Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heeft de Dikke Dame al gezongen?

We hebben vrijdag de dertiende weer overleefd en als we de overheid moeten geloven is de crisis achter ons. Hoewel het uitgelekte bericht over Prinsjesdag het niet echt onderschrijft. Overigens ik zeg wel we hebben het overleefd, maar de notering van Spyker heeft het niet overleefd, vrijdag was de laatste dag van dit aandeel.

De overheid wil ons doen geloven dat het beter gaat, maar naast de overheid zijn er meer die willen dat we stoppen met het gesomber. De Telegraaf heeft zelfs een website www.stopdecrisis.nl, wat mij betreft een soort vervroegde 1 april-grap, want helaas zo makkelijk is het niet.

Ik heb altijd geleerd dat het pas over is als de dikke dame heeft gezongen en wat mij betreft hebben we nog geen eens een echte crisis gehad. Veel indices staan op een all-time high, terwijl we de afgelopen vijf jaar enorme bedragen hebben vernietigd.

Even wat voorbeelden:

  • 85 miljard dollar (eerste steun) AIG in 2009
  • 50 miljard euro aan het Duitse Hypo real Estate
  • 17 miljard euro aan Fortis
  • 200 miljard dollar aan Freddie Mac en Fannie Mae
  • 700 miljard aan TARP
  • et cetera

Dan heb ik het dus nog niet over de 50.000 miljard die beleggers afschreven en ook nog niet over de honderden miljarden hulp voor Griekenland, Spanje, Italië, Portugal, Ierland, et cetera. En daar kwam ook Bernard Madoff bovenop met 50 miljard….

De media becijferde het bedrag dat in de crisis vernietigd is laatst op 3800 miljard (tot nu toe). Na dit soort bedragen zou je een grote (langeretermijn)daling verwachten of een tijd zijwaarts om het uit te zingen maar niet een alsmaar stijgende beurs.

Vanzelfsprekend heeft de stijging te maken met de 2839 miljard die er alleen al door de Verenigde Staten aan QE de markt is ingepompt. In mijn andere column over de Dow ga ik daar opnieuw op in.

Gauw maar even naar wat aandelen. Een aandeel waar ik al moeite heb met de uitspraak en nog eens veel meer moeite dat dit een AEX-aandeel is geworden en daarom wachtte ik op een shortmoment is Gemalto. En dat moment is nu aangekomen.

Even werd gedacht dat ze een opdracht van Apple zouden krijgen maar dat is niet het geval. Ze zitten nog boven de steunlijn maar wel onder de Twindicator. Vrijdag was er een herstel en daarom is het nu een leuk moment voor een gokje. 

Helemaal op de weekgrafiek zie je een goede reden om een gokje te wagen omlaag.

Apple kwam afgelopen week met een nieuw model en wat andere updates in de bestaande telefoon. Het goedkope nieuwe model werd als te duur beschouwd maar hoe duurder hoe meer marge. Toch?

En in China zullen ze het model veel goedkoper maken. Ja, inderdaad in China hebben ze concurrentie van veel lokale aanbieders maar zelfs zonder succes in China is het een heel winstgevend bedrijf.

Apple is een fantastisch bedrijf, met mooie producten met goede winsten, goed gefinancierd, mooi dividendrendement en ook nog eens aandacht ten over als ze met een nieuw product komen. Kortom ondanks een technisch verkoopsignaal blijf ik ze kopen.

Daar tegenover staat een bedrijf dat extreem duur is en nog niet echt wil dalen de afgelopen tijd en dat terwijl ik toch puts heb?.

Ik heb mijn short Tesla doorgerold. In de candle chart zie ik een dark cloud cover-patroon. Ook was er redelijk grote intraday volatility de afgelopen week, dit is ook een teken van een top.

Nog even voor de Tesla-fans een grafiek van een iets langere periode... Vindt u echt dat dit klopt? Zelfs de topman kwam met een waarschuwing.

De Tesla-topman waarschuwt natuurlijk om zich in te dekken, want als mensen geld verliezen zijn ze ineens minder fan.

Omdat ik al werd uitgemaakt voor een anti-milieuman een fonds dat ik long zit: First Solar. Het aandeel staat maar 8 keer de verwachte winst en maakt dus gewoon winst. We hebben een koop in de Twindicator en dit na een uitbodemingsproces lijkt mij een heel leuke gok.

Nog even een lange grafiek dan ziet u dat ze we genoeg potentieel omhoog hebben. Voor wie liever short gaat:

Het aandeel Zillow (een soort Amerikaanse Funda) heeft technisch in de Twindicator nog geen verkoopsignaal, maar in de candles zit wel een engulfing bear-patroon. Fundamenteel is het een extreem duur aandeel dat geen winst maakt en gekoppeld is aan de huizenmarkt.

