Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Pas op, aandelenbeleggers

Vorige week schreef ik dat de schulden in Europa flink zijn toegenomen, terwijl de verstrekte kredieten afnemen. Vooral in Spanje en Italië zijn deze ontwikkelingen zorgwekkend. De situatie waarin Europa zit, gaat steeds sterker lijken op de ontwikkelingen die Japan doormaakte in de jaren ’90. De overheidsschuld nam daar destijds enorm toe omdat er kapitaal nodig was om banken en bedrijven overeind te houden.

De overheidsschuld werd weer in de vorm van obligaties bij institutionele beleggers en banken geplaatst. Deze verwevenheid van belangen zorgt er onder andere voor dat de langlopende rente al jaren omlaag beweegt, want zowel overheid als banken en beleggers hebben baat bij een lage rente.

Ook in Europa en de Verenigde Staten zie ik dezelfde dynamiek. De opgebouwde schuld wordt in de vorm van obligaties geplaatst bij banken en beleggers. Steeds vaker lees ik echter over stijgende rentes vanwege het terugschroeven van de monetaire verruiming door de Fed. Deze instantie heeft het minste baat bij stijgende rentes door deze actie. De Fed koopt namelijk zelf het grootste gedeelte van de uitstaande Amerikaanse staatsobligaties op.

Teniet doen
Los daarvan lijkt het me onwaarschijnlijk dat we in Europa de komende jaren hogere rentes zullen zien. Zonder economische groei en inflatie door de hoge schuldenlast zie ik dat niet gebeuren. Nee, het is een andere groep beleggers die zich zorgen moet gaan maken om de schuldbergontwikkeling, de aandelenbeleggers. Deze groep heeft de afgelopen jaren geprofiteerd van het verder opbouwen van de schuldenberg. Net als in de jaren ’90 in Japan maakte de aandelenmarkt grote koerssprongen in de hoop dat economisch herstel zou doorzetten, terwijl de tekorten steeds verder opliepen.

Uiteindelijk zijn deze koersstijgingen altijd weer teniet gedaan. Economische groei is niet haalbaar bij sterk toenemende schulden om inefficiënte banken en ondernemingen overeind te houden. Deze parallel is makkelijk te trekken met Europa. De malaise duurt in Japan veel langer, waardoor we er hier wel iets van kunnen leren.

 


Ik ben benieuwd wanneer de aandelenmarkten tot deze inzichten komen. De komende tijd lijkt mij de rentemarkt een beter alternatief dan de aandelenmarkt. Zoek tenslotte de verschillen:


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Richard Abma

Auteur:

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Recente artikelen van Richard Abma

  1. Groei industrie, groei!
  2. Zwak fundament
  3. Oost West Zuid Slecht

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Julian247 29 augustus 2013 12:04
    Helemaal gelijk. Als de Amerikaanse rente (10jrs) op 3% staat en de economie blijft kwakkelen, is er geen enkele reden om al dat geld in aandelen te parkeren. De contante waarde van een aandeel kan bij een oplopende rente van 1.6 naar nu 2.8 % minimaal 12% omlaag.Dividendgroei kan dat tegengaan maar dat zie ik zo snel niet gebeuren bij groeicijfers tussen 0 en 1%
  2. [verwijderd] 29 augustus 2013 12:57
    Als dhr. Abma het heeft over een Japan scenario dan heeft hij het waarschijnlijk over aandelenkoersen op de langere termijn. De grote lijn dus.
    Dat het hier in de EU en VS dezelfde kant op zal gaan als in Japan lijkt onvermijdelijk. Ik deel de mening van Abma dus.
    Nu lijkt de gemanipuleerde aandelen markt redelijk aantrekkelijk maar is in de verste verte niet stabiel. Absoluut een goktent. Aandelen worden kunstmatig gepusht.
  3. [verwijderd] 29 augustus 2013 13:04
    Keer op keer lees ik dat de schuldenlast van de centrale banken in de westere wereld, maar ook in sommige Aziatische landen elke jaar toenemen om bedrijven en banken overeind te houden. Er wordt teveel uitgegeven en te weinig verdiend! Een voorbeeld zijn de ontwikkelingen in de sportwereld (voetbal,motor/auto sport,golf,zeilen, muziek, etc. waarvan de kosten flink zijn toegenomen denk ik. Er komt hierdoor ook een tekort aan goede werknemers in de industrie waarbij de laaste zijn toegewezen op wernemers uit andere landen. Kortom: meer attentie voor productie en minder voor vrije tijd besteding.
  4. [verwijderd] 29 augustus 2013 13:09
    Ik ben altijd nieuwsgierig in hoeverre de ideeen van columnisten nu met de praktijk stroken. Als je kijkt naar de voorspelling van deze Richard voor 2012 en 2013 zie je dat ze nogal rammelen

