Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Draghi waarschuwt Obama

Vorige week had ik het er al over, maar toen dacht ik nog dat politici in de Verenigde Staten wel verstandig zouden zijn en zoals in december gebeurde ze er letterlijk en figuurlijk om vijf voor twaalf weer uit zouden komen.

Maar deze keer dus niet en dus krijgen ruwweg een miljoen mensen (800.000 ambtenaren en de rest aanverwante werknemers) geen geld. Voor een paar dagen is dat al een probleem maar voor langere tijd wordt dat pas echt problematisch.

Nu ben ik al geen fan van de cijfergekte maar ondanks dat we geen werkloosheidscijfers hadden afgelopen vrijdag ging de wereld gewoon verder. De beurs trekt zich, ondanks dat de economie zeer broos is, niets aan van de shutdown.

Het enige argument dat ik lees is dat er zeventien jaar geleden ook geen effect was op de beurs. Was de situatie toen niet iets anders?

Democraatje en republikeintje
Iets wat heel apart was, was dat Berlusconi zo goed als zeker weg is uit de politiek in Italië. Wat heeft deze man zich vastgebeten in het pluis van de politiek. Hij heeft nooit gekeken naar onze man van 50-plus die direct opstapt ondanks dat er geen heel schokkende zaken waren.

Maar ondertussen gaan de faillissementen gewoon verder, neem Holland Casino, dit bedrijf staat onder curatele met een schuldenlast van 100 miljoen. Nu is het nog geen faillissement maar ook hier zijn de bonden en directie democraatje en republikeintje aan het spelen. Ik ben benieuwd hoe het met het pand gaat aflopen?

Maar nog even terug naar de politiek in Europa, Mario Draghi zie al tegen Amerika dat ze moesten proberen er toch snel uit te komen. Hij heeft de Verenigde Staten gemaand om de begrotingscrisis niet te lang te laten duren. Het vormt een bedreiging voor de wereldeconomie.

Obama stelde vandaag (zondag) de beurzen gerust door aan te geven dat het schuldenplafond geen issue wordt. Hoe die dat gaat doen is voor mij nog even de vraag. We hebben uiteindelijk nu weer een verkoopsignaal in de Dow Jones. Ik heb hierop geanticipeerd door een turbo short te nemen op de Dow Jones.

Economische krimp
Wat we moeten beseffen is, als we er wel uitkomen dan wordt het zorgplan van Obama niet doorgezet (De republikeinen doen net als of dit communisme is maar het is vergelijkbaar met ons Nederlandse stelsel) of ze komen eruit door te gaan bezuinigen.

Nu weten we van onze Griekse vrienden dat bij bezuinigen de economie gaat krimpen. Als de economie gaat krimpen verwacht ik vreemd genoeg dat de rente gaat oplopen. Ik zal niet al mijn rare theorieën met u delen. Maar kijkend naar TBT moeten we bij een rentestijging sowieso verwachten dat het een grotere beweging gaat worden.

Als dit gebeurt moeten we zeker wat gaan doen. Want obligaties zijn nu veel in handen bij partijen die helemaal geen obligatiebeleggers zijn. Volgens mij zitten ook veel mensen in hoogrentendeobligaties (highyield) die er helemaal niet thuis horen. Dit is een interessant gegeven.

De AEX staat op een punt dat er ook snel een verkoopsignaal kan komen. In de Twindicator krijgen we met een slot onder de 373,85 een officieel signaal.

Japan geeft in de grafieken ook weer een verkoopsignaal. Het bizarre van dit land is dat het procentueel en absoluut gezien het land is met de meeste schulden en het is ook nog eens een land dat een enorm vergrijzingsprobleem heeft.

De grootste problemen van die vergrijzing zijn niet alleen de kosten maar dat er veel minder mensen zijn die sparen (iedereen is aan het ontsparen) en er dus heel weinig mensen zijn om het enorme bedrag te financieren. Maar ondertussen blijven ze net doen alsof het probleem is opgelost

Bij Tesla heb ik het een paar weken lang al over het feit dat dit een heel gevaarlijk aandeel is dat extreem overpriced is. De P/E-verwachting voor volgens jaar ligt nu op 286,46. Een ander bewijs kreeg ik toen er een auto in de brand vloog.  

Het aandeel maakte direct een duik. Deze volatiliteit zal ongetwijfeld meer beleggers nerveus maken en dus uiteindelijk de lang verwachte daling gaan geven. De vraag is niet of het aandeel omlaag gaat maar de enige vraag blijft wanneer.

Over over-priced gesproken: Twitter komt naar de beurs. Nu ben ik best een fan van Twitter maar als analist kan ik niet zo veel met dit soort extreem dure aandelen. Twitter maakt nog verlies en dus kan je het niet eens over koers-winstverhoudingen hebben. Ik laat de IPO aan me voorbij gaan.

