Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een tweede kans

Op de voorpagina’s van de kranten staan weer artikelen dat u moet aan beleggen. Als broker ben ik daar bij mee, maar als belegger wat minder. Toetreding van de onervaren belegger geeft het signaal dat we in een eindcyclus zitten.

Ondertussen staan de markten op nieuwe hoogtepunten, ondanks dat er bekend werd dat Amerika 24 miljard directe schade had als gevolg van de shutdown van de overheid. Kortom: naar slecht nieuws wordt niet gekeken en de beurzen worden steeds maar gekker.

Een voorbeeld van slecht nieuws was dat de Grieken bezuinigingsmoe zijn en een ander slecht bericht kwam van de Bundesbank (Buba) die waarschuwt voor een huizenbubbel in Duitsland. Appartementen in de grote steden zijn wel 20% overgewaardeerd volgens de Buba.

Tweede kans
Nu zou ik me net als een Kees de Kort hier heel druk over kunnen maken en eigenlijk zouden we dat allemaal moeten doen. Maar ik zie het als iets positiefs. Want we krijgen allemaal een tweede kans om te profiteren van een crash.

In 2000 tijdens de dotcomhype geloofde ik ook al lang niet meer in het IT-businessmodel en was ik al langer extreem negatief op de markt. De timing van het einde van de hype was toen net zo moeilijk als nu (hoewel het nu nog moeilijk lijkt met de Federal Reserve).

Ik beloofde de lezers van IEX.nl uiteindelijk zelfs een ijscokar te nemen en helemaal wat anders te gaan doen als ik geen gelijk zou krijgen. Tot een carrièreverandering kwam het uiteindelijk niet.

In 2002 haalde ik zelfs een halve pagina in het toen nog grote formaat van het Parool met het feit dat ik een van de weinige analisten was die de daling van de index wel goed had gezien. Het verhaal was in de trend van: ondanks dat ik het goed gezien had was ik mijn baan kwijtgeraakt bij Dexia.

Deze keer kan ik mijn baan niet kwijtraken en ook ga ik geen beloftes doen. Ik ga ook niemand proberen te overtuigen van mijn gelijk. Dat is me de vorige keer slecht bevallen. Na de crash van de IT-aandelen ontving ik meerdere bedreigingen omdat het mijn schuld was dat Netscape, WOL en heel veel andere bedrijven stuk waren gegaan…

Het enige wat ik nu beloof is dat ik met mijn geld in mijn Today’s Tomorrow actief offensief fonds speculeer op een daling en voor de rest moet iedereen maar doen wat ze denken dat goed is.

Weer profiteren
Hoewel ik dus tijdens het uiteenspatten van de dotcom (net als 2008) extreem negatief was maakte ik toen de fout dat ik te snel weer positief werd op bedrijven zoals KPN. Ik miste het veronderstellingsvermogen dat alles een grote luchtbel was.

Ik dacht dat er nog iets waar moest zijn van de veronderstelling dat internet en mobiele telefonie echt iets hadden veranderd. De veranderingen bleken pas veel later effect te krijgen. Ook bleek er een groot verschil te zijn tussen het verdienen aan het nieuwe businessmodel en het succesvol zijn in het businessmodel.

Pas jaren later werd bijvoorbeeld Google winstgevend, terwijl de koers daar eerst al heel ver op vooruitgelopen was. Google was uiteindelijk ook een uitzondering die de regel bevestigde in het winstgevend worden.

Nu dacht ik dat ik maar één keer in mijn leven de kans kreeg om te profiteren van het uiteenklappen van een heel grote zeepbel, maar ook dat bleek een verkeerde veronderstelling want vandaag de dag krijgen we weer deze kans. Wat mij betreft staat alles weer op een bubbel.

Rijzende schuld
Neem bijvoorbeeld de schuld die Japan heeft. De bruto schuld is bijvoorbeeld meer dan 230% van het bruto binnenlands product (bbp). De nettoschuld is 140% van het bbp. Daarmee laten ze landen als Griekenland, Italië en de Verenigde Staten ver achter zich.

En als we naar het bedrag kijken dan hebben ze alleen de Verenigde Staten voor zich, die een paar biljoen meer hebben. Maar de Japanners hebben een ander probleem en dat is de vergrijzende bevolking. Deze bevolking gaat van sparen naar ontsparen.

