Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opgeruimd staat netjes

De situatie op de beurs lijkt op een oude uitzending van Hotel Fawlty Towers  waarin John Cleese alle rotzooi even ergens onder veegt en er gedaan wordt of alles echt is opgeruimd. Op 17 oktober 2013 moet het schuldenplafond van 16.699 miljard dollar zijn verhoogd om een default van de Verenigde Staten te voorkomen.

De markt deed de afgelopen week of alle problemen van de wereld zijn want de Republikeinen wilden praten met de Democraten. Maar praten is nog geen oplossing en ook zitten er nog steeds meer dan 800.000 man zonder salaris thuis...

Hoewel ik dacht dat praten geen nieuws was maar de essentie van een democratie, maar dit was de reden dat we uit ons dak gingen op de beurs. Nogmaals, terwijl er nog niets is opgelost!

Monetaire doping
Ook moeten we nog steeds een moment kiezen dat we gaan afkicken van de enorme lage rente. De NRC van zaterdag omschreef het met de kreet “monetaire dope” en dat is inderdaad het verhaal.

Ook stond in de NRC het verhaal waar ik al meerdere keren op gewezen heb maar door iedereen genegeerd wordt: de problemen rond de afschrijvingen bij banken op het vastgoed. Maar nogmaals we horen liever dat het glas halfvol is en we dus uit de discussie zijn in de Verenigde Staten en we nergens bang voor hoeven te zijn.

En als het dan toch omlaag gaat is het zo “onverwacht” dat het allemaal ook niet meer uitmaakt.

Gauw dus naar de Dow Jones want die is door het optimisme gewoon weer door de Twindicator-lijn en dus hebben we een koopsignaal. Een mooi voorbeeld dat optimisme werkt toch?

De Nasdaq 100 heeft ook weer een koop gegeven.

En ook de S&P 500 is vrijdag op een miraculeuze manier hersteld.

Ook de stijging van de rente in de Verenigde Staten was maar tijdelijk en de koers daalde de afgelopen week gewoon weer omdat alles opgelost was.

Alleen wij hebben problemen. Rusland heeft grote problemen met ons en terwijl er geen enkele reden voor was gingen wij als een jong hondje op ons rug liggen en boden wij onze excuses aan. Terwijl wij maar relatief weinig exporteren in verhouding tot wat de Russen ons leveren.

Ik vind dat die Russen dan ook een heel grote bek hebben tegen ons als afnemer. We hebben een paar kolencentrales en ook nog schaligas dus laten ze het maar met dat aardgas bekijken. Eens kijken wie dan de stoerste is.

Ik beleg voorlopig niet meer in Rusland, maar dat deed ik al een tijdje niet omdat ze al langer maf doen aldaar.

Nu ik het toch over rare bewegingen heb, de rente in Italië en Spanje is de afgelopen weken ineens fors omlaag gegaan. Ook daar zijn alle negatieve signalen ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. Mijn crash-cursus van afgelopen donderdag  was klaarblijkelijk allemaal niet nodig.

Nee alle problemen in de wereld zijn opgelost want in Nederland hebben we zelfs de begrotingsakkoorddiscussie achter de rug. Alleen de AEX heeft nog geen officieel koopsignaal gegeven. Maar een slot boven 376,72 moet toch geen probleem zijn voor zoveel optimisten.

We waren bijvoorbeeld ook heel blij met Alcoa. Nu is dit aandeel al een tijd aan het uitbodemen en wat dat betreft werd het ook tijd dat er iets van licht aan het einde van de tunnel was.

Over optimisten gesproken, Tesla viel vorige week eerst hard omlaag en ik zag zelfs bijna mijn aankoopniveau van mijn puts terug. Maar direct daarna kwamen de optimisten weer tot leven en kregen we een extreem sterk herstel.

Nu schrik ik hier niet van want dit soort extreme volatility is eerder een indicatie dat het helemaal over is met de stijging in dit aandeel dan dat het een teken is dat de daling achter de rug is. In de Nasdaq van 2000 hadden we ook dit soort uitschieters maar dat tekende het einde.

Van 10.000.000 vrienden terug naar 3. Ook de socialmedia-bubbel is nog niet gebarsten, maar zoals Telegraaf ooit Hyves kocht op een te hoge prijs zo kopen beleggers nu Facebook en andere socialmedia-fondsen op veel te hoge koersen. Ik zit de social media niet short maar mijn handen kriebelen.

Mijn andere short, Zillow, is nog steeds een harde short.

ASML zat ik even short, maar ben glad gegaan en heb mijn winst gepakt.

Ik heb ASML verruild voor een andere short, namelijk Ahold. Ik zit dit aandeel short omdat Ahold bovenmatig actief is in de regio die nu last heeft van de shutdown in de Verenigde Staten en aan de andere kant omdat Ahold in de laatste supermarktoorlog als verliezer uit de strijd komt.

Hoewel ik Ahold dus short zit heb ik wel een longpositie in de AH onder de brokers, zijnde Binck. Binck werd een paar weken geleden flink afgestraft toen er weer een nieuwe broker bijkwam maar hoewel het sympathieke kerels zijn, is het voorlopig niet meer dan een soort Roemeense variant van de Lidl.

