Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het effect van een zwakke munt

Wat is het effect van een lage of hoge valutakoers op de economie van een land? Dat is momenteel niet alleen in Japan, waar het beleid volledig is afgestemd om de munt te laten dalen, te zien. Ook Australië is hier een goed voorbeeld van.

De Australische dollar, ook wel de aussie genoemd, heeft het sinds 2008 nog niet zo slecht gedaan. Ondanks het feit dat de munt zich de afgelopen dagen licht heeft weten te herstellen, handelt de munt ytd nog altijd 12% lager. Echter, dit legt Australische bedrijven geen windeieren. Rio Tinto, Fortescue Metals Group en Macquarie Group, bijvoorbeeld, profiteren omdat de kosten lager uitvallen en de winsten verbeteren.

Om dit gegeven meer kracht bij te zetten heeft Deutsche Bank berekend dat een een cent daling van de aussie, de winst per aandeel voor de S&P/ASX 200 Indexdoet stijgen met maar liefst 0,75%! We kunnen dus concluderen dat een zwakke aussie de Australische aandelenbeurs naar nieuwe hoogtes laat stijgen.

Positieve effecten uitgedrukt
In april piekte AUS/USD op 1,0500. Waar men in april nog 1,0500 Amerikaanse dollar betaalde voor een Australische dollar, is dit in augustus nog maar 0,9000 Australische dollar voor een Amerikaanse dollar. De Amerikaanse dollar wordt dus sterker ten opzichte van de Australische dollar.
 
Rio Tinto
Rio Tinto's CEO Sam Walsh vertelde analisten 8 augustus dat een lagere aussie een positief effect heeft op de kosten.

Fortescue Metals Group
Fortescue Metals Group, de derde grootste producent van ijzererts in Australië, zei in juli dat de afwaardering van de aussie's heeft bijgedragen aan een daling van 17% in de productiekosten. Wanneer de Australische dollar goedkoper wordt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, verbetert de concurrentiepositie van Australië en is het goedkoper om te exporteren.

Macquarie
Macquarie, de grootste investeringsbank van Australië, zei in juli dat een 10%-daling van de munt voor 6% bijdraagt aan de jaarlijkse nettowinst.

De Australische regering zei gisteren dat het bbp onverwachts snel was gestegen in het laatste kwartaal. Glenn Stevens, de gouverneur van De Reserve Bank of Australia, gaf in een persconferentie aan dat de economie zou kunnen profiteren van een verdere verzwakking van de lokale munt. Het is mogelijk dat de koers verder zal depreciëren in de loop van de tijd. Dit zou de groei van de economie kunnen bevorderen.


Laurens Maartens is Senior Trader bij Saxo Bank. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Laurens Maartens

Laurens Maartens is Senior Trader bij Saxo Bank. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meer over Laurens Maartens

Recente artikelen van Laurens Maartens

  1. sep '13 Short Kiwi 3
  2. sep '13 Lichtpuntjes uit Zweden 2
  3. sep '13 God Save the Pound

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 september 2013 21:08
    Ik ga er van uit dat de Australische dollar toch verder gaat herstellen richting de 0,96. maar dat er wel enige tijd voor nodig is. dus kopen na weer een daling. Vandaag is de waarde gedaald. Morgen denk ik ook en dan kun je tussen de 0,90 en de 0,91 weer koper worden.

    anko de vries
  2. Bas2012 6 september 2013 09:35
    Australie ahh het land waar alles nu (te) booming is en we binnen afzienbare tijd (ik gok binnen 3 a 4 jaar wanneer alle upstream projecten een beetje klaar zijn) wat zeepbellen gaan zien klappen.
    - Vasgoedbubbel? check
    - Commoditybubbel? check!! (dit wordt een leuke in sarcastische zin)
    - Valutabubbel en inflatie? waarschijnlijk wel als gevolg van iig de commoditybubbel en invloeden van andere Aziatische valuta's

    Als er 1 land is waar ik me hart voor vasthoudt is het Australië wel
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links