Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Beleggers willen wèl advies"

Zijn ze er eigenlijk nog wel? Adviseurs die klanten bellen om een aandeel te tippen? Of om een leuke optie- of turbostrategie aan te raden? Je zou bijna denken van niet als je de verhalen leest over de afkalving van het adviesvak.

Beleggingsadvies wordt meer en meer een standaardproduct. Door de focus op kosten en voorschriften door toezichthouders vallen banken steeds vaker terug op modelportefeuilles en goedkope standaardproducten. Wie nog wel specifiek advies wil moet daar vanaf januari voor gaan betalen, als de banken niet langer inkomsten uit provisies mogen opstrijken.

ABN Amro-directeur Dick van Ommeren vertelde laatst over de vorderingen die de bank maakt in het ‘doorschuiven’ van adviesklanten naar vermogensbeheer. Veel klanten die nu beleggingsadvies krijgen doen over het algemeen braaf wat de bank adviseert, waardoor de advisering al een soort verkapt vermogensbeheer is – de klanten voeren alleen zelf de transacties uit.

20.000 aandelen KPN
Door ze over te hevelen naar volledig uitbesteden hoeven ze geen adviestarief te betalen – maar wel een beheersfee, uiteraard. Het lijkt de zoveelste stap in het uitstervingsproces van de traditionele beleggingsadviseur. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Henri van den Hurk, directeur Beleggingsadvies van Indexus, is nog altijd pleitbezorger van het beleggingsadvies oude stijl.

“Als mensen in een adviesrelatie zitten die in feite verkapt vermogensbeheer is, dan moeten ze inderdaad over naar beheer. Maar er is ook een type adviesklant dat wèl zelf die controle wil en soms wel in is voor een gokje. Iemand die zegt: ik wil flink positie kiezen in KPN, want ik verwacht een hoger bod. Dat lukt je niet als adviesklant bij een grootbank. Als een klant 20000 aandelen KPN wil, terwijl het standaard risicomodel maximaal 2000 toelaat gaan alle alarmbellen af.”

Indexus zet als een van de weinige partijen wel in op beleggingsadvies en wil daarbij best als vangnet fungeren voor ervaren adviseurs die bij de bank hun vak langzaam uitgekleed zien worden. Van den Hurk: “Er zijn genoeg beleggingsadviseurs bij grootbanken die hun klanten heel graag willen geven waar ze om vragen, maar worden gedwongen om standaardoplossingen voor te schotelen. “

Ineens 0,8% betalen
 “Wij vinden dat soort mensen heel interessant om erbij te hebben,” zegt Van den Hurk. “Ervaren adviseurs die graag een stapje harder lopen voor hun klanten. Acquisitie gebeurt hier centraal, dus ze kunnen hier doen waar ze goed in zijn: praten met cliënten. Uiteraard moet er wel een klik zijn. Als je als adviseur hier binnenkomt en je eerste vraag is hoeveel vakantiedagen je hebt, dan ben je aan het verkeerde adres. Je moet in principe je eigen salaris kunnen terugverdienen.”

Hoewel veel mensen door de banken richting vermogensbeheer worden geduwd vanuit een kostenargument – ze moeten tenslotte vanaf januari gaan betalen voor adviezen die voorheen gratis waren - is het voor lang niet iedereen de voordeligste keuze, valt collega Jochem Baalmann hem bij: “Voorheen betaalde je alleen als je wat deed, via transactiekosten, nu gaan ze als beheerklanten ongeveer 0,8% over het vermogen betalen.”

“Er zijn zeer vermogende mensen die veel in obligaties doen,” geeft Baalmann een voorbeeld. “Die werken vaak met een adviseur, die aangeeft hoe en wanneer ze afgeloste obligaties moeten vernieuwen. Die mensen moeten ineens 0,8% gaan betalen. Dat hakt er aardig in. Als je 2 miljoen belegt, is dat ruim 16.000 euro. Waarvoor? Voor een paar ton die per jaar vrijvalt en opnieuw moet worden belegd. Dat moet gewoon een adviesklant blijven. Bij ons zou je daarvoor 600 euro plus transactiekosten betalen.”

Niet afschepen met een junior
Er zijn niet veel partijen die beleggingsadvies als groeimarkt aanwijzen, ook Indexus niet, maar het bedrijf raapt graag de kruimels op die de banken laten liggen. “We zijn er niet per se op uit om heel erg te groeien in dit segment,” zegt Van den Hurk, “maar als een bankadviseur het niet meer ziet zitten en zijn trouwe cliënten met een minimaal te beleggen vermogen van 100.000 euro meeneemt , dan vinden wij dat wel heel interessant.” 

“Beleggingsadvies is een serieus vak. Je kunt mensen die bellen niet afschepen met een junior. Wij kiezen er daarom voor om het advies juist niet uit te kleden. Wij zorgen dat je altijd een ervaren adviseur aan de lijn krijgt. Ik ben ervan overtuigd dat je een investering in dat soort dienstverlening altijd terugverdient.” 


 

IEX Kennispartner Indexus


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 17:10 Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 1
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 oktober 2013 12:50
    Banken trekken zich, zoals in dit artikel wordt aangegeven, massaal terug in het adviseren van beleggers. Echter er zijn nog steeds beleggingsondernemingen die zich bezig houden met het 'ouderwets' adviseren, zoals o.a. De Vries Investment Services. Dit artikel lijkt meer op een reclame-uiting van Indexux. Het zou goed zijn als IEX ook andere partijen ruimte zou geven of in ieder geval zou benoemen als alternatieven.
  2. forum rang 6 marique 4 oktober 2013 14:53
    quote:

    De Vries Investment Services schreef op 4 oktober 2013 12:50:

    Het zou goed zijn als IEX ook andere partijen ruimte zou geven of in ieder geval zou benoemen als alternatieven.
    In deze draad

    www.iex.nl/Forum/Topic/1297302/Koffie...

    komt vermogensbeheer aan de orde.

    Elke inbreng is welkom, ook van échte beheerders die voor eigen parochie preken. Meningen, beweringen, visies enz. graag met onderbouwing.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links