Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Aftellen

Slot: Aftellen

Eindelijk eens geen Dutch Discount, maar Dutch Premium :-) Lekker AEX'je vandaag en die springt er onder meer met de Bel20 flink uit. De grote Europese beurzen doen krap een procentje in de plus en Wall Street staat wat rond het nulpunt te baggeren. Nóg géén plafondakkoord. Prutsers.

Die enorme verschillen tussen Europa en de VS laten zich vooral verklaren door EUR/USD. Het valutapaar pendelt vandaag tussen 1,3592 en 1,3479. Ofwel de dollar is flink aangetrokken door hoop op witte rook uit Washington. Zullen we wedden? Die verwacht ik zelf donderdag pas om vijf minuten voor Uur U.

Verder verliezen goud en olie een paar tienden en vliegen op de obligatiemarkt weer de basispunten in het rond, alsof Zwarte Piet pepernoten aan het strooien is. De rente op degelijk staatspapier loopt vier à vijf basispunten op, terwijl die op het Zuid-Europese kringlooppapier één à twee basispuntjes stijgt.

Gauw over naar een meer dan feestelijk Damrak, waar de AEX op een half indexpuntje van de hoogste stand van het jaar strandt:

 • Heavy metal! Aperam, ArcelorMittal en AMG headbangen zich een weg omhoog. In jargon: toenemende risicoperceptie, verbeterde fundamentals voor de staalmarkt, bullishe analisten en wellicht technische patronen zetten deze aandelen fors hoger
 • Ik lach me slap om het TomTom forum: "Het loopt de shorters dun door de broek." "Zeg maar gerust diarree." "Ja en het toilet is pas op 30 euro". Dat soort discussies. Helaas, alleen is er niemand met een plausibele verklaring waarom de koers zo hard gaat
 • KPN sluit dan toch boven 2,40 euro, ofwel de biedingsprijs van América Móvil. Of Carlos Slim er van onder de indruk is? Die heeft gekkere dingen meegemaakt. In ieder geval is het nog altijd onduidelijk waar die plotselinge spike naar 2,50 euro vandaan kwam
 • Prachtig die stijgingen van Randstad en SBM Offshore - de beste AEX-aandelen dit jaar met dik +50% - Ahold, ING, Gemalto, AkzoNobel en ga zo maar door, maar vraag mij niet waar ze vandaan komen
 • Van Imtech, BAM, Heijmans en Binck vallen dit soort koersgrappen dan weer minder op. Air France-KLM doet zowaar een dagje rustig aan
 • Strikt genomen is er een kleine underperformance van Royal Dutch Shell ten opzichte van de AEX, maar ik denk dat de aandeelhouders hier meer dan blij mee zijn
 • DSM krijgt een downgrade van Kepler
 • Boskalis Westminster krijgt een downgrade van Goldman Sach en BAM een upgrade
 • Marine Harvest doet +1,40% op een KW3-update. Daalt Nutreco daarom?
 • Waarom Ziggo, CSM, Corio en Brunel het zo laten afweten is mij onduidelijk

Alles is nog mogelijk vanavond op de beurs met dat schuldenplafondgekrakeel en nabeurs KW3-cijfers van onder meer Intel en eBay. Ik houd de wacht hier op IEX en kijk zeker naar Intel (met morgenochtend cijfersdASML in het achterhoofd), hoewel dit fonds lang zo belangrijk niet meer is voor de beurs als...

Ja, sinds wanneer is Intel niet meer wat het is geweest? Zo sinds de introductie van de Apple iPhone in 2007 zou ik zeggen. Anyway, tot straks.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 09 aug Slechtste derby der Lage Landen: PostNL - Bpost 6
 2. 09 aug Koersen staan stil voorbeurs, maar er is weer grote risicobereidheid 5
 3. 08 aug En toen zat er weer fantasie in Pharming, €1 is weer in zicht 2

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 15 oktober 2013 18:47
  "Dat soort discussies. Helaas, alleen is er niemand met een plausibele verklaring waarom de koers zo hard gaat"
  Er zijn voldoende mensen op het TomTom forum die dit jaar heel goed onderbouwd hebben waarom je op deze koersstijging kon wachten. De koers gaat overigens niet eens zo hard, maar wel gestaag. Blijven jullie analisten na iedere stijging onbegrip etaleren met termen als "kastjesmaker" en "overnamegeruchten"?
 2. [verwijderd] 15 oktober 2013 19:22
  "Helaas, alleen is er niemand met een plausibele verklaring waarom de koers zo hard gaat"

  AJK, dit is een aanloopje naar de cijfers waarvan de resultaten waarschijnlijk beter zijn dan verwacht en zo ja, daaropvolgend een verhoging van de outlook.

  Daarnaast is AKO sinds enkele weken geregeld haar shortpositie aan het afbouwen. (dè partij die heel lang geen enkele wijziging heeft gedaan)

  De stijging is naar mijn idee o.a. te verklaren door deze omstandigheden en uiteraard de contracten die binnenkort beginnen te lopen. Daarnaast hangt er nog een gerucht boven de markt. Deal met VolksWagen, wie anders?

  ;-)

  ps:

  Als er nog vanavond nog gekke dingen gebeuren in de VS maak je dan nog even een update?

  Thanks!
 3. Dutch Buffet 15 oktober 2013 19:40
  De reden waarom KPN natuurlijk ook omhoog is gegaan komt mede door onderstaand stuk, waar wij bij het KPN forum nog niemand over hebben gehoord (behalve de forum leden dan natuurlijk).

  economia.terra.com.mx/noticias/notici...

  KPN bestuur wil dus een bod van ongeveer 3,00 hebben. Dit gaat er natuurlijk niet komen, maar de onderhandelingen zullen gaan tussen de door Slim geboden 2,40 (wat nu niet meer opgaat, aangezien de koers al hoger is gesloten) en die 3,00 die het bestuur zou willen krijgen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links