Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Netflix Netnix

  • Netflix
  • Tickercode: NFLX
  • Koers: 211,09 dollar
  • Gemiddeld koersdoel: 197,60 dollar
  • ISIN: US64110L1061
  • Website: ir.netflix.com

Video on-demand
Op 19 juni kondigde het Amerikaanse Netflix aan dat het ook in Nederland vanaf eind 2013 on-demand videodiensten gaat aanbieden. Netflix biedt tv-programma’s, films, shows en series uit een ruime collectie die je kunt downloaden of direct bekijken (streamen).

In Nederland zijn er al wel meer aanbieders van streaming on-demand videodiensten, zoals de on-demand televisiediensten van providers als:

Maar het bijzondere aan Netflix is dat de gebruiker niet per programma of film betaalt, maar een vast bedrag per maand. Een abonnee mag onbeperkt kijken naar titels uit een collectie van duizenden films en series. Het werkt ongeveer zoals Spotify (Premium) muziek aanbiedt.

De titels van Netflix kun je bekijken op de tv, maar ook via een pc of tablet, of spelcomputers (aan de tv) zoals de Playstation 3, de Nintendo Wii en de Xbox. Netflix is, anders dan veel andere on-demand aanbieders, niet gebonden aan één enkele internet- of tv-provider; wel is een wat snellere internetverbinding (van minstens enkele Mbps) vereist.

In de Verenigde Staten betaalt de Netflix-abonnee 8 dollar per maand. Netflix heeft voor Nederland de maandelijkse abonnementskosten nog niet bekendgemaakt.

Wet van de grote getallen
Netflix werd opgericht in 1997 en het bedrijf is beursgenoteerd sinds 2002. Het startte aanvankelijk als postorderbedrijf voor DVD’s, maar vandaag de dag biedt het videodiensten in 40 landen aan 36 miljoen abonnees. Netflix biedt specifiek films en tv-series. Het is dus geen generieke videocompany die alle typen videoaanbod levert. Dus geen nieuws, geen zelfgemaakte video’s, muziek of reality-shows.

Netflix is actief in:

  • de Verenigde Staten
  • Canada
  • Scandinavië
  • Nederland
  • Latijns-Amerika

Naast de distributie van tv-programma’s en films van Walt Disney, Dreamwork Animations SKG en andere studio’s, produceert Netflix ook zelf zeer populaire series, zoals House of Cards en Arrested Development. Netflix is het toonbeeld van een onderneming die een transformatie doormaakte van fysieke distributie naar internet.

Marktonderzoekers zien nog volop ruimte voor SVOD, (Subscription Video on Demand), video op abonnementsbasis, als aanvulling op het aanbod van tv-kanalen via kabel- en satellietaanbieders. Netflix geeft meer dan 450 miljoen dollar per jaar uit aan global marketing om abonnees te werven.

Acht miljoen abonnees
Volgens onderzoeksbureau Nielsen wordt in Amerikaanse huishoudens meer dan 8 uur per dag naar tv gekeken. Het marktaandeel van Netflix in de Verenigde Staten ligt nu boven dat van HBO (Time Warner) en het aantal abonnees groeit exponentieel.

In 2012 behaalde Netflix een jaaromzet van 3,6 miljard dollar. Met een actuele koers rond 220 dollar is het bedrijf meer dan 12,8 miljard dollar waard. Netflix trachtte in 2011 de DVD-distributiedochteronderneming te verzelfstandigen en af te splitsen, maar dat mislukte.

Hoewel de aantallen sterk dalen, heeft Netflix nog steeds meer dan 8 miljoen abonnees in de Verenigde Staten die maandelijks DVD’s per post ontvangen. Sinds oktober 2012 is de Amerikaanse magnaat Carl Icahn grootaandeelhouder met een belang van meer 10%.

Na de forse daling van de winst per aandeel (WPA) in 2012, die voornamelijk het gevolg was van mega-afschrijvingen op de DVD-distributiebusiness, groeit de WPA naar verwachting in 2013 met meer dan 100%. De verwachtingen voor de jaren daarna zijn ook zeer hoog gespannen.

