Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Feestje?

Feestje?

Waarom viert er niemand feest? Er is toch alle reden voor een feestje lijkt me. All time highs zijn normaal gesproken namelijk reden tot een knalfuif. Dikke krantenkoppen en enthousiaste nieuwsreporters wil ik zien!

Beleggers reageren echter schouderophalend en goed nieuws wordt steeds enigzins sceptisch ontvangen. Beleggers worden sowieso steeds sceptischer over alles. Toch gaan de koersen continu hoger.

De interesse voor de Twitter IPO was buitengewoon groot en de koers spoot omhoog. Goed nieuws? Nee hoor. Niet voor u als belegger. U vreest direct voor een hype à la Facebook en zegt op feestjes: “Dit gaat helemaal mis. Dat ziet iedereen aankomen.”

Waarom zo pessimistisch?

Hoewel de ondertoon op de beurs zeker niet slecht is, is van euforie nog geen sprake. Ook ik mis het vreugdevolle gevoel dat meestal met stijgende beurskoersen gepaard gaat. Dat kan komen omdat ik al even zit te wachten op een correctie, maar ook om mij heen proef ik continu het gevoel dat men het allemaal niet meer zo gelooft.

Grote corrigerende bewegingen blijven vooralsnog steeds uit. Als nieuwe recordniveaus geen aanleiding geven tot een vreugde-explosie, wat dan nog wel?

Rondje winstnemingen
Reden te meer om dat feestje nog even uit te stellen en te kijken naar een nieuwe kansrijke short.

Een van de markten die recent een top plaatste is de Spaanse IBEX. Rond de prachtige 10.000 punten rond vond er een rondje winstnemingen plaats en koersde de index wat lager. Lager genoeg om een verkoopsignaal te triggeren in mijn trendindicator en momentumindicator.

Zie de grafiek hieronder met de rode pijlen

IBEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

In het geval van een negatief scenario voor de beurzen waarin de lucht er een beetje uitloopt, kan de IBEX koerstechnisch gezien daarom in mijn ogen een flinke daling laten zien. Er is ruimte tot aan de 8800 punten, omdat hier eerder een weerstandszone lag.

Concreet hebben we dus het volgende:

  • Positief scenario: Beurzen blijven hoger kabbelen. De IBEX zet een nieuwe top boven de 10.100 punten. Ik leg mijn stoploss kort daarboven op 10.200 punten. Vanaf de huidige koers is dat een verlies van zo’n 400 punten of 4%.
  • Negatief scenario: De lucht loopt uit de markten. Het sentiment slaat om en de beurzen dalen. De IBEX daalt van de huidige koers richting de 8800 punten. Vanaf dit punt is dat een daling van zo’n 1000 punten of 10%.

Op papier ligt de risico-rendementsverhouding dus in mijn voordeel. Goed moneymanagement en een plan schrijven voor iedere transactie is enorm belangrijk. Verlies is altijd mogelijk, een onverwachts verlies echter niet.

Op moment van publiceren heeft Duijvestijn geen posities in de IBEX. Hij heeft mogelijk wel andere posities waar niet over geschreven wordt.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Chupie 12 november 2013 12:09
    Hoi Tubro-TA,
    Heb je bron voor het getal van de -53K?

    Hoi Selwyn,
    goeie vondst weer, ik krijg ook hoogtevrees van deze grafiek. Alleen laat de de Spaanse markt is na jaren van grote problemen eindelijk eerste tekenen van herstel zien. (nog steeds zijn er problemen). De door jou berekende daling naar 8800 is in mijn mening iets overdreven.
    Door een diagonale steunlijn te trekken is er ruimte naar de 9300 wat ook min of meer neerkomt op een -4%. Dan klopt alleen het verhaal van het moneymanagement niet helemaal meer.
    Ik blijf aan de zijlijn!

  2. forum rang 6 !@#$!@! 12 november 2013 12:49
    quote:

    TUBRO-TA schreef op 12 november 2013 12:18:

    [...]

    beursspel.iex.nl//vtrader/portfolio/6...

    op dit moment: 2013 -46.272
    Hij staat juist 50% in de plus. dus niet zo zeiken.

