Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Waar komt de top?

De bewegingsruimte in de AEX is erg smal. Afgelopen vrijdag testte de AEX opnieuw de zone 373 tot 374 maar sloot hierboven. Met de recente opwaartse doorbraak van deze zone werd in het langetermijnbeeld een volgende fase gestart.

In deze zone lag namelijk de top uit 2011, het hoogste niveau dat werd behaald sinds de bullmarkt begin 2009 startte. Deze zone werd in mei dit jaar nog getest maar destijds te zwaar bevonden. Met deze doorbraak blijft de kans groot dat de AEX nog dit jaar mijn doel van 400 tot 420 kan behalen.

Toch wordt een stijgende trend gevormd door de correcties en ik verwacht dat we minimaal nog één correctie voor de kiezen krijgen voordat deze hogere doelzone wordt bereikt. Opvallend tijdens de vorige correcties is dat deze in een sneller tempo werden goedgemaakt dan de correcties duurden.

Dit is in het technische beeld een teken van kracht en bevestigt dat de huidige langere bullmarkt nog niet ten einde is gekomen. De meest forse correctie van dit jaar, een daling van 42 punten in juni, werd in de afgelopen weken goedgemaakt met een herstelbeweging van 50 punten.

Deze opgaande beweging zal naar mijn mening binnenkort toch weer voor een deel worden gecorrigeerd.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Top gezet?
De vraag is alleen vanaf welke top? Is de top recent al gezet met de test van de sinds eind 2011 stijgende toppenlijn bij 380,20, of komt er nog één laatste aanscherping van deze top?

Aangezien de AEX nog geen omkeerpatronen heeft laten zien en de huidige terugval zeer beperkt is, acht ik de kans groot dat er nog een aanscherping van deze top zal plaatsvinden binnen een tot twee weken, voordat de volgende correctie zal worden gestart.

In het kortetermijnbeeld blijft de AEX ook sterk liggen. Buiten de recent gebroken zone 373 tot 374 ligt er nog een belangrijke steun. Dit is een sinds 17 juli stijgende kortetermijnbodemlijn die vandaag bij 371,90 ligt. Een structurele doorbraak hieronder zou een eerste verzwakking zijn in het kortetermijnbeeld en de kans vergroten dat de top al is gezet bij 380,20.

Beperkte ruimte
Zolang dat niet gebeurt, blijft de kans groot dat de AEX in de komende twee weken eerst de top verder zal aanscherpen. Toch is de opwaartse ruimte daarbij beperkt. De destijds geteste stijgende toppenlijn ligt vandaag bij 380,60.

De bovenkant van het smalle en sinds 2012 stijgende trendkanaal op de logaritmische weekgrafiek ligt nu bij 385,50. Overige oude horizontale weerstanden liggen bij 385 en 388.

Zodra er meer bevestiging is dat de top of al is gezet (380,20) of binnenkort wordt gezet, dan mag een correctie worden verwacht waarbij ik uitga van een beweging richting de 356 punten. Hier ligt de onderkant van het genoemde stijgende trendkanaal op de weekgrafiek.

Een ander belangrijk steunpunt is verder nog te vinden bij het eerste Fibonacci-retracementniveau van de huidige opgaande beweging (tussen 331 en 380), rond 361. De komende correctie zal dus naar mijn idee beperkt zijn en het aanloopje voor een beweging naar 400 en hoger.

SOX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Echte correcties
In de Verenigde Staten hebben de meeste indices al ruim twee weken geleden een top geplaatst en zijn al bezig met een mini-correctie. De S&P 500 rondde daarbij een hoofd-schouderpatroon af en test momenteel zijn 50-daags gemiddelde. Verbetering treedt op boven de dalende toppenlijn van nu 1687.

Een opvallende index is de semiconductorindex SOX. Vanaf medio 2012 is een mooi stijgend trendkanaal te zien waarbij de koers half juli de bovenkant testte en zijn jaartop aanscherpte bij 493. Momenteel test de SOX de onderkant rond 460. Hier heeft dus al een echte correctie plaatsgevonden.

Een overshoot naar de horizontale steun van 448 zou nog mogelijk zijn, maar de kans is groot dat de SOX nu gaat draaien, boven de dalende toppenlijn van 476 is de correctie ten einde. Ruimte is er naar in eerste instantie een hertest van de 493. De bovenkant van het oplopende kanaal ligt alweer bij 512.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 augustus 2013 09:20
    quote:

    chiappucci92 schreef op 19 augustus 2013 09:06:

    [...]

    Waarmee.....? Het lezen van 500 onnodige berichtjes. Of het volgen van nuttige informatie om wat kleingeld mee te pakken.
    Goede morgen chiapucci. Een hele fijne dag toegewenst. Hopelijk dat je vandaag wat winst kunt pakken, wordt je humeur misschien beter.
121 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links