Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe waardeert u?

De Bitcoin staat ver boven de 1000 dollar en als Marcel Tak het een hype noemt, wordt hij geroosterd. Hoewel ik zo mijn mening heb, hoort u mij er niet over want  de SmitCoin doet het ook lekker.

Ik heb het over bubbels en nu hoorde ik al niet bij de Greenspan-fanclub, dit omdat hij regelmatig “zijn”handen onder de markt hield" met de plunge protetion terwijl ik puts had, maar ik draai nu al meer dan 26 jaar mee en kan me dus prima herinneren dat hij op 5 december 1996 riep dat de markt te duur was.

Toen stond de Dow nog onder de 8000 en toch was er sprake van irrational exuberance. Uiteindelijk ging de Dow naar bijna 12.000 en toen de koers later in 2001 corrigeerde bleek het Greenspan-niveau een steun. Nu vind dus deze oude man dat de markt perfect geprijsd is of zelfs goedkoop is.

Kortom deze oude Fed-baas heeft wel een heel vreemde manier van waardering. Wat voorbeelden.

Is Amazon goedkoop? Het aandeel heeft een verwachte koerswinst van 147 en een huidige koerswinst van 1426. U betaalt meer dan twee maal (2,5) de price/sales even. Shell handelt op een koerswinst van 9 en een price/sales 0,46.

U moet niet tegen de trend vechten, maar Amazon zou ik dus eerder shorten dan kopen op deze niveaus. (Nu geen positie.)

Ebay is voor mij ook een short. Koerswinst valt mee met 24. U betaalt wel 4 price/sales. Maar de belangrijkste reden om ze te shorten is niet de waardering maar de grafiek. We hebben in de Twindicator een sell en ook met ouderwetse lijntjes. Ik heb zelf nog geen positie.

Ik las een analist in de krant die positief was over Tesla. Heel heldhaftig zullen we maar zeggen voor een bedrijf van 16 miljard met 21.000 auto per jaar… Los van het feit of het mooie auto’s zijn of dat ze in de brand vliegen maken ze dit jaar geen winst en in de toekomst mogelijk winst.

Als die echt komt betaalt je bij de verwachte koerswinstverhouding van 238 (Bloomberg) keer de winst en price/sales van 9 (Yahoo Finance) Porsche heeft een market cap van 23 miljard en een koerswinstverhouding van 2,8 dus wat koopt u liever?

Trulia een soort Funda in de Verenigde Staten. U betaalt 46 keer de mogelijke toekomstige winst en 11 maal de price/sales. De grafiek is nog steeds negatief, maar heeft al een ritje omlaag gemaakt. Ik zat short maar heb zelf geen positie meer.

Of is Yelp een socialmediabedrijf goedkoop? Winst maken ze niet en zelfs volgend jaar wordt geen winst verwacht. De grafiek geeft een keiharde verkoop.

Is Twitter goedkoop? Winst maken ze niet... Ik geloof niet echt dat het goedkoop is.

Linkedin een huidige koerswinstverhouding van 1009 en een verwachte koerswinst van 101, u betaalt 19 maal de sales. De grafiek is ook een harde verkoop. Ik ga kijken naar turbo’s short.

Is Facebook goedkoop? Nee ook dit aandeel is niet goedkoop en ligt op de grafiek ook niet lekker

Is de socialmedia-ETF (SOCL) goedkoop? Zelf al neem ik alle socialmediabedrijven bij elkaar, dan nog word ik niet vrolijk. De grafiek spreekt boekdelen.

Zijn de makers van 3D-printers goedkoop? Ik neem even wat anders namelijk 3D Systems de producent van 3D-printers. de huidige koerswinst (p/e) is 113 en de verwachte p/e is 75.

De grafiek geeft volatility aan en u moet een heel sterke maag hebben om hierin te blijven. Onze Twindicator heeft nog geen verkoopsignaal gegeven maar ik zou ze niet long durven.

De weekgrafiek om de enorme performance te zien...

Een andere 3D-printbedrijf: Stratasys (SSYS) heeft op dit moment een verlies en een verwachte p/e van 63,3. De grafiek zit nog in de opgaande trend maar is zeker niet goedkoop.

En als ik naar de weekgrafiek vanaf de gekte in 2000 kijk, dan mag u zich gelukkig prijzen als u was blijven zitten. Maar krijgen we de komende dertien jaar weer zo’n beweging?

Nog een leuk voorbeeld is Salesforce een softwarebedrijf dat CRM-pakketten in de cloud maakt. Is dit goedkoop? Met een verwachte p/e van 156 en maakt nu nog verlies. De grafiek staat op een verkoop. Ik heb een short in mijn fonds.

Of kijk eens naar de Nasdaq Biotech Index een dividendyield van maar liefst 0,29% en een p/e van slechts 191,5... Ja de grafiek is nog een koop. Maar hoe lang nog?

Even uitzoomen naar de weekgrafiek, dan zie ik toch echt iets wat met gemak een hype of zelfs een bubbel genoemd kan worden.

Ja, de gewone Nasdaq (p/e 25) en de S&P 500 (p/e 17) hebben een veel lagere p/e maar is daarmee de markt goedkoop? Is het niet zo dat de aandelen die ik hiervoor noemde een beetje de smaakmakers zijn?