    [voorspelling 2012: AEX dec 2012 op 270, goud op 2000, griekenland uit de euro; voorspelling 2013: AEX dec 2013 op 285 -dan moeten we nog hard gaan vallen-, euro-dollar 1,24, griekenland gaat -alweer- uit de euro].

    Ik besteed er dan ook verder maar geen aandacht aan, bedenk ik me nu. Doemsdag predikers hebben de langste tijd gehad, het trok zo lekker de aandacht de afgelopen jaren maar raakt nu een beetje sleets.....
  5. [verwijderd] 29 augustus 2013 13:48
    Helemaal eens met dat dreigende Japan scenario. De essentie van dat scenario is dat de schuldenberg zo groot wordt dat de schuldenaars zelfs de rente op die schuldenberg niet meer uit hun lopende inkomsten kunnen betalen. Er resteert ze dan geen andere optie dan die rente te betalen met nieuwe leningen. Daardoor wordt de groei van de schuldenberg onbeheersbaar.

    Voor de duidelijkheid, met die schuldenberg bedoel ik de schulden van de overheid, de bedrijven en de huishoudens bij elkaar opgeteld. Het heeft weinig zin om die schulden los van elkaar te zien omdat pogingen van de overheid, van bedrijven of van huishoudens om hun schuldenlast te verminderen een negatief effect zullen hebben op de schuldenlast van de andere twee.

    Het goede nieuws is dat de oplossing van het Japan scenario in technische zin in principe niet zo heel moeilijk is als ze op het eerste gezicht wellicht lijkt. De essentie van deze oplossing is drieledig.

    Ten eerste dient de centrale bank schulden van overheid, bedrijven en burgers op te kopen, waardoor de koersen van die schulden stijgen en daardoor de rente voor het aangaan van nieuwe leningen omlaag wordt gedrukt. Op termijn daalt daardoor de gemiddelde rentelast op de schuldenberg, waardoor het effect van de schuldgroei door rentebetalingen met nieuwe leningen afneemt.

    Ten tweede dient de overheid de economie flink te stimuleren door het aangaan van nieuwe leningen. Dat laatste klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Waar het om gaat is dat ze moet bewerkstelligen dat de economie in nominale zin harder gaat groeien dan de schuldenberg door die nieuwe leningen doet. Het effect daarvan is dat de schuldenberg in absolute zin groter wordt, maar ten opzichte van de economie juist in omvang krimpt.

    Het derde punt is dat de overheid de economie dient te saneren om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld door inefficiënte overheidsorganisaties op te heffen of te privatiseren (denk aan de overheidsorganisaties in Griekenland die dienen om politieke vrienden aan baantjes te helpen), door privileges voor bepaalde bedrijven op te heffen (denk aan Griekse bedrijven met goede contacten bij de overheid die niet of nauwelijks belasting betalen) en door het makkelijker te maken om een bedrijf op te richten en runnen.

    Met het derde punt, in combinatie met stimulering van de economie om de negatieve korte termijn effecten van die saneringen op te vangen, kan de reële economie worden aangejaagd, waarmee kan worden bewerkstelligd dat de nominale economische groei (= reële groei + inflatie) nog verder toeneemt ten opzichte van de groei van de schuldenberg, zodat een nog snellere krimp van die schuldenberg ten opzichte van de omvang van de economie kan worden bewerkstelligd.