Facebook heeft een P/E van 213,84 en kijkend naar volgend jaar zou dit naar een P/E van 68,88 kunnen gaan. Dit kan je toch behoorlijk aan de prijs noemen.

Linkedin heeft nu een P/E van 700,20 en kijkend naar de verwachtingen gaat het naar een P/E van 158,62 ook dit is zonder twijfel duur.

Zillow is ook zo’n aandeel dat extreem duur is en heeft al een verkoopsignaal gegeven. Zoals bekend zit ik short in dit aandeel. Op de Nasdaq zijn er overigens heel goedkope puts te koop, gezien de huidige situatie.

Ik heb ook nog een short in Inbev; dit aandeel heeft ook een mooi verkoopsignaal in de Twindicator. Ik vind de puts ook niet echt duur (lees goedkoop).

Nog even twee verhalen die u echt moet lezen:


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 7 oktober 2013 12:43
    quote:

    eltollo schreef op 7 oktober 2013 11:40:

    Dus het niet afdragen van pensioenpremies is niet "heel schokkend"
    Geeft je te denken he hoe analisten over ouderen denken, Als elk bedrijf zo dacht zullen de komende jaren
    komende jaren de werknemers aanzienlijk minder te besteden hebben waardoor de economie nog verder achteruit zal hollen.

    maar het is niet erg dat deze mensen ondanks dat ze hard hebben gewerkt van alleen een AOW moeten rondkomen (mits deze er tegen die tijd nog is)

  2. [verwijderd] 7 oktober 2013 13:14
    De oratie 'economische psychologie in de 21e eeuw'(Fred van Raaij, UvT 24 nov 2000) wordt steeds actueler. Zelfs voor onze ooit rijkste- en meest machtige bondgenoot! Verrassend voor onze Nederlandse politici en -banken?

    Laat ik hierbij louter drie begrippen (pag 25) citeren: 'illusion of control' - 'overconfidence' - 'decentering'.

    Amerika kon na de 2e WO en haar nobele marshallhulp niets fout doen..! Ook v.w.b. management-, innovatie en ontwikkeling van ons beursleven heeft zij 'het ware mekka van ons rijke westen' goed vermarkt en glansrijk aangeboden.

    Laten wij hopen dat China, India en Rusland ons, ooit zo succesvolle westen, toekomstbestendig tot ontwikkeling zullen brengen. Want als onze amerikaanse waakhonden niets meer te eten krijgen, dient onze wereld op enig moment toch met andere visie en aanpak vorm en inhoud gaan krijgen.

    Om elkaar te inspireren en te vertrouwen, dien je vertrouwenwekkend te zijn. Dat is en blijft de grote uitdaging van elke (nogal verzwakte) grootmacht.
  3. [verwijderd] 7 oktober 2013 13:54
    Om de simpele reden dat de heer Draghi

    - die slechts ter verder het bij “Marcel Tak for president” en iedereen in de eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro- schulden- en vertrouwenscrisis geacht wordt om met alle beschiknare middelen krachtdadig vele weeffouten van een op euroniveau overeengekomen muntunie te herstellen teneinde een vrije val van de euro met de gevolgen van dien te voorkomen -

    de Verenigde Staten uiteraard niet voor niets heeft gemaand om de begrotingscrisis niet te lang te laten duren omdat dit uiteraard een bedreiging vormt voor de wereldeconomie,
    democraatje en republikeintje spelen tot een schulden issue is verworden waarvan de hoogte inmiddels, wie zal het zeggen, het plafond van the sky heeft bereikt,

    wat uiteraard door velen als meer schokkend wordt ervaren als het direct opstappen van de heer Krol die de directe belangen van 50-plus in de Tweede Kamer van Nederland

    - het land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld –

    op de agenda heeft geplaatst,

    een uitstel van executie de onderliggende problemen van de Verenigde Staten, de eurozone noch Japan oplost,
    de rest van de wereld zich dan ook afvraagt waar zijn de mensen in de Verenigde Staten, nota bene het veerkrachtige land van krantenjongen tot miljonair van de door vriend en vijand gewenste The American Dream alsmede de gouden standaard van de dollar,
    in the sky met verenigde verlammende krachten mee bezig,
    en waar moet het in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises heen met de rest van de wereld na een permanente shotdown van de overheid behalve de krachten van het leger van de Verenigde Staten,

