Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Put your hands up for Detroit

Laten we het faillissement van de stad Detroit maar vrolijk benaderen en op deze zonnige dag genieten van de hit van Fedde Le Grand: Put your hands up For Detroit.

Er wordt heel laconiek gedaan over het Griekenland in de VS, maar het failliet van Detroit heeft ongetwijfeld grote gevolgen. Zo zijn er heel veel banken die nog geld krijgen van de stad, neem Dexia, Société Generale en Commerzbank die met andere Europese banken door de media worden genoemd en meer dan een 1 miljard dollar aan schuldpapier hebben uitstaan. Ook worden er al andere steden zoals Chicago, Philadelphia en Houston genoemd die het voorbeeld van Detroit moeten volgen. 

Lege panden
Naast steden en landen zoals Griekenland en Cyprus die eigenlijk ook gewoon failliet zijn gegaan, blijven ook op microniveau veel bedrijven en winkels failliet gaan. We kijken al niet eens op van een grote keten als de Free Record Shop, een grote modegroep of een groep elektronicabedrijven.

Als je nu door een winkelcentrum zoals dat in Hilversum loopt, zie je zelfs op de zogenaamde A-locaties heel veel lege panden. Je gaat je ook afvragen wat nu eigenlijk goede huurders zijn? Ik ben zelf heel voorzichtig met vastgoed en zou dat aan iedereen adviseren. 

Nederland is daarbij nog eens het slechtste jongetje van de klas. De inflatie is hoog (het hoogste van Europa); zelfs boven de drie procent (namelijk 3,2%) en de consumentenbestedingen krimpen. Consumenten zijn heel somber, en zelfs de somberste van Europa.

En voelden we ons rijk over onze pensioenen, dan wordt dat ook de kop ingedrukt door verhalen over de belabberde dekkingsgraad bij pensioenfondsen.

Lastig uitleggen
Nu zijn de economische cijfers op dit moment niet het allerbelangrijkste, maar ook de bedrijfscijfers zijn niet allemaal om over naar huis te schrijven. Toch bleef de AEX gewoon doorstijgen. Het lijkt me dan ook een prima verhaal om een deel van je geld van de tafel te halen. We doen dat nog ver voor er officiële verkoopsignalen zijn. 

In Duitsland krijgen we na de zomer de verkiezingen op het menu en dat zal de Duitse DAX ook zeker gaan beïnvloeden. Ook in Duitsland zijn er nog geen officiële verkoopsignalen maar desalniettemin haal ik ook hier geld van de tafel. 

In Amerika krijgen we binnenkort naast de problemen met de steden ook weer de discussie van het schuldenplafond en het vertrek van Ben Bernanke. De discussie over het schuldenplafond is nu zo vaak op niks uitgelopen dat je een keer een shockeffect zou verwachten. Om het al helemaal niet over de opvolger van Ben Bernanke te hebben. Als de persoon niet de communicatieve kwaliteiten van Alan Greenspan heeft, krijgen we alsnog een probleem. 

Maar los van dit soort “mineure” zaken is het voor mij aan mijn kinderen niet uit te leggen dat we in een crisis zitten vergelijkbaar met de jaren dertig maar dat de Dow Jones en S&P500 op een all time high staan.  De enige conclusie die ik kan trekken is dat de crisis nog moet beginnen. Binnen nu en een jaar gaat het pas allemaal echt gebeuren, alleen ik kan nu nog niet zeggen wanneer precies.

Uiteindelijk werd de Nasdaq in de bubbeltijd ook omhoog gehouden door de Fed. Pas toen Enron problemen kreeg, werd het de Fed allemaal te veel en kregen we de correctie. Wat nu de oorzaak gaat worden is voor mij nog onbekend. 

Wat wel opvalt, is dat we behoorlijke volatiliteit hebben in de Nasdaq. Dit kan duiden op een al dan niet tijdelijke top. 

Om dan nog even met een uitzonderlijk bericht af te sluiten. Ondanks dat ik zwaar tegen de walvissenjacht ben, komen er nu ineens heel andere redenen op om de jacht maar weer in te zetten. En om helemaal uitzonderlijk af te sluiten; goud geeft een koopsignaal in de Twindicator.  


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 22 juli 2013 12:58
  Frank,

  Kun je ook je mening/visie geven wat betreft de VIX. Naar mijn mening staat deze bijzonder laag en kunnen we wat meer beweging gaan verwachten op de financiële markten. Zeker als er meer berichten betreffende Detroit naar buiten komen en de gevolgen voor bijvoorbeeld de financiële sector.