Iedereen die er een testrekening heeft geopend moet het met me eens zijn. Ik zie de nieuwe broker dus niet als een concurrent van Binck en ook het succes van een mogelijke claim neem ik met een korreltje zout. Maar nu weet ik hier gelukkig ook niet het fijne van. Het is voor mij een kortetermijnrit.

Home Depot dreigt een koop te worden in de grafiek maar ik blijf lekker short in dit fonds.

Randstad is ook actief in de Verenigde Staten en heeft ongetwijfeld (hoewel weinig exposure naar de overheid) ook te maken met de negatieve gevolgen van de shutdown daar en daarmee is het ook een interessante shortkandidaat.

Gemalto is nog steeds een short, maar ik had een tijdje geleden winst gepakt. Dus wellicht ook weer geinig als het weer omlaag gaat.

Is Philips een hoofdschouder? Ook ben ik niet echt bullish op Philips, maar mogelijk is het nog te vroeg voor een short.

Er was een hype in het Verenigd Koninkrijk met de IPO van Royal Mail. Het aandeel steeg in één dag 38% waardoor de belastingbetalers een hoop geld mis liepen. Dit brengt wel weer de discussie op gang over de waarde van de postbedrijven.

Hoewel ik in TNT nu eerder short ga zou het ook een koop kunnen zijn. Het verhaal over UPS met de Ahold bleek niet te kloppen en heeft dus een minder schokkend effect op de pakjeskant. Ik heb al een ritje long in PostNL achter de rug en geef mijn portie wel aan Fikkie.

Per saldo vertrouw ik de markt niet of nauwelijks en blijf even geloven dat het glas toch echt halfleeg is. Als is even tijd heb zal ik jullie wijzen op wat mooie parallellen nu met 1929, 1987 en de IT-bubbel. Maar dat wordt dus later in de week.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. retsok 14 oktober 2013 11:20
    btw. WAAROM moeten we die waarderingen laten controleren omdat de banksters NOG STEEDS de waarheid niet vertellen over de werkelijke waarde van het onroerend goed ...hmmm niet erg betrouwbaar allemaal...

    nou dan geven we ze toch gewoon nog meer bonus, goedgekeurd door de aandeelhouders, die straks met de brokken zitten.. ze doen het zo goed die bonusbanksters, wel door de cijfers te manipuleren...but then again who cares...liegen en bedriegen loont dus, betaald door uw en mijn belasting centen...
  2. retsok 14 oktober 2013 12:37
    nou nog 1tje... blackrock is dat bedrijf uit de VS die veel leegstaande huizen heeft gekocht om deze te verhuren.... meer dan 60% van deze huizen staat nog steeds leeg.... ook hierdoor lijkt het, of het beter gaat met de huizenmarkt in de VS .... hmmmmm real experts.... of zouden ze ook wat geld hebben gekregen vd QE om de boel er mooier uit te laten zien.... hmmmmm very strange....
  3. Ruud100 14 oktober 2013 13:51
    www.huffingtonpost.com/shawn-lawrence...

    Dit verhaal gaat je Tesla putjes de komende dagen nog behoorlijk pijn doen. Gekte slaat weer toe..

    Het is ongetwijfeld niet 100% waar maar het verhaal gaat wel rond in de VS en zal weer genoeg mensen aansporen ook tegen de huidige koers te kopen.

    En dan deze nog van vandaag:
    www.efinancehub.com/tesla-motors-inc-...
  4. [verwijderd] 14 oktober 2013 18:48
    Als ik het slechts ter verder het bij alleszins scorende oneliner “Marcel Tak for president” iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis

    (als gevolg van een door de toenmalige regeringsleiders in de euforie na de val van de Berlijnse muur in het contimentale Maastricht en Lissabon in het toenmalige Europa van de twee snelheden op euroniveau overeengekomen continentale muntunie met vele uiteraard op euroniveau te herstellen weeffouten waarvan de lidstaat Engeland met de kennis van nu in de gehele eurozone en daarbuiten geheel terecht niets moest hebben in de “soevereine’ lidstaat Nederland, het land dat bijvoorbeeld als Nederland transportland met deze overeengekomen muntunie de mogelijkheid kreeg om in de tijd dat de euro alleen nog werd begrensd door the sky zonder devaluaties tulpen van hot naar her te vervoeren,

    en dat in de eurozone en daarbuiten als Griekenland van het Noorden met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld bekend staat zodat het beter (extreem) links of (extreem) rechtsom aan de niet permanent verongelijkt verontwaardigd in met artikel 1 van de grondwet strijdig “scorende” wake up, wake up, eigen volk eerst zondebokken oneliners als permanent verontwaardigd verongelijkt als zakkenvullers te verketteren hoofdkantoren in Brussel en Frankfort kan voldoen wil het land niet soeverein afglijden naar de niets meer te verliezen kaal geplukte kip status van de getraumatiseerde “soevereine” lidstaat Griekenland voorheen de bakermat van de Westerse beschaving)