Ondanks de berichten stijgt het aantal huisuitzettingen daar nog steeds. En dit terwijl steeds meer gemeenten om de boel leefbaar te houden ook hypotheken gaan geven.

Gauw nog even een longkandidaat, France Telecom ik noemde het al eerder.

Weer terug naar een short op de Amerikaanse huizenmarkt: mijn positie in Home Depot. We hebben een mooie pullback naar de Twindicatorlijn toe. Als ze hier weer vanaf gaan dalen dan ga ik zelfs puts bijkopen, want dan zijn we klaar voor de grotere correctie in dit aandeel.

Nog een paar bonusaandelen. Ik heb zelf ook een short in het Belgisch biertje Inbev, nu wordt het door sommige Belgen omschreven als het Fortis-aandeel onder de bierenaandelen. Ik heb op zowel korte als lange termijn verkoopsignalen.

In de weekchart is het leuk te zien hoe hard de stijging is geweest.

Imtech heeft weer een koopsignaal gegeven. Wanneer krijgen we nu eindelijk die shortcovering?

Ook BAM heeft een koopsignaal gegeven. Dus mijn strategie is sell the winners en buy the loosers. Hoewel zuiver technisch kan BAM ook nog een pullbackpatroon zijn. Maar het leven is een gok.

Ahold heeft met zijn prijzenoorlog meer strijd dan Syrië, maar toch stijgt de koers op het bulderen van de spreekwoordelijke kanonnen.

Ik zit nog short maar als ze boven de 13 (een ongeluksgetal) gaan moet ik mijn short killen en de strijd overgeven aan de echte grote jongens.

Nog even een kleine schaamte uitspreken om columnist te heten, nu Poetin tegenwoordig ook een column heeft.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. Orca 16 september 2013 11:17
    Cees, check ff je agenda, het is niet meer 2008. Zowel niet mbt oude shit of TARP etc als mbt nieuwe oude shit als First Solar.
    De paradigms zijn gechanged, om interessant te lullen. We gaan niet meer down, ja wel in koopkracht, maar niet aan de beurs. Dit is positioneren voor een velocity-driven infla schok, en doe komt wanneer na de verherverkiezing vna Merkel de kraan der kranen opengaat. Dus ga vooral lekker short, of blijf zijlijnen, maar mekker d'r niet elke week over.
  2. [verwijderd] 16 september 2013 12:34
    quote:

    Orca schreef op 16 september 2013 11:17:

    Cees, check ff je agenda, het is niet meer 2008. Zowel niet mbt oude shit of TARP etc als mbt nieuwe oude shit als First Solar.
    De paradigms zijn gechanged, om interessant te lullen. We gaan niet meer down, ja wel in koopkracht, maar niet aan de beurs. Dit is positioneren voor een velocity-driven infla schok, en doe komt wanneer na de verherverkiezing vna Merkel de kraan der kranen opengaat. Dus ga vooral lekker short, of blijf zijlijnen, maar mekker d'r niet elke week over.
    Amen! Ik hoop dat men Wessel Aslander vraagt om de taken van Cees over te nemen. Daar zit ik veel meer mee op 1 lijn dan het eeuwige terugkerende negatieve verhaal van Cees.

    Ik kan daar echt helemaal nix mee...
  3. [verwijderd] 16 september 2013 14:08
    Mensen die zich verbazen over de in hun ogen hoge stand van de beurs hebben blijkbaar niet door dat de indices bestaan uit vooral grote wereldspelers. Bedrijven die er met een emissie of verslanking de crisis hebben doorstaan en in een veld zonder concurrentie volle winsten pakken. Kijk als het mkb zou worden verdisconteerd in de indices zou je idd een langdurige zijwaartse of een voorlopig blijvende lichte daling gezien hebben. Dit is niet aan de orde.
  4. gurtx 16 september 2013 14:22
    Goedemiddag Cees,

    Een ding verbaast mij steeds als ik je artikelen lees (en ja die lees ik regelmatig, staan soms interessante zaken in): Je hebt een systeem 'ontwikkeld' je zg. Twindicator, en als je systeem dan een longsignaal geeft twijfel je meestal, dit omdat je zelf een notiore Bear bent. Dan heeft zo'n systeem niet zo veel zin, toch?