  Ben benieuwd naar je visie.
 2. deschaker 22 juli 2013 14:42
  "We kijken al niet eens op van een grote keten als de Free Record Shop, een grote modegroep of een groep elektronicabedrijven."

  Eigenlijk kijk ik hier niet van op door de opkomst van webshops. Dit zou ook gebeuren zonder crisis. Dat heet marktwerking. En onze markt is nu eenmaal aan het veranderen...
 3. [verwijderd] 22 juli 2013 15:04
  Kan wel kloppen "deschaker", maar het behoeft ook geen enkele toelichting hoeveel banen hierdoor op de tocht komen te staan. Betekent nog meer mensen die, al of niet gedwongen, hun hand op de knip houden en nog minder gaan uitgeven dan dat ze nu doen....

  Complete spooksteden die aan het ontstaan zijn, Detroit is daar een voorbeeld van, maar ook in Nederland gaan de binnensteden stevig veranderen met alle gevolg van dien. Straks alleen nog maar in de grote steden winkelend publiek omdat internet nog steeds niet kan voorzien in een gezellige sfeer creeren of emotie opwekken. Buiten de grote steden heb je over een jaar of 10 nauwelijks winkelstraten meer, alles wordt via internet gekocht bij webshops die ergens achteraf een loods hebben van waar uit de producten bezorgd worden. Het is niet alleen de winkels die in de straten gaan verdwijnen maar er zit een enorme keten aan vast zoals horeca. Heel veel mensen gaan dat merken.....kan dan wel marktwerking zijn en wellicht heb je zelfs gelijk, maar verontrustend is het wel.
 4. [verwijderd] 22 juli 2013 15:23
  Dat de detailhandel hier belabberd is komt vooral omdat de consument - die notabene nog nooit zoveel spaargeld had als nu - de hand angstvalig op de knip houdt. Veel fysieke winkels zien de webshops opkomen en zij die slim zijn spelen daar zelf ook op in.

  Daar waar banen in de fysieke winkel verloren gaan moeten er weer banen bijkomen in de ict en het vervoer. Per saldo zal het dus wel loslopen met het aantal banen dat verloren gaat.

  Dat men nu weinig uitgeeft komt vooral omdat de woningmarkt nog onder het neutrale punt van 100 ligt. Overigens is deze al sterk verbeterd vanaf december (51 punten) naar nu 68 punten vorige maand.
  Horeca zal verschuiven naar de ontspanningslocaties.
 5. deschaker 22 juli 2013 15:46
  quote:

  W2000 schreef op 22 juli 2013 15:04:

  ....

  Complete spooksteden die aan het ontstaan zijn, Detroit is daar een voorbeeld van, maar ook in Nederland gaan de binnensteden stevig veranderen met alle gevolg van dien. Straks alleen nog maar in de grote steden winkelend publiek omdat internet nog steeds niet kan voorzien in een gezellige sfeer creeren of emotie opwekken. Buiten de grote steden heb je over een jaar of 10 nauwelijks winkelstraten meer, alles wordt via internet gekocht bij webshops die ergens achteraf een loods hebben van waar uit de producten bezorgd worden. Het is niet alleen de winkels die in de straten gaan verdwijnen maar er zit een enorme keten aan vast zoals horeca. Heel veel mensen gaan dat merken.....kan dan wel marktwerking zijn en wellicht heb je zelfs gelijk, maar verontrustend is het wel.
  Ik woon zelf in Haarlem en zie een enorme aantrekkingskracht uitgaan van "ons" winkelcentrum ten opzichte van zelfs al de dorpen om Haarlem heen en volg je helemaal. We gaan inderdaad richting spooksteden/dorpen en dat is geen goede ontwikkeling. Maar ik ben bang dat dat wel past in de steeds verder gaande digitalisering van onze samenleving. Daarbij is de zijn de openingstijden voor mensen die nog wel een baan hebben natuurlijk veel meer in het voordeel van het web. Ik heb ook gewoon een baan en kan in principe alleen in het weekend winkelen. Dan kies ik voor het enorme gemak van "luie-stoel-shopping". Ik ga mijn kostbare vrije uren niet "verspillen" aan winkelen en zo velen met mij. Helaas zijn de spook-winkel-centra in mijn ogen niet meer te vermijden... of wij nu in een hoog of laag conjectuur zitten.
 6. [verwijderd] 22 juli 2013 16:33
  quote:

  deschaker schreef op 22 juli 2013 15:46:

  [...]