    achter een Windows xp home desktop computer na lezing van het heldere vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan artikel van een deskundig auteur wegens het feit dat de computer om de een of andere reden geen geluid geeft zodat ik helaas de betreffende aflevering van Fawlty Towers zonder geluid dien te zien,

    is het niet de “Don’t mention the war” aflevering van Fawlty Towers, het is helaas even niet anders, je kan niet alles hebben, waar zou je het moeten laten;

    tevens heb ik kennis genomen van het feit dat de Republikeinen die door een onmogelijke eisen stellende Teaparty gegijzeld wordt met de Democraten in het land van de verreweg sterkste politieagent van de wereld met verreweg de meeste hamburgerzaken en atoombommen voor de verandering niet willen schieten,

    maar in tegenstelling hiermee willen praten, wat evenwel niet tot een resultaat leidde, zodat het land dat reeds bijna alle overheidskantoren behalve die van het leger in een shotdown in een fiscall cliff heeft gesloten mogelijk donderdag niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen,

    waardoor voor de rest van de wereld de mogelijkheid ontstaat dat de president van dit land genoodzaakt zal zijn om niet op permanent in koude oorlogen en impasses als rode en gele gevaar dwarsliggende soevereine staten te schieten maar in tegenstelling hiermee voor de verandering te praten wat in de geschiedenis van de mensheid al dan niet voor een financiële afgrond altijd beter zal zijn dan het al dan niet door de VN gemandateerde schieten respectievelijk naar een democratie bombarderen van een soevereine staat, wat alleen al gelet op de haat die dit buiten dit land in de wereld teweegbrengt niet mogelijk is.

    T.a.v. het gedeelte “Ik vind dat die Russen dan ook een heel grote bek hebben tegen ons als afnemer. We hebben een paar kolencentrales en ook nog schaliegas dus laten ze het maar met dat aardgas bekijken. Eens kijken wie dan de stoerste is.” merk ik als niet deskundige op dat het niet gaat over wie de stoerste is, zowel het kleine maar dappere Nederland en het grote rode gevaar van Rusland hebben immers belangen te verdedigen,

    waarbij het te hopen is dat Nederland niet als dominosteentje omvalt waardoor Rusland na een mogelijke vrije val van de euro alle los en vast zittende spulletjes

    - zoals de ijsvrije havens van Rotterdam en Hamburg alsmede de gasvelden rond Cyprus -

    niet op een presenteerblaadje worden aangeboden, doet u er dan maar iets mee, wij komen er met onze elkaar van het erf schietende patstellingen niet meer uit, en de in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises geteisterde mensen van de eurozone in de gaarkeukens van andere landen kunnen gaan staan, waar uiteraard niet iedereen in de eurozone op staat te wachten.
  5. [verwijderd] 14 oktober 2013 19:28
    @isto Het zou kunnen komen doordat steeds meer mensen van de landen met een andere snelheid van het Noorden eens een kijkje nemen in de landen van het Zuiden met een andere snelheid, daar in de zon gaan liggen en uw vraag gaan overdenken, maar hierbij uiteraard de horeca in het betreffende land niet over het hoofd zien, met de mogelijk door u waargenomen gevolgen van dien.

  6. [verwijderd] 14 oktober 2013 22:47
    Ik bedoel “Als ik het slechts ter verder het bij de alleszins scorende oneliner “Marcel Tak for president” iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis achter een Windows xp home desktop computer na lezing van het heldere “Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan” artikel van een deskundig auteur wegens het feit dat de computer om de een of andere reden geen geluid geeft, zodat ik helaas de betreffende aflevering van Fawlty Towers zonder geluid dien te zien, goed zie, dus niet kan ook, wie zal het zonder geluid zeggen, is het niet de “Don’t mention the war” aflevering van Fawlty Towers, waarin John Cleese om de haverklap zegt “Don’t mention the war!”, “Don’t mention the war!”, “Don’t mention the war!” (…)”.
  7. [verwijderd] 14 oktober 2013 23:41
    @Gerrie Woud Als niet deskundige is het slechts ter verder het bij de alleszins wel scorende oneliner 'Marcel Tak for president', iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving niet mijn gewoonte - en ben ik ook niet van plan - om nog veel artikelen hierover te lezen,

    maar zoals u zegt, was het altijd een genoegen om de heldere artikelen van de onderhavige auteur te lezen, waarvoor dan ook mijn dank.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 19 apr
    860,01
    -0,62% -5,35
  2. 27,380
    +0,88% +0,240
  3. Alcoa Corp 19 apr
    35,530
    +0,17% +0,060
  4. ASML Holding 19 apr
    821,000
    -2,30% -19,300
  5. Home Depot 19 apr
    335,400
    +0,75% +2,510
  6. 481,060
    -4,13% -20,740
  7. 0,00
    0,00% 0,00
  8. NY-S&P 500 nov '18
    0,00
    0,00% 0,00
  9. 18,850
    -0,24% -0,045
  10. 1,225
    -1,29% -0,016
  11. RANDSTAD NV 19 apr
    48,170
    -0,37% -0,180
  12. Tesla 19 apr
    147,010
    -1,95% -2,920

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links