Nu financieren de Japanners nog zelf hun schulden, maar als ze gaan ontsparen hebben ze anderen nodig om de financieringen rond te krijgen. Ook geeft een vergrijzende bevolking minder uit en dit geeft economische krimp. Technisch is Japan ook al geen goed verhaal.

Even uitzoemen en we zien dat het normaal zou zijn als ze nu zouden corrigeren. Een lager Japan is geen goed voorland voor de Verenigde Staten die ook QE-en en als QE in Japan niet helpt dan zal het de Amerikanen ook aan het twijfelen gaan brengen.

De vorige keer dat we een crisis hadden, hadden we China als grote redder, maar deze keer denk ik dat China zo zijn eigen problemen heeft.

Maar laat ik een paar voorbeelden van bubbelaandelen geven.

Zillow  een bedrijf dat lijkt op ons Funda en dus huizen online verkoopt. Nu geloof ik niet dat de huizenmarkt echt zo happy de peppy is als iedereen doet overkomen. Zolang we tentenkampen hebben in de Verenigde Staten voor mensen die geen huis meer kunnen betalen...

Om maar over de P/E van dit aandeel te zwijgen. Maar los hiervan kijk ik naar de grafiek en voorzie een mooi patroon. Ik speculeer op lagere koersen en zit short.

Tesla de bouwer van heel mooie elektrische auto’s krijgt nu ook meer en meer verkoopaanbevelingen van brokers. Ik vond het al langer een totaal overgewaardeerd aandeel. Maar nu is het technisch ook een patroon uit het boekje geworden. Zoals bekend zit ik short.

Trulia zit ook in de online huizenverkoop. Ook dit aandeel heeft een mooi negatief patroon en ook hier zit ik short.

Netflix is sinds kort ook in Nederland actief en ja ook een heel mooi bedrijf met een mooi product, maar het gaat om je inkomsten. Voor mij gaat het vooral weer om de grafiek. Na een extreme piek is het helemaal een mooie sell. Ook hier heb ik shortposities.

Amazon is een mooi voorbeeld dat cijfers er klaarblijkelijk niet toe doen. Er werd weer verlies gerapporteerd door Amazon en de beurs is er nog blij mee ook want zo was het argument: ze groeien.

Als ik groente op straat onder de prijs verkoop kan ik de grootste groenteman van Nederland zijn, maar dat maakt nog niet dat ik een goede groenteboer ben... Natuurlijk ga ik kort door de bocht met deze vergelijking, maar uiteindelijk komt het in mijn idee helemaal niet aan op omzet.

Volgens mij gaat het erom wat je onder de streep van omzet overhoudt aan winst. Ik wacht nog even op een nieuw toppatroon maar dan wordt dit ook een mooie short.

Even in historisch perspectief. Ik leerde nog op de TA-school dat de acceleratie van de trend het einde van de beweging was en acceleratie hebben we gezien zo kijkend naar de lange termijn.

Nu weet je nooit waar de beweging ophoudt dus moet je niet tegen de trend in vechten maar wel opletten. Nu hoef je geen haast te hebben met een short zo kijkende naar deze beweging.

Home Depot is nog wel een short van me, nogmaals omdat ik niet geloof in het huizenmarktsprookje in de Verenigde Staten. En ik wel in grafieken geloof (lees trendbreuken).

Banken: grote boetes, deleverage en stresstesten
Banken hebben ook best heel interessante grafieken, neem bijvoorbeeld JP Morgan Chase, zij kregen eerder een boete van 13 miljard en later een boete van 5,1 miljard en de koers reageerde niet eens ook niet op andere boetes.

Dat is toch best vreemd. Een miljardje meer of minder maakt wel degelijk uit. Ik heb nog geen short maar onder de 51,69 hebben we een officiële sell.

InBev reageerde niet echt op de verhalen van Heineken. De cijfers van Heineken waren tegenvallend en Heineken heeft in de toekomst ook last van de hoge euro. Heineken zelf schatte de schade van de huidige dollar in de NRC op 40 miljoen.