  Ik woon zelf in Haarlem en zie een enorme aantrekkingskracht uitgaan van "ons" winkelcentrum ten opzichte van zelfs al de dorpen om Haarlem heen en volg je helemaal. We gaan inderdaad richting spooksteden/dorpen en dat is geen goede ontwikkeling. Maar ik ben bang dat dat wel past in de steeds verder gaande digitalisering van onze samenleving. Daarbij is de zijn de openingstijden voor mensen die nog wel een baan hebben natuurlijk veel meer in het voordeel van het web. Ik heb ook gewoon een baan en kan in principe alleen in het weekend winkelen. Dan kies ik voor het enorme gemak van "luie-stoel-shopping". Ik ga mijn kostbare vrije uren niet "verspillen" aan winkelen en zo velen met mij. Helaas zijn de spook-winkel-centra in mijn ogen niet meer te vermijden... of wij nu in een hoog of laag conjectuur zitten.
  Misschien tijd voor andere bedrijvigheid dan winkels? Lijkt me dat de tijd van grote techn. veranderingen voorbij zijn en dat nu de fase is aangebroken(of is al aan de gang) voor integratie daarvan waarbij herdefiniëring van wat arbeid is op de agenda staat. Die 'crisis' is gewoon geen crisis maar een doodnormale toestand geworden.
 7. [verwijderd] 22 juli 2013 16:38
  ik lees net in the guardian: ......Co-ordinated by the OECD, the Paris-based body representing large industrial nations, a new tax reform action plan has won the support of wider G20 members – including the increasingly influential China, India and Brazil.

  Through the European Union, countries such as Luxembourg, the Netherlands and Ireland – all of whom have been accused of beggar-thy-neighbour tax policies – are also backing the project, details of which are due to be unveiled at a meeting of G20 finance ministers in Moscow on Friday..........

  wat zal den Haag zeggen?

 8. [verwijderd] 22 juli 2013 17:52
  De Vix staat inderdaad weer ontzettend laag. Toch blijft het keer op keer moeilijk om hier geld aan te verdienen. Ik heb het in trackers en in Turbo's geprobeerd maar de tijd is een enorme vijand. De enige manier waarop ik iets kan met een lage Volatility is door opties te kopen. Dit kunnen calls/puts zijn maar ook calls of puts.

  Cees
 9. forum rang 7 rene l 22 juli 2013 22:36
  Tja, als ik eens wat rondfiets door ons ooit zo mooie dorp vraag ik mij ook wel eens af hoe de schuld van ongeveer 170 miljoen ooit terugbetaald gaat worden.
  Het is ongeveer duizend euro per geregistreerde inwoner.
  De verdwenen verantwoordelijke burgervader, een onaanspreekbaar en irritant persoon, verdween richting de hofstad, inmiddels is hij daar ook afgeserveerd en schurkt ergens in een achterkamertje gewoon door op het pluche.

  In de goede tijden kon het niet op, onkundige ambtenaren gingen zich bezig houden met grondaankopen en onteigenden boeren in het buitengebied op de top van de markt.
  Het stemt mij niet vrolijk, nu ligt deze grond er brak en verlaten bij, nog niet zo lang geleden werd er voedsel op geproduceerd, er werd gewoon geld aan verdiend.

  Ik zie ook lege industriegebieden waar vroeger altijd bedrijvigheid was, de te koop borden op bedrijfspanden en woningen tel ik maar niet meer.
  Vele bedrijven met een rijke historie zijn failliet gegaan of hebben gereorganiseerd, vele mensen zijn werkeloos geworden.

  Het centrum loopt leeg, met name computerzaken en Al Bundi winkels hebben het loodje gelegd.
  Kopen via internet is gewoon veel makkelijker, een solide zaak laat meestal je bestelde spullen kosteloos de volgende dag al leveren door de ZZP-er die vroeger in dienst was bij Post NL, ja, hij bezorgt ongeveer 130 pakketten per dag voor een minimale vergoeding.
  Vooral als je wat groots bestelt kun je ook leuk besparen op absurde parkeertarieven in de vele parkeergarages die ter beschikking staan.

  Onze meubelboulevard loopt ook leeg, inmiddels staat 50% leeg.
  Ooit was het er druk en ze deden goede zaken.

  Toch geloof je het niet, op steenworp afstand, net aan de andere kant van de weg, wordt d.m.v. een onderonsje van de bovengenoemde ambtenaren en wat projectontwikkelaars een compleet nieuw omni-groot winkelcentrum gebouwd.
  De burgers zijn tegen, helaas, naar ons wordt niet geluisterd, het is gewoonweg maffia.