    is het voor de rest van de wereld in deze aaneenschakeling van crises niet veel beter dat de sterkste politieagent van de wereld de sleuteltjes van de soevereine staten naar een democratie bombarderende kantoren van dit gedeelte van de overheid niet ook gewoon weggooit, en verder gewoon niet meer over hebben, en iedereen op de wereld in het Westen, Oosten, Noorden en Zuiden hierna nog lang en gelukkig leefde,

    kan in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren verwacht worden dat het door het Tea-party gedeelte lam gelegde land de eigen problemen niet meer kan oplossen,

    zodat de president van de Verenigde Staten vooralsnog genoodzaakt zal zijn om permanente leden van de Veiligheidsraad voor de verandering in koude oorlogen of impasses niet als dwarsliggend of als het rode of gele gevaar af te schilderen, en dan te schieten,

    maar in plaats daarvan voor iets langere tijd met hen te praten, wat alleen al gelet op de financiële kant van deze al dan niet met geheime drones uit te voeren militaire operaties altijd beter is dan schieten, maar misschien is dit niet zo.
  4. [verwijderd] 7 oktober 2013 15:54
    @shutterspeed Dat de Verenigde Staten als sterkste politieagent van de wereld met haar gouden dollar er op een gegeven moment in een "economische tegenwind" uit zou kunnen komen, behoeft op een manier die niemand nu nog weet niet gelijk betwijfeld te worden, hoewel dit moment uiteraard door de rest van de wereld vooralsnog afgewacht dient te worden,

    en de knopen na dit moment dienen te worden geteld, waarbij in impasses in de Veiligheidsraad ongetwijfeld het laatste woord nog niet zal zijn gezegd.

    In ieder geval is het vooralsnog in de waan van de dag en een maar niet weg te branden zomerweer een geluk bij een ongeluk,

    - zeg maar in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie met vele op euroniveau te herstellen weeffouten om een vrije val van de euro als dit met de beschikbare middelen mogelijk is te voorkomen -

    een zegen dat iex.nl vooralsnog niet t.b.v. al dan niet met artikel 1 van de grondwet strijdige “scorende” oneliners als een soort stichting Correlatie in de nasleep van het directe vertrek van de heer Krol uit de Tweede Kamer van de “soevereine” lidstaat Nederland,

    het in de wereld als het als een kale kip kaal geplukte getraumatiseerde “soevereine’ lidstaat Griekenland die niets meer te verliezen heeft van het Noorden bekende land met de hoogst (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld,

    overbelast is geworden, maar welke staat in de waan van de dag niet is, kan in de waan van de dag uiteraard altijd nog al dan niet in strijd met de grondwet in “scorende” zin nog komen, dus misschien is dit morgen in met artikel 1 van de grondwet strijdig “scorende” zin t.a.v. het met artikel 1 van de grondwet strijdige zondebokken scoren weer anders.
  5. [verwijderd] 7 oktober 2013 16:35
    Die niemand weet? Obama heeft opties genoeg hoor. Maar wil het liefst dat de Republikeinen intrinsiek overstag gaan.

    Uitslaande brand van de euro-schulden en vertrouwenscrisis?
    Ik zie een heleboel indicatoren fors verbeterd afgelopen jaren. Zelfs naar pre crisis waarden.

    Griekenland speelt een betekenisloze rol in de wereldeconomie. Een search for the extraodinary om je punt te maken is zwak.

    Het zou handig zijn als je wat samenhangende zinnen zou maken. Komt de leesbaarheid ten goede.
  6. [verwijderd] 7 oktober 2013 17:13
    @shutterspeed De samenhang tussen e.e.a. is “Marcel Tak for president” alsmede het is mooi zomerweer buiten.

    (waar vooralsnog niemand in de wereld, zelfs president Obama, noch de Teaparty, de stichting Correlatie, de heer Rutte, de heer Krol en waarschijnlijk evenmin de heer shutterspeed, ook maar iets aan kan doen,

    maar als hij dit in de reeks Debiteuren/Crediteuren vanuit de "soevereine" lidstaat Nederland, het land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld dat in de wereld als het Griekenland van het Noorden bekend staat in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de euro schulden en vertrouwenscrisis als gevolg van een op euroniveau overeengekomen muntunie met vele door deskundige brandweerlieden die hiervoor doorgeleerd hebben uiteraard op euroniveau te herstellen weeffouten al dan niet met zondebokken “scorende” oneliners die in strijd zijn met artikel 1 van de grondwet van Nederland wel kan, zal waarschijnlijk toch niet iedereen in de hele eurozone en daarbuiten hem daar lang dankbaar voor zijn, want wat is er mis met mooi zomerweer, heeft niet iedereen in de wereld tot aan het einde der tijden recht op mooi zomerweer).
  7. Ghestem 7 oktober 2013 18:14
    quote:

    MartijnN1932 schreef op 7 oktober 2013 12:43:

    [...]