Maar InBev zit ik short op de grafiek en die is nog negatief. Alleen als de koers toch verder oploopt moet ik hier mijn Waterloo niet krijgen. Ik zit voorlopig nog short.

Gemalto is grafisch nog negatiever dan InBev op dit moment, ook dit aandeel zit ik short

Ahold is ook een mooie shortkandidaat, ook zij moeten last hebben van de dollar en in eigen land hebben ze een supermarktoorlog ontketend die ze nooit kunnen winnen. De concurrentie is veel sterker geworden. Deze week weten we na de cijfers meer. Ik heb puts als gokje op een lagere koers.

Nogmaals een zwakke dollar en daarmee en sterke euro is slecht. Het is slecht voor Unilever, maar ook voor de andere internationals. Zij moeten hun winst rapporteren in euro’s en krijgen dus minder euro’s winst voor hun winst in dollars. Technisch is er een trendbreuk in Unilever. Ik heb zelf geen positie.

De dollar staat op een hoogtepunt en dat is iets wat we kunnen missen als kiespijn.

Exportafhankelijkheid
Zo zijn we een exportland en een dure euro is leuk voor op vakantie gaan, maar als buitenlanders bij ons moeten kopen is dat een probleem. De exportafhankelijkheid is een probleem voor ons land denk maar aan Rotterdam en Schiphol.

Het is dan ook de vraag of de Europese beurzen echt ondergewaardeerd zijn? Philips heeft naast de dollar dat 200 miljoen omzet kost, een extra probleempje, een deal met Funai gaat niet door. En daarmee wordt het een mooie shortkandidaat. Maar eerst wil ik lagere koersen zien alvorens ik short ga. Nu dus nog geen positie.

Maar ook indices staan op bubbelniveaus en geven daarmee mooie kansen omlaag. Maar zowel de DAX als de S&P 500 moeten eerst draaien voor ik een gokje waag.

S&P 500 staat wel dichtbij mooie draaipunten.

Even uitzoemen en dan ziet u hoe mooi dit historische punt is.

Ook de Russell 2000 heeft zo’n mooi hysterisch... uh, historisch moment.

En weer even uitzoemen en u weet waar ik op doel.

En vanaf 1993 op log-normale schaal zien we nog steeds ditzelfde plaatje.

De vraag is uiteindelijk simpel: kunnen de beleggers zonder doping (lees QE en lage rentes) als ze dit soort steiltes opgaan? Volgend jaar weten we het. Want de rente of de Fed of de beleggers zelf gaan de boel laten klappen. Met de superlage huidige rente wordt het een probleem om een mogelijke daling op te vangen.

Voor de rest geloof ik helaas eerder in deflatie dan inflatie en ook blijf ik zeggen Keynes was juist en nu zijn een aantal economen het met me eens. Maar dus kijkende naar de inkomstenongelijkheid in Verenigde Staten verwacht ik dat er een grote correctie aankomt. Ook een leuk artikel was dat van Mark Spitznagel.  

Kortom iedereen krijgt een tweede kans om contrair te zijn op de massa, multimiljonair te worden of de crisis gewoon te overleven. Maar zie het als een staatslot het blijft een kans. Ik zou kijkend naar de kansen op een grote prijs (zelfs met overheidsbemoeienis), liever in het grote beursspel op short spelen dan met een loterij meedoen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 28 oktober 2013 11:12
    Cees gaat nu wel lekker op lopen scheppen dat hij die dot-com bust zo goed had gezien, maar vergeet erbij te vertellen hoe lang hij al zijn geld aan het wegpissen was aan puts terwijl de markt steeg. Iedere stilstaande klok geeft 2 keer per dag de goede tijd aan. Bij Cees is dat een heel stuk zeldzamer.
  2. [verwijderd] 28 oktober 2013 11:13
    Teveel kracht in de indices? Grappig.

    Zolang de diverse QE acties doorgaan of groter worden (nee, geen mindering in vooruitzicht ondanks mooie praatjes) en het vertrouwen niet crashed voorlopig nog geen grote dalingen.
    Als het vertrouwen wegvalt (waarschijnlijk) of QE's worden opgedoekt (onwaarschijnlijk) dan komt er een aardige crash.
    Kan goed de allergrootste crash worden van onze geschiedenis.... spannend!