  De helft is inmiddels al verhuurd aan drie grote ketens, laatst moest ik wel lachen.
  Eén van de nieuwe huurders is recent al ter ziele gegaan, net zo failliet als de Grieken.

  De nieuwe burgervader gaf zelfs toestemming voor een coffee-shop in een woonwijk, in de nabijheid van een school, deze tent is inmiddels binnen een week gesloten en er ligt een behoorlijke claim, ik zag het uit mijn ooghoeken aankomen.

  Ik weet niet hoe het verder moet, ik denk er over om te gaan emigreren, net eigenlijk wat de wat grotere multinationals doen, gewoon je geld halen waar het te halen valt.
 10. forum rang 4 geobeo 23 juli 2013 00:47
  quote:

  rene l schreef op 22 juli 2013 22:36:

  Tja, als ik eens wat rondfiets door ons ooit zo mooie dorp vraag ik mij ook wel eens af hoe de schuld van ongeveer 170 miljoen ooit terugbetaald gaat worden.
  Het is ongeveer duizend euro per geregistreerde inwoner.
  De verdwenen verantwoordelijke burgervader, een onaanspreekbaar en irritant persoon, verdween richting de hofstad, inmiddels is hij daar ook afgeserveerd en schurkt ergens in een achterkamertje gewoon door op het pluche.

  In de goede tijden kon het niet op, onkundige ambtenaren gingen zich bezig houden met grondaankopen en onteigenden boeren in het buitengebied op de top van de markt.
  Het stemt mij niet vrolijk, nu ligt deze grond er brak en verlaten bij, nog niet zo lang geleden werd er voedsel op geproduceerd, er werd gewoon geld aan verdiend.

  Ik zie ook lege industriegebieden waar vroeger altijd bedrijvigheid was, de te koop borden op bedrijfspanden en woningen tel ik maar niet meer.
  Vele bedrijven met een rijke historie zijn failliet gegaan of hebben gereorganiseerd, vele mensen zijn werkeloos geworden.

  Het centrum loopt leeg, met name computerzaken en Al Bundi winkels hebben het loodje gelegd.
  Kopen via internet is gewoon veel makkelijker, een solide zaak laat meestal je bestelde spullen kosteloos de volgende dag al leveren door de ZZP-er die vroeger in dienst was bij Post NL, ja, hij bezorgt ongeveer 130 pakketten per dag voor een minimale vergoeding.
  Vooral als je wat groots bestelt kun je ook leuk besparen op absurde parkeertarieven in de vele parkeergarages die ter beschikking staan.

  Onze meubelboulevard loopt ook leeg, inmiddels staat 50% leeg.
  Ooit was het er druk en ze deden goede zaken.

  Toch geloof je het niet, op steenworp afstand, net aan de andere kant van de weg, wordt d.m.v. een onderonsje van de bovengenoemde ambtenaren en wat projectontwikkelaars een compleet nieuw omni-groot winkelcentrum gebouwd.
  De burgers zijn tegen, helaas, naar ons wordt niet geluisterd, het is gewoonweg maffia.

  De helft is inmiddels al verhuurd aan drie grote ketens, laatst moest ik wel lachen.
  Eén van de nieuwe huurders is recent al ter ziele gegaan, net zo failliet als de Grieken.

  De nieuwe burgervader gaf zelfs toestemming voor een coffee-shop in een woonwijk, in de nabijheid van een school, deze tent is inmiddels binnen een week gesloten en er ligt een behoorlijke claim, ik zag het uit mijn ooghoeken aankomen.

  Ik weet niet hoe het verder moet, ik denk er over om te gaan emigreren, net eigenlijk wat de wat grotere multinationals doen, gewoon je geld halen waar het te halen valt.
  Als geld van belang is voor je moet je als persoon zonder groot bedrijf zeker niet in NL zijn. Maar dat is al tijden zo.
 11. [verwijderd] 23 juli 2013 15:50
  quote:

  deschaker schreef op 22 juli 2013 14:42:

  "We kijken al niet eens op van een grote keten als de Free Record Shop, een grote modegroep of een groep elektronicabedrijven."

  Eigenlijk kijk ik hier niet van op door de opkomst van webshops. Dit zou ook gebeuren zonder crisis. Dat heet marktwerking. En onze markt is nu eenmaal aan het veranderen...
  koek en ei. Nog net niet genoeg mensen die in bomen tot in de hemel geloven, daarom stijgt het door. Eerst meer particulieren in de stoelendans trekken en als iedereen aan het feest meedoet de stoelen met een bloedgang wegtrekken.