En ondertussen heeft de AEX moeite om door de 400 te komen, ik had het afgelopen week eigenlijk verwacht zo met Thanksgiving en dus de Amerikanen dicht. We hebben toch een kans laten liggen.

Nog even iets geks Het is natuurlijk raar dat onze overheid bezuinigde en de tekorten verkleinde maar daarmee ook onze economie verkleinde en dan ineens een lagere kredietbeoordeling krijgt?

Dus als je er op los blijft leven dan is het prima. En nog gekker heeft het verlies van de AAA geen effect. Dat zegt iets over het gebrek aan echte AAA-kwaliteit.

Wat ook opmerkelijk was, was natuurlijk het vertrek van Berlusconi maar ook de bizare regels rond bonussen. Nu dacht ik dat we in een vrij land woonden, maar nee dat was vroeger...

Een laatste interessant ding vorig week was natuurlijk dat we ook geloven dat Iran kernenergie gaat inzetten voor de energievoorziening. Ze hebben gratis olie uit de grond burpen, maar ze willen de CO2 waarschijnlijk niet. Dit had een positief effect op de uraniumproducten.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 pietje-2005 2 december 2013 11:20
    Schat markten nu flink geprijsd, gezien grafieken.
    Winsten bedrijven nog veel door kostenbesparingen.
    Begrotings-issue en schuldenplafond in de States nu even naar achtergrond gewerkt.
    Zie Bennie en Super-Mario echter de zaak verder opstuwen door hinten naar mogelijke maatregelen en verdere kletspraat.
    Correctie zal best wel komen, in wat voor kracht dan ook, maar nu nog niet.
  2. [verwijderd] 2 december 2013 13:00
    Laten we de zaak eens in het juiste perspectief zetten en uitgaan van de % situatie sinds 1996 tussen een paar europese markten en de spx. Dan vallen een paar dingen op; zogauw de DAX "wegloopt" van de SPX, dan wordt die wel even terug gefloten. Footsie heeft een duidelijk probleem, te veel miners en olieboeren? Als de bank sector ook nog eens onder vuur komt, dan kan het nog wat worden. Trouwens de keuze van start 1995 is niet zomaar eentje; was de start van de acceleratie fase, en er bestaat een neiging om daar weer naar terug te gaan.
  3. MediaMee 2 december 2013 15:05
    Price/Sales is Totale Market Cap/Totale Omzet, dus bijvoorbeeld voor Amazon P/S = Market Cap 179.88B / Sales 70.13B = 2.56
    Duidelijk? Opde volgende site wordt dat allemaal netjes uitgerekend voor AMERIKAANSE aandelen, NL loopt wat dit soort informatie betreft nog steeds achter... hier en daar op een website een hapsnap te vinden, maar nergens alles bij elkaar (IMHO).
  4. [verwijderd] 2 december 2013 15:28
    quote:

    MediaMee schreef op 2 december 2013 15:05:

    Price/Sales is Totale Market Cap/Totale Omzet, dus bijvoorbeeld voor Amazon P/S = Market Cap 179.88B / Sales 70.13B = 2.56
    Duidelijk? Opde volgende site wordt dat allemaal netjes uitgerekend voor AMERIKAANSE aandelen, NL loopt wat dit soort informatie betreft nog steeds achter... hier en daar op een website een hapsnap te vinden, maar nergens alles bij elkaar (IMHO).
    @MediaMee, bedankt voor de moeite die je hebt genomen om mijn vraag te beantwoorden. Het is me (ondanks de hoeveelheid cijfers)iets duidelijker geworden. Maar toch blijf ik met de vraag zitten: hoe gunstig of ongunstig is een p/s van 2,56, en dat in relatie tot de k/w-verhouding. En dat dan vertaald naar RDS in de column.
  5. [verwijderd] 2 december 2013 15:36
    quote:

    MediaMee schreef op 2 december 2013 12:50:

    Het bizarre verschijnsel doet zich voor dat er NOG STEEDS geen nieuwe Turbo Shorts zijn aangemaakt voor Tesla. AAB en RBS hebben dat ook al opgegeven... net op het moment dat je ze nodig hebt (b.v. afgelopen tween maanden).
    Gelukkig kan je ook short gaan in CFD's: www.plus500.com/nl/Instruments/TSLA?i...
  6. MediaMee 2 december 2013 16:15
    Ik ben geen fundamenteel analyst (yuk!) maar ik kan me zo voorstellen dat de P/S voornamelijk BINNEN een sector te vergelijken is. Dus welk oliebedrijf haalt de meeste winst uit een bepaalde omzet... zegt natuurlijk iets over efficiency ratio.
    finviz.com/screener.ashx?v=311&f=...,ind_majorintegratedoilgas,sec_basicmaterials
  7. MediaMee 2 december 2013 16:43
    Uranium: tegen (ongeveer) de huidige winningskosten is er voor 80 jaar uranium te verwachten... als intussen de prijs van uranium is opgelopen (schaarste!) dan zijn er nog andere uraniumgronden te delven... dus ik zou dat wel reden vinden tot bouwen nieuwe centrales...
    In NL bouwen we nog steeds nieuwe kolencentrales...! Lekker ouderwets & CO2 rijk...
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links