Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omdat iedereen het doet...

Omdat iedereen het doet...

De Amerikaanse financieel adviseur Carl Richards legt al een paar jaar in simpele schetsen bloot hoe irrationeel mensen kunnen handelen als het om geldzaken gaat. Hij publiceert die schetsen in de vorm van columns onder andere bij The New York Times en vanaf vandaag, kunnen we trots melden, ook op IEX.nl. 

Robert van Beek, gecertificeerd financieel planner, verzorgt de vertaling van de columns, net zoals hij deed voor Richards' boek The Behavior Gap, dat in Nederland verkrijgbaar is onder de titel "Doe niet langer domme dingen met je geld".


Afgelopen week stond het internet vol met nieuws over de geplande beursgang van Twitter. Met een geschatte waarde van 1 miljard dollar is Twitter de laatste in het rijtje van socialmedia-giganten die de weg naar de beurs gaat vinden. Sommige beleggers waren zo enthousiast dat de koers met meer dan 1,000 percent steeg! 

Het was alleen niet de koers van het aandeel Twitter. 

Beleggers in Nederland en België hebben waarschijnlijk nooit gehoord van de Amerikaanse elektronicadetailhandel Tweeter. Dit bedrijf is een lege beurshuls dat al een aantal jaren geleden failliet is gegaan. In al hun enthousiasme over het nieuws verwarden beleggers het aandeel Tweeter (symbool TWTRQ) met Twitter (TWTR). En iedereen struikelde over elkaar heen om het te kopen.  Terwijl Twitter nog niet eens genoteerd is! 

Het is duidelijk dat er grote verwachtingen zijn over de gang van zaken en over het bedrijf Twitter. Maar ik heb toch een sterk vermoeden dat de sterke koersbeweging eerder een gevolg was van de verkeerde, bijna zelfde, tickercode, dan van de inhoud van de officiële documenten die Twitter bij de autoriteiten deponeerde in verband met de voorgenomen beursgang.

Alle signalen negeren

Beleggers willen blijkbaar, bijna kost wat het kost, als eerste in de rij staan, ze willen de boot niet missen.  Zo sterk dat ze zelfs alle signalen dat ze een verkeerd aandeel kochten wisten te negeren.  Dit is precies het kuddegedrag dat zo vaak onze geldbeslissingen beïnvloedt. Als we zien dat iemand anders het doet, is dat vaak al voldoende excuus om hetzelfde te doen.  

Ik begrijp wel waarom dit gebeurt, maar we geven heel wat op in ons enthousiasme om mee te willen doen. Namelijk datgene wat we normaal gesproken zo belangrijk vinden: onze eigen mening en visie. We kiezen ervoor onderdeel te worden van een grote groep zonder echt te beseffen wat we daarmee opgeven en de financiële gevolgen te begrijpen. 

Pauzeknop

Dit zal heus niet de laatste keer zijn dat we in de verleiding komen om iets hips en nieuws te kopen. En het zal ook niet de laatste keer zijn dat we in de verleiding komen iets te doen, gewoon omdat iedereen het doet. Maar dat gezegd hebbende, we zijn aan onszelf en onze doelstellingen verplicht om op zijn minst even op de pauzeknop te drukken voor we in het diepe springen.  

Hoeveel moeite, tijd (en geld?) kost het om jezelf even een paar kritische vragen te stellen voordat je de koopknop indrukt? Ja, het is absoluut een goed idee om de grote groep te volgen en snel een gebouw te verlaten wanneer iemand hard “BRAND” roept en je rook ziet. Maar als we het over beleggen hebben, kan het zomaar zijn dat de kudde precies de tegenovergestelde richting kiest dan de route die jij van plan was te volgen. 

Deze column werd eerder gepubliceerd in een nieuwsbrief in de Verenigde Staten onder de titel "Behavior Gap: A Case of Mistaken Identity".


Carl Richards, bekend van zijn 'napkin sketches', waarin hij menselijk gedrag rond geldzaken inzichtelijk maakt, is een veelgelezen columnist voor onder andere The New York Times en Morningstar Advisor. Ook is hij wereldwijd een veel gevraagd spreker. In Nederland is zijn boek The Behavior Gap verschenen onder de titel 'Doe niet langer domme dingen met je geld'. Certified financial planner Robert van Beek vertaalde zowel het boek als deze column in het Nederlands. Robert is zelf ook auteur van diverse boeken en artikelen over geldzaken.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Carl Richards

Carl Richards, bekend van zijn 'napkin sketches', waarin hij menselijk gedrag rond geldzaken inzichtelijk maakt, is een veelgelezen columnist voor onder andere The New York Times en Morningstar Advisor. Ook is hij wereldwijd een veel gevraagd spreker. In Nederland is zijn boek The Behavior Gap verschenen onder de titel 'Doe n...

Meer over Carl Richards

Recente artikelen van Carl Richards

  1. nov '13 De vijf regels voor het spreiden van je portefeuille 1
  2. jun '15 Belegger, dit is het moment om te oefenen
  3. jan '14 Je kunt meer kanten op dan links of rechts 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bergen 16 oktober 2013 14:35
    De schrijver suggereert hier dat 'de belegger' een eigen mening of visie heeft. Ik denk dat veel beleggers daar te lui en/of te dom voor zijn en dat dat juist de reden is dat men met de grote groep meegaat. Dan hoef je niet meer zelf na te denken, want dat zullen 'die anderen' wel gedaan hebben.
  2. [verwijderd] 16 oktober 2013 19:00
    Slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, dus zonder aanhalingstekens en niet met artikel 1 van de grondwet van Nederland strijdige , alles en iedereen permanent verontwaardigd verongelijkt wake up, wake up, eigen volk eerst verketterende zondebokken “scorende” oneliner “Marcel Tak for president!”,

    iedereen in de eurozone en daarbuiten

    in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren

    een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving:

    met name gelet op het alleszins scorende zonder aanhalingstekens, dus zonder gedoe van met artikel 1 van de grondwet in naam van de vrijheid permanent verongelijkt verontwaardigd bevolkingsgroepen tegen elkaar ophitsende, brand, brand, brand, wake up, wake up, eigen volk eerst strijdige, alles en iedereen permanent verontwaardigd verongelijkt verketterende zondebokken "scorende" oneliners gedeelte

    "Ja, het is absoluut een goed idee om de grote groep te volgen en snel een gebouw te verlaten wanneer iemand hard “BRAND” roept en je rook ziet."

    in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises een voor iedereen in de eurozone en daarbuiten tijdens het w.a.c.h.t.e.n. op de dingen die vanuit de door de Teaparty gegijzelde Verenigde Staten, de verreweg sterkste politieagent van de wereld met verreweg de meeste hamburgerzaken, atoombommen en gesloten overheidskantoren behalve grosso modo door de bank genomen die van het leger in een fiscal cliff komen gaan een zeer leeswaardig artikel.
  3. Belegde boterham 17 oktober 2013 08:13
    Tav de aankooporders van Tweeter ben ik wel benieuwd wie er precies aan de knoppen heeft gezeten. Er wordt gesuggereerd 'de belegger' alsof professionals de wijsheid in pacht hebben... Zou wel eens een overzicht willen zien van de aankopen en wie of nog erger wat (programs) de knoppen bedienden waardoor deze koers 1000% steeg, ik denk dat velen een nog verhelderende beeld krijgt van de beurs ;)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links