Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Yellen-effect

Het Yellen-effect

Sinds 22 mei heeft Fed-voorzitter Ben Bernanke de wereld voorbereid op een tijdperk waarin de Fed zijn steunprogramma’s zal afbouwen. Bernanke heeft altijd zijn best gedaan om voorspelbaar te zijn. Dit is logisch, want financiële markten houden niet van centrale banken met een beleid waar geen touw aan vast te knopen is.

Analisten waren er dan ook unaniem over uit dat de Fed op 18 september wat van de stimuleringsmaatregelen zou terugdraaien. Er was bij de analisten alleen wat onenigheid over de hoogte van het bedrag.

Er kwam echter geen afbouw. Het nieuws sloeg in als een bom en de S&P 500 schoot omhoog. Sindsdien vliegen de speculaties door de lucht. Waarom zou Bernanke onvoorspelbaar willen zijn?

De economie van de Verenigde Staten kan niet de oorzaak zijn van het uitstel van de tapering, want de economie draait ruimschoots boven verwachting. In de grafiek hieronder ziet u de Citigroup Surprise Index.

Hoe groter het verschil tussen de verwachting van economische cijfers en de gerealiseerde cijfers hoe hoger de waarde.

Opkomende markten
Was Bernanke misschien bang voor de gevolgen in de opkomende markten? Veel landen hebben namelijk leningen uitgegeven in Amerikaanse dollars. Waarom? Lekker goedkoop! De rente in de Verenigde Staten is laag en de rente in de opkomende markten is een stuk hoger.

Op 22 mei, de dag waarop Bernanke voor het eerst het woord tapering gebruikte kon Indonesië Amerikaanse dollars lenen voor 3%. De rente begon na die mededeling op te lopen. Vlak voor de twee verrassingen van de Fed in september was het ruim 6%, daarna is de rente begonnen met zakken.

Dit geldt niet alleen voor Indonesië, een soortgelijke grafiek is voor veel meer landen in de opkomende wereld te maken.

Kon Bernanke misschien denken dat als hij de geldkraan dicht zou draaiden, dat er dan een nieuwe Aziëcrisis zou ontstaan?

Geen idee.

Of kan het zo zijn dat de uitstel van tapering komt omdat op 13 september een andere verrassing plaatsvond: de beoogde opvolger van Bernanke Summers trok zich terug. De kansen van Yelling schoten omhoog.

En Yellen staat bekend als een duif. Dat is bijnaam voor iemand die van stimuleren houdt. Heeft zij misschien gezegd: ik wil alleen Bernanke opvolgen als er geen afbouw plaatsvind?

Dat Bernanke bang is voor een crisis in de opkomende markten of dat het een verzoek van Yellen is, is puur speculatie, ik heb geen flauw idee wat de echte reden is. Wat denkt u?


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 30 september 2013 16:02
    Simpel effect dat de mens al sinds de uitvinding van het geld in zijn greep heeft. Hoe meer geld een mens heeft of in een bedrijf beheerd hoe minder het besef wat het waard is en dat je, als je verkeerde keuzes maakt, een ramp kan veroorzaken.

    Iemand met 10 dollar is arm
    met 100 dollar kan zich redden
    met 1.000 dollar kan normaal leven
    met 10.000 dollar voelt zich rijk
    met 100.000 dollar is rijk
    met 1.000.000 dollar vind dat hij niet genoeg geld heeft en gaat gekke dingen doen om nog meer geld bij elkaar te krijgen, meestal net zolang tot hij alles kwijt is.

    De FED heeft inmiddels zo'n enorme berg geld opgekocht dat ze ten prooi gevallen zijn aan het bekende menselijke verschijnsel dat het niet meer genoeg is. Dus zullen ze net zo lang blijven opkopen tot de balans van de FED zo groot is dat er voor de dollar geen redden meer aan is. De bedragen waarover het gaat zijn niet meer te bevatten en geen mens kan de risico's van het beleid nog inschatten. Meestal slaat zo'n circus dan op hol en dat is bij de FED al ruimschoots het geval.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links