  Ik denk als k gewoon om mij heen kijk (nu hier in Spanje), maar ook in Nederland....de klap moet inderdaad nog komen en aantrekkende economie zijn commerciële prietpraat om de burger op te lichten. 2014 wordt in Europa 100% zeker een dramajaar, maar of dat de beurzen gaat deren denk ik niet. Deze moeten namelijk omhoog net als eerst de,huizenprijzen en een om dezelfde reden
 12. [verwijderd] 23 juli 2013 15:53
  quote:

  shutterspeed schreef op 22 juli 2013 15:23:

  Dat de detailhandel hier belabberd is komt vooral omdat de consument - die notabene nog nooit zoveel spaargeld had als nu - de hand angstvalig op de knip houdt. Veel fysieke winkels zien de webshops opkomen en zij die slim zijn spelen daar zelf ook op in.

  Daar waar banen in de fysieke winkel verloren gaan moeten er weer banen bijkomen in de ict en het vervoer. Per saldo zal het dus wel loslopen met het aantal banen dat verloren gaat.

  Dat men nu weinig uitgeeft komt vooral omdat de woningmarkt nog onder het neutrale punt van 100 ligt. Overigens is deze al sterk verbeterd vanaf december (51 punten) naar nu 68 punten vorige maand.
  Horeca zal verschuiven naar de ontspanningslocaties.
  echt spaargeld of overgewaardeerd aandelenkapitaal. Je moet eerst even de lucht uit onze bezittingen halen en dan kijken of we nog steeds meer spaargeld hebben dan voorheen..
 13. [verwijderd] 23 juli 2013 20:27
  Boeken,muziek, bioscoop eigenlijk alles wat je kunt opslaan op een computer hoort gewoon niet meer thuis in winkelstraten. Maar spookstraten? Waarom? Ik koop nog steeds de meeste kleren gewoon nadat ik ze heb gepast, eten en drinken lijkt me erg saai over internet. Genoeg bedrijvigheid te verzinnen om winkel straten te vullen.
  De meeste winkels verdwijnen echter gewoon door de crisis en door de grotere warenketens,niet zozeer door het internet.
 14. [verwijderd] 23 juli 2013 20:52
  quote:

  deschaker schreef op 22 juli 2013 15:46:

  [...]

  Ik woon zelf in Haarlem en zie een enorme aantrekkingskracht uitgaan van "ons" winkelcentrum ten opzichte van zelfs al de dorpen om Haarlem heen en volg je helemaal. We gaan inderdaad richting spooksteden/dorpen en dat is geen goede ontwikkeling. Maar ik ben bang dat dat wel past in de steeds verder gaande digitalisering van onze samenleving. Daarbij is de zijn de openingstijden voor mensen die nog wel een baan hebben natuurlijk veel meer in het voordeel van het web. Ik heb ook gewoon een baan en kan in principe alleen in het weekend winkelen. Dan kies ik voor het enorme gemak van "luie-stoel-shopping". Ik ga mijn kostbare vrije uren niet "verspillen" aan winkelen en zo velen met mij. Helaas zijn de spook-winkel-centra in mijn ogen niet meer te vermijden... of wij nu in een hoog of laag conjectuur zitten.
  ..nou woon ik toevallig ook al een jaar of 20 in hartje Haarlem. Tot een jaar of drie geleden was er nooit leegstand op de A1 locaties. Als een winkelier ermee stopte dan stonden er "drie in de rij.." op het pand weer te vullen..

  ..vooral de laatste twee jaar zie je het gewoon achteruit gaan. Je ziet echt een gehoorlijk aantal A1 panden die leegstaan of verhuurd worden aan tijdelijke oulet shops. Misschien een klein gelukje voor Haarlem dat Apple een flinke zaak gaat openen op een prominente plek maar toch....

  ...de als maar stijgende parkeertarieven maken het er niet leuker op. Middagje parkeren in de binnenstad kost je al gauw een tientje....

  ...Ook een echte winkelstad als Haarlem wordt hard geraakt door de recessie....

  Gr.

  Bity
 15. [verwijderd] 24 juli 2013 11:47
  quote:

  Dom-dom schreef op 23 juli 2013 15:53:

  [...]

  echt spaargeld of overgewaardeerd aandelenkapitaal. Je moet eerst even de lucht uit onze bezittingen halen en dan kijken of we nog steeds meer spaargeld hebben dan voorheen..
  Nee 328 miljard spaargeld op deposito's bij Nederlandse banken. Staat natuurlijk een deel huizen aardig onder water. Maar als we een deel van het spaargeld (5% ) aanwenden kunnen we wel een vuist maken tegen de crisis.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links