Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bananen Obama

Bananen Obama

Ik vond het ergens wel lachwekkend toen ik afgelopen week de serie monetaire verruimingen van de Verenigde Staten nog eens doorliep. Sinds 2009 wordt er jaarlijks meer dan 1000 miljard dollar gecreëerd.

In totaal is er een kleine 25% van het jaarlijks bruto binnenlands product aan geld bijgedrukt om de economie in 2013 met 1,5% te kunnen laten groeien.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Minder meeropbrengst
Toen de Fed met het verruimen begon in 2009 hadden ze als doel om de economie met 3 à 4% per jaar te laten groeien. Dit zou ervoor zorgen dat na een jaar of twee de stimulering kon worden stopgezet.

Met een verwachte economische groei van 1,5% procent voor 2013 haalt de Fed die target bij lange na niet. Dat maakt het nu ook des te lastiger om weer te stoppen. Het probleem schuilt er vooral in dat bedrijven en consumenten minder bereid zijn geld te lenen.

Dus de Fed kan rustig beginnen met het terugdraaien, de meeropbrengst van het extra geld in de economie wordt immers toch steeds lager naarmate de tijd voortschrijdt.

Waar de Fed echter geen rekening mee had gehouden uitte zich na de aankondiging van tapering begin mei. De Amerikaanse tienjarige rente verdubbelde bijna van 1,5% naar 3%, hetzelfde renteniveau als toen quantative easing 1 begon in 2009.

En dat is dan nog maar het aankondigingseffect. Het zal de afgelopen maanden erg onrustig zijn geweest in Washington, waar de Fed is gevestigd. Er is voorlopig No Way Back als ze de groeidoelstelling van 3 à 4% wil halen in 2014.

Amerikaanse tienjarige rente

Klik op de grafiek voor een grote versie

Ik denk dan ook dat de Fed dit jaar niet meer gaat beginnen met taperen. In oktober behandelt het congress de fiscal cliff. Een gevecht tussen de Democraten en Republikeinen die in het slechtste geval 600 miljard dollar aan bezuinigingen gaat inluiden.

Daar direct op volgend komt in november weer het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond aan de orde. Het vorig jaar verhoogde plafond is alweer bereikt en moet weer verder worden opgerekt als ze de economie willen blijven stimuleren.

Nou is de Fed geen politiek orgaan maar in 2011 en 2012 hadden deze problemen behoorlijke invloed op het consumentenvertrouwen.

Piramidespel
En Ben Bernanke is er allerminst van overtuigd dat de Amerikaanse economie momenteel lekker draait. Dus op zijn vroegst komt maart 2014 in beeld. Dan moeten ze ook wel echt gaan beginnen want dan koopt de Fed 100% (u leest het goed) van de nieuw uit te geven treasuries van de Amerikaanse overheid op.

Ondertussen sprak president Obama afgelopen weekend zijn volk toe: “We are not some Banana Republic, this is the United States of America.” Het piramidespel dat de Fed heeft gecreëerd en de recente manier van communiceren over de te nemen beleidsmaatregelen gaan steeds meer op het paniekvoetbal van een bananenrepubliek lijken.

Als de groei in 2014 weer zo sterk tegenvalt ben ik benieuwd welke strategie de Fed dan zal hanteren om de Amerikaanse economie op gang te houden. Of zullen buitenlandse belanghebbenden een keer het vertrouwen gaan verliezen?


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. zonnetjes 24 september 2013 14:05
    De slavernij is nooit echt weggeweest....en ook nu weer worden de burgers in het ongewisse gehouden, ook in eigen land! Ook wij worden steeds meer tot slaaf gemaakt en beroofd van onze vermogens, gelden...Iedereen wordt snel armer tenzij je je geld al over de grens Off Shore hebt gebracht..en ook zij moeten uitkijken...

    Na Bernanke komt Yellen, met nog grotere gaten in haar handen...
    Een evt. oorlog leidt misschien even af van waar het werkelijk allemaal om gaat..maar...
    Men heeft er nu juist baat bij de burgers tegen elkaar uit te spelen, met steeds vaker vage of zelfs onware berichtgevingen die wel of niet achteraf dan ineens anders bleken te zijn, maar dat leest niemand meer.. en zolang het merendeel van de burgers zich graag laat leiden (lees: geen eigen verantwoordelijkheid wil en durft te nemen) en dus wil lijden...liever in sprookjes gelooft en met vlaggetjes wappert naar mensen die zich gewoon voor een bakje koffie verplaatst over de wereld met een zilveren vogel (op onze kosten, maar dat beseffen ze niet) en een overheid die van voren vaak niet meer weet ,wat het van achteren doet (of misschien juist wel?), omdat zij ook eigenlijk niet meer de mensen zijn die de scepter zwaaien..al willen ze dat zelf nog zo graag geloven...
    Nu de bevolking steeds vaker belangrijke informatie onthouden wordt....dan wel opgeklopt positief gebracht wordt... is het de vraag hoe lang deze farce opgehouden wordt...
    Men heeft groot gelijk de theaters hun subsidies af te nemen...het echte toneel speelt zich gewoon voor je neus af!
  2. retsok 24 september 2013 15:43
    prof Hayek de weg naar slavernij...Hayeks centrale stelling is dat alle vormen van collectivisme logisch en onvermijdelijk leiden tot tirannie.

    ook het neo liberalisme leidt dus tot Spionage van elkaar, nsa.. en Uitbuiting door de huidige bedrijven van het personeel... dus idd naar slavernij..

    democratie in verwording.. go with the flow, denken de huidige politici, tot de waterval ineens voor de democratie opdoemt...
  3. asmo26 24 september 2013 23:37
    Wat is uiteindelijk nou nu nog democratie?

    Is Amerika nog wel een democratie? In mijn ogen niet meer. Het land wordt eigenlijk geregeerd door waar het geld zit. Veel politieke kleur is er niet. Je hebt keuze uit twee partijen en denken allebei zeer extreem (naar Europese maatstaven). Het land heeft nog een grondwet uit de 19 eeuw waar met geen mogelijkheid iets aan gedaan kan worden. In die tijd was de industriële revolutie op zijn hoogtijdagen en hadden de industriëlen het voor het zeggen.

    Dit gaat gewoon een keer fout. Je kunt er op wachten.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links