer 1, dan Zimbabwe en dan pas Griekenland...


Klik op de afbeelding voor een grote versie.

En zo zijn er allerlei sites:

En ondertussen doet de Japanse beurs of er niets aan de hand is.

Oké de koers is nog niet op all time highs maar lijkt wel uit de neergaande trend te breken.

Obama-care
In januari gaat er ook iets grootst gebeuren in Amerika. Ze krijgen een zelfde soort systeem als wij. De Amerikanen noemen het communistisch. Maar Amerika heeft volgend jaar Obama-care.

Vroeger moest je verhuizen nadat je in het ziekenhuis was geweest om te zorgen dat de rekening bij de overheid kwam. Nu komt de rekening direct bij de overheid. Per saldo gebeurt er volgens experts niets. Maar de Amerikanen hebben een heel grote historie met problemen bij invoering van grote veranderingen.

Het is ook nog wel even leuk om naar de schulden in de Verenigde Staten te kijken.

Altijd leuk in vergelijking met onze schulden.

Opvallend was het dat Tros Radar, net als ik de schulden ook als een probleem ziet. Nu denk ik dat het overall gezien in Nederland meevalt, maar er zijn grote problemen in bepaalde generaties. De generatie die nog geen goede tijd heeft meegemaakt heeft een probleem

Het grote probleem dat ik voorzie voor 2014 is dat als er een correctie komt, die niet te stoppen is. We hebben geen rentewapen en al het vet is van de botten. Ook door de rol van de social media zal de paniek alleen maar groeien.

Maar nog even snel naar het goede nieuws van 2013. Randstad was de grote performer. Maar is de economie echt aangetrokken?

ASML was ondanks eerdere correcties een goede tweede in de AEX. Op de voet gevolgd door: Aegon, ING, PostNL en SBM Offshore.

Voor ASML is het eerdere negatieve patroon tijdelijk verdwenen, pas onder de 67,23 euro krijgen we weer verkoopsignalen. Ook Gemalto heeft tijdelijk geen verkoopsignalen.

Mijn andere shortkandidaat Ahold liet een soortgelijk verhaal zien.

Randstad was dus het beste aandeel en Imtech zal het slechtste zijn. Maar was 2013 echt het keerpunt in de economie? Ik denk van niet maar hoop natuurlijk van wel. En Ja, de eindejaarsrally kwam alsnog geheel onverwachts. Want wie had gedacht dat er Wall Street gewoon omhoog bleef gaan?

Net als het herstel in Twitter, dat ging dus net even verder dan ik gedacht had. Maar Twitter is wel een aandeel waar je vanaf moet blijven.

Natuurlijk zijn er altijd interessante aandelen, zoals RIM (Blackberry). Ook dit bedrijf blinkt niet uit in winstmaken, maar toch zie ik wel kansen. Kijk maar eens naar wat Nokia gedaan heeft dit jaar.

Het enige voordeel dat Nokia had was dat het op Microsoft draait en dat zonder hardware de software een probleem had. Kortom er is genoeg te beleven zo de laatste weken.

Goede jaarwisseling gewenst.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 december 2013 09:50
    Ik ben het met heel veel dingen in je colum niet eens, vaak staan ze bol van de dingen die octopus Paul ook prima had kunnen voorspellen en zijn ze volledig vrij van enige zelfreflectie, maar 1 ding roep ik ook al maanden / jaren ; vastgoed krijgt straks als de rente gaat stijgen pas écht een probleem.

    Nu was het heel moeilijk en vervelend, maar voor het overgrote deel van de huizenbezitters zit de potentiële crux `m toch echt in de rente lasten, en zodra de rente verdubbelt wordt het pas écht pijnlijk....
    Ik kan mensen ook alleen maar oproepen heel snel verstandig te doen, niet wachten op een kwartpuntje minder, maar zet nu heel snel je rente vast voor heel lange termijn. Anders kan het wel eens heel snel heel pijnlijk gaan worden! van 4% naar 6% is toch echt heel snel gebeurd, en betekend een lastenverzwaring van 50% , om maar niet te spreken van een nog hoger oplopende rente....

