Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Cruciale toppenlijn

Is de huidige en vierde correctie van dit jaar in de AEX al voorbij? Nee, zover was het gisteren nog niet, maar er trad wel een verbetering op met de opwaartse doorbraak van de neklijn van het hoofd-schouderpatroon.

Het hoofd-schouderpatroon werd een week geleden geactiveerd met de beweging onder de neklijn van 367. Hierna werd op een punt na de bovenkant van mijn enkele weken geleden afgegeven richtzone voor deze correctie bereikt. Deze doelzone ligt bij 357,50 tot 361.

Hierbij is 361 het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging vanaf de juni-bodem van 331. Bij 357,50 ligt de onderkant van een relatief smal stijgend trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek.

Correctiescenario
De doorbraak van gisteren van de neklijn zorgt ervoor dat de hoofd-schouderpatroon weer is opgeheven. Om de correctie te beëindigen is een beweging noodzakelijk boven de dalende toppenlijn, die langs de jaartop van 380,20 en de recente lagere top van 375,50 loopt.

Vandaag ligt deze dalende toppenlijn bij 371,80. Een slotbeweging hierboven zorgt voor de beëindiging van de correctie waarna een hogere bodem zou zijn geplaatst bij 362,30. Zolang deze dalende toppenlijn in de komende dagen niet structureel wordt gebroken, blijft het correctiescenario in stand.

Dan is de kans groot dat de AEX bezig is met de vorming van een lagere top. Een verdere aanscherping van de recente bodem bij 362,30 blijft dan het meest reële scenario. Wel gaf ik eerder al aan dat deze vierde correctie van dit jaar aanzienlijk beperkter van aard zou zijn dan de vorige correctie van juni (42 punten daling).

Tijdeijke fase
Zodra de dalende toppenlijn wordt gebroken, tegelijk met bevestiging vanuit de technische indicatoren en koopsignalen vanuit andere indices, is de correctie ten einde. In dat scenario mag in de daaropvolgende weken een verdere aanscherping worden verwacht van de jaartop (380,20).

Tussenliggende weerstand ligt dan nog bij 375,50. Boven de jaartop ligt verder nog de stijgende toppenlijn op de daggrafiek bij 382.

Mocht de AEX vandaag of morgen de dalende toppenlijn breken dan is er sprake van de afronding van een vlagpatroon. Een smal dalend trendkanaal als tijdelijke correctiefase waarna de AEX fors verder kan oplopen.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Omkeren
De Stoxx Europe 600 brak gisteren al wel opwaarts door zijn dalende toppenlijn en de DAX vulde zijn recente neerwaartse gap geheel op. Beide indices geven hiermee verbetering aan. De DAX is echter lastig te analyseren aangezien hier geen dalende toppenlijn is te herkennen.

Wel testte de DAX op 1% na de belangrijke en langere stijgende bodemlijn. Ik gaf in de afgelopen dagen al aan dat het neerwaarts potentieel zeer beperkt was voor deze index. De Stoxx Europe 600 vormde bij de bodem een duidelijke hammer als positief omkeersignaal.

Stoxx Europe 600

Klik op de grafiek voor een grote versie

Richtzone bereikt
Het belangrijkste signaal moet echter uit de Verenigde Staten komen. Na een dag van geen handel en een forsere correctie in de afgelopen weken dan in Europa is het belangrijk dat de S&P 500 zijn dalende toppenlijn breekt als eindsignaal.

Deze dalende toppenlijn ligt vandaag bij 1663 en daarmee ligt hij nog 30 punten boven de slotkoers van vrijdag. Dit signaal zal dus nog even op zich laten wachten. Wel heeft de S&P 500 al mijn richtzone (1618 tot 1635) bereikt. Ook hier was het neerwaarts potentieel beperkt geworden.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kortom, de dalende toppenlijnen moeten worden gebroken om de correctie te beëindigen, zolang dat niet gebeurt, blijft een verdere daling naar lagere bodems reëel.

Gisteren gaf ik al aan dat de correctie in zijn eindfase zat, bijna werden de doelzones bereikt. Ik verwacht wel dat deze correctie na mogelijk nog een laatste daling binnenkort zal worden beëindigd en de indices op weg kunnen naar hogere jaartoppen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

412 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Big Swinging D 3 september 2013 10:10
    quote:

    geobeo schreef op 3 september 2013 10:03:

    [...]

    Er is elke dag wel een crisis in aantoch volgens een annalist.
    Inderdaad sommge roepen al jaren dat we omlaag gaan..

    ik geloof ook wel weer in een forse daling.. maar of dat dit jaar is of over 2,3 of 4 jaar durf ik niet te zeggen
412 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links