  3. N. Koerts 28 oktober 2013 11:19
    quote:

    ai0l0s78 schreef op 28 oktober 2013 10:57:

    Bedankt voor weer een mooi verhaal.

    Ik wil zelf ook short, maar durf nog niet. Te veel kracht in indices....ik wacht met je mee op de draai!
    Beste cees,

    Ik deel absoluut je visie, maar wacht op het omkeerssignaal. Waarschijnlijk komt die pas in de loop van 2014. Daarom kies ik voorlopig wat defensieve fondsen.

    met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  4. Rai444,44 28 oktober 2013 12:01
    Dank voor het lijstje short kandidaten, met de meeste picks ben ik het met je eens.

    Heb shorts Tesla en Netflix in porto. Met Tesla al een winstritje short gemaakt. Amazon gaat op de watchlist, nog even uit laten razen, dan shorts erin. Voor de rest wacht ik een mooi moment af om een indices te shorten, tot die tijd veel cash aanhouden. Sommige aandelen zoals RDS zie ik nog wel stijgen, maar zie dat juist als een bevestiging van een draai naar defensief.
  5. forum rang 7 handyman6 28 oktober 2013 14:10
    Gelet op de casino-aandelen,zoals LVS,MGM,Wynn etc.die na jaren weer vet omhoog gaan,zou je zeggen dat er meer wordt gegokt,omdat er kennelijk weer meer geld wordt verdiend.
    Er zullen best correcties komen ,maar hun koersen wijzen allesbehalve op een naderende crash,m.i.
    Er worden zoveel produkten gemaakt wereldwijd dat ze haast niks meer kosten ,maar de te verwachte deflatie daardoor wordt teniet gedaan door inflatie van het stelselmatig $$$ bijverzinnen.Wat een spel!
    grH6
  6. Rai444,44 28 oktober 2013 15:48
    quote:

    ZWARTE BEER schreef op 28 oktober 2013 12:15:

    Dank U voor de mooie en bijzondere uitleg van U visie,
    kunt u mij ook een opgeven welke positie voor Tesla short te gaan het beste is ik weet ook dat het op mijn risico is maar geef even een uitleg a.u.b Turbo of puts ???
    vr P van Esch

    Tesla Sprinter Short 201
    Netflix RBS Turbo Short 400

    En die gaan als de brandweer vandaag :)
  7. [verwijderd] 29 oktober 2013 01:06
    Erg negatief verhaal. Denk dat we juist meer omhoog gaan, helemaal in 2014. Al het geld van de obligatie markt, het. geld wat de markt in wordt gepompt gaat naar de beurs, bedrijven. Daarna zal de reële economie gaan groeien, en daarmee de Fed, ECB, de inflatie en oplopende rente sterk in de gaten houden. Ben wel eens dat de economie nog erg instabiel is en nog een zeer lange weg heeft te gaan.
  8. [verwijderd] 29 oktober 2013 12:32
    Pas jaren later werd bijvoorbeeld Google winstgevend, terwijl de koers daar eerst al heel ver op vooruitgelopen was. Google was uiteindelijk ook een uitzondering die de regel bevestigde in het winstgevend worden.

    Google ging in 2004 naar de beurs (IPO) en was toen reeds winstgevend!
    Wel werd er gezien de toenmalige K/W voortuitgelopen op een stijging van deze winstgevendheid.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AB InBev 17:36
    56,040
    +0,36% +0,200
  2. 27,760
    -0,43% -0,120
  3. Amazon.com 23 apr
    179,515
    +1,29% +2,285
  4. DAX 23 apr
    18.137,65
    +1,55% +276,85
  5. EUR/USD 22:50
    1,0699
    -0,03% -0,0003
  6. Heineken 17:36
    92,460
    +1,96% +1,780
  7. Home Depot 22:00
    333,010
    -1,77% -5,990
  8. 193,080
    +0,49% +0,940
  9. Netflix 23 apr
    577,515
    +4,13% +22,915
  10. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  11. 19,620
    +0,10% +0,020
  12. Tesla 23 apr
    144,610
    +1,80% +2,560
  13. 38.460,08
    +2,42% +907,92
  14. UNILEVER PLC 17:35
    44,960
    -0,04% -0,020

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links