    Geeft je te denken he hoe analisten over ouderen denken, Als elk bedrijf zo dacht zullen de komende jaren
    komende jaren de werknemers aanzienlijk minder te besteden hebben waardoor de economie nog verder achteruit zal hollen.

    maar het is niet erg dat deze mensen ondanks dat ze hard hebben gewerkt van alleen een AOW moeten rondkomen (mits deze er tegen die tijd nog is)

    Spreekt deze analist dan voor alle analisten?
  8. [verwijderd] 7 oktober 2013 20:26
    Dat men in de VS Obama als communist ziet is nog heel zacht uitgedrukt. Trouwens de kranten staan vol over ene sjoemelende Krol die niet wist dat als je een bedrijf hebt er pensioenpremie betaald dient te worden ipv dat rusland zijn vloot in de middellandse zee versterkt om ruslands veiligheid te waarborgen. Overigens ik ben niet anti-rusland noch anti-vs. Pensioenfondsen staan wel in belangstelling van politici want er is veel geld waarmee opgelopen schulden weg te moffelen zijn. Short? Hm.
  9. [verwijderd] 7 oktober 2013 21:16
    @korbe007 In kranten hierover is zoals u het weergeeft, althans voor het verstarde gedeelte Teaparty hetgeen waar president Obama op de ronde en niet platte aarde, waarop alle 'ismen' reeds een aantal decennia geleden naar de mestvaalt van de geschiedenis zijn verwezen, voor staat mogelijk nog erger dan het in koude oorlogen en impasses uit te dragen rode gevaar van het communisme, dus zeg maar de Verenigde Staten verlammend niet bespreekbaar met de onderhavige niet bespreekbare, verlammende gevolgen van dien,

    inderdaad nog zacht uitgedrukt.

    In een artikel van de Volkskrant is te lezen dat de heer Krol het personeel een brief van een advocaat heeft laten ondertekenen, omdat hij over de hoofdlijn ging, en hij niet wist dat hij de premies had moeten afdragen, zodat je kan zeggen, dat het de heer Krol siert dat hij direct is opgestapt om de belangen van 50-plussers,

    - zoals wat gebeurt er met de verplichte premies voor een pensioen, komt er in de toekomst nog een pensioen, of is de hele pot reeds op de financiële markten reeds met rekenrentes en al verdampt -

    niet te schaden, waar ik het verder graag bij wil laten.

    @Ghestem De auteur van het onderhavige heldere, transparant inzicht gevende, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan artikel schrijft voor iex.nl heldere artikelen.

    De auteur spreekt uiteraard, dit spreekt vanzelf, het zou in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de op euroniveau ontstane euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken, maar met vele door de deskundige brandweer die hiervoor heeft doorgeleerd uiteraard, hier hoef je niet voor doorgeleerd te hebben, op euroniveau te herstellen weeffouten

    – waarover in het FD in het hoofdartikel van vandaag i.h.k.v. de IMF-jaarvergadering is te lezen dat Europa niet langer de belangrijkste bedreiging voor de wereldeconomie vormt, maar voor het eerst in jaren de Verenigde Staten en opkomende markten de meeste aandacht van de internationale financiële gemeenschap vragen, dit onder de kop "Verenigde Staten passereren Europa als zorgenkind van mondiale economie" -

    immers wel heel raar worden, niet voor alle analisten.

    (laat staan dat in het artikel iets is terug te vinden dat ouderen in een “verder achteruit hollende economie” minder te besteden zouden hebben, maar het niet erg is “dat deze mensen ondanks dat ze hard hebben gewerkt van alleen een AOW moeten rondkomen, mits deze er tegen die tijd nog is”)
  10. [verwijderd] 7 oktober 2013 21:52
    PS Wat in de reeks Debiteuren/Crediteuren voor een fiscale afgrond niet de euro schulden- en vertrouwenscrisis inpratend beeld en de wet van vraag- en aanbod t.a.v. munteenheden niet wil zeggen dat de “souvereine” lidstaat Nederland (extreem) links- of rechtsom niet aan de verplichtingen om schulden in euro's, of,

    als u dit achter een hoog zondebokken bestendig hek zo graag scorend in strijd met artikel 1 van de grondwet in naam van de vrijheid wilt, in guldens,

    terug te betalen zou kunnen voldoen,

    en dat het hoe dan ook, uiteraard liefst niet in de rijen van de gaarkeukens van andere landen die na een mogelijke vrije val van de euro voor een bodemprijs alle los en vast zittende spulletjes in de eurozone op een presenteerblaadje krijgen aangeboden

    - doet u er dan maar iets mee -

    geen mooi weer kan zijn.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links