    Ik investeer voorlopig niet in vast goed, alleen voor privégebruik, maar om geld aan te verdienen niet. Ik wacht liever even tot na de echte klap...
  2. [verwijderd] 30 december 2013 10:14
    Het is inderdaad verdacht stil rondom Griekenland, alsof het daar ineens een stuk beter gaat. En die tapering soap....het wordt 75 miljard in plaats van 85 miljard. Echt een briljante uitvinding van de FED. De volgende keer kunnen ze nog verlagen naar 70 miljard, dan naar 65 miljard, dan naar 63 miljard. Dit kan dus jaren en jaren doorgaan.
  3. [verwijderd] 30 december 2013 10:38
    Het is allemaal sentiment. Iedereen wil nu meedoen, maar de massa raakt bij 1 of 2% lager mogelijk in paniek. Dan kan het weer hard naar beneden. Ook leuk om te volgen op Twitter Cees Smit en Royce Tostrams (doel 500). Ben benieuwd wie gelijk krijgt. Neig meer naar Cees dan Royce.

  4. fausto1 30 december 2013 11:27
    De cijfers spreken boekdelen maar de politici willen ons laten weten dat het beter gaat. Gisteren zei van Rompuy nog dat de crisis voorbij is. Zij weten wel beter maar liegen ons gewoon voor. zij hopen dat wij maar in het sprookje blijven geloven en weer geld gaan uitgeven. Ondertussen hebben ze de de boel helemaal uit de klauwen laten lopen.
  5. [verwijderd] 30 december 2013 12:55
    Beste Cees,
    Ik begrijp werkelijk niet waarom het communistisch is dat de financiele sector z'n tarieven eindelijk eens transparant moet maken. Ik heb als particuliere belegger jarenlang te veel betaald omdat de bank onder de tafel geld kreeg van de beleggingsfondsen die ze me onder het mom van "onafhankelijkheid" aansmeerden. Ik noem dat volksverlakkerij en het maakt me nog boos als ik eraan denk! Puur terecht dus dat dit wordt verboden.

    PS Dat we hier op de communistische weg zijn, ben ik met je eens om heel andere redenen. Bijv dat een bijstandtrekker hier inclusief toeslagen vrijwel net zoveel "verdient" als iemand die 40 uur werkt met een bijna modaal inkomen. Met dank aan de socialistische maffia...
  6. forum rang 5 theo1 30 december 2013 13:41
    quote:

    chiappucci92 schreef op 30 december 2013 10:14:

    Het is inderdaad verdacht stil rondom Griekenland, alsof het daar ineens een stuk beter gaat. En die tapering soap....het wordt 75 miljard in plaats van 85 miljard. Echt een briljante uitvinding van de FED. De volgende keer kunnen ze nog verlagen naar 70 miljard, dan naar 65 miljard, dan naar 63 miljard. Dit kan dus jaren en jaren doorgaan.
    Het is stil rondom Griekenland omdat er geen markt is in Griekse schuld. De Griekse schuld is bijna helemaal in handen van ECB, IMF en de diverse steunfondsen. Er is geen noemenswaardige handel. Griekenland wordt gefinancierd door de trojka. Vooralsnog blijft dat min of meer functioneren. Als de trojka Griekenland laat vallen, staat "Europa" voor schut en heb je direct eurocrisis 2.0. Dus de schulden worden gewoon doorgerold, en de rente wordt bijgeschreven bij de hoofdsom. Op dit moment heeft niemand belang bij geluid en dus is het stil.

    Volgens het tabelletje is de Griekse rentelast inmiddels al 25% van het BBP. Dat is pas echt zorgwekkend. Dat betekent dus dat alle Grieken (die een baan hebben) een kwartaal per jaar werken alleen maar om de rente op de staatsschuld te betalen. Als dat geld ooit weer echt betaald moet gaan worden, wordt de belastingdruk dusdanig verstikkend dat het land totaal kapot gaat. Ik voorzie nog een grote afschrijvingsactie in Griekenland. Dat is de enige kans om het land weer levensvatbaar te maken.
  7. forum rang 4 zeurpietje 30 december 2013 14:00
    opvallend is vaak dat als er overheidsmaatregelen worden ingevoerd waar een bepaalde groep het niet mee eens is er direct wordt gesproken van "communistische toestanden". wel eens in een communistisch land geweest?
    leuk te zien hoe het steeds weer lukt om bij een bewering een grafiek te vinden. kijk, dat is nou een vorm van hoe het er in een communistisch land aan toe gaat.
    vergeet niet dat de beste belegger ooit(Soros) wars is van technische analyse.
  8. [verwijderd] 30 december 2013 14:07
    quote:

    zeurpietje schreef op 30 december 2013 14:00:

    ...
    leuk te zien hoe het steeds weer lukt om bij een bewering een grafiek te vinden. kijk, dat is nou een vorm van hoe het er in een communistisch land aan toe gaat.
    vergeet niet dat de beste belegger ooit(Soros) wars is van technische analyse.
    Precies mijn probleem met de columns van de auteur!
  9. [verwijderd] 30 december 2013 14:28
    Wat moet je nou met die Cees Smit, hij doet aan technische analyse gemengd met gevoel in zijn grote teen of met zijn onderbuik gevoel...of te wel hij is niet te volgen. Iedereen die een beetje verstand van technische analyse heeft, weet dat we door vorige top op 398 zijn gebroken en dat er een grote kans is dat we naar 410-420 zullen stijgen. En dat er daarna weer een correctie komt van 3 tot 10%, duhhh. En bij 10% zal Cees het wel van de daken schreeuwen zie je wel...bla bla twindicator..

    Ondertussen hebben de echte beurs spelers die kort op de bal spelen tot aan 410-420 hun zakken gevuld, daarna een correctie gepakt om vervolgens weer stijging posities in te nemen..en Cees maar dromen van een Crash...die ooit wel een keer komt.
  10. [verwijderd] 30 december 2013 14:40
    ik las in de financial times dat nederland voor 2014 onder 'de knoflooklanden' geplaatst is: economische groei te vergelijken daarmee. Verbaast me niets gezien het superioriteitsgevoel van den Haag en media tav 'knoflooklanden'. Gezien de torenhoge boetes opgelegd aan overtreders, de merkwaardige toestand dat een werkgever naar wat ik hoorde en ruwweg weergeef, langjarig moet 'zorgen voor een zieke werknemer'(wie weet daar meer van?), torenhoge btw zelfs op arbeid(staat op de afrekening), is de constatering van 'communisme' juist. Ik noem het liberaal communisme want ik word nog niet in het gevang gegooid. Wanneer weer instappen?
  11. candide 30 december 2013 16:40
    Ik vraag me af of het wel correct is de bewering dat bij de totstandkoming van de wet waaraan Frank/Cees refereert geen vragen zijn gesteld?
    Overigens is het niet waar dat onbekend was dat de banken provisie ontvingen over de fondsen die ze in hun winkeltje presenteerden. Ik denk dat de fondsen die vervallen retourprovisie niet helemaal/helemaal niet zullen terugsluizen naar de individuele belegger.
    De Amerikanen hebben nog het relatieve voordeel dat ca 50% van hun schuld bij ingezetenen zit. De Grieken gaan vanzelf op onze kosten failliet.Dus ook geen man overboord, toch?!

    Overigens dank aan Cees dat hij zijn inzichten met mij/ons wil delen; ook al heb ik persoonlijk niks met de kunst van de TA...
    Blijft te hopen dat het aantal enigszins onnozele reaguurders in de loop van 2014 zich zal weten te beperken.
  12. [verwijderd] 30 december 2013 17:31
    @AMG1 Ik ben het in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises, zoals velen in de eurozone en daarbuiten wegens falend toezicht van de toezichthouders in de parlementen en de ivoren torens dat uiteraard niet als het kalf reeds verdronken is en de put nog niet is gedempt met een als mosterd na de maaltijd komend toezicht op de valreep rücksichlos moet doorslaan waar uiteraard niemand in de eurozone en daarbuiten ook maar voor een moment een toegevoegde waarde van kan verwachten met uw de gehele financiële sector op 1 hoop gooiende analyse slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende oneliner