    Voor achtergrondartikelen zie o.a.
    anecpa.nl/inleidende-artikelen/dalios...
    anecpa.nl/inleidende-artikelen/a-beau...
    anecpa.nl/kritieken/groeien-niet-bezu...
    anecpa.nl/kritieken/crisis-in-japan.html

    Als je naar de bijgevoegde grafiek kijkt, dan zie je dat de VS heel aardig slagen in deze opzet, maar dat het in Europa de verkeerde kant opgaat. Ondanks de inspanningen van de Europese centrale bank sinds 2008 worden de schuldproblemen in de Eurozone alleen maar groter.

    De kern van dat probleem is gelegen in het feit dat er in de Eurozone wel een monetaire unie is ingevoerd, maar dat er geen fiscale unie is ingevoerd om de door die monetaire unie ontstane onbalansen te corrigeren. Een achtergrondartikel daarover (technisch!)
    anecpa.nl/wynne-godley/het-gl-reg-mod...
  6. [verwijderd] 29 augustus 2013 14:36
    Jee Tee,

    Wat ik bedoel is dat de inkomsten van een land voornamelijk wordt bepaald door zijn export van zijn bedrijven. Hiervoor heeft men goede werknemers nodig. De grote aandacht die in deze tijd besteed wordt is "de vrije tijd besteding" dat veel kost aan organisatie, bouwwerken en salarissen,en dit gaat dat ten koste van het goed functioneren van het bedrijfsleven, omdat je beter een baantje als voetballer hebt dan een als operator in een bedrijf.
    Destijds had je nog amateursport!
  7. [verwijderd] 29 augustus 2013 15:42
    quote:

    JeeTee schreef op 29 augustus 2013 13:09:

    Ik ben altijd nieuwsgierig in hoeverre de ideeen van columnisten nu met de praktijk stroken. Als je kijkt naar de voorspelling van deze Richard voor 2012 en 2013 zie je dat ze nogal rammelen

    [voorspelling 2012: AEX dec 2012 op 270, goud op 2000, griekenland uit de euro; voorspelling 2013: AEX dec 2013 op 285 -dan moeten we nog hard gaan vallen-, euro-dollar 1,24, griekenland gaat -alweer- uit de euro].

    Ik besteed er dan ook verder maar geen aandacht aan, bedenk ik me nu. Doemsdag predikers hebben de langste tijd gehad, het trok zo lekker de aandacht de afgelopen jaren maar raakt nu een beetje sleets.....
    Helemaal mee eens. Doomdenkers hebben het 1 keer goed in 7 jaar. Voorspellen op basis van verleden is zo kansloos in macro economie.
  8. forum rang 7 handyman6 29 augustus 2013 16:52
    Tja ..het Japan scenario begon ermee dat Japan heel veel tafelzilver,zoals golfbanen,kantoorkolossen,havens in het buitenland duur aangekocht, moest verkopen tegen bodemprijsjes,om al die bankproblemen te regelen..misschien is, zogezien de verkoop van KPN straks ,nog maar het begin,dan?
    :-))

    grH6
  9. [verwijderd] 29 augustus 2013 18:47
    quote:

    Noumoe! schreef op 29 augustus 2013 13:48:

    Helemaal eens met dat dreigende Japan scenario. De essentie van dat scenario is dat de schuldenberg zo groot wordt dat de schuldenaars zelfs de rente op die schuldenberg niet meer uit hun lopende inkomsten kunnen betalen. Er resteert ze dan geen andere optie dan die rente te betalen met nieuwe leningen. Daardoor wordt de groei van de schuldenberg onbeheersbaar.

    Voor de duidelijkheid, met die schuldenberg bedoel ik de schulden van de overheid, de bedrijven en de huishoudens bij elkaar opgeteld. Het heeft weinig zin om die schulden los van elkaar te zien omdat pogingen van de overheid, van bedrijven of van huishoudens om hun schuldenlast te verminderen een negatief effect zullen hebben op de schuldenlast van de andere twee.

    Het goede nieuws is dat de oplossing van het Japan scenario in technische zin in principe niet zo heel moeilijk is als ze op het eerste gezicht wellicht lijkt. De essentie van deze oplossing is drieledig.

    Ten eerste dient de centrale bank schulden van overheid, bedrijven en burgers op te kopen, waardoor de koersen van die schulden stijgen en daardoor de rente voor het aangaan van nieuwe leningen omlaag wordt gedrukt. Op termijn daalt daardoor de gemiddelde rentelast op de schuldenberg, waardoor het effect van de schuldgroei door rentebetalingen met nieuwe leningen afneemt.

