Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schuldentijdbom

De krimp van verstrekt krediet aan bedrijven en particulieren binnen de eurozone zet stevig door sinds begin dit jaar. Gemiddeld groeide het aantal uitstaande kredieten vanaf het jaar 2000 tot en met 2012 met 4 tot 8%. Dit is sinds 2013 omgeslagen in een krimp die aan het versnellen is.

Ik denk dat deze krimp negatieve invloed kan hebben op de economische groei. De Europese consument bepaalt immers voor meer dan 50% het Bruto Binnenlands product (bbp). Een afname in de verstrekte kredieten zal dus economisch voelbaar zijn.

Devaluatie en inflatie
Alle stimulering door de Europese Centrale Bank (ECB) en de lokale overheden ten spijt blijft het krediet niet rijkelijk vloeien binnen de eurozone. Volgens een onderzoek van de Bank of International Settlements (BIS) is dat nog niet eens zo erg. Zolang de valuta van een land dan maar devalueert.

Ik denk dat daar dan ook een groot probleem ligt. In Zuid-Europa is een devaluatie meer dan welkom terwijl men in Noord-Europa daar totaal niet op zit te wachten. Een devaluatie brengt namelijk inflatie met zich mee.

In Zuid-Europa is de krimp van krediet daarbij veel groter dan in Noord-Europa. De situatie in Spanje is bijvoorbeeld ronduit belabberd en toont nog geen enkele verbetering. Even wat cijfers:

  • De huizenprijzen dalen nog altijd met 8% per jaar.
  • De verstrekte hypotheken zijn met 25% gedaald sinds een jaar geleden, over krimpend krediet gesproken.
  • De werkloosheid staat op 26%.
  • De economie in haar geheel krimpt nog steeds met 2% per jaar.
  • Detailhandelsverkopen dalen op jaarbasis met 7%.
  • De industriële output daalt met 5% per jaar.

Dit zijn de cijfers van de dertiende economie ter wereld en de vierde economie van de eurozone die 12% van het Europese bbp bepaalt. En de ellende wordt nog groter. Sinds vorig jaar is de totale Spaanse schuld ten opzichte van het bbp met ruim 20% gestegen.

Deze groeiende schuldentijdbom is vergelijkbaar voor landen als Italië (derde economie van de eurozone en achtste economie ter wereld) en Portugal (kleine economie). Het schuldenpercentage in relatie tot bbp is voor deze landen inmiddels net zo hoog als voor Griekenland een jaar geleden.

Maar gelukkig lopen de aandelenbeurzen wat op dit jaar, dat verzacht de pijn voor beleggers. Niet voor lang vrees ik, maar ja, dat denk ik al een tijdje...


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 augustus 2013 10:27
    Dit fiat-geldsysteem, dat gebaseerd is op het principe GELD = SCHULD, is aan het einde van haar levenscyclus gekomen. Banken krimpem hun balansen in en halen zo per saldo schuld = geld uit omloop. De economie kan zo alleen nog maar krimpen, aangezien de omvang van de economie op enig moment bepaald wordt door de som van alle inkomenscomponenten plus een toename van het schuldniveau.
    www.economie-macht-maatschappij.com/f...
  2. [verwijderd] 21 augustus 2013 10:49
    Niet zo somberen, gewoon aankopen en blijven glimlachen, komt alles in orde. Dat beurzen omhoog gaan heeft te maken met de geldstromen die rendement zoeken, zegt men. Als je maar lang genoeg herhaald dat NL rijk is, gelooft men dat, zelfs als men niets te makke heeft. Op papier hebben pensioenfondsen veel geld of je het ook daadwerkelijk bezit, dus hebt zoals je een fiets hebt die niet uitgeleend is, is een andere vraag die er niet toe doet, zeggen politici en bankiers en andere geldexperts.
  3. Klazien 21 augustus 2013 11:11
    Bovenstaande artikel is het ultieme bewijs dat het hebben van 1 valuta
    een enorm blok aan het been is. Het hele sturings-mechanisme per economische locatie (lees land)is weggegooid.
    In het zuiden (net als in Griekenland) is devaluatie hard nodig zoals dat vroeger ook altijd zo was. Denk aan de vele peseta's escudo's en lires voor 1000 gulden.
    Kortom economen wisten het in 2000 al lang. Politici hebben geen verstand hiervan.
    Het hebben van 1 valuta is krankjorum.
  4. [verwijderd] 21 augustus 2013 12:01
    Richard,