Onwezenlijke koersperformance
Ondanks het feit dat Netflix nogal wat concurrentie te duchten heeft, was het aandeel medio juni 2013 nota bene wel het best presterende aandeel van de Amerikaanse S&P 500 met een koersresultaat van meer dan 145%! Dat intrigeert.

De laatste twee rapportages van kwartaalresultaten waren veel beter dan verwacht en ook de groei van het aantal abonnees viel sterk mee. Dit leidde tot een koersexplosie van 85 dollar in januari 2013 tot 220 dollar nu. Netflix publiceert op 24 juli 2013 de volgende kwartaalresultaten.

In de Verenigde Staten menen critici dat het aanbod van Netflex aan films en series toch nog al mager is ten opzichte van de concurrentie. Iedere aanbieder tracht exclusieve deals te sluiten voor de distributie van content.

Netflix heeft een sterke concurrent in HBO, dat eigendom is van Time Warner (en dat overigens ook in Nederland actief is via de kabelbedrijven), en ook Amazon en Apple worden als concurrent genoemd. Vermoedelijk zitten ook kabelbedrijven als Comcast en Global Liberty, moederbedrijf van het Nederlandse UPC en grootaandeelhouder van kabelbedrijf Ziggo, niet stil.

Dure content
De dynamiek in het Amerikaanse medialandschap is groot. Het geruchtencircuit draait op volle toeren dat Yahoo een bod zou willen uitbrengen op Hulu, een onderneming die ook in de streamingvideo-business zit en waar investeerders als Comcast (via NBC) en Walt Disney (via ABC) achterzitten.

Voor Hulu zijn echter meer kapers op de kust en een overnamestrijd rond Hulu zou ook de koers van Netflix verder op kunnen stuwen. Vlak ook Google met Youtube niet uit. De producenten van de content eisen echter een steeds groter deel van de koek, de kosten van licenties lopen hoog op en dit zet de marges onder druk.

Daarom is Netflix ook zelf content gaan produceren. Netflix heeft zelfs bedongen dat de acteurs in de tv-series lagere salarissen accepteren! Ze krijgen nu deels in aandelenopties uitbetaald....

Digitaal kaartenhuis?
De streamingbusiness vergt forse investeringen en het zelf produceren van content is zeer riskant, maar als een tv-serie aanslaat kan dat wel enorme winsten in het laatje brengen.

Analisten zijn over het algemeen kritisch over de buitenlandse expansie van Netflix. Naar de mening van de meeste fundamenteel georiënteerde analisten op Wall Street heeft dit aandeel geen koerspotentieel meer; zij adviseren winst te nemen. Koersdoelen liggen gemiddeld net boven de 195 dollar.

Beleggers lopen met de waardering van het aandeel, met een koers-winstverhouding van meer dan 70 maal de winst voor 2014, inmiddels ver vooruit op de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten.

Over de kop
Het is overigens niet de eerste keer dat Netflix een astronomische waardering bereikt. Nadat het aandeel in 2011 piekte op een niveau van 212,90 dollar, klapte de koers in elkaar naar 52,80 dollar in augustus vorig jaar, maar sindsdien ging het aandeel een aantal keren over de kop.

Ik meen dat het tempo van de omzet- en winstgroei terug zal vallen. Netflix zelf meent dat in de Verenigde Staten het aantal abonnees naar 60 tot 90 miljoen kan groeien, maar kritische analisten schatten in dat de limiet eerder tussen de 40 en 50 miljoen abonnees ligt.

Optimisten menen dat consumenten steeds meer televisie via laptop en tablet gaan kijken en dan is het potentieel internationaal oneindig. Daarvoor is echter wel een behoorlijke digitale infrastructuur vereist en in veel landen in Latijns Amerika ligt die nog lang niet op het niveau van ons land of de Verenigde Staten.

Het aandeel is interessant om in de gaten te houden, maar op het huidige koersniveau zijn de verwachtingen naar mijn smaak veel te hoog opgeschroefd. Volatiliteit verzekerd! Tijd om een putoptie te kopen op een spannend vervolg?


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links