Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2014: Crash!

De IEX-columnisten blikken - zoals gebruikelijk - weer vooruit op het komende beursjaar. Van AEX, goud en olie tot dé verrassing van 2014. U leest het in de aanloop naar 1 januari op deze site en in ons dossier Vooruitblik 2014.


Hoewel voor veel mensen 13 geen geluksgetal is, was het jaar 2013 voor veel beleggers een heel gelukkig jaar. Maar zonder jaloers te willen overkomen denk ik dat u echt gewoon gelukkig bent geweest als u daadwerkelijk dubbelcijferige rendementen heeft behaald.

Het gekke was namelijk dat de slechte fondsen het beter deden dan de kwaliteitsfondsen. Zo waren er de nodige bad banks die extreme rendementen hebben laten zien maar ook de biotech en social media gingen uit hun dak; vaak zonder dat deze bedrijven winst maakten.

Het jaar begon al heel bizar met een Amerikaanse overheid die op de voorgaande jaarwisseling nog een tijdelijke verhoging in het schuldenplafond had doorgevoerd. Dit was letterlijk en figuurlijk pas om 5 voor 12  en de beurzen konden hier pas in het nieuwe jaar op reageren.

Ik had bescherming genomen en dat was dus overbodig. Overigens kwam de schuldenplafonddiscussie later in het jaar weer terug en dit had wonderwel geen negatieve invloed. Dit kwam doordat al het slechte nieuws goed uitgelegd werd in het licht van de uitblijvende tapering.

Tapering is het geheel of gedeeltelijk terugtreden van de centrale banken uit de kapitaalmarkt. De Fed koopt zijn eigen schulden op om zo de rente (yieldcurve) te beïnvloeden.

De markt vreesde dat het terugtreden grote effecten zou hebben en omdat het over enorme bedragen (85 miljard dollar per maand) gaat is die vrees niet onterecht.

 

Voorspellingen: Cees Smit op 31 december 2014
AEX 275
Dow Jones 11.023
Euro-dollar 1,25
Goud (dollar per ounce) 1750 dollar
Olie (WTI, per vat) 80 dollar
ECB-rente 0,75%
Fed-rente 0,50%
Tienjarige NL-obligatierente 3%
Economische groei in Europa in percentage -1%
Economische groei in Verenigde Staten in percentage -2%
Top-3 aandelen in Nederland
  • Ajax
  • Royal Dutch Shell
Maar eigenlijk geloof ik alleen in shorts.
Top-3 aandelen in de Verenigde Staten
  • First Solar
  • Caterpillar
Maar ook hier is met shorts meer te verdienen.
Flop-3 aandelen in Nederland
  • ASML
  • ING
  • Aegon
Flop-3 aandelen in de Verenigde Staten
  • Twitter
  • Google
  • Tesla
In welke maand gaat de Fed taperen? Maart 2014 en dan niet meer.
2014 wordt het jaar van... De grote depressie.
De verrassing van 2014 Griekenland gaat uit de euro.

 

Stormachtig jaar
In 2014 komt tapering opnieuw op de agenda en daarmee zal de bewegelijkheid waarschijnlijk groter worden. Het kan dan ook een stormachtig jaar worden. De huidige extreem lage rentes en de mogelijk verminderde overheidsinvloed kan met kleine veranderingen grote invloed op obligaties hebben.

Hoewel crashes niet te voorspellen zijn denk ik dat 2014 een behoorlijke correctie gaat laten zien.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2013 12:51
    Cees, Frank,
    je hoeft in 2014 echt geen bescherming meer te nemen, dat doen de FED, BOJ en ECB al voor je , gratis en voor niets.
    Ze laten de boel echt niet in elkaar klappen, blijven gewoon doorgaan met QE-s ( desnoods in andere verpakking), ze zitten er nl. zelf tot over hun oren in !!
    ik ben het roerend met je eens dat het een grote schijnvertoning is, maar dit zijn wel de feiten.
    Om geld op de beurs te verdienen kan je je beter focussen op het Toneelstukje van Centrale banken en het spelletje lekker meespelen, i.p.v jezelf op de reeele economie te fixeren ( die volledig los staat van de beurs en het gekonkel van politiek en Centrale banken).
    verder ; respect voor het lef waarmee je je columns schrijft, zgn. tegengeluiden houden de boel scherp.
    groet.....
  2. [verwijderd] 18 december 2013 13:40
    P.S Cees , Frank,
    even een voorbeeld van de MACHT van Centrale Banken / Politiek en de schertsvertoning waar ik net over schreef : vandaag werd bekend dat de Chinese overheid betalingen in Bitcoins niet meer toestaat in China, prompt > koerswaarde 40 % eraf in 8 uur tijd (Mt.Gox).
    je denkt toch niet dat zoiets de Dollar, Yen of Euro zou gebeuren, laat staan de Beurs ?
    De politiek in samenwerking met Centrale Banken kunnen alles maken ( de beurskoers) en breken ( Bitcoin).
  3. forum rang 5 DurianCS 18 december 2013 16:42
    quote:

