Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs vandaag: Vier-nul-nul

Beurs vandaag: Vier-nul-nul

10:13 UPDATE: Een man een man, een sok een sok. Het is eventjes goed doorkauwen, maar dan heb je ook wat. En ach, na twee dagen schaamteloos schransen...

 

09:10 UPDATE: Dat waren tien spannende minuten...


 

De beurs is dit jaar zo voorspelbaar als een vlakke etappe in de Tour. Vluchtgroepje weg, kat en muis spel, Maarten Ducrot die, zonder er bij na te denken, roept dat-ie een hap uit het tapijt neemt als ze de vluchters nog terughalen, flamme rouge, nog 10 seconden. Hap, slik, weg. Geraas van wielen. Gescheld, getier, armen die in protest de lucht in gaan, en Meneer de Sprinter die met twee fietslengten voorsprong mak-ku-luk wint. Je wist het al een uur vantevoren – tenzij je Maarten Ducrot heet, natuurlijk.  

Het jaar zit erop. Terwijl wij op tweede kerstdag aan het uitbuiken waren, rolden de belangrijke beuren in het buitenland voor onze AEX de rode loper uit om vandaag die jacht op de 400 af te ronden. Hap, slik, weg. De Dow Jones zette zijn 48e all time high van het jaar neer, de Nikkei gaf er weer een snok aan en staat nu bijna 60% hoger. Iedereen zag het aankomen, behalve de redacteur hier, die ik niet bij naam noem, en die al dagen roept zijn sok op te eten als we dit jaar nog de 400 aantikken. Nou, daar is dus geen fotofinish voor nodig, ben ik bang. 

Maar we zijn er niet, nog niet. En om het eventjes in perspectief te plaatsen; waar hebben we het eigenlijk over, met die belachelijk gehypte AEX 400? Nou, het gaat dus nergens over, he...:

Wat deden de markten, voor zover open, terwijl u en ik goede sier maakten bij de schoonfamilie? De Dow Jones steeg 0,75% en dat mag geen wonder heten, want de index steeg op geen enkele dag vaker dan op 26 december, historisch gezien. Dat het aantal ww-aanvragen verrassend laag uit viel, is in dat licht niet meer dan een drogreden.

De Nikkei steeg gisteren (uit mijn hoofd) 0,6% en houdt vandaag stand, ruim boven de 16.000. De USD/JPY brak de 105, ondertussen. #datuhetweet Goud levert nog altijd verbeten Slag bij 1200, en houdt nu weer een stukje hoofd boven water. Olie (WTI) levert ook al zo'n symbolische strijd rond het niveau van 100 dollar per vat (nu 99,nog-wat).

Heeft u verder nog wat nieuws gemist, onder de kalkoen?

Maar voor ons geldt vandaag even alleen die 400 die lonkt en wenkt, als een syrene op een mythisch rotsje voor een Griekse kust. Ons scheidt nog 3,39 punten, dat is 0,85%. We zijn onder het rode vod door. De camera's klikken. Alleen Maarten Ducrot zit vandaag met samengeknepen billen. De rest van de beursvolgers vinkt die 400 straks gewoon zakelijk af. Been there, done that.

U twitterde aan de kerstdis gewoon stug door, natuurlijk. 

 

Agenda en nieuws Nederland

  • Zei iemand daar "agenda"?
  • Split 4, Value 8
  • Dividend betaalbaarstelling Solvac
  • Laatste handelsdag Caterpillar in Brussel
  • Om 08:45 Industriële Producten en importprijzen november, Frankrijk
  • Van Kleef eet sok 

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links