De afgelopen tijd heb ik diverse mails ontvangen met de vraag of een extra storting in een box 1-polis of -rekening nog mogelijk is. Ik heb hier al vaker aandacht aan besteed, maar ik begrijp wel dat ik steeds deze vragen krijg.
Het heeft te maken met de wijzigingen die mensen met een box 3-polis tot 1 april 2013 nog konden doen. Tot deze tijd was het mogelijk om een box 3-polis om te zetten naar een box 1-polis. Bij een box 1-polis of -rekening moet de uitkering verplicht gebruikt worden voor de aflossing van de hypotheek.
Hierbij zijn de volgende eisen van toepassing:
- De uitkering moet worden gebruikt om de eigenwoningschuld af te lossen.
- Er moet ten minste vijftien jaar premie worden betaald en de bandbreedte van 1:10 mag niet worden overschreden.
- Er moet sprake zijn van een eenmalige uitkering.
- De looptijd van de rekening of verzekering mag niet langer dan dertig jaar zijn.
- De uitkering mag niet meer bedragen dan de maximale vrijstelling.
De vrijstelling als de polis of rekening minimaal twintig jaar heeft gelopen, is 157.000 euro per persoon. Op het eerste gezicht is het dus mogelijk om maximaal 314.000 euro als echtpaar in box 1 via een polis of rekening te sparen of beleggen.
Helaas zijn er per 1 januari 2013 beperkende eisen gesteld, waardoor velen dit bedrag niet halen. Hieronder de verkorte wettekst over de box 1-polissen.
"...mits het ter zake van de kapitaalverzekering overeengekomen gegarandeerde kapitaal op 31 december 2012, of bij het ontbreken daarvan, het op grond van de betreffende overeenkomst zoals die luidde op 31 december 2012 te betalen bedrag, nadien niet is verhoogd en de looptijd na 31 december 2012 niet is verlengd. Indien er sprake is van een garantiekapitaal, mag het garantiekapitaal niet verhoogd worden."
Bovenstaande tekst is zoals gewoonlijk niet heel erg duidelijk. Er zijn namelijk twee soorten box 1-polissen.
1. Einduitkering niet gegarandeerd
De beleggingspolis waarbij de einduitkering NIET gegarandeerd is. Bij deze box 1-polis mag de maandpremie niet verhoogd worden. Bovendien is het NIET mogelijk om tussentijds extra stortingen te doen of er moet sprake zijn van een optieclausule. U mag wel de overlijdensdekking verlagen naar 110% van de opgebouwde waarde.
Tot slot mag de looptijd niet verlengd worden. Bij de box 1-beleggingspolissen kunt u door de overlijdensdekking te verlagen ervoor zorgen dat er van de betaalde maandpremie meer belegd wordt. Hierdoor is de kans groter dat de niet gegarandeerde einduitkering hoger wordt.
2. Einduitkering wel gegarandeerd
Bij de spaarpolis (meestal spaarhypotheek) of spaarrekening (bankspaarhypotheek) in box 1 is de einduitkering WEL gegarandeerd. U mag hier ook de looptijd niet verlengen. Een tussentijdse extra storting is WEL mogelijk zolang dit binnen de bandbreedte van 1:10 blijft. De hoogste storting mag dan niet meer zijn dan 10 keer de jaarpremie bedragen.
Als de extra storting heeft plaatsgevonden, zal de bank de maandpremie verlagen. Hierdoor verandert het gegarandeerde bedrag niet. Het is namelijk niet toegestaan dat dit gegarandeerde bedrag hoger wordt. Als blijkt dat door de extra storting de bandbreedte niet meer van toepassing is (buiten de bandbreedte komt) moet als oplossing de duur worden ingekort.
Hieronder een overzicht ter verduidelijking:
Lopende box 1-polis |
Garantiekapitaal |
Extra storting |
Beleggingspolis |
geen |
niet mogelijk |
Spaarpolis |
wel |
wel mogelijk |
Switchen
Veel doorstromers die gaan verhuizen naar een andere koopwoning willen hun box 1-polis of -spaarrekening meenemen (fiscale voortzetting). Hierbij komen ook bepaalde eisen om de hoek kijken.
- Als er GEEN garantiekapitaal van toepassing is, is de betaalde maandpremie leidend. Die mag NIET worden verhoogd.
- Is er wel sprake van een garantiekapitaal dan mag dit garantiekapitaal niet verhoogd worden bij een fiscale voortzetting.
Hieronder een overzicht ter verduidelijking.
Lopende box 1-polis |
Garantiekapitaal |
Eis (bij fiscale voortzetting) |
Beleggingspolis |
geen |
maandpremie niet verhoogd worden |
Spaarpolis |
wel |
garantiekapitaal niet verhoogd worden |
Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er ook beleggingspolissen die een garantiekapitaal hebben. Meestal is dit bedrag net iets hoger dan de betaalde premies over de gehele duur. Het is logisch dat deze polissen niet aantrekkelijk zijn om fiscaal voort te zetten.
De oplossing is het beleggingsfonds met de garantie te switchen naar een beleggingsfonds zonder garantie. Hierna wordt de polis fiscaal voortgezet waardoor de maandpremie leidend is. Op deze manier is het mogelijk om een hoger garantiekapitaal te bewerkstelligen!
LET OP: voor alle wijzigingen moet de bank toestemming geven. Ik weet uit ervaring dat dat lang kan duren. U moet dan denken aan minimaal vier maanden! Alvorens u iets gaat wijzigen aan uw box 1-polis of -spaarrekening is het verstandig een goede deskundige te raadplegen.
Schrik niet, de deskundige zal een aardig bedrag in rekening brengen. Ik vind dat dit in veel gevallen (veel) te hoog is. Op dit nieuwe verschijnsel kom ik later terug in een aparte column.