    Heinz schreef op 18 december 2013 16:22:

    Leuk voer voor discussie zulke voorspellingen, Frank. Maar deze column had natuurlijk moeten beginnen met de afrekening van de vorige lijst met voorspellingen thuis.
    Maar als je serieus naar de vorige verwachtingen kijkt dan durf je nooit met nieuwe te komen.
  4. forum rang 7 bezinteergebelegt 18 december 2013 17:16
    Cees, neeeeee, voor het eerst in die duizend jaar dat ik je lees zijn we het eens over de AEX, nou ja, bijna dan, ik zie het naar 295 duikelen. Nou worden we of rijk of we gaan het riool in, op zoek naar Kie de Boskaart die daar al heel wat jaartjes ligt. Tot Kerst 2014 dan maar met of limootje/chauffeurtje, moet et chandonnetje in de hand en wat straks op de achterbank of we zoeken samen hand in hand de uitgang v.h riool met als gids Kie de Boskaart, ben benieuwdddddddd.

    gr

    B.E.G.B.
  5. Ruud100 18 december 2013 17:50
    Griekenland? Ach, das klein geld. 1 of 2% van de Eurozone. Lekker (on)belangrijk.

    De grote crash van 2014 wordt het ineen storten van de Eurozone in 2014, of begin 2015.
    Oorzaak: het afhaken van zowel Nederland als Frankrijk omdat ze economisch niet meer te reanimeren zijn (en met hen gaan Spanje en Italië en dus de eurozone het putje in).

    Overheidstekorten die in beide landen gierend uit de klauw blijven lopen door overmatige uitgaven aan sociale zekerheid, dalende BBP's en in hoog tempo afzakken van AA naar B ratings.
    Ongekende inkomens dalingen door verdampen van pensioenen, bedrijven die aan de lopende band op de fles gaan, banken vol incourant vastgoed en werknemers die zien dat slim shoppen voor een uitkering plus een handvol onterechte toeslagen meer oplevert dan werken.
  6. SkiFan 19 december 2013 09:34
    Kortom, Frank bleek het afgelopen jaar een prima contra-indicator en zal dat komend jaar vermoedelijk weer zijn. De Grexit is nu wel oud nieuws hoor, dat gaat niet meer gebeuren. Euro-zone pleurt niet uit elkaar, omdat de economie langzaam maar zeker aantrekt. Voor Duitsland staat er veel te veel op het spel, dus dat laat de politiek echt niet gebeuren; ja, een dom hoofd als Geert Wilders, maar gelukkig is die het komende jaar niet aan de macht.
  7. [verwijderd] 19 december 2013 11:03
    quote:

    EwR schreef op 18 december 2013 12:31:

    www.iex.nl/Column/90770/2013-Jaar-van...
    Als je maar consequent quasi kritisch, jaar na jaar, de beer blijft spelen, ja.... Dan krijg je ooit wel eens gelijk.

    Maar écht inzicht, Cees? Zelf met Iraq zat je fout, kijk de 'Iraq Stock Exchange' over 2013 er maar eens op na: www.isx-iq.net/isxportal/portal/homeP...

  8. PeterZ 19 december 2013 13:59
    Ik hoop maar dat dit niet uit gaat komen. Ik blijf Short goud zitten tot de 1000 dollar en voorlopig Long AEX tot ik lange-termijn short signalen krijg. Die hogere obligatierente verwacht ik ook. Blijf dus lekker short FGBL.

    Voorspellen blijft een moeilijke zaak. We zullen zien over een jaar.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links