Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX-draaipunt op 1 november

  • AEX duidelijke bodemcyclus
  • Callopties voorspellen naderende top
  • Records in Verenigde Staten afhankelijk van beperkt aantal aandelen

AEX-cyclus: 1 november
In de AEX valt er het afgelopen jaar gemiddeld om de 40 tot 45 dagen een bodem. Niet iedere bodem is even belangrijk maar iedere dieptepunt maakt deel uit van de cycli. Dit vormt de basis van cyclusanalyse.

Hieronder ziet u de leidende bodemcyclus in de AEX-grafiek.

De meest gangbare cyclus voorspelt een hogere bodem rond eind oktober. Meer gedetailleerde berekeningen die ik aan de hand van een zelfontwikkelde formule bereken wijzen op 1 november. Hier kunt u dus een belangrijk draaipunt verwachten.

Op dit moment acht ik begin november de grootste kans op een hogere bodem, het is vooraf echter nooit met 100% zekerheid te zeggen of dit een top of bodem zal zijn maar er bestaat een duidelijke regel:

Neem op de bewuste dag de trend van de afgelopen drie dagen en verwacht hierna een beweging in de tegenovergestelde richting.

Toch een top?
Het alternatieve en minder waarschijnlijke scenario is dat begin november een top wordt gevormd. Er staan in verschillende indices in een korte tijd al meerdere gaps (verschil tussen de opening en het slot van de vorige handelsdag dat niet is gedicht) en indicatoren in een overbought-gebied dat een verdere stijging waarschijnlijk een felle daling zou brengen.

En dat is een nog interessantere handelskans. Ik heb vrijdag voor de korte termijn een voorzichtige shortpositie ingenomen op de AEX die ik bij een aanhoudende stijging nog eens uit zal breiden. Mijn verwachting is dat er binnenkort een onvermijdelijke correctie op zal treden.

Voor de rest van het jaar ben ik echter positiever gestemd en zie op basis van de cycli nog een eindejaarseffect komen. Op de langere termijn is er nog geen reden tot paniek maar op de korte termijn ben ik graag voorbereid wanneer anderen dat niet zijn.

Ik zal op 1 november een concrete AEX-tip plaatsen om de daad bij het woord te voegen.

De put-callratio
Beurzen bewegen in trends en trends bewegen naar uitersten, voordat ze omslaan. Zo lang er binnen een trend geen extreme ontwikkelingen plaatsvinden mag een continuatie worden verwacht. De putcall-ratio is een van de fundamentele indicatoren die ik nauwlettend volg op de beurs.

De achterliggende gedachte is dat bij een te groot optimisme, waarbij doorgaans veel callopties worden verhandeld, beleggers onvoldoende zijn voorbereid op een daling. Hierdoor ontstaat een hogere vatbaarheidsgraat voor paniek.

Wanneer beurzen dalen en beleggers in angst zijn, kopen zij (vaak te laat) als bescherming puts. Wanneer dit een extreem niveau heeft bereikt zijn beleggers (vaak met pijn en moeite) voldoende beschermd voor verdere daling, nemen paniekverkopen af en slaan koopjesjagers toe.

Op het moment dat beleggers dus veel callopties handelen (de put-callratio zal dan dalen) zijn vaak toppen waar te nemen. Hieronder ziet u de put-callratio van Amerikaanse aandelenopties (CBOE) verwerkt in de grafiek van de S&P 500.

Wanneer de ratio buiten één standaarddeviatie raakt, ontstaat er een verhoogde kans op een top. Raakt die buiten twee standaarddeviaties, is een top op korte termijn haast onvermijdelijk.

S&P 500: 52-weeksrecords
In het doorgaans sterke middenstadium van een trend maken veel aandelen een nieuwe hoogste koers in de meest recente 52 weken. In een later stadium van een trend beginnen bepaalde aandelen hun aantrekkingskracht te verliezen en neemt het aantal componenten van een index dat jaarrecords blijft maken af.

Wanneer de beurs dus nieuwe records maakt maar dit wordt gesteund door een steeds kleiner aantal componenten ontstaat er negatieve divergentie. In onderstaande grafiek (gemiddelde van tien dagen) ziet u dat een nieuwe top op de S&P 500 al tot driemaal toe niet wordt gesteund door de componenten van deze index.

Het aantal aandelen met nieuwe highs ligt zelfs rond het meerjarig gemiddelde. In de grafiek van de afgelopen jaren kwam een negatieve divergentie in deze indicator eenmaal eerder voor en dat was bij de top van 2011. Hier maakten aandelen een koersval van ruim 15%.

Wees ervan bewust dat dit geen kortetermijnindicator is, waarschijnlijk zal dit rond een top in december uitwerking krijgen.


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 oktober 2013 23:22
    Beste Jan....

    Ik denk dat je je analyse nog een keer moet bekijken....
    Je tekent de cyclus in van bodem naar bodem en meet t aantal dagen....
    De meest recente bodem meet je niet mee...Ben geen expert in cyclusanalyse maar je zou zeggen dat de laatste cyclus loopt van bodem op 363 naar nieuwe bodem op 367, deze cyclus is dus al afgemaakt in korter tijdsbestek dan 40 dagen en we zijn aan nieuwe begonnen...

    groeten Swing1
  2. [verwijderd] 22 oktober 2013 00:38
    En zou je ook terug willen komen op je eerdere voorspellingen. Die met die maanstanden etc? Ik werk zelf trouwens met de stand van de zon icm met de stand van mijn windhaan. Die haan draait elke dag, net zoals de beurs elke dag gaat zoals die gaat. Kortom geen pijl op te trekken. ;-)
  3. [verwijderd] 22 oktober 2013 02:17
    @Swing1

    Dat is een terechte opmerking. In een reeks zal niet iedere bodem even belangrijk zijn, dat is immers ook onmogelijk doordat een trend uit verschillende fases bestaat. Het zou te voorspelbaar worden als een enkele cyclus steeds de bepalende bodems blijft zetten. Dat is wel waar ik in eerste instantie rekening mee houd maar door middel van een zelf ontwikkelde formule kan ik per maand de meest ideale draaidagen bepalen.

    Ik heb deze maand 2 punten berekend en aan mijn leden gedeeld. De eerste was 9 oktober (dag van de low) een omkeer kon ik bevestigen bij een doorbraak van 370. Hoewel dus niet op het meest gewenste moment werd op deze dag wel rekening gehouden met een omkeer. Daarom zal er nu gekeken worden naar een hogere bodem.

    Op 1 november zal ik de daad bij het woord voegen wat betreft een concrete positie die kan worden ingenomen.
  4. retsok 22 oktober 2013 09:39
    nou jan kzal je helpen bodem 16 nov tot top 14 aug is 271 dagen 3 keer 90 ... 14 aug plus 180 is feb 2014 en bodem 24 jun plus 270 is eind maart 2014 oftewel een 5 jaars cyclus... hmmmm voor wat de rest betreft over wat je schrijft met je 45 bodem naar bodem, en deze keer gelukkig geen maantoestanden, .... kheb nog niet vaak zulke flauwekul gelezen....
  5. Big Swinging D 22 oktober 2013 20:41
    quote:

    retsok schreef op 22 oktober 2013 09:45:

    btw de laatste bijv. van 47 dagen 24 juno tot 28 aug is 65 dagen. hmmmmm...inderdaad een amateur... bij cycli moet je ook de weekenddagen meetellen ... the economy never stops....
    nee bij cyclustraden neem je weekenddagen niet mee.. de markt is dan niet open ;) gaat om de Candles.. nog nooit een dagcandle in t weekend gezien :)
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links