    Ten tweede dient de overheid de economie flink te stimuleren door het aangaan van nieuwe leningen. Dat laatste klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Waar het om gaat is dat ze moet bewerkstelligen dat de economie in nominale zin harder gaat groeien dan de schuldenberg door die nieuwe leningen doet. Het effect daarvan is dat de schuldenberg in absolute zin groter wordt, maar ten opzichte van de economie juist in omvang krimpt.

    Het derde punt is dat de overheid de economie dient te saneren om de arbeidsproductiviteit te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld door inefficiënte overheidsorganisaties op te heffen of te privatiseren (denk aan de overheidsorganisaties in Griekenland die dienen om politieke vrienden aan baantjes te helpen), door privileges voor bepaalde bedrijven op te heffen (denk aan Griekse bedrijven met goede contacten bij de overheid die niet of nauwelijks belasting betalen) en door het makkelijker te maken om een bedrijf op te richten en runnen.

    Met het derde punt, in combinatie met stimulering van de economie om de negatieve korte termijn effecten van die saneringen op te vangen, kan de reële economie worden aangejaagd, waarmee kan worden bewerkstelligd dat de nominale economische groei (= reële groei + inflatie) nog verder toeneemt ten opzichte van de groei van de schuldenberg, zodat een nog snellere krimp van die schuldenberg ten opzichte van de omvang van de economie kan worden bewerkstelligd.

    Voor achtergrondartikelen zie o.a.
    anecpa.nl/inleidende-artikelen/dalios...
    anecpa.nl/inleidende-artikelen/a-beau...
    anecpa.nl/kritieken/groeien-niet-bezu...
    anecpa.nl/kritieken/crisis-in-japan.html

    Als je naar de bijgevoegde grafiek kijkt, dan zie je dat de VS heel aardig slagen in deze opzet, maar dat het in Europa de verkeerde kant opgaat. Ondanks de inspanningen van de Europese centrale bank sinds 2008 worden de schuldproblemen in de Eurozone alleen maar groter.

    De kern van dat probleem is gelegen in het feit dat er in de Eurozone wel een monetaire unie is ingevoerd, maar dat er geen fiscale unie is ingevoerd om de door die monetaire unie ontstane onbalansen te corrigeren. Een achtergrondartikel daarover (technisch!)
    anecpa.nl/wynne-godley/het-gl-reg-mod...

    Tjee, wat fijn dat er mensen zijn die zo constructief en economisch verantwoord, uit kunnen leggen, welk beleid het beste past op de huidige problematiek. Mijn complimenten! Ik zal je proberen te volgen in de berichten die je post, leerzaam en interessant! Ik krijg je overpeinzingen ook graag per mail. pbzoeteweij@ziggo.nl

    Dank en groet,

    Bas
  10. taurus86a 29 augustus 2013 21:58
    Het ´inverdien-model werkt´, maar wat beter werkt is innovatie. Innovatie brengt kansen voor het midden- en kleinbedrijf, terwijl algemene stimulering voor het grootste deel bij de top 10 multinationals terecht komt en kan het midden- en kleinbedrijf alleen maar op een afgeleide manier profiteren.
  11. [verwijderd] 30 augustus 2013 09:14
    quote:

    taurus86a schreef op 29 augustus 2013 21:58:

    Het ´inverdien-model werkt´, maar wat beter werkt is innovatie. Innovatie brengt kansen voor het midden- en kleinbedrijf, terwijl algemene stimulering voor het grootste deel bij de top 10 multinationals terecht komt en kan het midden- en kleinbedrijf alleen maar op een afgeleide manier profiteren.
    Hallo Taurus. Helemaal eens met je nuancering. Het is natuurlijk lastig om een open economie als de Nederlandse te stimuleren, omdat dat geld al snel weglekt naar het buitenland. Ik zou ook absoluut inzetten op innovatie bij het MKB. Maar zeker ook op scholing, subsidie van onderzoeksprojecten en stimulering van spin-offs daaruit, in de allereerste plaats op het technische vlak. Daarmee leg je tevens een basis voor langere termijn groei.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.