    Vooral jij zou kunnen weten, dat het aangaan van consumptieve schulden, gelijk staat aan het naar voren halen van economische groei. Dit is op zich geen probleem mits de autonome groei van de economie groter is dan de gekochte groei.

    De schulden zal men EERST moeten herschikken, en daarna een omslag maken na reële economische groei.
  5. [verwijderd] 21 augustus 2013 13:13
    De krimp van verstrekt krediet zou eigenlijk een gunstig signaal moeten zijn omdat het zou kunnen betekenen dat bedrijven meer winst maken en dat krediet minder nodig hebben. Hopenlijk zal het in de Aziatische landen beter gaan zodat de Europese landen hun export kunnen opvoeren.
  6. [verwijderd] 21 augustus 2013 13:17
    quote:

    De Pareltjeszoeker schreef op 21 augustus 2013 12:01:

    Richard,

    Vooral jij zou kunnen weten, dat het aangaan van consumptieve schulden, gelijk staat aan het naar voren halen van economische groei. Dit is op zich geen probleem mits de autonome groei van de economie groter is dan de gekochte groei.
    Wellicht bedoel je dat er geen probleem is zolang de groei van de economie (mede als gevolg van het uitgeven van geleend geld) ongeveer gelijk op gaat met de groei van de schuld.

    Dat laatste was niet het geval omdat een flink deel van het geleende geld besteed werd aan het opkopen van al bestaande producten (m.n. onroerend goed), van bestaande aandelen (dus geen investering in nieuwe productie) en zelfs van bestaande schuld. Dat geleende geld kwam daardoor niet of nauwelijks ten goede van uitbreiding van het productieapparaat en van de werkgelegenheid, met als gevolg een schuldgroei die sterk uit de pas liep met de groei van de economie.
  7. [verwijderd] 21 augustus 2013 14:44
    Schitterende column, waarbij de oratie 'Economische Psychologie in de 21e Eeuw (Fred van Raaij UvT nov 2000) opnieuw boekdelen spreekt.'Illusion of Control, Overconfidence & Decentering' spreken nu nog tot onze verbeelding!

    Nederlandse politiek wist ooit toekomstgericht geschiedenis te schrijven, sinds Fortuyn (b)lijkt de toekomstgerichte consensus voltooid verleden tijd.

    BZW en BFBG schrijven echter, als positief tegenwicht, geschiedenis door het convenant 'Alles is Familie' en 'Ondernemers maken het verschil'. (mei 2013)

    Vertrouwen wekken, versterken èn vooral waard zijn is niet louter goed voor onze economie. Het dient het toekomstperspectief van de toekomstgerichte(re) generatie(s) in onze Nederlandse samenleving. Dát versterkt onze zorgsector.
  8. forum rang 9 objectief 21 augustus 2013 15:02
    Na een slechte beursdag komen de doemdenkers weer uit de kast. Ja, uiteindelijk zullen ze een keer gelijk krijgen, want na zonneschijn gaat `t een keer regenen.
    Inderdaad kon in het oude Europa door devaluatie van de munt de economie gecorrigeerd worden, nu kan dit niet meer maar zullen de rijke landen de armere moeten helpen. Duitsland en Nederland verdienen miljarden aan lagere rentelasten, deze bedragen moeten aan Spanje c.s worden overgeheveld uit solidariteit binnen Europa.
    Dat is de enige weg, die we opkunnen.
    Jammer dat dit nu in Nederland slecht uitkomt, waar de meeste mensen een groter vermogen hebben verworven door de hoge renteaftrek op de hypotheken en nu wat moeten minderen, waardoor de economie slecht draait.

