Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Exotische oorden in de vrieskou

De opkomende markten zijn een hot topic, maar helaas niet om hun stralende vooruitzichten. 

Het begon natuurlijk allemaal met de tapering-talk. Toen bleek het in China allemaal niet meer van een leien dakje te gaan, en ondertussen houdt het in Europa en de VS natuurlijk ook niet over. En eigenlijk ging het al een tijdje niet goed.

Een ‘Triple Threat’, noemt Morgan Stanley het, waarbij de derde factor hier het verminderen van de kredietmogelijkheden is waardoor de groei vermindert. De verschillende landen hebben daar uiteraard ook in verschillende mate last van.

Reuters India vergelijkt het gebeuren met het klappen van de dotcom-zeepbel aan het begin van deze eeuw. 

Emerging market investors, just like their dot-com predecessors of the 1990s, are learning the hard way the risks of paying higher and higher prices for assets in the hope that turbo-charged future growth will deliver the payoff.

Beleggers moeten volgens Reuters niet kopen op basis van superieure groeivooruitzichten, maar op basis van waarderingen. En wat dat betreft kun je nu je portemonnee aardig sparen. Maar pas op: soms is goedkoop duurkoop. Die korting heeft een reden.

De developed markets (benchmark is MSCI World Index), overwegend in de plus (grotere grafieken via linkje):

En de emerging markets (benchmark is ook MSCI World Index). geen toelichting nodig:


Overigens is niet iedereen pessimistisch over de opkomende markten; zo denkt transportgigant Maersk dat er wel degelijk groeipotentieel in de landen zit, en pleitte Mark Mobius van de Templeton Emerging Markets Group juist vóór beleggingen in deze landen; hij voorziet een hogere instroom.

Alleen India blijft achter. Daar gaat het namelijk bar slecht. De rente op staatsobligaties steeg explosief, laat BusinessInsider zien.

Oorzaken van de malaise? De zwakke munt, een sterk oplopende inflatie wat het moeilijk maakt stimulering in te zetten, het gebrek aan hervormingen en de hoge tekorten en schulden. China en de Fed waren de druppels die de emmer lieten overlopen, lijkt het wel.

Kortom, de Indiase overheid heeft nog een aardig takenlijstje af te werken voor de verkiezingen in 2014.


Chantal Groothengel is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Chantals actuele beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Chantal Groothengel

Chantal Groothengel rolde na haar master journalistiek aan de UvA als vanzelf de financieel-economische journalistiek binnen. Sinds 2011 is ze verbonden aan IEXProfs, en na een tweejarig verblijf in de City of Angels houdt ze zich sinds mei 2013 fulltime bezig met het wel en wee van professionele beleggers.

Meer over Chantal Groothengel

Recente artikelen van Chantal Groothengel

  1. jan '14 Koersval helpt u het ziekenhuis in 5
  2. dec '13 Japan wordt weer groot 1
  3. dec '13 Hopeloos ouderwetse beleggingen 14

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links