Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shut down… and restart?

Vorige week waren er verkiezingen in Duitsland, toch weer discussies over tapering en nog veel andere onzekerheden. Ook was er de ontmoeting tussen president Obama en Iran en een eventuele Griekse steunaanvraag die stemmingsbepalend kon zijn.

Alles kwam min of meer goed of verdween naar de achtergrond. Deze week hebben we een mogelijke sluiting van de Amerikaanse overheid op het programma staan. Wat de uitkomst gaat worden weet ik niet, het kan zelfs zo zijn dat op het moment dat u deze column leest het allemaal al weer opgelost is.

Maar het feit dat de politiek dit soort ingrijpende spelletjes speelt in tijden van crisis stemt mij niet vrolijk. De Republieken willen dat het Obamacare-programma niet door gaat. Ik snap niet waarom ze dit soort spelletjes spelen, ze spelen met vuur.

Ook Berlusconi is een mooi voorbeeld. Hij houdt vast aan zijn macht zelfs na heel veel nederlagen en de rente in heel Zuid-Europa laat oplopen met zijn spelletjes.

Wat ik ook niet snap is dat we ondanks de vele faillissementen en dus de crisiseffecten, toch gewoon op of bij een all-time high staan. De AEX lijkt niet op een hoogtepunt te staan, maar als ik naar de herbeleggingsindex zou kijken is het plaatje helemaal nog niet zo slecht. Oké de DAX is helemaal lekker bezig geweest.

De Duitse DAX leek eerder een hoofd-schouderpatroon neer te zetten, maar met QE en zijn effecten kon het blijkbaar niet omlaag.

Niet alleen Europa en Amerika maar ook Azië deed het goed. De onderstaande maandgrafiek is weliswaar in ponden maar het geeft een heel goed beeld van de lange termijn.

Nu het ons allemaal niet meer uitmaakt dat er allerlei kinderen in Syrië vermoord zijn, zakt de olieprijs weer. Aangezien de oliewaarden best zwaar in de indices zitten kan dit nog best een groot effect hebben.

Maar de nog grotere effecten komen uit de financiële waarden. In ING hebben we een verkoopsignaal. Maar of het een echt drama wordt?

De kranten staan weer vol met het Fortis-drama, niemand zou het hebben zien aankomen? En nu zijn we achteraf aan het zwarte pieten met de schuldvraag. Nu liggen de pepernoten al in de schappen bij de supermarkt, maar toch is voor mij de tijd van zwarte pieten al lang voorbij.

Ik heb het niet meer over de dubieuze rol van de politiek en ook niet over hoe Nederland slim dacht de zijn door de bad bank aan de Belgen te geven. Door alle opkoopprogramma’s van de Fed, het terughalen van de shortposities van de hedgefunds en de uitkeringen van de miljarden boetes is de waardeloze shit toch nog geld waard geworden.

Maar dat had ook anders kunnen uitpakken dus het is aan de Belgen gegund.

Sprekend over… In Gemalto heb ik ook nog steeds verkoopsignalen. Ik heb zelf nog puts in positie. Het is wachten op een eventuele versnelling … of niet.

Er wordt me gevraagd of ik nu wel positief ben op Tesla nu het gestegen is en mijn puts gehalveerd zijn? Laat ik het zo zeggen. Mensen hebben ook een tijd geloofd dat de aarde plat was en dat bleek ook niet zo te zijn. Zo mogen ze ook best denken dat Tesla een mooie investering is.

Mijn short in Zillow (een soort Amerikaanse Funda) doet het wel goed.

Mijn andere positie gericht op een probleem in de huizenmarkt is Home Depot. In de lijngrafiek hebben we een mooie pullback gehad en als het nu daadwerkelijk omlaag gaat kan de grafiek opgenomen worden in mijn TA-tradingboek.

Als toppunt van de hype is er nu een BitCoin Investment Fund

Nog even terug op de shutdown in de Verenigde Staten, als ik een probleem met mijn PC heb wordt er ook altijd een shut down aangeraden door de helpdesk. Dus wie weet gaat (mits het heel tijdelijk is) dit positief helpen door iedereen op de ernst van de situatie te wijzen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 september 2013 10:43
    Ik las dit vanmorgen: "I have been warning that my sources on Capital Hill have been pointing to the next great take-over that is coming – the $19.4 trillion in pension funds. ". En niet alleen daar maar elders in de 'vrije wereld onder NSA bewind' kijken politici begerig naar pensioenen. Short gaan is misschien nu het beste?
  2. [verwijderd] 30 september 2013 13:24
    Niet louter Berlusconi heeft spraakmakende geschiedenis geschreven. Maar ja, wie zijn wij om hierover te gaan oordelen?

    Persoonlijk belang of tóch liever dienstbaar aan algemeen belang? 'That's the - most sustainable - question'! Wat maakt ons tevreden en/of gelukkig? Sinds 1959 lijkt Phil Bosmans, grondlegger van BZN Antwerpen te geloven in: 'Gelukkig maken is gelukkig zijn' als de minst kapitaalintensieve oplossing. Zijn filosofie is nog levensvatbaar ook sinds hij 17 jan 2011 is overleden.

    Dit lijkt (vrijwel) niets met beleggen te maken te hebben. Het wordt echter gaandeweg evidenter dat naarmate meer politici, pensioenfondsen en grootste beleggers van onze wereld, de diepe zin van saamhorigheid-, wederzijds vertrouwen en co-creaties gaandeweg meer waarde lijken toe te kennen. Zo groeit het aantal (duurzaam vertrouwenwekkende!) lichtpunten wereldwijd.

    Op enig moment uiteindelijk misschien zelfs nog via onze effectenbeurzen...
  3. [verwijderd] 30 september 2013 22:46
    De mogelijke sluiting (van een gedeelte) van de Amerikaanse overheid die deze week op het programma staat als de partijen er niet uitkomen, hoeft niet,

    - zoals Marcel Tak in een eerder stadium van de euro schulden- en vertrouwenscrisis in een helder artikel met kennis van zaken uit de doeken heeft gedaan -

    niet tot het faillissement van de wereld te leiden, want er komt dan automatisch een efficiëntere overheid, dus een efficiëntere overheid bij de verreweg sterkste politie-agent van de wereld

    (die dus verreweg de meeste hamburgerzaken en atoombommen heeft, die mogelijk eerder geneigd zal zijn om met de in koude oorlogen en in de Veiligheidsraad eindeloze impasses als slechts dwarsliggende “vijand” te bombarderen “tegenstanders”, zoals het rode en gele gevaar van Rusland en China, over werkbare oplossingen te praten, en voor de verandering t.b.v. de wapenindustrie al dan niet voor de olie niet te schieten),

    maar misschien is dit niet zo.
  4. [verwijderd] 30 september 2013 23:08
    Ik bedoel "De mogelijke sluiting (van een gedeelte) van de Amerikaanse overheid die deze week op het programma staat als de partijen er niet uitkomen, hoeft geenszins niet,

    - zoals Marcel Tak in een eerder stadium van de euro schulden- en vertrouwenscrisis in een helder artikel met kennis van zaken uit de doeken heeft gedaan -

    tot het faillissement van de rest van de wereld te leiden (...)"
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links