Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Even wachten

De vijfde correctie gaat de boeken in als de correctie die het snelst weer werd goedgemaakt. Bij alle vijf de correcties van dit jaar duurde de herstelbeweging korter dan de correctie zelf. Dat is al een teken van kracht voor het komende handelsjaar en de huidige opgaande trend.

De recente vijfde correctie duurde echter vier weken, maar vanaf het dieptepunt bij 366 zijn we nu precies een week onderweg en de AEX naderde op twee punten na alweer het startpunt van de correctie. Dit startpunt is ook de jaartop tot op heden bij 385,90. Zoals u weet, zijn er veel overeenkomsten tussen de vierde en de vijfde correctie van dit jaar (gevormde patroon en de diepte), maar de grote verschillen zitten in het feit dat de vijfde sneller wordt goedgemaakt en er vorige week op de weekgrafiek een grote hammer werd gevormd.

Tijdens deze correctie testte de AEX op een punt na het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de jaartop en de jaarbodem. De weg is nog steeds opwaarts en ik verwacht beperkte tegendruk van hooguit enkele dagen onder de jaartop van 385,90. Voor de komende tijd houd ik rekening met een test van de bovenkant van het stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.

Beperkte terugval?
Dit is overigens een smal, tussenliggend trendkanaal binnen de grenzen van de brede, stijgende langetermijntrend. De bovenkant van dit trendkanaal is momenteel te vinden bij 392,50. Zodra deze toppenlijn wordt getest, moeten we de technische situatie opnieuw bezien. Wordt rond dat niveau een top geplaatst voor een volgende beperkte terugval of breekt de AEX hierboven?

De kans op dit laatste scenario, een versteiling van de trend, is wel toegenomen. Dit komt doordat de AEX tijdens zowel de vierde als de vijfde correctie van dit jaar de onderkant van het trendkanaal niet meer heeft getest. Hij bleef hier telkens vijf punten boven. Boven de stijgende toppenlijn liggen verder nog niveaus bij 397 en 399.

Het eerste niveau is het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde vlagpatroon. Bij 399 ligt het eerste Fibonacci-projectieniveau van de vijfde correctie. Hiermee wordt dan tevens de onderkant van mijn begin dit jaar afgegeven doelzone behaald. Mijn doelzone voor het einde van dit jaar ligt namelijk nog steeds bij 400 – 420.

Consolidatie
Gisteren probeerde de AEX richting de recent gevormde brede gap te gaan, maar deze poging werd afgebroken. Deze steunzone ligt tussen de 376,30 en 378,50. Het dieptepunt van gisteren was eigenlijk alleen een test van de eerste steun van 380,20. Hier ligt de voormalige jaartop en het startpunt van de vierde correctie van dit jaar.

De kans is nu reeel dat er enkele dagen van consolidatie optreden onder de jaartop van 385,90 voordat deze weerstand wordt gebroken. Het neerwaarts potentieel blijft echter beperkt en zolang de genoemde gap open blijft staan, blijft een snel opwaarts vervolg in de loop van volgende week realistisch.

S&P 500
Hetzelfde patroon zien we ook in de S&P 500. Met een forse opwaartse beweging bereikte hij op minder dan negen punten de dubbele jaartop en tevens all-time high van 1.730. Eerste steun ligt nu bij de voormalige jaartop van 1.709. De trend is ook hier sterk en opwaarts gericht.

Als ik kijk naar veel andere indices die zonder veel hapering hogere jaartoppen danwel all-time highs op de borden hebben gezet, is het voor de AEX en de S&P 500 ook slechts een kwestie van tijd. Voorlopers met hogere jaartoppen zijn onder andere de DAX, SOX, Nasdaq 100 en de Russell 2000.

Voor de S&P 500 houd ik rekening met en beweging naar de bovenkant van het stijgende langetermijntrendkanaal. Deze is ondertussen te vinden rond de 1.770 – 1.775.

Gouden stier
Ik zit bij de laatste vijf genomineerden voor de Gouden Stier 2013. Bedankt voor het stemmen. U kunt hier weer op mij stemmen


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

282 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. kolenboer 17 oktober 2013 09:42
    Crash komt eraan, ASMl wijst de weg.

    AEX zal spoedig volgen. Olie naar de kelder, dus shell ook. A merken gaan eraan dus ook Unilever. Ga maar lekker long allemaal, luister naar de analisten en de ta'ers. Op een top is men het meest positief.

    Kopen, kopen, ogen dicht en kopen. Zoveel mogelijk. Niks aan de hand. Schulden zijn niet verdrievoudigd sinds 2008 maar allemaal netjes terug betaald. Winsten stijgen de pan uit, pf.....

    ASMl maakt minder winst dan vorig jaar en de koers is verdubbeld. Een bubble? nee hoor ASML is toch zo'n geweldig aandeel.

    Succes allemaal maar kolenboer blijft short

282 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links