    En dan Gemalto: je geeft een verkoopadvies (terecht: een gokje) terwijl er net 8 euro af is, het Apple nieuws is bekend en geabsorbeerd, ze krijgen een nieuwe opdracht voor Franse rijbewijzen, Exane zet ze naar 90 euro, S&P naar 100 en de markt klimt. Natuurlijk kun je zeggen: dan kan het nu alleen maar lager, ben ik niet met je eens.
    En Tesla: er zit een enorme short in (ergens tussen 17-30%??) met soortgenoten die allemaal Tesla willen zien crashen. Ik vind het ook te duur, zeker, maar dit meenemend zou ik pas shorten onder de vorige low van 160. OF als er slecht nieuws uitkomt- ook dan heb je nog ruimte genoeg! Nu is er het risico van een lelijke shortsqueeze...

    Maargoed dat kan allemaal - ik vraag me alleen af in hoeverre je dus je systeem of jezelf meer vertrouwt??? ;)

    mvg
  5. forum rang 5 theo1 16 september 2013 16:53
    Een aandeel waar ik al moeite heb met de uitspraak en nog eens veel meer moeite dat dit een AEX-aandeel is geworden en daarom wachtte ik op een shortmoment is Gemalto. En dat moment is nu aangekomen.

    Dus. Je kunt de naam niet uitspreken en je bent het er om bepaalde ideologische redenen niet mee eens dat dat bedrijf in de AEX index zit (ik neem aan omdat het een buitenlands bedrijf is). En daarom ga je een reden zoeken om het te shorten. Wat een ontzettend slechte reden.
  6. [verwijderd] 16 september 2013 19:12
    Beste Shutterspeed: multinationals zijn van alle dagen, dat is vandaag niet meer dan in het jaar 2000. Dat is een level playing field. En je kunt global zijn, je producten moeten uiteindelijk op consumentniveau verkocht worden. Dat beurzen hoger staan dan in 2009 lijkt me logisch maar naar mijn smaak lopen we nu erg hard vooruit op de zaken
  7. [verwijderd] 16 september 2013 19:50
    quote:

    Regedus schreef op 16 september 2013 19:12:

    Beste Shutterspeed: multinationals zijn van alle dagen, dat is vandaag niet meer dan in het jaar 2000. Dat is een level playing field. En je kunt global zijn, je producten moeten uiteindelijk op consumentniveau verkocht worden. Dat beurzen hoger staan dan in 2009 lijkt me logisch maar naar mijn smaak lopen we nu erg hard vooruit op de zaken
    Veel van die bedrijven hebben marge boven volume gekozen en bij lagere omzetten toch hogere winsten weten te behalen. Zolang miljoenen consumenten de ene na de andere opvolger van de iphone en ipad kopen zal het ook wel loslopen met de consumentenbestedingen.

    kw's staan overigens historisch bezien rond het gemiddelde. Geen enorme overwaarderingen op wat individuele aandelen na.

    2009 was duidelijk een overshoot in emotie. oke ergens was er een kans op een meltdown maar die werd vooral aangewakkerd door de media. Als je de nieuwsberichten van die tijd terugleest, -hoort of -ziet dan restte er toentertijd haast geen andere conclusie dan dat er een armageddon aanstond was. Zo heet werd de soep uiteindelijk niet gegeten. Gelukkig maar.
  8. [verwijderd] 16 september 2013 22:07
    Dat kw niet zo gek zijn nu kan ik in mee, maar opwaartse potentie zal dan dus toch uit volume moeten komen, omdat margeverbeteringen en costcutting wel gedaan zijn. En dan heb je toch die brede opleving nodig, die hopelijk komt. Heb graag ongelijk als ceo van een bedrijf, dat zou ons goed doen :) Maar mijn gevoel zegt dat als de stimuli verdwijnen e.e.a. toch broos kan zijn.
  9. [verwijderd] 17 september 2013 19:50
    Achteraf gezien had ik het model moeten volgen. ondanks dat ik 100 procent vertrouwen heb in het model probeer ik vooruit te lopen op de beweging. Op die manier verdien je het meest aan de beweging, maar niet altijd. Inderdaad de lekkerste vis zit tussen de kop en de staart. Alleen beren eten altijd hele vissen:)

    Cees

  10. forum rang 6 effegenoeg 17 september 2013 20:12
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 17 september 2013 19:50:

    Achteraf gezien had ik het model moeten volgen. ondanks dat ik 100 procent vertrouwen heb in het model probeer ik vooruit te lopen op de beweging. Op die manier verdien je het meest aan de beweging, maar niet altijd. Inderdaad de lekkerste vis zit tussen de kop en de staart. Alleen beren eten altijd hele vissen:)

    Cees

    Dus ook maar de profeet die het alledaagse brood eet.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links