  9. [verwijderd] 21 augustus 2013 15:14
    quote:

    Noumoe! schreef op 21 augustus 2013 13:17:

    [...]

    Wellicht bedoel je dat er geen probleem is zolang de groei van de economie (mede als gevolg van het uitgeven van geleend geld) ongeveer gelijk op gaat met de groei van de schuld.

    Dat laatste was niet het geval omdat een flink deel van het geleende geld besteed werd aan het opkopen van al bestaande producten (m.n. onroerend goed), van bestaande aandelen (dus geen investering in nieuwe productie) en zelfs van bestaande schuld. Dat geleende geld kwam daardoor niet of nauwelijks ten goede van uitbreiding van het productieapparaat en van de werkgelegenheid, met als gevolg een schuldgroei die sterk uit de pas liep met de groei van de economie.



    Je hebt de vinger op de zere plek gelegd.
  10. [verwijderd] 21 augustus 2013 17:22
    quote:

    Noumoe! schreef op 21 augustus 2013 16:12:

    Ja die Spaanse producten zijn gewoon niet geavanceerd genoeg :)
    ..Je schrijft het alsof wij in Nederland zo "sofisticated" zijn. Ik denk dat er in Europa nog maar een echte producent over is en dat is Duitsland.

    De "landbouw producten" uit de rest van Europa (incl. Nederland) worden zwaar gesubsidieerd en zijn technisch inferieur aan Duitse maar ook Aziatische producten....

    Volgens mij is zo goed als alle echte industrie al decennia geleden vertrokken uit Nederland.

    Maar troost je, ca. 85% wat Made in the USA draagt komt uiteindelijk ook uit Azië...

    Gr.
    Bity
  11. [verwijderd] 21 augustus 2013 17:31
    quote:

    Bity schreef op 21 augustus 2013 17:22:

    [...]
    ..Je schrijft het alsof wij in Nederland zo "sofisticated" zijn. Ik denk dat er in Europa nog maar een echte producent over is en dat is Duitsland.
    Oeps! Zo bedoel ik het niet hoor. Een leuk plaatje staat in het navolgende artikel onder het kopje "Appels met peren vergelijken". Daarin staat een plaatje van de resultaten van een onderzoek naar de technologische complexiteit van de exportproducten van een aantal landen. Op basis van dat plaatje doet Spanje niet onder voor Nederland...

    anecpa.nl/kritieken/kaldors-paradox.html
  12. [verwijderd] 21 augustus 2013 19:09
    quote:

    fred1234 schreef op 21 augustus 2013 15:02:

    Na een slechte beursdag komen de doemdenkers weer uit de kast. Ja, uiteindelijk zullen ze een keer gelijk krijgen, want na zonneschijn gaat `t een keer regenen.
    Inderdaad kon in het oude Europa door devaluatie van de munt de economie gecorrigeerd worden, nu kan dit niet meer maar zullen de rijke landen de armere moeten helpen. Duitsland en Nederland verdienen miljarden aan lagere rentelasten, deze bedragen moeten aan Spanje c.s worden overgeheveld uit solidariteit binnen Europa.
    Dat is de enige weg, die we opkunnen.
    Jammer dat dit nu in Nederland slecht uitkomt, waar de meeste mensen een groter vermogen hebben verworven door de hoge renteaftrek op de hypotheken en nu wat moeten minderen, waardoor de economie slecht draait.


    Laat me raden, u heeft een huurhuis en u denkt dat mensen met een koophuis door de belastingaftrek op hun lauweren kunnen rusten. Tevens stemt u links. Ik laat u in uw waarde in deze.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links