    Al moet ik wel zeggen dat ik als Trader alleen nog maar long-kansen zoek, die hebben altijd een beter rendement/risico dan short-kansen.

    van 10->5 is 50% en van 5->10 is 100%. Zo simpel is het.

    Er zijn altijd genoeg long-kansen ergens, dus waarom zoeken naar short ?
  3. [verwijderd] 12 november 2013 13:12
    quote:

    !@#$!@! schreef op 12 november 2013 12:49:

    [...]

    Hij staat juist 50% in de plus. dus niet zo zeiken.

    Er zijn altijd genoeg long-kansen ergens, dus waarom zoeken naar short ?

    Hij kan beste zelf vertellen: Start 01-01-2013 met 200000 (+100% van vorig jaar), nu nog +50%; verlies: in 2013 op dit moment -46.376

    Ik wil U alleen maar waarschuwen: hoe gevaarlijk dat kan zijn
  4. [verwijderd] 12 november 2013 13:19
    Dat is het gevaar van handelen op gevoel en toekomstvoorspellen, even een grafiek bekijken en dan 'zien' of het gaat stijgen of dalen. Soms gaat dat goed en dan ben je de superbelegger, soms fout en vindt de belegger het puur pech dat de beurs net op dat moment tegenzit, ga je denken, als die US werkgelegenheidscijfers me niet hadden genaaid had ik een dikke winst kunnen hebben. Uiteindelijk eindig je zo het jaar met verlies of rond breakeven terwijl de aex 10% stijgt, dat wordt dan weggewuift als pech met het idee dat het volgend jaar vast beter gaat.
    Uiteindelijk een verliezende strategie waarvan het riskante is dat de belegger zelf geen idee heeft dat de aanhoudende verliezen niet komen door pech maar omdat de strategie zelf niet echt beter zal presteren dan breakeven.
  5. Chupie 12 november 2013 13:21
    beursspel.iex.nl/vtrader/portfolio/69...

    Bij mij is dat een + van 50% tov een eerder behaalde winst van 100%. Dus de helft van de winst is weg, dat is heel wat anders dan -46K
    De manier van handelen in hefboomproducten is nu eenmaal zeer risicovol. Dan kun je niet verwachten dat een 100% rendement verbetert zonder een (weliswaar zeer hoge) correctie te krijgen....

    Hoi !@#$!@! , ik ben het met je eens! Liever long dan short, er zit veel meer risico in shorts dan in longs al zijn de longs af en toe ver te zoeken wanneer alles blijft stijgen. Cash is ook altijd een optie natuurlijk ;)
  6. forum rang 6 !@#$!@! 12 november 2013 14:51
    quote:

    Chupie schreef op 12 november 2013 13:21:

    Hoi !@#$!@! , ik ben het met je eens! Liever long dan short, er zit veel meer risico in shorts dan in longs al zijn de longs af en toe ver te zoeken wanneer alles blijft stijgen. Cash is ook altijd een optie natuurlijk ;)

    Het hoogste rendement behaal je door periodes cash te gaan omdat je gewoon wacht op een volgende kans. Als je dat kan, dat geduld hebt. Dat is mijn inziens vaak de laatste stap naar succesvol traden.

    Als je 2 trades per jaar doet die 10% winst opleveren versla je W.B. :-)
  7. [verwijderd] 12 november 2013 22:08
    De markten staan aardig hoog. Ik verwacht een daling. wanneer deze precies begin is lasting in te schatten, maar ik zit zelf short op de aex index vanaf 393. Het is reel om op welke andere index te kijken naar een short positie. Desalnietmin moet deze beurs nog er flink zin in hebben om een slotkoers boven de 398 te geven hetgeen mijn stop is. Ook ben ik bearish op euro/usd. met koersdoel 1.30. dit houd in dat er met het gegeven idee van de heer Duijvenstijn niks mis is.Lukt het niet dan wordt je uitgestopt en kijk je gewoon verder.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links