    "Marcel Tak for president!" latende, iedereen in de eurozone en daarbuiten

    een prettige jaarwiseling en duurzaam hierna

    toewensende kennisgeving (uiteraard) niet eens,

    al is het alleen maar dat uiteraard niemand in de "soevereine" lidstaat Nederland,

    het als het Griekenland van het noorden en o.m. om het woord "apartheid" in de wereld bekend staande land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een in het toenmalige Europa van de twee snelheden in de euforie na de val van de Berlijnse muur door de toenmalige niet slaapwandelende regeringsleiders overeengekomen,

    uiteraard niet zo maar met alles en iedereen in naam van de vrijheid permanent in strijd met het voor het gebouw van de Tweede Kamer in graniet uitgebeitelde artikel 1 van de grondwet permanent verontwaardigd verongelijkt met de van boven verkregen wijsheid

    "Wake up, wake up, eigen volk met twee maten metend eerst, vol is vol, de met twee maten metende regel is regel, wij willen de traditionele munteenheid terug zodat wij de schulden in de traditionele munteenheid zolang deze munteenheid op de valutamarkt is in te wisselen als voormalig Nederland transportland dat bijvoorbeeld tulpen zonder gedoe met devaluaties met het wettige nieuwe betaalmiddel naar alle "soevereine" landen van welke snelheid in de eurozone transporteerde terug kunnen betalen,

    zodat wij met onze traditionele munteenheid tenminste voorkomen dat wij de vriendelijke groeten van de deurwaarder krijgen en wij tenminste de cadeautjes voor het traditionele Sinterklaaskinderfeest met de traditionele Zwarte Pieten in de traditionele munteenheid voor de kinderen in de winkels kunnen afrekenen en de doodstraf invoeren"

    in pacht verketterende, bevolkingsgroepen met vijandige taal tussen het voeren van een de klok naar de bloedige kruistochten terugzettende zondebokken godsdienstoorlog met ca. 1,5 miljard over 1 kam te scheren Moslims door tegen elkaar ophitsende zondebokken oneliners

    vrijblijvend op te zeggen gezamenlijke muntunie zonder gezamenlijke politieke afspraken, maar met vele

    - uiteraard op eurozone niveau, en uiteraard niet op het niveau van een soeverein hierbij betrokken "soevereine" lidstaat,

    als dit althans met de door de soeverein hierbij betrokken "soevereine" lidstaten ter beschikking gestelde instrumenten en middelen voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden nog mogelijk is-

    te herstellen weeffouten,

    van welke continentale muntunie de "soevereine" lidstaat Engeland met de kennis van nu in de gehele eurozone en daarbuiten geheel terecht niets moest hebben,

    en voor welke mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de beste wil van de wereld in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren geen schuldige met een vingertje is aan te wijzen, laat staan in een zondebokken lynchende of kruisigende cultuur een zondebok in naam van de vrijheid,

    u als particuliere belegger heeft verplicht om waar dan ook in te beleggen, dus uiteraard ook niet in beleggingsfondsen die "ze" "onder het mom van "onafhankelijkheid" "aansmeerden", zodat in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren in een zondebokken lynchende of kruisigende cultuur uiteraard niet valt in te zien waarom u spreekt over "volksverlakkerij" dat u boos maakt als u eraan denkt.
  13. [verwijderd] 30 december 2013 18:10
    @Pannenkoek1979 & zeurpietje Je hoeft uiteraard in het aan een grootheidswaanzin leidende Westen in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand voor een mogelijke vrije val van de euro op 1 dag van ca. 70% op de valutamarkt wegens teveel schulden geen Soros te zijn om feitelijk waargenomen te hebben dat er een aantal nullen bij de schulden van al dan niet "soevereine" Westerse (lid)staten teveel staan,

    zodat het uiteraard niet verwonderlijk is dat de Fed van de US and A voor een schuldenplafond dat voor een financiële afgrond waarin China, Japan en Rusland verreweg het meest te verliezen hebben slechts wordt begrensd door The Sky voor een langere periode een zachte landing

    - dus zonder dat iedereen in paniek door dezelfde uitgang naar buiten wil rennen -

    voorstaat.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links